Salsa İspanyolca sos demek.Klasik bir tarifi var tabii ama çeşnilemek mümkün.
Klasik Salsa Malzemeleri
- 4-5 orta boy domates
- 1/2 tatlı soğan veya küçük bir soğan
- 1/2 kaşık acı kırmızı biber veya 2-3 adet acı arnavut biberi
- 1 diş sarımsak
- 1 tutam taze kişniş veya tozu (isteğinize göre maydanoz veya kekik de seçebilirsiniz, ben bir fiske toz kişniş kullandım)
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- tuz ,karabiber
Yapılışı çok kolay , domateslerin çekirdeğini çıkarıp küçük küçük doğradıktan sonra yine küçük doğranmış diğer malzemelerle baharatları katıyorsunuz ve tüm malzemeleri robottan geçiriyorsunuz. Tatlanması için buzdolabında en az 1 saat bekletin. Verilen ölçülerle , fotoğraftaki kadar salsa ortaya çıktı. Taze biberiye sapı ile süsledim.
Pesto Sos bir İtalyan sosu ve inanılmaz lezzetli, tabii bir o kadar da besin değeri yüksek çünkü çam fıstığı ana malzemesi.Çam fıstığını Burhaniye pazarından almıştım yazın taze taze , sevgili Tijen 'in kulakları çınlasın. Bununla birlikte sosun yağ oranının kalori açısından fazla olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ben ekmeğin üzerine sürerek yedim, ama makarnaya karıştırmak pek güzel olacak eminim.
Pesto Sos Malzemeleri
- 1 /2 su bardağı çam fıstığı
- 1-2 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 tutam fesleğen ( bir avuç kuru fesleğen kullandım)
11 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
pesto sosu ben de çok merak ederim ama hep taze fesleğen görünce vaz geçerim. Demek kurusu ile de oluyor. Harika! :) Ellerine sağlık Aslı..
şule
Mmmmmmm, çok güzel gözüküyorlar, bir parça pide koparıp ekrana daldırmak istedim. Ellerine sağlık.
Burcu
Cokk güzel soslar mmmm bende kizarmis ekmekle canlandirdim birden gözümde:)
Ellerine saglik cok makbule gecti!
Elcin
Dediğiniz gibi soslar ekmekle-pideyle çok nefis . Tavsiye ediyorum.Özellikle fesleğenlisini...
aslı altan altundal
Gercekten cok lezzetli gorunuyor salsalar. Bu arada, hep turkcedeki "salca" acaba "salsa" dan mi geliyor diye merak etmisimdir. Bilen var mi?
Feslegen'in kurutuldugunu ilk kez goruyorum, tam tersine feslegen'in kurutulmaya gelmedigini, aromasini kaybettigini duymustum hep. Hatta yanlis hatirlamiyorsam, feslegen tohumu almistim saksiya dikmek icin, tohum'un ambalajinda yaziyordu. Peki nasil muhafaza ederiz diyenlere, televizyon'da bir Fransiz ascisinin gosteridi yontemi anlatayim hemen: taze feslegenleri kaynar su dolu tencereye batip cikartiyorsunuz. Bu islem parlak yesil rengini korumak icinmis. Mutfak robotunda, cok az tuz ve zeytinyagi ile pure haline getiriyorsunuz, minik kaplarda (ornegin kup kup buz yapmaya yarayan kaplarin her gozunde) buzlukta sakliyorsunuz. Yine ayni programda, cam fistigi yerine ceviz - findik - fistik..vs kullanilabilecegi anlatiliyordu. Son olarak, bir de domates pesto'sunu anlatayim. Ayni sekilde yapilir ama feslegen yerine kuru domates kullanarak. Herkese sevgiler.
Dilek...
Dilek,
Türkçe salça kelimesinin salsa dan geldiğini okudum bir yerde ama bilginin doğruluğundan emin olamadığım için öyledir diyemiyorum.
Fesleğeni Halam Anamur'dayken kurutmuş getirmiş bende saksıdakiler büyüyene kadar idare ediyorum. Ama paylaştığın yöntem gerçekten iyi hiç aklıma gelmemişti bu şekilde hazırlayıp dondurmak. Ben de dereotunu minik doğrayıp donduruyorum benzer şekilde .Domates pestosunu da bir an önce denemeliyim . Sağol Dilek.
aslı altan altundal
Bildigim kadariyla klasik pestoda eski kasar (Parmigiano Reggiano) da ana malzemelerden biri. Bir de feslegen yerine roka da kullanabilecegini duymustum bir yerden ama denemedim. Sevgiler...
Esra
Anonymous
Harika görünüyorlar. Hazır pesto soslarından hiç hoşlanmıyorum. İnsanın kendi yaptığı bir başka. Damak zevkine göre ayarlama imkanın var. Taze fesleğen kadar olmasa da ona yakın bir tadı olan minik kutularda derin dondurucuda saklanan fesleğen dereotu maydanoz gibi ürünler var, yurt dışındakiler için seçenek olabilir. Sanırım Dilek'in anlattığı yöntemle hazırlanmış. Belki bir gün siteye fotolarını çeker yayınlarım.
Ellerine sağlık Aslı.
tuhfe
çok iştah açıcı olmuş!elinize sağlık.patates kızartmasıyla nefis oldu!bu arada aslı hanım;sitemizi açtık.siz ve diğer arkadaşlardan desteklerinizi bekliyorum!tabi önerilerinizide... adres;www.evperisi.blogspot.com oldukça heyecanlıyım!sevgiler.....
aydın'ın annesi
Merhaba marketten taze ravioli almıştım buna hangi sos kullanmalıyım diye düşünürken sitenizdeki pesto sosu gördüm ve yaptım Ravioliyle harika bir uyum sağlıyıp müthiş bir lezzet ortaya çıktı herkese tavsiye ederim. Bu arada ravioli kaynamış suda 4 dakikada pişti çok pratik UnoDueTre Teşekkür ederim.
Sayıl Hatipoğlu
:) Pesto sos yaparken rokayı genelde çoğaltmak için koyarlar ama ham maddesi fesleğendir tazeden yapılanı daha lezzetli oluyor bnce. zaten yoğun bi sos olduğu için krema ve pesto sosla yapılan makarnanında tadına doyum olmaz :)
Yorum Gönder