Patlıcanla pişirilen mutfağımızın nadide yemekleri, yaklaşan yaz mevsimiyle birlikte sofralarımızda sık sık yer alacak. Pazar da hiç de fena olmayan patlıcanlar gördüm ama salatanın malzemesi derindondurucudan , yani geçen yazdan kalma. Kalan son poşet ve kavanozları da tüketmeye çalışıyorum. Fırında közlenmiş patlıcanın tadını sevmiyorum, ayrıca közlemek çok zaman alıyor(benim fırından belki). Ocak üstünde olunca fazla yanıyor ve etraf kirleniyor. Sonunda , migrostan közmatik buldum ve bu dertlerden kurtuldum. Geniş ve yüksek ağızlı, dibi delik bir kap.Böylece kırmızı biber ve patlıcan közlemek zahmetsiz ve daha lezzetli.
Malzemeler
- 3 orta boy patlıcan
- 2 baş orta boy soğan
- 6-8 adet cherry domates
- 4 adet yeşil biber
- maydanoz
- 2/3 çay bardağı sızma zeytinyağı
- limon suyu
- sumak
- kırmızı biber
- tuz
- Patlıcanları közledikten sonra, kabuklarını soyup , ince ince kıyın.
- Soğanları ince ince yarım daire şeklinde , domatesleri, maydanozu ve yeşil biberi küçük küçük doğrayıp, patlıcana ekleyin.
- Sumak , kırmızı biver ve tuz serpiştirin.
- Zeytinyağı ve limonu ekleyerek karıştırın.
İşte közmatik. Ben geçen yaz migrosta buldum, başka biryerde görmediğim için yine orayı adres gösteriyorum. Bu kap ocağın büyük gözüne konuyor ve içine közlenecek malzeme diziliyor.Orta hararetli ısıda gayet güzel sonuç alınıyor.
33 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Merhaba Aslı,Zeytin Ağacı baharın müjdelediği yaza merhaba diyor adeta.Közmatik ilk kez duyduğum bir alet.İlk fırsatta almam lazım;çünkü çok sık patlıcan közlemesi yaparım.Eşimin en sevdiği sebzedir patlıcan.Özellikle de közleme usulü yapılan yemekler.Ben de annemlere gittiğimde odun ateşinde közlerim patlıcan ve biberleri,poşetlere doldurur,evime dönünce de dondurucuya yerleştiririm.Kışın yorucu günlerinde soframa
can kurtaran olurlar.Eline sağlık,kolay gelsin, sevgiler.
Meltem Atan
Meltemcim, çok şanslısın, közlerini odun ateşinde yapabildiğin için. Ben de geçen yaz keşfettim közmatiği. Gerçekten köz yapmak rahat oluyor.Patlıcanla birlikte yaz mevsiminin meyvelerini , sebzelerini özlemle bekliyorum.Patlıcanla ilgili tariflerde buluşmak üzere...
aslı altan altundal
Aslı hanım günaydın, bende patlıcanı çok severim ama herkesin dediği gibi közlemek zor oluyor genelde fırında yapıyoruz. Sizin dediğiniz közmatiği çok merak ettim keşke bize resmini ekleseydiniz.
Teşekkürler.
Songül
Aslı hanım günaydın, bizler için közmetiğin resmini eklemeniz mümkün mü acaba?
Teşekkürler.
Songül
gübaydın aslı,
bende közmatikle ilgili bilgi rica edecektim. bu akşam migrosa gidip bakıcam ama aletin nasıl bir şey olduğunu görmel lazım sevgiler
beray
gübaydın aslı,
bende közmatikle ilgili bilgi rica edecektim. bu akşam migrosa gidip bakıcam ama aletin nasıl bir şey olduğunu görmel lazım sevgiler
beray
Günaydın Aslı,
Siteni düzenli olarak takip ediyorum ve çok beğeniyorum.Patlıcan salatasını bende çok severim ama mezecilerden aldığımız veya restaurantlarda yediğimiz patlıcan salatasının rengi gibi sapsarı patlıcan salatası yapamıyorum bu işin mutlaka bir formülü vardır bunu biliyorsan ve bilgi verirsen çok sevinirim.
nilüfer
Merhaba;
Eşimde cok seviyor patlıcan salatasını. Bu yüzden
közmatigin resmini yayınlayabilir misiniz?
Tesekkurler kolay gelsin
berna
merhaba közlematiği biraz önce migrostan gidip aldım inşallah akşama eve gidince deneyeceğim yanlız ağzını herhamgi bir kapakla kapatmıyoruz değilmi?nasıl yaptığına dair bilgi verirsen sevinirim aslıcım..
nurcan
merhaba biraz önce migrosa gidip hemen aldım közlematiği,eve gider gitmezde denemeyi düşünüyorum,ama nasıl kullamıldığını anlatırsan sevinirim aslıcım,kapak birşey kapatılıyormu, kullandığın için deneyimlisin bilgi bekliyoruz teşekkürler şimdiden..
nurcan
merhaba
közmatiği iki senedir kullanıyorum ve çok memnunum, sizlerle bir kolaylığı paylaşayım istedim, ocağınızı
yakmadan önce aluminyum folyo ile kaplarsanız hiç kirlenme olmadan közlemek mümkün, aksi halde patlıcandan akan suları temizlemek zorundasınız :))
Közlerken kapak gerekmiyor.
Sevgiyle kalın....
Nevber
Asli, acaba kozledikten sonra patlicani derin dondurucuya koymadan herhangi bir islemden geciriyor musun, suyu suzuluyor mu mesela?
Nilufer, patlicani kozledikten sonra kullanincaya kadar limonlu su icinde bekletirsen rengi az karariyor.
zinnur
Arkadaşlar sağolun ben soruları okuyana kadar sizler cevaplamışsınız. Zinnur, közlediğim patlıcanı hiçbir işlemden geçirmiyorum. Derindondurucuda koku sinmemesi için kapaklı cam kaba koyup ,saklıyorum.Lezzetini hiç yitirmiyor. Ayrıca gerçekten közlenmiş patlıcanı limonlu su içinde bekletmek kararmasını önlüyor.Sebzeleri közmatiğin içine yerleştirip üzerlerine biraz su serpiyorum. Orta ateşte yavaş yavaş çevirerek közlüyorum.Herkese kolay gelsin diyorum.
aslı altan altundal
Ben de karnıyarık veya patlıcanlı yemekler yapacağım zaman kesinlikle kızartmıyorum. Önceden ocakta közlemeye çalışırdık fakat heryer battığından baktık olmuyor bir de fırında deneyelim dedik ve o gün bugündür bütün közlemeleri fırında yapıyoruz. Daha sağlıklı ve lezzetli yemekler yiyoruz :).
Şule
nevber anlayamadım nasıl yani ocağa nasıl folyo yerleştircez açıklarmısın şimdiden saol..
nurcan
Nefis gorunuyor ama soyle guzel bostan patlicanlardan bulmak gerekiyor. Buzluga attiginiz patlicanlari cozdururken nasil bir yol izliyorsunuz? Bu yaz bende buzluga atmayi dusunuyorum icine kozlenmis biber de eklesek sizce olur mu? Ali nazik yada salatasini yaparken kolaylik olur diye dusundum.
Asli hanim sizi de taktir etmemek mumkun degil iki cocuk yorucu bir is yasami ve guzel yemekler arti bunlari bizimle paylasmaniz
Sevgiler
yasemin
Aslı'cım,az önce közlematiğimi alıp geldim.Hemen patlıcan salatamı yaptım.İştahla sofraya oturmayı bekliyorum.Aklınla bin yaşa,büyük bir rahatlıkmış.Ben ocağın üzerini ve ocak bekini de folyoyla güzelce kapladım.Ocağım da tertemiz.Tekrar teşekkür ederim.Sevgiler.
Meltem Atan
Yasemin'cim güzel yorumun için teşekkür ederim, faydalı olduysam ne mutlu bana. Günün bütün yorgunluğu gidiyor. Bostan patlıcanı olsa gerçekten iyi olurdu. Derin dondurucudan çıkan közü önce çözülünceye kadar buzdolabı kısmında(orta raf veya birinci raf) bekletiyorum.Çözüldükten sonra başka bir işlem gerektirmeksizin kullanıma hazır hale geliyor.Közlenmiş biber de içine karıştırılabilir, çok iyi olur. Ben geçen yaz ayrıca bir miktar koymuştum. Meltem'cim afiyet olsun. Folyo ile kaplama fikri için de Nevber'e teşekkürler.
aslı altan altundal
dün akşam denedim harika oldu eşim de kızartma yapmayalım artık bu çok hafif oldu dedi ve bayıla bayıla yedi saolun..
nurcan
Onerileriniz icin tesekkur ederim Asli. Kozmatikten alip bu sene buzluga kozlenmis patlican ve biber yerlestirecegim. Ben de telon tavada yapiyordum ama bu tencerede daha lezzetli sonuclar alindigini baska arkadaslarimdan da duymustum.
Sevgiler
yasemin
Gercekten cok guzel ama elektrikli ocaklarda kullanmak pek mumkun gozukmuyor? Yanilmiyorum degil mi? Ben de uzun zamandir marketlerde goruyorum ama alamiyorum bu yuzden.
Tesnim
hazır salata demişken eşimden öğrendiğim bir salata tarifi vermek istiyorum tarator bi tahini. biraz tahini çukurca bir kaseye dökün 1 kahve fincanı kadar. 1 limonun suyunu ekleyin çırpın tahinin reaksiyon gösterip koyulaştığını göreceksiniz. sonra evde robottan geçirdiğiniz acı kırmızı kuru biberden istediğiniz kadar ekleyin biz çok ekliyoruz toz biber de ekleyebilirsiniz acı ama onlar fazla acı olmuyor. çay kaşığının ucu ile sarısak tozu isteğe bağlı eklenebilir. tavuk şinitsel yaptığınızda bu sosu mutlaka yapın şinitselleri küçük küçük yapıyorum ben bu sosa banıp yiyoruz çook yakışıyor.eşim arap asıllı olduğundan pek çok tarif var sizle paylaçabileceğim inşallah yakında yazarım..sevgiler.
Dila A. Ahmed
Mrb ben isvicreden yaziyorum. Isvicre Migrosun dada közmatik var mi? simdiden tesekkurler
sultan yesildag
merhabalar be bu közmatiğin paketi üzerinde yazan ismini sormak istiyorum çünkü internetten bakıyorum bulamıyorum migrosun internet sitesinde yok
fatma
Fatma maalesef alalı çok zaman oldu, hiç hatırlamıyorum markasını. Yalnız ben bunları sadece migros mağazalarında gördüm. Halihazırda alanlar da var. Sanırım gitmek gerekecek.
aslı altan altundal
slm yorumları okuyordum herkez patlıcanını közlemek için közmatik arıyor ben kendimi çok şanslı sayıyorum manisanın bir ilcesinde oturuyorum birde yazın nefes alabilmek için şehrimizin dışında bir evimiz var ilk önce oraya kocaman bir fırın yaptırdım harika patlıcan biber közlüyorum elimde olsada hepinize yollasam nefis birtat by
ayşen
meraba yorumlarınızı okuyorum bende tavada közlerim fırında közlerim ama közmatikte dahamı iyiy oluyor nasıl bulur araştırırsın be ablacım... teşekkürler aksaraydan sevgiler....
ben kayseriden şerbet yorumlarının çok saçma bu site ne işe yarıyor anlamadım alllah aşkına büyük bi saçmalıktan başka bişey değil... hadi şaşkın ördekler... by
lütfen konuşmalarınıza dikkat edin şerbet hanım
burayı okadar kişi ziyaret ediyorki onlara bu şekilde hitap edemezsiniz zaten kayseridende bu beklenir.....
közmatik artık pazarlarda satılıyor hanımlar bende arastırıyordum arayanlar varmı dıye pazarda gördum fiyatıda 7,50 tl bana cok uygun geldı sızlerede tavsiye ederim fazla paralar vermeyın...
ben yeni aldım közmatiği şimdi deniyorum :)
http://www.kume.com.tr/index.asp?act=3&cat=51&pdt=1080030410061
istanbul da 5 lira.
izmirde közmatik isteyenler için bulabılecegıız tel numarası verıyorum yenı aldım fıyatı 5 tl 0536 2567979
Yorum Gönder