Pazartesi, Nisan 04, 2005
Bir Dilim Asla Yetmez
Kiye Marzipanlı Tartın fotoğraflarını gönderince , benimkini kaldırmayı uygun gördüm. çünkü gerçekten nefis ve olması gerektiği gibi gözüküyor. Ben tarifi aslına sadık kalarak yeniden deneyeceğim.
Marzipanlı Elmalı Tart
Kiye tarifte Creme Fraiche den bahsetmişti. Ben onu bulamadığım için ballı krema yapıp üstüne sürdüm. Annem keşke üstüne sürmeseydin tart olduğu belli olmuyor dedi.Bir daha ki sefere tabağın kenarına koyacağım. Ben reçelin tanelerini yani kayısıları eklemedim.Real'de 125 gr lık marzipan hamuru buldum( Almanya 'dan ithal Ruf marka)ve tümünü kullandım. Esas tarifte 200 gr diyordu. Margarin yerine 4 yemek kaşığı zeytinyağı kullandım. Tarifi Kiye 'nin yorumuyla aynen yazıyorum:
*******
Sevgili asli ,sana bahsettigim elmali ve kayisi recelli marzipan tartin tarifi icin malzemeler:
200 gr marzipan (marcipan)
75 gr margarin yada tereyagi
3 yumurta
75 gr (1 1/4 dl) un
½ cay kasigi kabartmatozu
1-2 elma
3-4 yemek kasigi kaysi receli
tarcin
marzipan ve margarini iyice cirpilir ve yumurtalar tek tek kirilarak cirpilir. Un ve kabartma tozu ilave edilerek karistirilir. 24 cm lik yagli bir tart kalibina konur, ve üzeri spatula ile düzeltilir. Elmalar soyulur ce ince dilimlenir ve hamurun üzerine güzelce dizilir. Elmalarin üzerine kayisi receli bir firca ile sürülür. 200 derecede 20-25 dakika önceden isitilmis firinda pisirilir.
Ilik vaya soguk servis edilebilinir üzerine tarcin serpilerek. Yaninda creme fraiche ile servis edilir. Creme fraiche nin tam türkce karsiligini bilmiyorum. Ama senin bildigini saniyorum yada arastirip bulabilecegini umut ediyorum. Bu bir krema.
Mutlaka denemeni tavsiye ederim, cok basit ve lezzetli bir tart.
Sevgilerimle
*******************
Yeni ve değişik bir lezzeti paylaştığın için teşekkürler Sevgili Kiye .
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
11 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Sevgili Asli, tarifimi denedigin icin tesekkürler. Umarim tadini begenmissindir. Kremayi en son servis yaparken pastanin üzerine koyup servis yaåiyorsun. Sanirim ceviri yaparken bu kismi atlamisim. 200 gr sade marzipan ile gercekten cok lezzetli oluyor ve hic yogun badem tadi olmuyor. umarim birde orjinal tarifi ile denersin. sana en kisa zamanda kendi yaptigimin resmini cekip yollarim. Ellerine saglik umarim begenmissinizdir.Sevgilerimle
Kiye
Sevgili Asli tarifi denedigin icin tesekkürler. Yaptigin degisikliklerde cok hos olmus, inan tarifin benim tarif oldugunu yazdiklarini okuduktan sonra anladim. Ama senin yaptigin tartta lezzetli görünüyor. Yanliz ben kremayi servis yaparken tabagin kenarina yada tartin üzerine koyup servis yapiyorum. Tarifi ceviri yaparken eksik yapmisim kusura bakma. 200 gr marzipan hic badem tadi vermiyor inan cok hafif ve lezzetli oluyor. Sade marzipan kullanirsan cok güzel oluyor, tartin hamuru islak kek gibi ve kabarik oluyor. Firsat bulursan orjinalinide denemeni tavsiye ederim. Kreme ile tadi nefis oluyor, esim bu tarta bayilir. Umarin sizde begenmissinizdir. Bir yaptigimda resmini cekip sana göndermeye calisacagim, fikir edinmen acisindan. Ama itiraf etmeliyim senin degisikliklerinlede cok güzel olmus. Sevgilerim
kiye
Sevgili Kiye,
Tartı çok beğendim. Hatta, halam çok merak etmişti kalan bir iki dilimi dün akşam Onlarada götürdüm beğendiler. Dediğin gibi birde orjinal tarifi denemek istiyorum, Marzipanı aynı ölçüde kullanarak. Resmi gönderirsen hemen yayınlarım. zeytinagaci@gmail.com
Çok teşekkürler.
aslı altan altundal
merrhaba aslı
bu cok güzel olmus. ben daha once hic marzipan kullanamdım. bu pasta susleek icin kullanılan hamur değilmi.. ama alıp denemeyi susunuyorum.
créme fraiche framsızca kelime anlamı olarak çiğ krema demek. ama nasıl bir kremadır bilemiyorum.
sevgiler...
hanife
merhaba bende aslı,
önceden sitene girdiğimde resimler ve tarifler böyle aşağıda yer almıyordu, bu haliyle yukarısı bomboş kalmış gözüküyor.
sayfa düzeni olarak eski hali çok hoştu.
aslı
Yorum sistemini değiştirince, sanırım bazı aksaklıklar oldu. Bunları söylerseniz sevinirim.Düzeltmeye çalışacağım.
aslı altan altundal
Sevgili Asli,
Cumartesi yaptigim tartin resimlerini verdigin e-maile yolladim, eger almadiysan e-mailimi, bana yaz tekrar yollarim. Sevgilerimle
Kiye
Kiyeciğim,
Çok çok teşekkür ediyorum. Senin fotoğrafları görünce benimkinin hiç olmadığını anladım:))) oldukça kabarık kek görüntüsünde olacak demek ki. Malzemeleri hiç değiştirmeden deneyeceğim en kısa zamanda. Tart kalıbının çapı da daha küçük olmalı sanırım. Senin fotoğrafları download edip yayınlayacağım. Benimkini kaldırsam iyi olur:)Sevgilerimle...
aslı altan altundal
Sevgili asli,
Resimleri begenmene cok sevindim, ilk kez böyle bir sey icin resim cektim. Senin yaptigin degisikliklerlede tart iyi olmusa benziyor, kendine haksizlik etme, eminim senin tartininda özel bir tadi olmustur. Resimleri sitende görmek icin sabirsizlaniyorum. Sevgilerimle
Kiye
merhaba,
bir süredir takip ediyorum burayı..ne guzel bi yer..tam bana gore..su balli kremayi nasil yaptiniz onu tarif eder misiniz? bu tarti denemem lazim:)
mine
Sevgili Mine ballı krema dediğim aslında ballı muhallebi,muhallebi pişirirken şeker yerine süzme bal kullanıyorsun. 1/2 kg süt için 1 kaşık un , 1 kaşık buğday nişastası ve 2, 5 yemek kaşığı dolusu bal ile muhallebi pişiriyorsun. Yalnız ballı olduğu için kendine has bir tadı oluyor. Ben seviyorum. Afiyet olsun. Görüşmek üzere diyorum.
aslı altan altundal
Yorum Gönder