Ankara'nın güzel ilçesi Beypazarı ile özdeşleşmiş, "Beypazarı Kurusu" olağanüstü bir gevrek. Tok tutan ve besleyici kurular , ara öğün ve kahvaltıda yenebilir. Beypazarı'na yolunuz düşmüyorsa, hakiki tereyağlısını bulmak biraz zor. Markette satılanlar margarinle yapılmış olabiliyor. Annem "Beypazarı Kurusu" nu çok sevdiği için evde pişirmeyi denedi ve çok başarılı oldu. Malzemeler ve tarif şöyle:
Malzemeler:
-100 gr tereyağı (oda ısısında yumuşak)
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-1/4 paket yaş maya (10 gr)
-1 su bardağı süt
-2 çay kaşığı (silme) tarçın
-1 çay kaşığı dolusu tuz
-Alabildiği kadar un (hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar)
Yapılışı:
-Oda ısısında yumuşamış tereyağı ile zeytinyağı, sütün yarısı ve maya iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır.Tarçın ve tuz unla birlikte eklenerek , kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edilir.
-Hamur 5 dakika dinlendirilir.
-Dinlendirilen hamur , tezgahta yarım cm kalınlığında açılarak küşük baklava dilimleri şeklinde kesilir.
-Kesilen dilimler tek tek tepsiye birbirine değmeyecek şekilde dizilir.
-Üzeri örtülerek kabarana kadar ılık bir yerde bekletilir.
-Önceden 170 C de ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
-Kurular piştikten sonra fırın ısısı 50 C ye düşürülür, tıkır tıkır kuruyana kadar bekletilir.
15 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
çayla birlikte bayılırım bu tarife ellerine sağlık arkadaşım sevgiler..
CANIM TANIŞTIĞIMA MAMNUN OLDUM
:)
BU KURULARI SEVMEYEN VARMI
MMMM MİSSSS
BANA DA BEKLERİM:)
Çok severim bey pazarı kurusunu bennn:)Evde hiç denmedim ama neden olmasın ellerine sağlık
kurut tarifini hep merak etmiştim,not ettim,teşekür ederim,en kısa zamanda yapacağım,ellerine sağılık.
Hadi canım dedim, gördüğümde.
Oldumu tadı.
Ben yerken tarçın tadı almıyorum kuru lardan???
Acele cevap kestane kebap
Meraklı anne Çiğdem
harika olmuş gerçeği gibi duruyor baypazarın zaten her şeyi meşur kurusuda hep marketletde var ama el yapımı daha iyi olur bende denemeliyim hemen bir beypazarlı olarak
Merhaba,
annenizin ellerine saglik pek bir nefis duruyorlar. Beypazarini televizyonda görmüstüm bir keresinde ve o günden beride cok merak ediyorum, insallah kismet olur bir gün gitmek.
sizide bana beklerim cok memnun olurum..
selamlar yasemin
Bunlar harıka olmuş,annenizin ellerıne saglık.Adını duymuştum ama hiç yememiştim bende denıyecegım.
iyisin demi canım
:)
ben iki yıl Beypazarı'na yakın bir kasabada öğretmenlik yaptım. Beypazarı kurusunu da çok severim. TArifinizi görünce çok mutlu oldum. İlk fırsatta deneyeceğim. Elinize sağlık....
paylasim icin tskler ellerinize saglik, canimda cekti ha :)) kolay gelsin
Tarif yanlis ve abartili okadar tarcin yok mayasida fazla tam kuru olmaz bu.sekildede
Beypazarli...
Süper bir tarifmiş, teşekkürler
Çok tesekkür ederiz gercekten çarşıdan aldıgımızdan daha güzel oldu şimdi yaptk yapanlara afiyet olsun yapmayanlar da bence denemeli tesekkürler 😉
Çok tesekkür ederiz gercekten çarşıdan aldıgımızdan daha güzel oldu şimdi yaptk yapanlara afiyet olsun yapmayanlar da bence denemeli tesekkürler 😉
Yorum Gönder