Hamur işlerinde instant yada kuru yerine yaş maya kullanıyorum hep ve ilk defa mayalı bir tatlı tarifi denedim, nasıl olacağını çok merak ederek.Mayalı hamurun üzerine elmalı iç yayılıp ,en üst kısım, yapılan stroysel hamur ile kaplanıyor ve pişiriliyor.Sonuç fena değil ama ben yine de mayalı hamurları ekmek , pizza, poğaça, pide yapımında kullanmayı tercih edeceğim.
Malzemeler
- 20 gr. yaş maya
- 1/2 su bardağı ılık süt
- 1 kahve fincanı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3, 5 su bardağı un (Gerekirse fazlası eklenebilir)
- 1/4 su bardağı ılık su
- 2 adet yumurta
- 7 adet iri elma
- 1 yemek kaşığı limon suyu(ben koymadım)
- 1 çorbakaşığı su
- 1 çorba kaşığı un
- 3/4 su bardağı şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1.5 su bardağı un
- 1 kahve fincanı şeker
- 1 fiske tuz
- 1 fiske tarçın
- 100 gr süt kaymağı
Yapılışı
- Önce elmalı içi hazırlayın.Elmaları doğrayıp su ile karıştırarak yumuşayana kadar pişirin.Şeker , un tarçın ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
- Diğer tarafta süt şeker , tuz ve yağı karıştırın.Mayayı ılık su ile karıştırdıktan sonra, sütlü karışıma ekleyin.Yumurta ve unu ekleyip mikserle karıştırdıktan sonra, un ilavesiyle hamur haline getirin, üzerini örterek mayalanmaya bırakın.
- Fırını 50 C de ısıtıp hamuru tekrar kabartın. Kalıba hamuru iyice yerleştirdikten sonra, üzerine elmalı içi yayın ve elmanın üzerine stroysey hamuru(tüm stroysel hamur malzemelerini yoğurarak elde ettiğiniz)yerleştirin.Hamurun bütün olması gerekmiyor, parça parça da konabilir.
- Fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin ve ılıyınca servis yapın. Oda ısısında ,ılık yenildiğinde daha lezzetli. Afiyet olsun.
8 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
ımmmhh aslı resmi bir harika, tarifi merakla bekliyorum :)
şule
Asli, italyanlarin paskalya ve noelde cok yaptiklari Panetonne adli mayali keklerini ben de garipsiyordum. Onca yildir firin tepsisine yayilan mayali hamur üzerinde yapilan mürdüm erikli(veya bazen elmali senin ki gibi) stroyselli kekleri yapan yiyen ben degildim:)
Simdi kendime pannetonne kalibi bile aldim;) Acaba mayali tarifler daha mi eski ki? Cünkü bircok kültürde tradisyonel bir cesit mayali kek var gördügüm kadariyla. Bir dilim olsa da ben de yesem su güzel kekinden!
dilek
Resimdeki hali çok gzüel gözüküyor. Tadıda grüntüsü kadar güzeldir eminim. Ellerine sağlık.
Derya
Yumuşak tatlı, elmalı ekmek demek doğru olacak sanırım. Değişik tat arayanlara öneririm. Sevgilerimle.
aslı altan altundal
Acaba sut kaymagi yerine ne koyulabilir? Ya da sut kaymaksiz bu tarif nasil olur??
Bobby nin annesi
süt kaymağı yerine 75 gr tereyağı konabilir.Yağ konmadan nasıl olur bilemiyorum.
aslı altan altundal
Elmaları aldım bile...
xtra
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Eminim tadı da muhteşemdir. Ben yumurtasız pişirilip pişirilmeyeceğini soracağım. Malum yumurtalar gripli..
İyi ramazanlar, bereketli sofralar diliyorum.
Anonymous
Yorum Gönder