Sütlü Kırmızı Mercimek Çorbası
Tam bahar geliyor, güneş yüzünü gösteriyor derken, kar yağışı ve kuru soğuk yeniden ortaya çıktı.
Sonuç: Öksürük ve ateş.
Antibiyotik vermeden bu durumdan kurtulabilmenin yolları: Ateş düşürücü, besleyici çorbalar, bol sıvı, sıcak bir ev, anne şefkati ...
Beslenme uzmanının önerisine göre, çocuklar için hazırlanan çorbalara, pişirildikten sonra çiğ yağ eklenmeliymiş (zeytinyağı yada tereyağı).
Bu öneri doğrultusunda, zeytinyağı ve limon karışımından oluşan sosu çorba tabağına ekledim.
Tarif Prof. Dr. Ayşe Baysal' a ait (Türk Mutfağından örnekler Kitabı).
Malzemeler
- 2/3 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 baş orta boy soğan
- 4 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı (silme) un
- 5 su bardağı su , kemik suyu veya tavuk suyu
- 1 adet yumurta
- 1 subardağı süt
- tuz
- karabiber
- süslemek için nane
- küçük küçük doğranıp , fırında kızartılmış ekmek paçaları
- Soğanı ince ince doğrayıp, yağla birlikte tencereye koyun( ben yağı sonradan ekledim). Unu ekleyip kısık ateşte , tencerenin kapağını kapatarak 2-3 dakika öldürün( ben unu kavurmayıp direk kemik suyu ekledim).
- Su ve mercimeği ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırın.
- Tuzu ekleyip mercimekler iyice yumuşayana kadar pişirin.
- Çorbayı blenderdan geçirip, karabiber ekleyerek kısık ateşte pişirmeye devam edin.
- Ayrı bir kapta yumurtayı ,sütle iyice çırpıp içine sıcak çorbadan bir kaç kaşık alarak ılıtın. Süt- yumurta karışımını çorbaya yavaş yavaş eklerken çorbayı sürekli karıştırın (ben bu aşamada çorbayı tekrar blenderdan geçirdim).
- Çorba kaynayınca altını kapatın.
- Üzerine nane serpip , küçük küçük doğrayıp fırında pembe renkte kızarttığınız ekmek parçacıklarıyla servis yapın.
3 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Aslıcım bu nefis..
Bende Egeye bazı çorbalarına çiğ zeytinyağı eklerim. Ama böylesinin daha iyi olduğunu bilmiyordum..
Çorban harika..
Ellerine sağlık.
Güzel kızlarına iyi bak..
hanife
Aslicigim harika lezzetler sunmussun, sucuk cok cekiyordu canim ama yasak oldugu icin uzaktan bakiyordum, senin tarifin cok iyi oldu, simdi tek yapmam gereken bana evde sucuk yapacak bir gonullu.
Tesnim
hanımefendinin her iki tarifini candan kutluyorum. Ben 50 yıldır evde sucuğu kendimiz yapar yeriz ama etin içine 100 gr(1 kg.et için )koyun kuyruk yağı koysanız acaba yerken nasıl olur derim.(parmaklarınızı saklayınız)
tussuz lor peyniri tarif ve bilgisine aynen katılıyorum.teşekkürler. ertuğrul BARIŞ
Yorum Gönder