Ev yapımı sucukla ve lor peyniriyle hazırlanmış kanepeler
Her şeyin sahtesinin yapılabildiği bir ülkede yaşıyoruz. Salam , sosis, sucuk gibi ürünler, sahtesinden kaçabilsek bile katkı maddeleriyle bizi tehdit ediyor. Anneannem , zamanında sucuğu ve pastırmayı kendisi hazırlardı. Şimdi kim uğraşacak diyorsanız, merak etmeyin sucuk yapımı gerçekten kolay. Tarif anneme ait:
- 1/2 kilo az yağlı dana kıyma,
- 2 çay kaşığı kimyon,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1/ 2 çay kaşığı yenibahar
- isteğe göre sarımsak ( 1 diş - 5 diş size bağlı)
- tuz
- toz tatlı kırmızı biber , isterseniz acı pul biber
- yarım çay bardağı galeta unu
Lor Peyniri
Lor peynirinin besleyicilik değerinin , diğer peynirlere oranla daha fazla olduğunu öğrendim.Peynir suyu ve yoğurt suyu WHEY protein içeriyormuş . Whey protein kasların gelişmesi ve çocuklarda kemiklerin uzaması, sağlam olması için önemli( yetişkinler için de önemli tabii). Çökelek ve lor peyniri yapıldığında üstte kalan su kısmı yüksek oranda Whey protein içeriyor. Bu su atılmayıp buzdolabında saklanabilir, gerektiğinde hamur işlerinde ve yemek yapımında kullanılır.
Ayşe bebekken kilolarca çökelek yapmışımdır. Ünye'de kaldığımız dönemde evimizin önünde köylü pazarı kurulurdu ve oradan güvenilir süt alıp çökelek haline dönüştürürdüm. Çeşit çeşit şeyle karıştırıp yedirmeye çalışırdım. Ne günler geçirdik. Şimdi arasıra yapıyorum lor ve çökelek. Özellikle pastörize sütün günü geçmişse hemen peynir haline dönüştürerek değerlendiriyorum. Bu da genelde az miktarda sütten oluyor.
Lo yapımı şöyle:
500 ml süt kaynatılır. Kaynayan süte , suyla peynir (yeşilimsi bir su çıkacak) ayrışana kadar ılık yoğurt katılır. Yoğurt sulu da olabilir. Bez torbada peynirin suyu süzdürülür.
21 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Sucuğu bizde evde yapmıştık bir kere. Çokda güzel olmuştu. Annenin tarifini yakında denemeliyim. Eşim sucuğu çok sever. Bende yaza Türkiyeden dönünce pastırma yapmayı düşünüyorum. Tarini buldum bir yemek grubundan.. Senin sucuğun çok iştah açıcı duruyor) Ellerine sağlık..
Lor peynirinin yapımını biliyorum ama hiç denemedim. Bebekken Ayşeye nasıl veriyordun??
Sevgiler..
Hanife
suppeeeeeeeeer... bende evde sucuk yapmayi denemistim ,fenada olmamisti ama bu tarif cok daha guzel olacak simdi loruda biraz daha farkli yapiyorum ama bu sekilde yapmayi kesinlikle deneyecegim.. bende bebegime yedirmek istiyorum ama cok sevdigini soyleyemeyecegim belki bu biraz daha degisik bir tat verir ve sever tarifler icin cok tesekkurler..
calismalarinizda basarilar..
Nuray -Tulipland
Harika, harika...
Tesnim
Merhaba arkadaşlar
Sayfaya yeni bir yorum sistemi kurmaya çalıştığım için, hemen yanıtlayamadım. Bu konuda bana yardımcı olan Sevgili Hatice'ye (portakalağacı) ve Sevgili Saadet'e (Fiyonk) ne kadar teşekkür etsem azdır. Çok Çok teşekkürler.
Ayşe katı besinlere geçince tuzsuz peynir yedirmek gerekti. Bu nedenle ben çökelek ( kaynamış süte limon suyu eklenerek yapılıyor) ve lor yaptım o dönemde. Yumurta , bal, peynir , zeytinyağı ve ekmeği karıştırarak (bazen ekmeği de kendim hazırladım) yediriyordum. Muz da eklenebilir. sevgiler...
aslı altan altundal
Banu 'da bana sucuk tarifi göndermişti. Teşekkür ederim.
aslı altan altundal
Merhaba Asli, dün aksam yazdiklarina dayanarak lor peyniri yaptim. Dolaptaki kutusu acilmis ve süresi gecmis sütler icin cok iyi bir cözüm oldu. Bir miktarini salata üzerine serptim, geri kalanini da maydanoz ve cörekotu ile karistirarak börek ici yapmayi düsünüyorum. (Geriye kalan yesil suya almanlar cok saglikli oldugundan dolayi cok deger veriyorlar. Ama acikcasi nerelerde kullanildigini pek anlayamadim.)
Son olarak, cökelek yapimini daha aciklamali anlatabilir misin?
Selamlar, Mine
mine
Sevgili Mine , loru denediğine sevindim.Lor peynirin suyu , mesela ,çorbalara konulabilir.Hamur, su ile değil de lor suyu kullanılarak yoğurulabilir. Kurubaklagil yemeklerinin pişirme suyuna eklenebilir.Ben hamur işinde ve çorbada kullandım.Tat değişikliği hissetmedim. Özellikle yogurtlu ve terbiyeli çorbalara hiç çekinmeden katılabilir. Çökeleği de en kısa zamanda göstereceğim.
aslı altan altundal
Merhaba,
Lorunuzu denedim, gerçekten muhteşem oldu. Evdeki herkes bayıla bayıla yedi. Ama sucuğu pek beceremedim galiba. buzlukta ne kadar süre tutuyorsunuz sucukları? Ben pişirince köfteden farksız oldular çünkü
hande
Handecim ,
Ben de evi lorsuz bırakmıyorum, gerçekten seviliyor. Sucuğu hazırladıktan sonra streç film üzerine serip, sucuk şekli vererek , sıkıca sarıyorsun.Derin dondurucuda 1 hafta kadar beklettim sonra çok fazla çözdürmeden kesip hemen kızarttım. İyice çözülürse keserken şekli bozuluyor ve sulanıyor.Kolay gelsin.
aslı altan altundal
Merhaba lor yapımını daha ayrıntılı anlatır mısınız?Teşekkürler
Gülizar Doğa
Gülizar , loru denemeni tavsiye ederim .Aslında belli bir ölçüde yapman da gerekmiyor. Sütün kaynaması önemli. Süt kaynamaya başlayınca altını kapatıp kaşık kaşık yoğurdu içine atıyorsun - sütte parçacıklar görüp sıvı kısım açık yeşil renkte olana kadar yoğurt eklemeye devam et. Parçacıklar yeteri kadar olunca yani yeni oluşmamaya başlayınca Sıvı ve parçacıkları birbirinden ayırman gerekiyor süzdürerek. Yeşil sıvı besin değeri çok yüksek olduğu için değerli bu nedenle buzdolabında saklayıp hamur işlerinde veya çorba yaparken , yemek suyu niyetine kullanabilirsin. Parçacıkların ise iyice suyu süzülünce lor peyniri hazır afiyet olsun.
aslı altan altundal
Merhaba Aslı, dün dolaptaki günü geçmiş süt ile ben de lor yaptım. Çok güzel oldu. Böylece sütleri içim acıya acıya dökmek zorunda kalmayacağım. Çok teşekkür ederim. Sevgiler...
hatice
Merhaba Aslı Hanım,
Blogları yeni yeni keşfettim. Sizin Arşivinizi geziyordum. Çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz. Çalışıp, çocuklarla ilgilenmek, güzel yemekler hazırlamak ve paylaşmak gerçekten takdire değer. Üstelik bahçe ile de iligleniyorsunuz. umarım size hiç nazar değmez. Sormak istediğim; loru bayat olmayan sütle de yapabiliriz değilmi? Bütün paylaşımlarınız için bende teşekkür ederim.
damla
Damla çok teşekkür ederim, tabii lor peyniri taze sütten yapmak daha iyi ama mecbur kalınca biraz beklemiş , günü geçmiş sütü peynir yaparak değerlendiriyorum.Lor peyniri omlet , börek, pizza da kullanıyorum , biraz zahmetli ama uğraşmadan hiçbirşey olmuyor, hepimize kolay gelsin.:))
aslı altan altundal
bilgiler icin tesekkurler,
bir gida muhendisi olarak biraz teknik aciklama yapmak ihtiyaci hissettim. LOR peynirinde iddia ettiginiz WHEY proteini peyniralti suyunun ingilizcesi oluyor, isteyen sozlukte bakabilir. Peyniralti suyu sutu peynire cevirdiginiz zaman, kati kisim(peynir) suzulur ilen cikan sarimtrak serum suyu. Bu butun peynir cesitleri icin gecerlidir. Fabrikalarda atiklar LOR seklinde degerlendirilir, cunku yapimi en basit olanidir.
Bir de puf noktasi, eksimis sute(ayrana veya yogurda) limon tuzu katar iseniz, daha cok LOR elde edersiniz.
Huseyin OZOGLU
Merhaba Asli hanim bizde ailecek loru cok sevenlerdeniz ozellikle ablam. bende ona bir supriz yapmak istedim ve uzun sure internette lor tarifi aradim. En son sizinkini denemekte karar kildim.(gurbette oldugumuzdan marketlerde cokelek lor cinsi peynirleri bulamiyorus) birde burda turkiyedeki gibi kese yogurdu yok, taze yogurt kullansam olurmu? cevabiniz icin simdiden tesekkurler. Blogunuzu cok begendim. bundan sonra surekli takipcinizim:)
Beğeni dolu yorumunuz için çok teşekkür ederim. Lor yaparken ben de taze yoğurt kullanmıştım. Sorun olmaz . Sevgilerimle.
tarifleriniz çok güzel, sitemizde bunları yayınlamak istiyorum, http://www.gimdes.org/category/evde-gida-imalati
başka ev yapımı gıdalarınız varsa onlarıda yayınlamak isteriz.
saygılarımla
kutu sutlerde zaten katkı maddesı var tarıhı ecmıs sutten yapılan lor her turlu hastalıgın habercısıdır.
Ne yazıkki bu verdiğiniz tarif sucuk köfte tarifi çünkü sucuk fermente bir üründür ve evde bunu yapma şansınız yok malesef. Bir gıda mühendisi olarak belirtmeden edemedim. Olcay
sucuğun her çeşidi güzel oluyo evde yapmak pek zahmetli bn aşıkbaba has tokat sucuğunu denedim.müthiş bir tat www.yoreseltatlarimiz.com da bulabilirsiniz aşıkbaba farkıyla afiyet olsun.....
nisanur.
Yorum Gönder