Ankara 'dan yola çıkıp Karabük / Safranbolu yol ayrımına geldiğinizde, Kastamonu'nun Araç ilçesine doğru devam edin. İlçeye varmadan "Gürmen" fabrikasının hemen yanında bulunan "Boyalı " yı işaret eden yolu izleyin. Arabayla yaklaşık 45 dakikalık bir tırmanıştan sonra, ulu ve sık çam ağaçlarının bulunduğu, kaybolabileceğiniz kadar derin ormana ulaşacaksınız ve tabii eşsiz güzellikte sisli yaylalara...
Bu yıl yağışların fazla olması , mantar sezonunun erken başlamasını ve daha verimli geçmesini sağladı.
Üst fotoğrafta bir bilen eşliğinde topladığımız lezzetli kanlıca mantarlarını görüyorsunuz. Mantarı , turuncuya çalan kırmızı iç renginden kolayca ayırt etmek mümkün ama sakın tarif ve fotoğrafa dayanarak mantar toplayıp yemeyin , en iyisi tecrübeli birinin yardım etmesi. Bu konuda yörenin misafirperver insanları seve seve yardım edecektir. Mantar sezonu Ağustos sonu ve Eylül ayıdır. Ayrıca Araç ilçesinde cuma günleri kurulan pazarda özellikle Eylül ayında, ormandan köylüler tarafından toplanan , mantar başta olmak üzere, kuşburnu, ahududu, böğürtlen , dağ çileği gibi ürünler satılır.
İşte güzel görünümlü ama dokunulmaması gereken bir mantar :)
Karşımıza aniden ! çıkarak bizi şaşırtan mantarlar...
Orman yürüyüşü kolayca mantar inceleme ve toplama gezisine dönüşebilir.
Bazı mantarlar büyüklük ve şekilleri nedeniyle ürkütücü, bir de sessizliğin sesini dinlediğiniz karanlık bir ormanın ortasındaysanız...
Mantar Turşusu
-Küçük ya da orta boy kanlıca mantarları toplanır.
-Şekilleri bozulmadan temizlenip 15- 20 dakika haşlanır.
-Soğuduktan sonra kavanoza düzgünce yerleştirilir.
-Kavanozun yarısı tuzlu su ile kalanı sirke ile doldurulur , sarımsak eklenir olgunlaşana kadar bekletilir.
Pazartesi, Ekim 05, 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
26 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
O mantarları yiyebilmek için neler vermezdim. Ağzımın suyu aktı resmen. Afiyet olsun, benim yerime de yiyin lütfen.
ben hep tedirgin olmuşumdur kültür mantarı yerken bile.ama tadının muhteşemligi korkumu bile bastırır.
Bugün mantar çorbası yapmayı düşünüyordum mantarları görünce elimi uzatıp alasım geldi..:)
Markettekilere talim edicem artık...
Mantarın ne kadar lezzetli olduğu resimden bile belli oluyor canım turşusunu ilk defa duydum..
Doğalını görünce bizde mantar mı yiyoruz dedim. Topladığınız mantarlar kimbilir ne kadar lezzetlidir.
Coşkun Aral ın hazırladığı bir belgeselde kanlıca mantarından yemekler yapmışlardı.biri mantarlı tavuklu pilav diğeri de tavuklu yahniydi.gerçekten çok lezzetli görünüyorlardı...
Merhaba Arkadaşlar,
Toplaması da yemesi kadar zevkli. Gerçekten çok lezzetli bir mantar türü. Bu mantarı tattıktan sonra kültür mantarını yiyemiyor çocuklar.Ben de bahsettiğim bölgeye gittiğimde bol miktarda alıp hafifçe kavurup derin dondurucuya koyuyorum.
Sevgilerimle...
Mantar tursusu yapmak bu kadar da kolaymis demek?! :)
Sevgili Aslı,
Mantarı hele Kanlıca mantarını çok severim ama onları bulunduğu yerde görmeyi ve resmini çekmeyi daha çok severim.
Geçen yıl Ramazan Bayramı tatilinde Kastamonu Çatalzeytin'de bulunan köyümüze gittik.
Hayatımda ilk defa eylül sonunda köyde bulunmuştum, meğer mantar mevsimiymiş.
Cesaret edemediğim için ormanın içine girmedik ama evin çevresinde ki ağaçların dibinde birbirinden değişik mantarlar görmek beni hem çok heyecenlandırmış, hemde sevindirmişti.
Çeşit çeşit mantarların resmini çektim, yenilebilecek olanları bu konuda uzman olan halama göstererek, hem pişirdik, hemde turşu kurduk.
Bu sene ne yazık ki mantar göremedim.
Senin resmini çektiğin mantarlarda çok güzel ve ilginç.
Ormanın içi mantar konusunda tam bir hazine.
MANTARLI YEMEKLERİ ÇOK SEVERİM DE,TURŞUSUNU HİÇ BİLMEM,BEN HEP MANTAR KAVURMALARI İLE BÜYÜDÜM,ANNANNEM TOPLAYIP GETİRİRDİ,ANNEM DE SALAMURASINI YAPARDI,ÇOK İNCE İNCE KIYIP SOĞANLA KAVURURDUK,DOMATESLİ BİBERLİ DE YAPARDIK,KOKUSU GELDİ BURNUMA,KÜLTÜR MANTARLARINDA O TADI BULAMIYORUM..
ELLERİNİZE SAĞLIK..
Aaaaa mantarlar cikmismi?
Yemesinden cok o mantarlari agaclarin arasinda toplamaktan hoslaniyorum.Sizinde dediginiz gibi o ormanin gizemi beni büyülüyor.
Ahhh olsada bizde yesek.
Ellerinize saglik.
Her sene bizde mutlaka toplariz buradaki ormanlardan:)
Sevgilerle.
merhaba canım kanlıca maantarını görünce resmen içim aktı. mantarı yemesinii ve toplamasını çok severiz.bizim buralardada cok olur seezonunda içimiz dışımız mantar oluyor hele eşim bayılıyor mantar toqplamaya beende beklerim
Mantarı çok severim lakin toplarken tedirgin olduğum bir konu...
Dikkat edilesi husular vardır mutlaka, bizimlede paylaşırsanız seviniriz;)
Kızlara selam...
muhabbetle...
Bu yaz bu güzel kokulu mantarları toplama fırsatı bulabildiğim için çok mutluyum.Bende yemekten çok toplamayı sevenlerdenim.O minik minik mis kokulu kanlıca mantarlarını çam ağaçlarının altından toplamak benim için bin terapiye bedel...
Kanlıcanın bol olduğu bir dönemde bizde turşu yapmıştık.Akıllara zarar bir lezzetti...
İkidelikadin Nuray
ben de kastamonuluyum ,kanlıca mantarını görünce hemşerimi görmüş gibi oldum:)))
mantarın her şekline bayılırım
Mantar tursusunu ilk defa goruyorm ama harika gorunuyorlar, en kisa zamanda denemek istiyorumm
Eşim doktor mantar zehirlenmesi vakalarıyla çok sık karşılaşıyor Bazen bir aile mantar yüzünden yok olabiliyor. Bence mantar toplayıp yemekten sakınalım biz eve kültür mantarı bile sokmuyoruz.
MANGALDA DENEMENİZİ TAVSİYE EDERİM AFİYET OLSUN GARİ
Ilk defa duyuyorum mantar tursunu:) Ne kadar ilginc.
---
Pasta Susleme Teknikleri Etkinligi icin bir davet bu! Gosterin dunya aleme pasta nasil suslenirmis :)
Beni yalniz birakmayacaginizdan eminim...
Hollandadan sevgiler!
www.dusbahcesi.blogspot.com
bayramda kayinvalideme safranboluya ve araca gidecegiz. cok canim cekti simdiden.
Aslıcığım,
Öğretmenler Günü'n kutlu olsun canım.
Sevgilerimle,
Nurten
Çok teşekkürler, tüm güzel yorumlar için.
Çok güzel bir gezi-inceleme yazısı olmuş, tebrikler. Yazınızı yöremizi tanıttığımız aracsayfasi.com'da yayınlamak isteriz izin verirseniz. Teşekkürler...
Tabii, çok memnun olurum. :)
http://www.aracsayfasi.com/content/view/561/70/ adresinde yazınız yayınlanmıştır. Çok teşekkür ederiz.
kanlıca mantarı bizim buralarda Ç.Kale de melki ..bayılırımmmmm hatta bu sene (umarım bol olur)saklamayı düşünüyorum yurtdışında yaşayan kızkardeşim için...turşusunu nasıl pişriyorsunuz daha sonra ve az kavurup dondrucuya attığınızdan bahsetmişsiniz o nasıl oluyor...tat kaybı oluyormu?ben sanırım yıllar önce dondurucya koymuştum denemek için ama ne şekilde koydum onu hatırlamıyorum ama hoşuma gitmemişti malesef:(...ayrıca salamurasınınasıl yapabilirim acaba FiLiZ
Yorum Gönder