Çok şükür 100 milyona yakın zeytin ağacının kök saldığı bir ülkede yaşıyoruz. Zeytin ağaçlarının çiçeklenip meyvelenmeye başladığını müjdelemek istiyorum.Evet Mayıs sonunda zeytin ağaçlarımız çiçeklendi. Fotoğraflar Bursa -Gemlik 'den (Fotoğrafları çekip mail adresime gönderen Müzeyyen Yengem'e teşekkürler). Sarıya yakın krem rengi çiçekler açmış. 20 kadar çiçek demeti haziran sonunda meyveye dönüşüp minicik bir zeytin olacak. Eylül-Ekim aylarında irileşen ve morarmaya başlayan yeşil zeytinler, kasım ayında mor rengekten siyaha dönüşecek. Kasımdan, Şubat sonuna kadar hasat dönemidir. Çok bereketli bir yıl olur inşallah...Ülkemiz Dünya 'da zeytin üretiminde ikinci, zeytinyağı üretiminde dördüncü sırada. Buna rağmen zeytinyağı tüketimi, hiç zeytin ağacı yetişmeyen uzak ülkelerin miktarına yakın. Türkiye 'de tüketim kişi başına 1 kilogram. Yunanistan 'da 20, İtlaya 'da 11, İspanya 'da 10, Tunus 'da 10 kilo iken ABD 'da 450 gr.Bu istatistik gerçekten düşündürüyor beni. Böylesine ağacın ve üretimin bol olduğu bir ülkede tüketimin az olmasının sebepleri nelerdir? Yararları mı iyi anlatılamadı. Diğer yağlara oranla daha fiyatlı oluşu mu, yoksa yalnızca alışkanlıklar mı sebep?Üstelik çok zengin mutfağımızın "zeytinyağlı yemekler " bölümünden iftiharla söz ederiz.Türkiye 'de bir çok evde zeytinyağı yalnızca salatada kullanılacak bir malzemedir.Az miktarda süs amaçlı bulundurulur ve gerektiğinde kullanılır. Tüm yemeklerin zeytinyağı ile pişirilirip , çok daha lezzetli olacağına inanılmaz. Tüketimin az olmasının bana göre temel sebebi damak tadı ve nesilden nesile gelen alışkanlıklar.
Bir türkü vardı , şimdi aklıma geldi, "zeytinyağlı yiyemem aman , basmada fistan giyemem aman, senin gibi cahile ben efendim diyemem aman..."Demek bu türkünün söylendiği dönemde basma ile zeytinyağı aynı kefeye konuyor, bir nevi sıkıntılı dönemlerin yiyeceği olarak görülüyordu. Türkiye'de şu an zeytinyağı tüketimi yoğun olarak zeytin ağaçlarının bulunduğu Marmara, Ege, Akdeniz ile GüneyDoğu Anadolu bölgelerinde var. Bu mucizevi besinin tüketiminin artması için sağlık sorunlarının kapıya dayanması beklenmemeli.
Bazı Notlar
- Zeytinyağı anne sütü alamayan bebeklere bileşiminin benzerliği nedeniyle önerilmektedir.
- Kızlar her sabah kahvaltıda zeytinyağını ekmek batırıp yemeğe alıştı. :) Ne zaman düşseler , başlarını çarpsalar, hemen zeytinyağına başvuruyorum.Morluk geçiyor. :)
- Yağlı bir cilde sahip değilseniz ve kırışıklıklar sizi endişelendirmeye başladıysa (zeytinyağı +limon suyu+bal ) karışımını tatbik edin. Yağlı cilt belli bir yaştan sonra nimet.Benimki gibi yağlı olup sonradan kuruyan ciltlere için birebir.
- En iyi sofralık zeytin Gemlik ve Ayvalık bölgesindedir. Zeytinyağlık zeytin Altınoluk'da yetişir. Dalında tatlanan cinsi İzmir - Karaburun 'da bulunur. Zeytin etli, çekirdeği küçük , açık kahve - mor renkli olmalıdır.
- Zeytinyağı yüksek ısı ve gün ışığı almayan yerde saklanmalıdır. Mutfakta dolap içinde saklamak yeterli olur. Küçük miktar tezgah üstünde tutulacaksa koyu renkli şişede veya etrafı sarılı olarak korunmalıdır.
- Zeytinyağınızı tatlandırmak için çok az ısıttığınız yağı sarımsak üzerine döküp ağzı kapalı şişede bekletin. Dilediğiniz kuru otu ekleyebilirsiniz. Böylece elinizin altında lezzetli bir sos olur.
- Artun Ünsal 'ın dediği Ölmez Ağaç...Ortalama ömrü 400-500 yıl ama yurdumuzda belki de dünyanın en yaşlı zeytin ağacı bulunuyor.Hatay'ın Dörtyol İlçesi payas Beldesinde Sokullu Mehmet Paşa Külliyesinde 13 asırlık zeytin ağacı (1300 yaşında) 4 metre kare kalınlığında gövdesiyle yılda 300 kilo ürün verebiliyor. Yolu düşenler görmeden geçmesin!
- Benim gibi zeytin ağacı dikmeyi , ürün almayı düşünenler varsa, fidan dikimi Aralık ayından Mart ayına kadar devam ediyor. Sıcaklığın -8 den aşağı düşmediği derecede, çok dayanıklı olduğundan çakıllı , fakir topraklarda yetiştirilebilir. Yapraklarını yaz kış dökmez.
- Tavsiye Kitap: Sabahat Akçay Tuna, " Zeytin Ağacı, Zeytin, Zeytinyağı ". Bütünüyle kitabı beğendim. Özellikle Zeytin Yapma Usulleri başlığı altında verilen tarifler çok güvenilir. İçten ve yalın bir anlatımı var.
23 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Tesekkurler Asli bu guzel bilgiler icin. Evet haklisin sanirim zeytinyaginin az tuketiminin nedeni alistigimiz damak tadi. Ayrica cok duymusumdur zeytinyagli yemekler kokuyor en iyisi diger siviyaglari kullanmak diye. Kisa bir sure once basladim ben de her yemegi zeytinyagi ile hazirliyorum, alistik ondan midir bilmem ama hic koku falan aldigim yok ve yemekler daha da lezzetli.
Bu arada Ispanyol ve Italyanlarda cok gordum bildigimiz yesil salataya epey bir zeytinyagi koyup ekmegi bandira bandira yiyorlar. Ya da yogurdun uzerine zeytinyagi gezdirip yine ekmekle yiyorlar. Varyasyonlar istenildiginde cok...
Buu arada benim de cildim cok kuru, su soyledigin karisimi goz etrafina sursem sakincasi olur mu dersin bilgin var mi?
zeynep
Bundan böyle size Aslı diyebilir miyim? Dün beni öyle şaşırttın ki Aslı, telefonda sesini duyunca önce inanamadım ama çok mutlu olduğumu söylemeliyim. Gerçekten güzel bir jestti. Tekrar teşekkürler Aslı'cığım.
Ben de sitende zeytinağacı bölümü var ama hiç zeytinden bahsetmemiş diye düşünürken hoş bir yazı çıktı karşıma. Biliyor musun zeytinle ve zeytinyağıyla ilgili de çok ortak bilgiler ve uygulamalarımız var seninle. Biraz ilan-ı aşk gibi oldu ama gerçekten öyle.
Muğla'lı olduğumu biliyorsun. Bizim oralarda da sofralıktan çok yağlık zeytin türleri yetişiyor. Bizim de yani babamın 100 civarında zeytin ağaçlarımız var. Bizim ve eşimin ailesi ve arkadaş çevremizin zeytinyağı ihtiyacını babamla annemin üretiminden sağlıyoruz. Babam Üretim aşamasında hiçbir ilaçlama yapmıyor doğal gübreleme ve bakım yapıyor sadece. Onun için bizim zeytinyağı piyasadakilerle kıyaslanmıyacak kadar lezzet ve rayihaya sahip. Bunu pek zeytinyağına alışık olmayan arkadaşlarım söylüyor.
Ben tüm yemeklerimi zeytinyağıyla yapıyorum. Çok nadirdir mısırözü, soyola ya da becel kullandığım. Yalnız bir yanımız Karadeniz ya tereyağı geliyor oradan pilav ya da makarnalarda istek üzerine kullanıyorum. Bir de oğlum tereyağında yumurta kırmasını çok sever. Ama pazar kahvaltılarımızda (çünkü hep ailece tek kahvaltımız pazarları oluyor) çökelekle maydanoz biraz pul biberi karışımına bolca zeytinyağı gezdiriyoruz harika oluyor.Deneyin.Domates söğüş üzerine yeşil biber mevsim otları ve taze sarımsak ve tabiki zeytinyağı ve limon bizim kahvaltımızın vazgeçilmezleridir. Ya da yayvan bir seramik tabakta zeytinyağı üzerine pul biber kekik serpilip ekmeği bandırarak yemek ayrı bir zevk. Bizim böyle haftasonları arkadaşlarla kahvaltı günlerimiz olur. Bana takılırlar zeytinyağlı ot yemeye geldik diye.
Kısacası Aslı'cığım benim için yemek yemek ve yapmak bir zevk. Sakın kiloluyum falan sanma. 59-60 larda hep geziyorum. Eeee nede olsa zeytinyağıyla ve genellikle ekolojik ürünler kullanmaya çalışıyorum.
Ama hamur işlerinden pek anlamam. Ne güzel değil mi.
Sevgiler.
Gülser
Benim zeytinyagim ve zeytinim de mugla milas dan geliyor gercekten harika bir tat salatalarim nefis oluyor. Asli hanim sosu deneyecegim. Hele taze kekik bulup bu sarimsakli karisima eklersem harika bir tat olur degil mi?
Ben de sabah kahvaltilarinda biraz kekik biraz sumak biraz da kuru nane karistiriyorum harika oluyor ogluma da yediriyorum o da severek yiyor.
yasemin
Sevgili Zeynep,
Karışımın kırışıklıklara ve oluşumuna karşı iyi geldiğini öğrendim. Göz kenarındaki kaz ayakları denilen kırışmalara mutlaka olumlu etkisi olur.Maalesef uzun süreli kullanımlarda çok sebatlı değilimdir ama deneyelim derim:)
Gülser'ciğim ,
İnan benim için de heyecan vericiydi seninle konuşmak.Davetin için tekrar teşekkür ederim.Ortak yönümüz çok, birgün buluşuruz, uzun uzun konuşuruz:).Kendi zeytinyağınızı elde etmek büyük bir ayrıcalık. Çok şanslısın...
Yasemin'ciğim,
Senin önerdiğin karışımlar insanın hergün bıkıp
usanmadan yiyebileceği lezzetlerden değil mi? Afiyet olsun...
aslı altan altundal
Sevgili Aslı hanım,
Yazı ve yorumlar çok güzel ve bilgilendirici. ellerinize sağlık. Sitenin adına da öyle yakışmış ki. Zeytin cidden çok faydalı ve insanlık tarihi kadar eski bir meyve. Kutsal kitaplarda adı geçmiş, faydaları övülmüş. Biz etli yemekleri bile zeytinyağı ile yaparız. Çok şükür ev yapımı zeytin yağı edinebiliyoruz. Biraz ağır ama rafine olanlardan çok daha faydalı. Halk arasında 7 zeytin bir tavuk eder diye bir deyim de var. Bence doğru. Hele söz konusu o koskocaman ekşimsi kalamata zeytinleri ise ..
Sevgilerimle.
Humeyra
Asli hanim, merhaba,
Izin verirseniz blogunuzdaki "Zeytin Agaclari" baslikli guzel yazinizi kendi blogum http://www.zeytuni.blogspot.com/ 'da konuk etmek arzusundayim.
Guzel blogunuz ve yazilarinizdan dolayi sizi kutlarim; elinize, akliniza saglik.
Saygilar, selamlar,
M.Hakki Yazici
mhyazici@gmail.com
M. Hakki Yazici
İspanyolların hayatına zeytin o kadar işlemişki sabah kahvaltıları kızarmış ekmek, domates ve bol zeytinyağından oluşuyor. domates salam sosis gibi farklı besinlerle değişsede zeytinyağı hep sabit. kızartmaların tümü zeytinyağı ile ve gerçekten çok lezzetli..bence kalamarı birde zeytinyağında kızartmayı deneyin. eminim çok seveceksiniz.
Anonymous
bende yemekler süper ama ah aha aha :(((( bunlara bakınca insanın karnı acıkıyor bobroklerim durul durul bagırıyor icerde ak ciyegler karaciyere kafa tutuyor olmuyor
yanı ://// ama yapılmışını görsek onumuzde daaha daha memnum olacam ama akşama annem gösterecem kule baklavası aişık oldum ondan yaptırcasm 2 tepsi sevgilerimle gebzeden capcup
nefret_16
arkdaşım benim gaziantepte boşbirarazimvar ama taşlı kayalık biryerimvar 200 mt etrafında bağbahce var arazidaha önce fıstıklıkmış merak ettim zeytin ekmek için ne yapmamgerek
ibrahim karakuş
MERHABA ZEYTİNCİ KARDEŞLER! EMEKLİYİM,MERSİN GÜLNAR DA 10 DÖNÜM ÜZERİNE ZEYTİN FİDESİ DİKMEK İSTİYORUM.BU KONU DA TAVSİYELERİNİZİ BEKLİYORUM.
MUSA OĞUZ
BEN 24 YAŞINDA DOGAYI SEVEN BİR GENÇİM VE BENİM BİR MİKTAR ARSAM WAR.100 ADET ZEYTİN FİDESİ TEMİN ETMEK İSTİYORUM:?
BEN AGAÇLANDIRMAK VE YEŞİL BİR ALAN OLMASI ÇOCUKLARIN SALLINGAÇ KURUP OYNAYA BİLECEGİ TEMİZ BİR ORTAMLA ZEYTİN AGAÇLARIN GÖLGESİNDE SICAK BİR ÇAY VE MUTLU BİR AİLE HERŞEYDEN UZAK VE MÜKEMMEL BİR CENNET KURMAK İSTİYORUM...ANTALYA
EMRAH ALTINPINAR
zeytin ağıcının yararları
çiğdem
sugar_girl-1997@hotmeil.com
ya hersey guzelde...bunu kendınız yazmıssnız kendı yorumunuz olmadan yassanız dahada guzel oluer:)bu bir onerıydı
yaaa bn beeen medimmm tek sözlee
iğrenççç bir yazı yazana çok yazık sanki gelipde bunu okuyucaklar zaten bu yazıyı okuyanlar enayidir
bana katılın bu yazı iiirenççç
ewet hangi keriz yazmışşşşş:d
ya bn siize katılmıyom şekerler bnce bu yazı çok daha beter hem bn çok zenginimmm bnim msnem serin_girl
@hotmail.com
ya lütfen böyle yapmayın arkadslar kızza hakaret ediosunuz
merhaba aslı hanım yengenız müzeyyen hanımın edebiyat dersinde çocuklara çile çektirme işini bırakıp dijital resim çekme sanatına dönmesine ben ve öğrencileri adına çok sevindim onu ve yaptıklarını asla unutmayacağım teşekkürler
selam bütün dogayi seven ve korumaya korumaya gayret gösteren güzel insanlara.
zeytin agaclari konusunda cok arastimalar yaptim türkiye basta olmak üzere yunanistan,itaya,ispanya,fransa,portrkiz,sirbistan, hatay,izmir, antalya,ve son olorek alimos,ta bulundum . segili arkadaslar zeytin agaclarinin ortalama yas ömrü 2500-4500 yasama ömür var.
biz türkiye,de cok sayida 1000 sene üzeri zeytin agaclari bulunmaktadir. üzülerek ifade ediyorum türkiye,de bu agaclar yetkililer icin bir anlam tasimiyor üzgunüm bu bir gercektir deyerbilmiyoruz.sevgi,ile kalin.
ali.sirin@gmx.de
Verdiğiniz bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben de bir egeli olarak zeytin yağının yemeklerde bol bol kullanılması taraftarıyım. Ve söylenin tam tersine bana diğer yağlarla yapılan yemekler kokuyormuş gibi geliyor. Özellikle salatalarda zeytin yağı kullanmaya çalışıyorum.
ben bursa nın köyünde yaşıyorum.gözümün gördüğü her yer zeytin ağaçlarıyla çevrili.zeytinyağı nimettir berekettir yiyecek biçmindeki ilaçtır.herşeyi zeytin yağıyla yaparız biz.çocukluğumuz zeytin ağaçlarının tepesinde geçti.sıcak yaz günlerinde gölgesinde serinledik.düşüp yaralandık mı yara olan yere hemen zeytinyağı süreriz,ayağımız mı burkuldu zeytin yağı ve zeytin macun yapılır burkulan yere sürülür.sabah kalkarsın hiç bişey kalmamış:)))taş fırında pişen ekmekleri zeytinyağına banarak yaptık kahvaltılarımızı.sularımız kireçli olduğu halde zeytinyağ sayesinde hiç etkilenmedik.kek,börek yemek poğaça hep zeytinyağlı pişer bizde.misss kokar.zeytin ağacı kuran da geçer.incire ve zeytine and olsun diye başlar tin suresinin ilk ayeti.şifadır berekettir.zaytin ağacı yüzyıllar boyunca yaşar bir yıl ürün verir bir yıl kendini dinlendirir.ne kadar çok zeytin varsa ağaçta okadar bereketli bir yıl geçecek diye yorum yaparız.herkese zeytinyağı gibi bereketli sağlıklı ömürler diliyorum.
Yorum Gönder