Benim için mutluluk demek tabii , tatildeyim , evden çıkmak zorunda değilim. Hem ince ince yağan karı seyrederek hem de mutfakta çalışarak zamanımı geçirdim.
Bugünün ana yemeği yüksük çorbası- ve sanırım tek yemeği yanına birkaç salata düşünüyorum.Dikiş yüksüğü kullanılarak yapıldığından bu ismi alıyor.Öncelikle çocuklar için pişirdim ve görüntüsü nedeniyle seveceklerini düşündüm.Yapılışı kolay yalnız hamuru biraz ince açabilseydim daha iyi olacaktı.:)
Malzemeler
- 1 su bardağı haşlanmış nohut (eğer içine köfte koymak istemezseniz nohut miktarını artırın)
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 2, 5 tatlı kaşığı tuz
- 1 küçük yumurta
- 1/2 su bardağı kıyma
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı salça
- nane, karabiber
- 1/2 bardak sumak ekşisi (sumak ekşisi bulamazsanız yerine 3 yemek kaşığı limon suyu ekleyeblirsiniz.)
Yapılışı
- Unu tuzla karıştırıp ortasına yumurtayı kırın suyu azar azar ekleyerek katı bir hamur yapın.
- 2-3 dakika yoğurun.
- Üzerine bez kapatıp 5 dakika dinlendirin.
- Tezgahı unlayarak 1 milimetre kalınlıkta açın, ve dikiş yüksüğü kullanarak kesin.
- Kıymaya tuz ve karabiber katıp yoğurun . Fındık büyüklüğünde köfteler yapın.Köfteleri çok az yağda ısıtarak pembeleşinceye kadar kızartın.
- Diğer tarafta suyu tencereye koyup kaynatın. Nohut ve tuzu katın. Hamurları ekleyin.10 dakika pişirin.Köfteleri ekleyin. 5 dakika daha pişirip, sumak ekşisini ekleyin . Kapağını kapatarak dinlendirin.
- Nane ve salçayı yağda çevirin çorbanın üzerine gezdirin.Yağa, çorbaya dökmeden önce, biraz su eklerseniz çorbanın yüzeyinde kalır.
Sumak Ekşisi
Adana'lı arkadaşım Meryem Kaya 'nın bana sürprizi. Adana'da doğadan topladıkları sumak ekşisinden getirmiş bana sağolsun.Ben de böylece öğrenmiş oldum. Satın alıp mutfağımızda kullandığımız sumak fotoğrafta gördüğünüz tane tohumların çekirdekleri çıkarılıp çekilmesiyle hazırlanıyor. Çorbada kullanabilmek için bu tohumlar sıcak suda biraz bekletilip ekşisinin çıkması sağlanıyor ve süzüldükten sonra çorbaya ekleniyor.
23 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Merhaba Aslı, böyle hamurlu-etli çorbaları ben çok seviyorum. Yapımı biraz zahmetli oluyor diğer çorbalara göre ama hem besleyici, hem doyurucu oluyor. Eline sağlık.
Şaziye
Ellerine saglik Asli. Cocuklar eminim cok sevmistir..
Hanife
aslıcım yumurta kullanmaya korkuyorum.Sen ne yapıyorsun?
ÖZLEM
Elinize saglik.Bazi tariflerin güzel sonuc verecegi hemen belli oluyor.Bence bua öyle bir tarif kesinlikle deneyecegim.
Hayal
Şaziye ve Hanife teşekkürler.
Özlem ben Real'den markalı yumurta alıyorum.Yani markette satılan ISO belgeli yumurtalar.Artık köy yumurtaları tehlikeli.Kullanmadan önce yüzeyini sabunla iyice yıkıyorum sonra kullanıyorum ve ellerimi tekrar yıkıyorum.Zaten bu olaylar olmadan önce de yıkıyordum. Birde iyice pişirmeye dikkat ediyorum. Yumurtasız da olmuyor malesef zaten kümes hayvanı eti yemiyorduk ama yumurtadan nasıl vazgeçeceğiz:(
aslı altan altundal
Hayl gerçekten öyle sevilen bir tarif oldu . Sana kolay gelsin diyorum...
aslı altan altundal
Aslı'cım merhaba,bu karlı kış gününe yaraşan bir çorba görüntüsü. Eline sağlık.Ben bir an o tabağın yanında kurutulmuş acı kırmızı biber hayal ettim.Çocukluğumda teyzelerimin yaptığı bir çorbayı hatırladım:kaşık börek. Bilgiğimiz mantı;ama salçalı suda pişirildiğinden çorba kıvamında. Biz çocuklar sadece hamurlu kısmını yer,çorbanın suyunu içmezdik.Sevgiler.Meltem Atan
meltem atan
Merhaba,
Tarif çok güzel, uğraşmıssın ama değmiş. Bu tarz çorbaları bende cok severim. Küçüklüğümde Balıkesir e gittiğimizde benzer corbalar yaparlardı teyzemler, aman ne nefis olurdu tadı. O gunleri anımsadım şimdi,
Ellerine saglık, bu arada sumak eksisinin resmini koyman cok iyi olmus, bende ilk kez gordum sayende,
Sevgilerimle
Figen
FİGEN KARAVAS
Sevgili ASLI,çorban çok güzel görünüyor ellerine sağlık,bu çorbayı annem çok yapar bizim memleket yemeklerinin arasında yer alır.SEVGİYLE KAL...
tomurcuk
eşim malatyalı ve benzer bir çorbayı malatyada yemiş çok sevmiştim. o günden beri de kışın sık sık yaparız. bizimkisinin içinde et yok yalnız..
kuru patlıcan
yeşil mercimek (yeşil, küçük köy mercimeği diye satılanlardan, migrosta doğal ürünler kısmında bile satılıyor)
nohut
pişiriliyor. ardından köftelik bulgur ıslatılıp yoğurularak bundan küçük köfteler yapılıyor, salçalı sos katılıyor...tabi özet söylüyorum biraz daha detayı var.
tadı gerçekten çok hoş oluyor.
bu arada konuyla ilgisiz ama pazargünü cumhuriyet gazetesi ekinde yer alan lahana salatasından da bahsetmek istiyorum. tarifi denedik ve gerçekten çok lezzetli... elma, üzüm, ceviz katılarak yapılıyor. ilgilenen olursa tarifini yazarım. malum lahana da sağlıklı bir kış sebzesi..
s. ılgın
Ankara kar altında .Arkadaşlar neredeyse on yıl oldu böyle kar görmeyeli, biraz sonra dışarı çoluk çocuk çıkıp karın tadını çıkaracağız. Sevgili Meltem o çorba benim de çocukluğumda anneannemin yaptığı çorbaydı . Boş mantı çorbası derdik. etsiz olurdu. Ben çok severdim . Ama şimdilerde çocuklara herzaman bu tür yapımı zaman alan çorbalar pişiremiyorum doğrusu. Umarım tatilin güzel geçiyordur ve Maşukiye'desinizdir.
Sevgili Figen sanırım her yörede benzer çorba tarifleri bulmak mümkün . Bu çorba Akdeniz bölgesinde daha çok pişiriliyormuş.Sumak ekşisi benim de çok ilgimi çekti gerçekten ayrı bir lezzet katıyor.
Tomurcuk sanırım aynı damak tadına sahip herkesin seveceği bir tarif.
Ilgın senin tarfin etsiz olması nedeniyle et yemeyenler için alternatif güzel bir çorba bu arada lahana tarifini merak ettim . Güzel günler diliyorum.
aslı altan altundal
Valla şahane...
Bu soğuk kış günü içimizi ısıttınız yine Aslı hanım!
Ellerinize sağlık...
Oldukça doyurucu ve kalorisi bol bir çorba olmuş...
EV PERİSİ
Aslı'cım, az önce tatilimizin bir hafta uzadığı haberini aldık.Aslında böyle uzun tatilleri sevmiyorum. Çocuklarda derslerden bir uzaklaşma oluyor.Neyse...Kış koşulları ne yapalım.Maşukiye'de sadece iki gün kalabildik. Bayramda İstanbul'da olmamız gerekiyordu. Oğlum kaldı orada,bugün döndü. Maşukiye'nin ve karın tadını çıkardığı her halinden belli.Geldiğinden beri bıdı bıdı konuşup duruyor. Anlatacak ne çok şey birikmiş.Çok özlemişiz birbirimizi.Benim de içim de bir huzur. Sanki eksik bir parçam yerine oturmuş gibi.Sevgiler. Meltem Atan
meltem atan
Merhaba
www.morelmas.com adı ile bir site oluşturduk.Kadınca konular işlenen morelmas'da aşk , evlilik, cinsellik konularında bilimsel yazılar, cilt ve saç bakımı hakkında bilgiler, makyaj ve güzellik için püf noktaları , hamilelik, çocuk bakımı ile ilgili bilgiler,beslenme, diyet, sağlık, psikoloji konularında öneriler bulacaksınız.Ayrıca Hayatın içinden konular ,şiirler,fıkralar , resimler www.morelmas.com 'da.
Size link paylaşımı öneriyoruz.Sitenizden sitemize link vererek daha çok kişiye ulaşmamıza destek olursanız biz de aynı şekilde size destek olabiliriz.Cevabınız olumlu ise lütfen bize yazın.
Her zaman ve her yerde sevgiyle kalın.
www.morelmas.com
Anonymous
Ev Perisi buradasınız ama görüşemedik...:(
Meltem 1 ay tatil sonrası çocukları motive etmek oldukça vaktimiz alacak gibi geliyor :)Eskisi gibi görüşemiyoruz ama olsun herşeyin yolunda gittiğini bilmek bazan yetiyor.Belki bu bir hafta Maşukiye yolu görünebilir size , çocukların orada daha mutlu olduklarına eminim.
Morelmas linklerime ekleyebilirim sizi. Başarılar dilerim.
aslı altan altundal
Aslı hanım günaydın,
daha önce bahsettiğim elmalı,cevizli,üzümlü, lahana salatası tarifi aşağıda. bu arada daha öncede belirtmiştim. tarif Aylin Öney Tan'ın 22 Ocak 2006 tarihli cumhuriyet dergisindeki yazısından alınmıştır. Bu arada Aylin hanımla yazışma imkanım da oldu, ben salatada ufak tefek değişiklikler yapmıştım. onları da belirteceğim. mesela salataya kimyon ve karabiber konuyor orjinal tarifte ama ben bunların yerine elmaya çok yakıştığını bildiğim tarhunu koymayı tercih ettim. Aylin hanım kimyonun aslında tadından çok lahananın gaz yapmasını önlemesi için katıldığını söyledi. ama yine de tarhun koyup ardından gazı önlemesi için rezene çayı içmeyi tercih ederim.
malzemeler:
1/2 orta boy lahana
1 ekşi elma (tercihen arap kızı)
1 avuç kuru üzüm
2 avuç ceviz
1 bardak yoğurt
2-3 kaşık elma sirkesi
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tane kimyon veya keraviye
tuz,karabiber
(ben 1/4 lahana koydum (2 kişiye rahat rahat yetti), yaklaşık 2 yemek kaşığı dövülmüş tarhun, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı elma sirkesi, 3 yemek kaşığı (tepeleme) yoğurt koydum. kimyon, karabiber koymadım. ceviz,üzüm miktarını orjinal tarifteki gibi koydum)
yapılışı:
lahanayı çok ince kıyın. birkaç dakika bol soğuk su içinde bekletin ve süzün. bu işlem lahananın bir nebze kokusunu aldığı gibi diri ve kıtır kıtır olmasını sağlıyor. elmayı soymadan bıçak sırtı inceliğinde dilimleyin. kalan malzeme ile karıştırın ve iyice harmanlayın.
tatlı,ekşi değişik bir tadı var. biz çok beğendik.ELMA-YE'de biraz benzeri göbek marul ve elmayla yapılmıştı ama biz bu salatayı daha çok beğendik.
iyi günler...
s.ılgın
Aslı ellerine sağlık. Görünüş olarak çok beğendim çorbayı. Eminim tadı da nefistir. Hele bir de bu soğuk kış günlerinde nasıl güzel olur...
Şeyma
Çok teşekkür edrim Ilgın , ayrıntılı yazmışsın sağol, tarif tam bir kış tarifi deneyeceğim.hem sağlıklı hem de doyurucu.
Şeyma denemeni tavsiye ederim , eğer zamanın varsa, bu soğuk kış günlerinde iyi gidiyor:)
aslı altan altundal
valla cocuklar bayildi .bizim yöremize ait tobak as diye söyledigimiz corbayi cok severdik bunuda cok sevdik ellerine saglik . sevgiyle kalin
hatice
Hatice ,
Çok memnun oldum deneyip beğenmenize,afiyet olsun.Sevgilerimle...
aslı altan altundal
Yüksük çorbasını dün yaptım çok güzel oldu.
Eşim de ben de ikişer tabak yedik, tarif için teşekkürler
Eda
Tarifiniz için teşekkür ederim tesadüf eseri google'da ararken blogunuza geldim en aklıma yatan tarifi sizden aldım pazar günü iftar soframızı tatlandıracak bu güzel çorba için teşekkür ederim.
Sevgilerimle
Benim de 5 yaşındaki kızım da yardım etti, hamuru açtık. Dudak kreminin kapağıyla şekilleri çıkardık. Çok nefis bir çorba/yemek oldu. Teşekkürler ( Züleyha )
Yorum Gönder