Güneş , sıcak , güneş...
Cildimizi güneşin bozucu etkilerinden azami korumamız gereken bir mevsimdeyiz. % 80 cilt kırışıklık sebebi güneş...Genetik etki ve mimik kullanımı kırışıklığa neden olan diğer faktörler. Güneş kremi kullanmadan sokağa bile çıkmamak gerekiyor.Gölgede durarak kurtulduğunuzu sanmayın.
Cildin nem oranının bozulmaması için su , su ve yine su.Hiçbir içecek suyun yerini tutamaz.Yalnız bu konuda benim anlayamadığım standart 2 lt. su tüketin önerisi.48 kilo bir insanla 70 kilo insanın aynı ölçüde su tüketmesi beklenemez herhalde...
Süt ve yoğurt cilt elastikiyetini korur.Hergün bir kase yoğurt alışkanlığı genç yaşta edinilmeli ki osteoporoz için bir önlem olsun...
Tuz tüketimi azaltılmalı çünkü vücutta su toplanması malum bölgelerde yağlanmaya sebep oluyor.Bu nedenle su tutucu beslenme tarzını bir kenara bırakmak gerek. Nasıl mı? Kızartma türü gıdalar nedense yazın çok tüketilir. İşlenmiş besinler , özellikle asitli içecekler.Bunları bir kenara bırakıp vitamin ve protein içeren şık bir salata , yaz günlerinin vazgeçilmezi olmalı.
Meksika Fasulyesi
İşte meksika fasulyesinden salata, yanında bol yeşillikle ve bir kase yoğurtla ...Daha ne istenir:)
100 gr(tarif öyle olduğu için tarttım) esmer meksika fasulyesi ıslatılıp, haşlanır. Tencereye 4 kaşık zeytinyağı ile 1 baş soğan , 1 diş sarımsak, 1 adet sulu domates, yarım kırmızı biber, yarım sarı biber konur , kapağı kapatılarak kısa süre pişirilir. Fasulyelerle karıştırılır. Kimyon, sumak , taze çekilmiş karabiber,kırmızı toz biber, acı pul biber, 2-3 dal yeşil soğan, limon suyu veya nar ekşisi (ben her ikisini de koydum) eklenir.
Vetrika
Yemeğin ismi ilginç . Ne anlama geldiğini bilmiyorum. Tuğrul Şavkayın " Osmanlı Mutfağı " kitabından. Çocuklar ve misafirler için farklı ve güzel bir tarif.
Hamuruna:20 çorba kaşığı yağ( 4 kaşık zeytinyağı kullandım)
4 +4/5 su bardağı un ( 1 subardağı yada tepeleme 4 kaşık )
5 adet yumurta (1 adet kullandım)
1 su bardağı su (hamur haline gelene kadar kendi ölçüm için küçük bir su bardağı kullandım)
Yapılışı : Yağ ve unu biraz kavurun , kavrulmuş una azar azar su ekleyip sürekli karıştırarak hamur haline getirin. tencerede kolay çevrilir ve yapışmaz duruma gelince ateşten alın karıştırarak hamuru ılıtın. Ilık hamura yumurtaları teker teker kırarak yedirin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yuvarlayıp içini çukurlaştırdığınız ( iyice çukur yapmanız gerek) vetrikaları dizin. 200 derecede pişirin.pişen vetrikaların içlerine peynir+maydanoz, domates ve biberle pişirilmiş kıyma veya cevizli koyun .
Benim uyguladığım ölçüde 6 adet vetrika oldu.
Salı, Temmuz 12, 2005
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Aslı'cım merhaba,İstanbul'dayım.Yarın vertikayı yapmayı düşünüyorum.Profiterol hamurunun tarifine benzettim.Kolay olacak inşallah.Bir iki arkadaşım gelecek. Değişik bir tarif oldu vertika. Teşekkürler.Sevgiler. Meltem Atan
Meltem Atan
İçilecek su miktarı konusunda her uzman değişik yorum yapıyor.Bol bol su içilmesi doğru olabilir ama içemiyorsanız ne yapacaksınız değil mi? Her insanın metabolizması farklı çalıştığına göre, bence herkes ne kadar su içmesi gerektiğini kendisi hissedebilir.Ben kış aylarında neredeyse hiç su ihtiyacı hissetmezken, yazın su kaybından dolayı bu miktar değişebiliyor.
Salata ve vertika güzel görünüyor ellerinize sağlık.
tuhfe
aslı hanım merhaba, tarifiniz ve görüntüler nefis...ancak tam ölçü yapmak istediğimde 20 kaşık yağ ölçüsü katı yağ mı yoksa sıvı yağ mı kullanacağım? yardımcı olursanız çok sevinirim kolay gelsin...
erenaynur
BENIM GIBI KILO SORUNU OLANLAR ICIN COK GUZEL ÖNERILER.VE IDEAL.BIR SALATA, TESEKKÜRLER ASLI HANIM.SEVGIYLE KALIN...
munevver
20 kaşık yağ ölçüsü katıyağ için verilmiş.Ben tüm ölçüleri 1/5 oranında küçülttüm ve zeytinyağı kullandım. Tarifte verilen suyun ölçüsü uymadı yalnızca. Verilenden daha fazla koymak gerekti.Benim ölçülerimde de yumuşak ve lezzetli oldu.Kolay gelsin diyorum. Sevgilerimle.
aslı altan altundal
gerçekten güzel vede basit bir tarif aynen lokma tulumba hamuru gibi bana faydası büyük oldu teşekkürler!!!
çağatay
Yorum Gönder