Yemekteyiz yarışmasında İlter Bey, İtalyan yemek tarifleri verdi.
İlter Bey sofrasının başına zeytinyağı şişelerini yerleştirdi ve tüm yemeklerini zeytinyağı ile hazırladı.İtalyan mutfağını iyi bildiğini söylüyordu. Benim de ilgi alanıma girdiği için tariflerini dikkatle takip ettim ve faydalanmak istedim. Bu tariflerin başarılı olduğuna inanıyorum ve denemek üzere buraya kaydediyorum.
Bruschetta
Benim daha önce denediğim ve çok sevdiğim bir tarif. İlter bey vakfıkebir ekmeğini tost makinesinde ısıttıktan sonra , sıcak ekmeğin üzerine sarımsak sürdü. Sarımsak eriyerek tüm aromasını ekmeğe geçirdi. Çok ince doğranmış domatesleri, fesleğenle ve sızma zeytinyağı ile karıştırıp ekmeklerin üzerine sürdü.
Parmigiana
Bu tarif patlıcan ve mozarella peyniri ile yapıldı. Tadanlar patlıcanların yumuşak olmadığını söyledi ama genelde beğenildi.
Malzemeler:
1 adet tabanı olmayan yuvarlak kalıp
1 adet bostan patlıcan
mozarella peyniri
fesleğen yaprakları
4-5 adet domates
Yapılışı
Kalıp , yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine konur.Patlıcan alacalı soyularak boydan ince ince dilimlenir ve tost makinasında kızartılır.Kalıbın kenarlarına dizilir.Mozarella peyniri doğranır. Fesleğenle birlikte mozarella peyniri kalıbın ortasına doldurulur. Üzeri tuzlanmış domatesle ve patlıcanla kapatılır. Tekrar fesleğenli mozarella konup , parmesan eklenir, patlıcanla kapatılır. En üste parmesan ve zeytinyağı konur. Kenardaki patlıcanlar kapatılır ve fırına verilir.
Fırında Patates
Patatesler doğranarak, biberiye, bol tuz ve sızma zeytinyağı ile birlikte fırınlanır.
Yeşil Soslu Kalın Erişte
Kalın erişte pişmemiş bulunsada sosundan dolayı herkes tarafından yendi.Yeşil sosu en kısa zamanda denemek istiyorum.
Yeşil Sosun Yapımı:
Ayıklanmış körpe ıspanak yaprakları,fesleğen, 5 kaşık parmesan peyniri, sızma zeytinyağı, tuz ve kuşkonmaz başı rondoya konur ve halledilir.Servis tabağına alınır.
Akdeniz Salatası
İlter Bey 'in Akdeniz salatası ,ince doğranmış marul, maydanoz, roka üzerine serpiştirilmiş peynir ve arpacık soğanı turşusundan oluşuyor. Tabii sızma zeytinyağı ve tuz da kullanıldı.
Mantar Soslu Bonfile
İlter Bey'in iddialı bir yemeği.Ama misafirler tarafından hiç olumlu yorum almadı.
Bütün bonfile eti üzerine biberiye ve sarımsak konur. Bonfile üzerine bir limonun suyu, sızma zeytinyağı, tuz, karabiber gezdirilir.Strech film 'e sarılarak buzdolabında 3 saat dinlenmeye bırakılır. Terbiye edilen bonfile bütün olarak tavaya konur.Pişen bonfile dilim dilim kesilir ve tavaya dizilir.Tekrar pişirilmek üzere ateşe konur.
Mantar Sos
Bir adet soğan , zeytinyağı ile kavrulur.Karabiber, muskat ve sarımsak parçaları eklenir.Mantarlar yerleştirilir. Son olarak balsamik sirke konup altı kapatılır.
Acı Sos
Pul biber , ince doğranmış sarımsak, kızdırılmış sıvı yağ ve sirkeden oluşuyor.
İlter Bey'in Tiramisu Tarifi
İlter Bey'in en iddialı tarifi. Denemeye değer...
Malzemeler:
1 paket kedi dili bisküvi
1 kutu (400 gr) mascarpone peyniri
4 yumurta
6 çorba kaşığı şeker
kahve, su
Yapılışı
Yumurta sarıları ve beyazları ayrı kaplara konur. Yumurta sarılarına 3 çorba kaşığı şeker eklenir ve çırpılır. Sonra mascarpone peyniri konur ve iyice halledilir.
Yumurta beyazları köpürene kadar çırpılır.3 çorba kaşığı şeker eklenip tahta kaşıkla karıştırılır.Sulanabileceği için çok yavaş karıştırmak gerekir.Yumurta sarısı karışımı ile yumurta beyazı karışımı birleştirilip , tahta kaşıkla yavaşça karıştırılır. Servis kabına kedi dili bisküvileri, düz kısımları üste gelecek şekilde yerleştirilir. Pişirilen kahve sıcak olarak bisküvilerin üzerine gezdirilir ve ıslatılır. Krema bisküvileri kapatacak şekilde dökülür. Üzerine bir sıra daha bisküvi dizilir ve sıcak kahve ile ıslatılır.Krema dökülür ve bisküviler kapatılır.En üste kakao elenir ve buzdolabına kaldırılır.
Cuma, Ocak 23, 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
24 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Aslinda bu yarismanin avrupa versiyonu cok cok daha guzel ve seviyeli. Ama bizim insanimiz kavga olmadan izlemez diye reyting yolunda format degistiriliyor. Aslinda birbirlerine gercekten eksik gordukleri seyleri fikir verircesine yapsalar hem halkimiz cok seyi ogrenecek hemde program daha seviyeli hale gelecektir bence:)
Merhaba
Ben de ilker beyi dikkatle seyrettim ve cok begendim ve tarifleri not aldım.sizede teşekkürler bu tarifleri yayınladığınız için
Hoşcakalın
Merhaba Aslıcığım...bana göre de İlker Bez hem sunum hem de yemeklerin kalitesi açısından birinciliği hak etmişti.Birde Saltuk Hnç,onun da yemekleri türk mutfağının özellüiünü taşıyan ve zahmetli yemeklerdi ama sunumda biraz aksamalar oldu bence.Hele ki Tiramisu tartışması çok komikti.Bir laf vardır,b,lmemek ayıp değil,öğrenmemek ayıp diye.Funda Hn. orjinal Tiramisuyu bilmiyorsa en azından orjinalini görünce bumu Tiramisu diye sorması çok komikti.Dediğim gibi eğer İlker Bey Almanya versiyonunda yarışsaydı kesin başarılı olurdu.
zehra
Bence de her 2 sinin menüleri çok güzeldi.Keşke hak eden kazansa ama bu yarışmada ilk gün ve son gün yarışanın şansı asla yok.İlk gün diğerlerini görmedikleri için puanı düşük tutuyorlar son gün ise belki ben kazanırım diye düşük puan veriyorlar..İlter beyi not ettik onun eline senin ağzına sağlık...sevgiler..
sana katılıyorum harika bir menü ve lezzetti.bence de birinci olmalıydı.tarifleri kaydettiğin için sağol ben de tam alamamıştım tarifleri..
Bencede ilter bey süper bir menü hazirlamisti, eksiksiz bir italyan mutfagiydi gerçekten. bilmis bilmis konusan gurme oldugunu sanan Saltuk hanima çok güldüm dogrusu en leziz etin az pismis et oldugunu bilemeyen bir gurme kendisi:D tiramisu ise ilter beyin yaptigi tiramisudur, hatta gerçek tiramisuda alkollu içki de vardir ama konmayabilirde. benim birincim ilter beydi ikincimde Sabehat hanim :p
evet bencede menü süperdi ama erişte tarifinde sanırım KREMA unutulmuş gibi geldi ..neyse denemek isteyenler için eklemek istedim..
ahh ilter bey kazanamadımı :( bencede kesinlikle o birinci seçilmeliydi..saltuk hanım güzelde yapsa buz gibi bir havası vardı. silah zoruyla yarışmaya katılmış gibiydi. bence lezzetler kadar sunum-davranış-masa düzenide çok önemli.
ben de ilter beyi gerek davranıs gerekse yetenek olarak begendim saltuk hanım da cok yetenekli ve işin erbabı.eti bizde canı cıkana kadar pişirilir..ne yazıkki..
saltuk asık surat olabilir ama napsın sunilik mi yapsın.ilterinli solen gibi hostu..işte bu kultur..
Bende bu yarismayi bir arkadasimdan duymustum, sadece final bolumunu internette denk gelince izledim. DIger bolumlerinide izlesem eminim sabrim yetmezdi. Ilter beyin gercekten yaptigi yemegi bilerek, puf noktalarina onem vererek hazirladi, ancak yarismacilarin yaptigi yorumlar gercekten sasirticiydi, elestirmeyi bile beceremiyoruz, her soz hakarete donusuyor. Keske Zehra'nin dedigi gibi insanimiz bilmediginin farkina varip ogrenmeyi ve en azindan bilmedigi konularda sessiz kalmayi tercih etse, toplum olarak ne kadar ileri gideriz diye dusunuyorum.
ilter beyin tiramisu tarifini denemek isterim ama yumurtanın çiğ yenmesinden çekiniyorum, bu konuda yorumu olan var mı acaba ?
Merhaba Hilal,
tiramisu' yu bende cig yumurta ile yapiyordum. Eger taze yumurta olursa, hemen buzdolabina konur ve gereginden fazla bekletilmeden yenilirse, cig yumurtada bir sorun görülmüyor.
Saglikla, afiyetle yemeniz dilegiyle...
TülayK
ilter bey mükemmel yemekler pişirdiniz.hakkınızı yediler.ama siz kendinizi kanıtladınız.funda hanım cok yemek yapmış ta sunmuş gibi yorum yapıp duruyo.birşey anlamadığı belli
Merhaba Asli Hanim,
Oncelikle tarifleri yayinladiginiz icin tesekkur ederim... Ilter Bey'in tum yemekleri harika gorunmekle birlikte tiramisu tarifine ve anlatisina bayildim, yarin hemen yapacagim...Malesef Ilter Bey'in sansslzligi, kultur ve gorgu acisindan kendi seviyesindeki kisilerle yarisamamis olmasiydi...Ne yazikki kompleksli, kazanmak adina kotulemeye kanalize olmus bir yarisma daha izledik.. Yeniliklere ve degisik tatlara acik olmayan bir yemek yarismasi nasil olur anlayamiyorum, Funda Hanim'in tiramusu hakkindaki konusmalarini talihsiz , Saltuk Hanim'in kendisini "gurme" olarak tanitip Italyan mutfagi hakkinda hicbirsey bilmemesini ironik, Sabahat Hanim'in Kasgar mutfagindan gelen 100'lerce yillik bir kulturun lezzeti karsisinda "sarimsak dograninca lezzet vermez, dovulmesi gerekir", "ben Kasgar'lilara ogrensin diye soyluyorum", "ete karabiber yakismaz" seklindeki aciklamalarini ise son derece saygisiz ve dehset verici buluyorum... Ilter Bey'i boyle rasyonel olmayan seviyesiz elestriler karsisinda sakinligini kaybetmeyip esprili cevaplar verebilmesini ayrica tebrik ediyorum... Bence bu programda yarismacilarin yaninda juride bir de profesyonel asci bulunmasi gerekir ki sonuclarin adil olmasi icin bu son derece onemli bir faktor...Umariz ilerleyen bolumlerde daha adil ve seviyeli yarismacilarla karsilasiriz...
tiramisu bence de bu şekliyle çok güzel olabilir.ama...çiğ yumurta çok tehlikeli yapacak olanlar iyi düşünsün.salmonella diye öldürücü olan bakteri yüzünden yazın bir arakdaşım ve ailesi ölümden döndü.
merhaba, yemekteyiz programında özellikle alkol kullanılmadığına dikkat çekmek istiyorum. yani güzel bir (hatta yemeğin gidişatına göre bir kaç) şarabın eşlik edebileceği hatta bazen bir duble rakının keyif verebileceği menülerde hiç bir şekilde alkolün olmaması, saçma sapan bir kola, meyve suyu daha da absürt bir şekilde enerji içeceği tüketilen tuhaf sofralar kuruluyor. alkolsüz saçma sofralar bir tarafa içine mutlaka şarap, likör, konyak vb. alkollü bir inceltici, tatlandırıcı konulması gereken yemeklere dahi bu tür marinasyon amaçlı alkoller de konulmuyor. ya da kimi tatlı tariflerinde mutlaka konulması gereken alkoller de bu anlayış doğrultusunda ortadan yok oluyor. tiramisu tarifi de bunlardan biri. yani sıvı ıslatma sosuna badem likörü ya da en kötüsünden bir kapak viski konulmayan tiramisu olur mu? ilter beyin bunu bildiğine daha da önemlisi iyi kötü bir şarap bilgisi olduğuna emin gibiyim, iyi de neden koymadı o zaman? bütün ülke "bütün kötülüklerin anası alkoldür" anlayışına kapılmış olabilir de bu ülkede edebiyle alkol alan, şarabın hakkını veren bir dolu insanı da barındırmıyor mu? bu durum yarışma yapımcılarının bir dayatması mı yoksa yarışmacıların insiyatifi mi bilmiyorum. ama tuhaflık var. reklamının yapılmamasını anladık ta, tüm programlardan, dizilerden alkolün, alkollü sahnelerin yok oluvermesinin arkasında asla itibar etmesem de bir komplo arayasım geliyor doğrusu.
bu yarışmayı bende zaman buldukça takip ediyorum ama bazen insanlar çığrından çıkıyor...bir gün önce yemek acı diye isyan edenler ertesi gün yemekte neden acı yok diye tartışma çıkarıyor..bu pğrogram reyting uğruna yapılan malesef bizimde tuzağına çabucak düştüğümüz bir program..keşke hepimizin öğrenebileceği gerçek bir yemek yarışması olsada izleyebilsek....
Kesinlikle İlter bey süperdi.Oylamaların hakedeni belirlemediğine inanıyorum.sevgiler..
ilter bey bugün oktay ustanın konuğuydu:)
Yeşil soslu kalın erişte tarifine sarımsak ilave etmemiz gerekir.Daha lezzetli pesto oluyor...
Butun avrupali gurbetteki Turk'lerin adina ve (Cenevre'liler adina)seni tebrik ediyorum, BRAVO,
bizim icin her yonden yarismayi kazandin.
Bu tarifi denedim ve cok basarili oldu. Harika! Paylasim icin cok tesekkur ederim.
Neyi denedigimi soylemedim degil mi? Tiramisuyu :))
merhaba 2 programınızıda izledim tebrik ediyorum sizi bazen bu dünyada iyilerin hakkı verilmez kaybettim diye düşünmeyin size inan bir hayran kitlesi oluşturdunuz duruşunuzla insanlara birşeyler kattığınıza inanıyorum başarılarınızın devamını dilerim
Yorum Gönder