Arkadaşlar geçen haftasonu Mudo-Tariş işbirliğiyle Ankara 'da bir ilk gerçekleşti; Panora Mudo Concept' te sanal davetiye gönderilen katılımcılara, Tariş Mağazalar Müdürü Buket Ergök Hanım tarafından "zeytinyağı eğitimi" verildi. Eğitim, zeytinyağı tüketicilerinin genel olarak bilmesi gerekenleri kapsıyordu. İşte zeytinyağı ile ilgili sorular ve cevapları:
1.Zeytinyağı nedir?
Zeytinyağı zeytin meyvesinin suyudur.Tıpkı portakalı sıkıp suyunu içebildiğimiz gibi zeytini de sıkıp yağ olarak kullanıyoruz. Zeytinyağı zeytin meyvesinin katkısız , tamamen doğal suyudur. Diğer yağlardan farkı da buradan gelmektedir.
2.En iyi zeytinyağı hangisidir?
Natürel olarak adlandırılan , zeytin meyvesinin doğal niteliklerini bozmadan elde edilmiş, kendine özgü tat ve kokuda , oleik asit oranı %3 den az olan , gerçek bir meyva suyudur. Asit oranına göre sızma, natürel ve natürel birinci olarak üçe ayrılır.
3. Zeytinyağında asitlik derecesi nedir?
100 gr zeytinyağında bulunan "oleik asit" miktarının yüzde olarak belirlenmesidir.
Asit oranı %1 e kadar olan zeytinyağları "sızma" olarak adlandırılır.
Asit oranı %1-2 arasında olan zeytinyağları "natürel "olarak adlandırılır.
Asit oranı %2-3 arasında olan zeytinyağları "natürel birinci " olarak adlandırılır.
4. Asit oranına göre damak tadımıza uygun zeytinyağını nasıl bulabiliriz?
Asit oranı % 0,1 den %3 kadar değişen naturel zeytinyağlarında, damak tadımıza uygun zeytinyağını seçebiliriz.Asit oranı azaldıkça yağdaki zeytin tadı hafifliyor. Eğer zeytinyağı tadı size ağır geliyorsa, asit oranı düşük yağları tercih etmelisiniz. Asit oranı yükseldikçe zeytin tadı yoğunlaşıyor ve hissediliyor.En iyi tada, asit oranı düşük veya asit oranı yüksek zeytinyağı sahiptir diyemeyiz, bu tamamen kişinin damak tadına bağlı.
5.Natürel zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir?
İklim, zeytinağacının yetiştiği bölge, zeytinin toplandıktan sonra sıkılana kadar bekletilmesi, zeytinin erken veya geç toplanması, zeytinin her yıl renk , koku ve tat açısından değişiklik göstermesi, zeytinin sıkımında kullanılan yöntemler zeytinyağının tat açısından farklılık göstermesine neden olur. Farklı bölgelerin farklı asit oranındaki yağları farklı tatlara sahiptir.
İyi bir naturel zeytinyağı zeytin meyvasının taze tat, koku , ve aromasını içermeli kusursuz olmalıdır.
6.Zeytinyağında tağşiş olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Zeytinyağına farklı yağlar karıştırılarak piyasaya sürüldüğünü duyuyoruz. Bu durumla karşı karşıya gelmemenin en iyi çözümü , güvenilir, markalaşmış zeytinyağlarını satın almak . Ama evde basit yolla, kullandığınız zeytinyağında tağşiş olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Zeytinyağı +4 C - +5 C de bulanıklaşır, 0 C ile 6 C arsında ise donar. Oda ısısında normal haline döner. Yağın donması kalitesini etkilemez. Aldığınız yağın bir örneğini buzdolabına koyun , donmasını bekleyin. Yağ katkısız ise tamamının katılaşması beklenir. Donmayan kısım varsa katkılı olduğunu anlarsınız.
7. Sızma zeytinyağı ile kızartma yapabilir miyim?
Zeytinyağının kızartmaya en uygun yağ olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.Zeytinyağı yüksek ısıya daha dayanıklı bu yüzden kızartma yağı olarak daha sağlıklıdır. Zeytinyağı asitlik oranına göre 210 C- 240 C de değişirken, tereyağı 110 C , ayçiçekyağı 170 C de özelliğini kaybeder ve zararlı hale dönüşür. Kızartmaların genellikle 140- 180C de yapıldığını göz önünde bulundurursak 'zeytinyağıyla kızartma olmaz, öteki bitkisel yağlarla daha sağlıklı olur inanışı' bilimsel olarak çürümüş oluyor.
8. Zeytinyağını nasıl saklamalı?
Isı ve ışık zeytinyağının düşmanlarıdır. Zeytinyağı farklı kokulardan da çok çabuk etkilenip bozulabilir. Zeytinyağı ışık almayan, serin ve kokusuz bir ortamda cam, seramik veya teneke kutularda saklanabilir.Uygun koşullarda 5 yıl saklanabilse de en iyisi 2 yılda tüketilmesidir.
Bu cevapların yanında zeytinyağının faydalarından, sıkma tekniklerinden ve Tariş 'in tarihçesinden de bahsedildi. Son olarak düşük asitten yükseğe doğru sıralanmış zeytinyağlarını tattık. Moskonisi, Erkence, Olgunca , Eskisi Gibi ve Doğal Turunç Aromalı Zeytinyağı , hepsi birbirinden farklı lezzette, güzel ama ben "Eskisi Gibi " de karar kıldım. Ta-Ze Tariş 'in butik mağazası, Ankara 'da henüz açılmadı. Belli ürünler Panora Kippa ve Mudo mağazalarında satılıyor.
Zeytinyağı eğitiminden Mudo'nun sürprizleriyle ayrıldık: 1 adet yağdanlık , Tariş zeytinyaprağı çayı ve 250 ml Eolia Zeytinyağı.
Dileğimiz margarinin göklere çıkarıldığı Türkiye 'de , zeytinyağı ile ilgili bu tür etkinliklerin artırılması ve daha fazla insana ulaşılması. Buket Hanım zeytinyağı eğitiminin İstanbul ve İzmir Mudo mağazalarında da tekrarlanacağını söyledi.
Pazartesi, Haziran 16, 2008
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
12 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
zeytinyagi benim de vazgecilmezim, benim yetistigim bolgede de cok fazla zeytin agaci var ve biz yerel olarak sikilmis zeytinyagini tuketirdik.
bilgiler icin tesekkurler...
Iffet
Bilgiler icin tesekkurler Asli hanim. Maalesef reklamlarda margarin çok masum gösteriliyor. Ayni durum misir cipslerinde (trans yag yoktur sagliklidir); şu kadar süt şu kadar yoğurt tüketiyorsunuz ama hala aldiginiz kalsiyum yeterli değil su küplerden bir tane de çocuklariniza yedirmelisiniz denilen sozde büyüme küplerinde ve annelerimizin hazirladiği tarhana ile eş tutulmaya çalışılan hazır çorba ve bulyonlarda var.
Hiçbiri evime giremez, lütfen kendilerini kandırmasınlar.
Tekrar bilgiler ve zeytine , zeytinyağına sağlıklı beslenmeye verdiğiniz destek için teşekkürler tesekkürler.
Yasemin
Merhaba
Değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Bende bütün yemeklerimde sızma zeytinyağı kullanıyorum.Bu tanıtımı ve bilgilendirmeleri Mersin Mudo'da da yapmanızı bekliyorum.
Teşekkürler.
süper bilgiler..
evet malesef küçüklüğümden beridir annem de bana z.yagla kızartma olmaz derdi yanlış oldugunu bir kez daha kanıtlayacagım:)
MERHABA . ZEYTİNYAĞI İÇİLİRMİ .BEN HER SABAH AÇ KARNINA YARIM ÇAY BARDAĞI İÇİYORUM.ŞU ANA KADAR BİR ZARARINI GÖRMEDİM.BÖYLE DEVAM ETSEM DOĞRU OLURMU.
Aslı hanım, verdiğiniz birbirinden kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim. daha önce sitenizde bizimle paylaştığınız "miniklerin yemek keyfi" isimli kitabı ne yazık ki geç farkettim ve bulamıyorum. Temin edebileceğim kişi veya adresler hususunda bilgi verirseniz çok memnun olacağım. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.
TUĞBA ŞİMŞEK SÖKMEN
Merhabalar,
Zeytinyağı içilebilir ama kalorisinin yüksek olduğunu unutmayın. Herşeyin fazlası zarar getirir.
Tuğba Hanım ,
Yorumunuz için teşekkür ederim."Miniklerin Yemek Keyfi" kitabını İdefix ' den online satın alabilirsiniz.
İdefix ve diğer kitap sitelerinde bu kitabın tükendiği bildirilmiş maalesef. Başka bir yolu var mıdır, elden satın alabileceğim bir mesela? Teşekkür ederim.
TUĞBA ŞİMŞEK SÖKMEN
Zeytinyağı hayatın ta kendisi...Ben de mutfağımda zeytinyağı kullanırım. Yemeklerde Riviera, salatalarda sızma...Bu zeytinyağı kullanma alışkanlığı biraz da insanların yaşadığı bölge ve yetiştikleri kültürle ilgili sanıyorum. Benim anne tarafım Girit'li...O yüzden ben üniversite için Bursa'ya gelene kadar tüm sıvıyağları zeytinyağı zannediyordum :) Anneannem de tüm kızartmaları zeytinyağıyla yapardı...o patates kızartmalarının tadı hala damağımda :)
Çok enteresandır ki, sızmamış bir yağa sadece asiditesi düşük diye sızma deniyor, kimse de müdahale etmiyor.
avrupa yani italyan ve ispanyol standartlarına göre, zeytin taş değirmende ezilip hamur haline geldikten sonra çuvallara konur, daha sonra uygulanan basınçla sıkılır. çuvallardan SIZAN yağa sızma denir. çünkü gerçek anlamda sızdı. Buna "Extra Virgin Oil" denir, hele asidi 1 in altında ise. Eğer asidi 2 ye kadarsa "virgin Oil" eğer 3,3 e kadar ise "sıradan virgin oil" olur. bütün bunlar TAŞ değirmenlerde ezilip SOĞUK sıkılması kayıt ve şartıyla olur, aksi taktirde "KONTİNÜ (Continue) " makine ile ısıtılarak veya kaynar sularla haşlayarak yapılan yağ ne derece sızmadır.? ne derece güzeldir. "TAŞ KIRMA SOĞUK SIKMA " zeytinyağı bulun, kızarmış ekmek banın aradaki farkı görün, bu güne kadar neler kaçırdığınızı. Tabii bu dediklerime biraz da internet GOOGLE dan araştırırsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Zeytinyağı tüketen ike margarin vs.. Yağlar tüketen kişi aradında. Kalp hastalığı riskleri 100%100 orNında bi fark olur.
zeytin ben çok severim...
sabahları kahvaltımda zeytinim yoksa asla o sofraya oturmam :(((
zeytinsiz bir kahvaltı düşünemiyorum :)
çok seviyorum çoook :))
ve zeytin ana zeytinlerine bayılıyorummmm :)))
https://zeytinana.com/siyah-zeytin
size kolay gelsin...
Yorum Gönder