Makarnayı en sevilen yemek olarak ilan etmekte mahsur yok sanırım. Türlü biçimlerde kesilmiş makarnayı, çeşitli soslar uydurarak yemek gerçekten keyifli oluyor. Makarnayı evde kesmek , hamurunu yoğurup, açıp , şekillendirmek ise en az yemek kadar keyifli. Bugün kızlarla "fettucini" makarna yapmak için uğraş verdik. Hamuru yoğurmak, açmak ve rulo haline getirmek benden, ruloları açıp kurutma bezine sermek ise kızlara ait oldu. 8 ve 10 yaşında iki kızla mutfakta çalışmak , benim iş yükümü kısmen azaltan , onları ise hem sorumluluğa alıştıran, hem de hep birlikte güzel zaman geçirmemize sebep olan bir aktivite.
Fransız sos tarifi ise Fransa'nın Provence bölgesine ait, çeşitli otlar içeren bir domates sosu. Sosu makarnanızı pişirmeden hazır edin.
Fettucini
Malzemeler:
-3 su bardağı un
-1 yumurta
-1 çay kaşığı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı tuz
-yarım su bardağı su (gerekirse daha fazla)
Yapılışı:
Elediğiniz unun ortasına bir çukur oluşturup yumurtayı kırın.Yağ ve tuzu katın. Kenardan un alarak ve azar azar su ekleyerek yapış yapış olmayan pürüzsüz , sıkı bir hamur oluşturun. Hamuru 10 dakika kadar yoğurun ve üzerini örterek yarım saat dinlendirin.
Dinlenen hamuru üç parçaya bölün. Herbir parçayı unladığınız tezgah üzerinde açın- çok ince veya çok kalın olmayacak. Açtığınız hamuru ince ince kıvırarak ve bastırmayarak rulo yapın. Rulodan parmak eninde şeritler kesin. Kestiğiniz şeritleri açarak bez üzerinde kurumaya bırakın. Bu sırada sosu hazırlayabilirsiniz. En az 3 saat kuruttuğunuz fettucini 'leri kaynayan tuzlu suya atarak pişirin.
Çabucak pişiyor bu nedenle pişirirken başından ayrılmayın.Suyunu süzdükten sonra yapışmaması için biraz zeytinyağı ekleyin.
Provençal Domates Sosu ( Fransız Sosu)
Malzemeler:
-4 adet domates ( 2 su bardağı domates püresi)
-3 diş sarımsak
-birkaç dal maydanoz
-1 çay kaşığı mercanköşk
-1 çay kaşığı fesleğen
-1 -2 yaprak defne
-1 çay kaşığı kekik
-1 çay kaşığı biberiye
-30 gram tereyağı
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Rendelenmiş sarımsak , maydanoz ve kuru otları tereyağında çevirin. Domates ve zeytinyağını 15 dakika kadar pişirin. Teryağlı otları domates karışımına ekleyin . Sosunuz hazır. Servis sırasında fettucininizin üzerine dökün.
Derindondurucuda Taze Fesleğen- Kış Hazırlığı:
Makarna sosları fesleğensiz olmuyor. Fesleğen yapraklarının aromasını koruması için kurutmak yerine taze yaprakları rondodan geçirip zeytinyağı ile karıştırıp derin dondurucuya koymak ve gerektiğinde kullanmak iyi sonuç veriyor.
Perşembe, Eylül 25, 2008
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
7 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Evet bencede Makarna vazgeçemiyeceğim bir yiyecek, hem de böyle lezzetli soslarla...
Ellerine sağlık.
Harika görünüyor.
Sevgiler
Kandiliniz mübarek olsun...
ellerinize sağlık.Blog da tarifler de süper...Günün bloğuna tebrikler :)))))
Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, 'Şeker' gibi lezzetlerinin devamını diliyorum... Şeker Pasta Banu...
Makarnayı denedim hamurun içine 1 bardak ev unu koydum yaptık pişirdik ama un kokusu vardı ve birbirine yapıştı haşlarken suya sıvıyağda ekledim ve nerde yanlış yaptım bilmiyorum yardımmm
Acaba hamura gereğinden fazla mı un koydunuz ya da pişirme sırasında su miktarı mı az geldi , daha ayrıntılı bilgi verebilir misin?
ölçü aynıydı ama hamuru çok mu ince açtım acaba yada unun markasındanmı bilamedim üstelik iki ölçü yapmıştık keşke bir ölçü yapıp deneseymişiz
Yorum Gönder