Her zaman ve herkes tarafından sevilen iç malzemesiyle besleyici ve doyurucu gözlemeyi , hazır yufkadan yapmak yerine hamurunu açarak sunmak lezzet farklılığı sağlıyor. Gözleme yapacağınız günün bir önceki akşamından hamuru yoğurup hazırlamak pratik olabilir.
Malzemeler (5 kişilik)
Hamuru İçin
250 ml lik su bardağı ölçüsü ile
- 2,5 su bardağı un(300 gr.)
-1 tatlı kaşığı kuru maya (2,5 gr.) (instant kuru maya kullandım)
-yarım tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı şeker
-1/3 su bardağı zeytinyağı
-yarım su bardağı kadar ılık su
Üzerine Sürmek İçin: Bir miktar tereyağı
veya
Kızartmak İçin tavayı zeytinyağı ile yağlayabilirsiniz.
İç Malzeme:
Peynirli İç İçin : 250 gr beyaz peynir, 2-3 dal maydanoz
Patatesli İç İçin: 2 adet büyük boy haşlanmış patates, pul biber , tuz
Yapılışı
Öncelikle iç malzemeyi hazırlayın. Peyniri ezin ve kıyılmış maydanozla karıştırın. Patatesli isterseniz haşlanmış patatesi ezip pul biber ve tuzla karıştırın.
Hamur yoğurma kabına su hariç tüm hamur malzemelerini koyun. Ilık suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Elde ettiğiniz sertçe hamuru, üzerini örterek 20-30 dakika kadar mayalandırmaya bırakın. Mayalanan hamuru 5 eşit parçaya bölün.
Herbir bezeyi mümkün olduğu kadar ince ve yuvarlak açın. Kenarları düzgün olmazsa kesebilirsiniz. Hamur yağlı olduğu için çok kolay açılıyor.
Hazırladığınız içi yuvarlak açtığınız hamurun yarısına koyun.
Diğer yarıyı üzerine kapatarak kenarlarına bastırın.Gözleme kızartılmaya hazır...
İsterseniz teflon tavaya çok az zeytinyağı damlatarak gözlemelerin iki yüzünü kızartabilirsiniz. Bir diğer alternatif ve en çok tercih edilen, tavayı yağlamadan gözlemeyi kızartıp her iki yüzüne tereyağı gezdirmek.
Kızaran gözlemenin her iki tarafını da yağladıktan sonra vakit geçirmeden servis yapın. Yanına taze sıkılmış portakal suyu ikram edebilirsiniz.
Pazar, Şubat 08, 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
30 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Ayyyyyyyyyyyyyy. Yemek yemeyi, özellikle de hamurişi seven birisinin pazar sabahı böyle güzel bişeyi görmesi kadar fena (!!!!) bir durum olabilir mi?
Ellerine sağlık. Ne hoş görünüyor.
Sevgiler....
Betül
Çok leziz görünüyor gerçekten.İlk fırsatta deneyeceğim.Ben de beklerim.Sevgiler...
merhaba.tarifi denedim.çok güzel.paylaşımların için teşekkürler.
amaaa bu kadarmı güzel yapılır gözleme :)ellerine sağlık canım....
bende beklerim...
Ben sık sık ıspanaklısını yaparım. hatta hamuruna bir tane de yumurta kırarım daha güzel kızarır yağlamadan pişiririm ve ayranla servis yaparım ben açarım eşim pişirir:) Çooooook lezzetlidir.
Ellerinize saglık harika görünüyor.
Biz çukurova yöresi saç böreği deriz ama evlerde teflonda pişiyor:)
Sevgiler
Yasemin
Merhaba,
Öyle güzel anlatıp fotoğraflamışsın ki denemek çok kolay olacak.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
www.semraninmutfagi.com
öyle çok severim ki.....aman allahım olsa da yesem yesemm.ellerine sağlık..
Pazar sabahı denemek istiyorum ve sabırsızlanıyorum. Ellerine sağlık.
teşekkürler...ben de hiç açarak yapmadığım için tarif peşindeydim..çok güzel anlatmışsın.eline sağlık...
Merhaba Arkadaşlar,
Tarifin faydalı olmasına sevindim. Yapacak arkadaşlara kolay gelsin.
Asli'cigim,
Harikasin, gercekten hic denemedim. Tarifin cok isime yarayacak, ellerine saglik.
Sevgiler.
şu anda olsa 3 taneyi yerim....çok güzel olmuşlar canım...ellerine sağlık....
şu anda olsa 3 taneyi yerim....çok güzel olmuşlar canım...ellerine sağlık....
Bloğumda sizin için bir sürpriz var... :)
Bu arada şu anda bende de olsa bu gözlemelerden ben de yerim bir 3 tane.Ellerine sağlık...
Offffff çok güzel görünüyorlar annem çok güzel yapar gözleme .Annem'in yaptığı gözlemeler arasında benim favorim kabakla yapılandır bayılırım ayyy canım çekti bu saatte :)))
merhabalar, bence de güzel görünüyor ama benim aradigim baska bir gözleme türü, bizim memlekette gözleme mayasiz yapilir, ve sade olarak piser acaba tanirmisiniz?
Patateslisini yaptim süper oldu, ben patatese soganda kavurup koydum bol aci ve ayran süper...
ben de bugün denemek istiyorum. Umarim seninkiler kadar güzel olur. Tarif icin cok tesekkür ederim. Sizler de olmasaniz biz ne yapardik.
gerçekten çok güzel tarif ben yaptım bugün patatesli süper oldu içine soganda koydum tavsiye üzerine harika harika oldu
2 tane yemişim hemde fazla zaman almıyor.
hamur yogurma acma kızartma bulasıkları yıkama toplam 1 saatimi aldı.
merhaba hamuru akşamdan yoğurup sabah yapılabilir demişsiniz ama buzdolabındamı bekleticeğiz yoksa kapalı sıcak ortamdamı teşekkürler
yuksel
Merhaba Yüksel,
Akşamdan yoğurulan hamur için kapalı sıcak bir ortam iyi olur böylece tam anlamıyla mayalanmış olur. Kolay gelsin.
pazar kahvaltısı için mükemmel bir tarif.
Ilk denedigim Günden beri Gözlemelerimi artik bu Tarifeyi uyguluyarak yapiyorum. Ben Katar'da ya$iyorum ve rkada$larima götürdüm, tarifeniz burda da artik me$hur:)
Begenmiyen yok, ben peynirli Lebnali ve domatez sogan biberli de yaptim. Oda cok lezzetli.
Tsk:)
Simdi yaptim cok kolay ve cabuk oldu ama patetezler biraz sade oldu tadi biraz sogan salca dzha guzel olyr
Fotolar sahane gözüküyor ellerine saglik anlatisin tarsinda güzel. Sagol! Denemek lazim! Bir sorum olacak malzemeler icin: 2,5 su bardagi demisin ardindan ama 300gr yazili hangisi bu tarif icin gecerli?? Nekadar un kulancaz simdi?
2,5 su bardağı un, yaklaşık 300 gr un anlamına geliyor. Her iki ölçü de uygun.
tarifi tam uygulayıp iftar için yaptım eşimle afiyetle yedik nostalji oldu onun içinde çok beğendi tarif için tşkler..s.yılmaz
Selamlar ben de deneyecegim ama 1 subardagi 250 gr ise 2.5su bardagi 300 gr.olmuyor sanirim.2.5 su bardagini mi baz alalim.thanks
Pardon yanlis hesap gormusum.250ml yaziyomus gram diil;)
Bnde denedim fakat 30 dk sonra baktgmda beyaz beyaz gozeneklr olmus acaba nedendr?
Yorum Gönder