İşte baharda ektiğimiz ve uzun bekleyişin ardından bol bol yeme imkanına kavuştuğumuz domateslerimiz; "Purple Calabash " görüntüsü ve tadıyla çok özel bir domates çeşidi. Sap kısmından gövdeye doğru yayılan kahverengimsi yeşil- morluk, meyvenin altında tamamen pembeye dönüşüyor. Kıvrımlı , girintili çıkıntılı gövde ise fazla büyümüyor, küçük ya da en fazla orta boy domateslerimiz oldu.
Ekşimsi kendine has bir lezzetle birlikte iç kısım iri ve yoğun çekirdekli. Mayıs ayında tohumdan büyüttüğümüz fideleri bahçeye diktik ve altlarını doğal at gübresi ile besledik . Sulama dışında farklı bir bakım yapmadık. İlk hasadı ise eylül ayında elde edebildik.
Domatese meraklı bir insan olarak, Ankara organik pazarı dahil pek çok yerden seçerek aldığım domateslerde asla kendi bahçemizdeki domatesin lezzetli tadını bulamadığımı üzülerek belirtmek istiyorum.
Geçenlerde NTV 'de ilginç bir program seyrettim: Günde 40 gr. domates püresi yiyerek güneşin yaşlandırıcı etkisinin indirgenebileceğini kanıtlamaya çalışan bir bilimsel deneyin tüm aşamaları anlaşılır bir dille anlatılıyordu . Sonuç çok ilginçti , domates püresini düzenli olarak hergün tüketen denek grubu , güneşin cilt üzerindeki olumsuz etkisini azaltacak bağışıklığı da yüksek oranda kazanıyordu. Güneş , domatese rengini veriyor , güzelleştiriyor ama bizim cildimiz için aynı şeyleri söylemek mümkün değil, fazla güneşe maruz kalan cilt yıpranıyor, kırışıyor. Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmakta beslenmenin etkili olduğu artık bir gerçek. Domatesin ise bu düzgün beslenmede önemli bir rolü var. Ne yapsak , başımıza taç gibi koysak yeridir...
Kış İçin Domates Püresini Nasıl Hazırladım?
Domatesleri iyice yıkadıktan sonra, sap kısımlarını temizleyip büyüklüklerine göre 2 veya 4 'e bölerek geniş bir tencereye koyuyorum. Harlı ateşte domatesler yayılıp suyunu çekene kadar birkaç taşım kaynatıyorum. Sonra kabuklarıyla bereber blendırdan geçiriyorum, böylece karışım tamamen pürüzsüz hale geliyor. Tekrar ateş üzerine koyup kaynamalarını bekliyorum. Sıcak püreyi cam kavanozlara yerleştirip , vakit kaybetmeden kapaklarını (kapaklar kullanılmamış olacak) kapatıyor ve ters çeviriyorum. Bu halde soğuduktan sonra saklayacağım yere kaldırıyorum. Sıcakken kapağı kapatıp ters çevirmek , pürenin konserve gibi olmasını ve uzun süre dayanmasını sağlıyor , buzdolabında saklamak zorunda değilsiniz. Ayrıca gerçekten kolay ve çabuk uygulanabilecek bir yöntem .
Cumartesi, Eylül 13, 2008
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
12 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Ahh ahhh, nerde istanbul'da birşey yetiştirme şansı.. Çiçek yetiştirecek balkonumuz bile yok. Fotoğrafları görünce nasılda özendim aslında
Benim babam da bu tip domatesten yetiştiriyor,geçen hafta Muğla dönüşünde pakete dizdi bizim için,evde gözüm gibi bakıyorum birşey olacaklar diye.hemen bitecekler diye de hepsini bi anda yemekten de korkuyorum :)))
Domatesleriniz bereketli olsun...
Merhaba
Ankara organik pazarında gerçekten güzel domatesi olan yaşlı amca ve teyze var.Zaten köyden gelen tek eleman onlar.Diğerleri güzel çıkmıyor nedense,her hafta giderim, çok denedim...
sevgili aslı ,
bende pembe domateslerin sevdalısıyımdır.
assos- çanakkale ve bozcaada da 3 hafta önce doya doya tükettik.
en çokda görüntüsünü ve ağır olmalrını seviyorum dolu dolu.. :)))
. ama sizin gibi şanslı değilim, dalından her gün yemek gibi ne yazıkkii
svglrrr
Merhaba arkadaşlar,
Ankara 'da açıldığı için sevindiğim ve büyük umutlarla domates satın aldığım organik pazar maalesef hayal kırıklığına uğrattı beni.
Çok şükür bahçede tohumdan ve hiçbir yapay malzeme kullanmadan yetiştirdiğim domateslerin tadını biliyorum. Organik ürünlerin de bu şekilde hatta daha hassas yetiştirildiğini düşünürsek-sertifikaları var çünkü- bu lezzetsizlik neden acaba?
Çağlayan ben yakın ilçelerdeki köylü pazarlarını da takip ediyorum özellikle eylül ayında ,çok güzel domates oluyor yerli Ayaş, Beypazarı domatesleri püre yapmak için de ideal. Bir de marketten alınan kiraz domateslerde genelde hep lezzetli oluyor.
Bir Dut Masalı,
PDA 'dan gelen pembe domates tohumlarını bu yıl özenle büyüttük ama elde ettiğimiz ürün kiraz domates oldu , pembe olmadı maalesef :) Pembeler de gerçekten enfes oluyor , haklısın.
Destina özlemlerinize en kısa zamanda kavuşmanız dileğiyle,
İşitme kaybı, buzdolabında uzun süre bozulmuyorlar, azar azar yemekte fayda var gerçekten, ben yalnızca salatalarda ve çiğ olarak tüketiyorum.
Sevgilerimle...
domatesler çok güzel ve artık istanbulda böyle domaes bulmak imkansız.
sevgıler..
Merhaba,
Sitenizi tesadüfen buldum.Güzel ve farklı tarifleriniz var.Ayrıca fotoğrafını gördüğüm domatesler (Purple Calabash) çok ilgimi çekti.Tohumunu nasıl elde edebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.Selamlar,işlerinizde başarılar dilerim.
merhaba bende bahcemde domates yetistirmek istiyorum.Norvecin guneyi sizce domates yetistirmek icin cok mu soguk?Domates fidesini nasil olusturdunuz veya tohumu.Bunlari da organik bulmak mumkunmu yoksa zaten tum tohumlar dogalmi oluyor.Dogal gubreyi nasil elde edebilirim?Soru yagmuru oldu ama yanitlarsaniz cok sevinirim.daha yolun cok basindayimda-
Merhaba,
Domates yetiştirmek için 25 derecenin üzerinde sıcaklık ve bol güneş ışığı gerekmekte.Domatese kırmızı rengini veren de güneş ... Norveç bu şartlara sahip mi bilemiyorum ama denenebilir...
Sevgilerimle . Kolay gelsin.
canpolat - hocam sayfanizda cok guzel seyler var,,
ozellikle turkce aciklamali,
Ben 20 yilldir ingilterede yasamama ragmen Bir yiyecek ve baharak isimlerini Turkcesi oldugu halde Yokmus gibi orjinalini bozarak tarif yazilmasina cok karsiyim, yemek de Bir kulturdur''
edebiyatin bir parcasi oldugunu dusunuyorum,,, sevgiler
Ben kıbrıs'ta yaşıyorum ve şu anda bahçemde brokoli,turp,kereviz,enginar,lahana,tere,marul ve roka var..1 ay önce diktim..Mart ayında çilek ve domates ekecegim..bana çok güzel ilham verdiniz..Kıbrıs'a da gelin..Bekleriz..
ben heryıl yerli pembe domates tohumlarından, tohumlarıda heryıl kendim yazdan alıp saklayarak yazlığın bahçesinde yetiştiriyorum.. tadı gerçekten nefiss... ve benim yetiştirdiklerim oldukçada iri oluyor.. o kadarki en az yarım kilo geliyor tanesi...
Yorum Gönder