Çayırı, güneşi, otu bol yaylalarda dolaşan inek,,manda, koyun, keçi sütlerinin, farklı yöntemlerle , fabrikalarda , yerel bölgelerde özellikle kadınların eliyle üretimi.Ünye'de yaşarken,evimin önünde her cuma küçük bir köylü pazarı kurulurdu. Köylü kadınların bin bir zahmetle ürettikleri peynirleri nasıl sergileyip satmaya uğraştıklarını seyrederdim. Kadınlar , hayvanına bakar, sütünü sağar, kaynatır, bildiği usülde peynirini yapar, pazara getirir.Genelde hepsinin sabit müşterisi vardır.Yani küçük yerde yaşıyorsanız peynirinizi, sütünüzü, hatta sebzenizi ilk elden alabileceğiniz teyzelerle tanış olursunuz.Şehirlerde ise peynirin kaynağı mandıra ve marketler.Mandıradan alışverişin en iyi yanı ise Türkiye 'nin dört bir yanından gelen onlarca peyniri birarada bulabilmek.
Türkiye, 160 değişik yerel peyniriyle ,70 civarında farklı zeytin çeşitiyle ,peyniri ,zeytini bol bir ülke, yeterki kıymetini bilelim.
Lorlu Domates Dolması
Son günlerde çevremde diyet yapanlar çoğaldı.Zayıflamak için çabalayanlarla birlikte baharın yorgunluğunu üzerinden atmak isteyenler de evde yapılmış lor peynirini , taze yeşil soğan ve maydanozla karıştırıp, domatesin içine doldurabilir. Son derece hafif, doyurucu...
Gelincik Kurabiyeler
Bu kurabiyelerin en ilginç yanı hamuruna bol miktarda susam katılması.İlk defa dışında değilde içinde susam bulunan peynirli kurabiye denedim. Gayet güzel. "Craving Cookies" kitabından orjinal tarifi yazıyorum.Un kurabiyesini peynirli ve baharatlı düşünün, işte kaşar peynirli gelincik kurabiyeler o kıvamda.
Malzemeler
- 125 g rendelenmiş Cheddar (Kaşar peyniri kullandım)
- 185 g yumuşatılmış tereyağı (3/4 bardak zeytinyağı kullandım)
- 185 g un
- 1 çaykaşığı acı kırmızı biber (tatlı toz kırmızı biber kullandım)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı susam
- üzerini süslemek için haşhaş tohumu
- Rendelenmiş kaşar peyniri ile yağı karıştırın. Sonra biberleri, tuzu ve susamı ekleyin.Unu ilave edip yumuşak bir hamur yapın. Sıvı yağ kullandığım için un miktarı bende daha fazla oldu.
- Hamuru 10 dakika buzdolabında dinlendirin.
- Elinizle yada merdane ile 1 cm kalınlığında açıp kalıpla şekil verin.Yağlanmamış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında, 180 C, yakmadan pişirin.
Köz Biber Yatağında Hellim Peyniri
Kızartma peynir deyince akla hellim peyniri geliyor.
Kırmızı biberleri közleyip uzunlamasına ince doğrayın ve zeytinyağı koyduğunuz tavada(tavanın ağzını kapatarak) pişirin.Yumuşayan biberleri servis tabağına alıp aynı tavada dilim hellim peynirini çevirin.Eriyen hellimi biberlerin üzerine koyup, fesleğen yapraklarıyla süsleyin. Soğutmadan ,sıcak servis yapın.
Peynirli Kiş
Kiş tabanını pişirip,üzerine doğranmış ezine peyniri, kaşar parçaları, yeşil zeytin karışımını ekleyip susam ve çörek otu serpiştirin.
Malzemeler
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
- 1 su bardağı yulaf gevreği
- 3 su bardağı kepekli un
- 1/2 çay kaşığı tuz
Un hariç, tüm malzemeleri karıştırın.Unu dikkatli ekleyin. Yumuşak bir hamur yapın.Kalıplara kalın olmayacak şekilde yerleştirin( benimki biraz kalın oldu).180 C de pişirin.Soğuduktan sonra içine dilediğiniz malzemeyi koyup servis yapın.
11 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Merhaba Aslı hanım, peynirli 3 lezzette nefis görünüyor. özellikle peyniri çok seven biri olarak hellim peynirinin közlenmiş biberle olan kombinasyonuna bayıldım. gecenin bu geç vaktinde canım istedi :)çok iyi hatırlıyorum ben henüz 3. sınıfa giderken annem ve babamla beraber Kıbrısa tanıdıklarımızın yanına gezmeye gitmiştik. orada bir köyde misafir etmişlerdi bizi, köydekiler hellim peynirini kendileri yapıyordu, o kanar nefistiki anlatamam .her kahvaltıda 1 kiloya yakın peynir çerez gibi yeniyordu diyebilirim:)
Derya...
Derya
Aslı abla yemeklerin her zamanki gibi harika görünüyor. Ellerine sağlık. Canım çekmedi desem yalan olur:)) Sana yoğun iş ve ev temponda kolay gelsin diyorum. Herşey gönlünüzce olsun. Sevgiler.....
ayçın kayır
Harika gözüküyolar sevgili Aslı!
Gece gece ağzım sulandı yine...
Yok bir daha gece ziyaretine gelmiyeceğim!
Ellerine sağlık...
ev perisi
Aslı Merhaba ,
Ünyede hangi yıllarda yaşadın biliyorum ama bende 6 yıldır Ünye geliniyim :) Senede 2/3 kez Ünyede oluyoruz bahsettiğin kadınlar pazarında dolaşmayı bende çok severim özellikle kayınvalidemle gideriz o bilir tanır tezgahları bizi yönlendirir.Tariflerin çok hoş gözküyorlar.Sevgiler..
Ayşegül
ellerinize saglik yeni tanidim sayfanizi.arsivinizede bakdim kayydetdim.harikalar tarifler .bayildim cok tesekkur ederim .
samire
Ayşegül, 97-03 arası Ünye 'deydim.En çok özlediğim deniz kıyısı ve köylü pazarı:)ünye'li biriyle karşılaşmak çok güzel.
Samire, Şükran, Ayçın, Derya teşekkürler yorumlarınız için.
aslı altan altundal
Merhaba Aslı hanım, gelincik kurabiyelerinizden denedim az önce. Peyniri çok sevdiğim için damak tadıma uygun bir lezzet çıktı ortaya. Çok beğendim. Ellerinize sağlık..
Hafize
Hafize senin de ellerine sağlık.:)
aslı altan altundal
Birbirinden lezzetli tarfileriniz gorumet mutfak in mutfak aracları ile daha güzel ve şık görenebilirler.Orjinal kek,kurabiye kalıpları ve işlerinizi kolaylaştıran ilginç araç gereçleri blogumda veya web sitemizde inceleyebilirsiniz.
http://gourmetmutfak.blogspot.com/
http://www.yakutdisticaret.com/Gourmet.html
Gourmet Mutfak
merhaba, aslı hnm.
gelincik kurabiyeleri 2 defa yaptım.. lezzetlerinin güzelliği tarif edilmez.. şahane.. ancak sanırım bir yanlış yapıyorum, benim hamurum merdaneyle açılması mümkün olmayan hatta hiç bir şekilde biraraya gelmeyen kum gibi dağılan bir hamur oluyor.. güç bela uğraşıp top kaline getiriyorum ama çok şekilsiz oluyorlar ve de zor oluyor açıkçası.. acaba içine 1 yumurta koysam nasıl olur??
Evet toparlaması için 1 yumurta konabilir. Yalnız belki un miktarını azar azar ekleyerek ve yoğurarak iyi bir sonuç elde edilebilir.Un kurabiyesi kıvamında peynirli bir kurabiye , yumurta kıvamı toparlayabilir. Kolay gelsin.
Yorum Gönder