Cumartesi, Aralık 05, 2009
Parathas : Bol Baharatlı Hint Gözlemesi
Gözleme , insanlık varolduğundan beri yapılıyor olabilir mi?
Doğudan batıya , pek çok yemek kültüründe ,değişik iç malzemelerle , kızartılarak veya tavada, sacda pişirilen adı farklı olsa da, doyurucu ve lezzetli olduğu için hep sevilen, kare , üçgen, yuvarlak , kıtır ya da yumuşak "gözlemelere " rastlamak mümkün. Hint gözlemesine " Parathas " deniyor. Bizimkinden farkı temelde daha bahartlı olması ve özellikle taze ve öğütülmüş kişnişin bol kullanılması. Kimyon, zencefil ve acı biberi unutmayalım. Karnabaharın ve turpun iç malzeme olarak kullanılması da , farklı tat arayanlar için tarifi denemeye değer kılıyor.
Taze kişnişe dikkat! Hiç denemediyseniz sevmeyebilirsiniz. Ayrıca şehirlerde yaşayanlar için kolay ulaşılır bir ot değil. Toz kişniş , kimyon ve zencefil kullanımı yeteri kadar fark yaratıyor zaten.
Malzemeler:
1 cup=250 ml su bardağı
Hamuru İçin:
-1 cup beyaz un
- 1 cup tam buğday unu veya kepekli un
-1/2 çay kaşığı tuz
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
-1 /2 cup su ( gerekirse daha fazla)
Patatesli İç İçin:
-3 orta boy patates , haşlanmış
- 1 çay kaşığı kişniş
- 1/4 çay kaşığı acı pul biber
-1 çay kaşığı kimyon
- bir tutam taze kişniş yaprağı ( seviyorsanız)
-tuz
-1 küçük soğan , ince doğranmış ve yağda çevrilmiş
Karnabaharlı İç İçin:
-1 adet orta boy karnabahar , haşlanmış ezilmiş
-1 çay kaşığı kişniş
-1 çay kaşığı kırmızı biber
- taze kişniş yaprakları
-tuz
--1 adet soğan ve 1-2 diş sarımsak , ince doğranmış ve yağda çevrilmiş
Turplu İç İçin:
-3 -4 adet turp , rendelenmiş
- tuz
-taze kişniş
- 1 çay kaşığı acı pul biber
-1 çay kaşığı zencefil
Gözlemeleri kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı
1. İstediğiniz iç malzemeyi hazırlayarak bir kenara koyun.
2. Yoğurma kabına unları ve tuzu alarak yağ ile karıştırın. Su ekleyerek , yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
3. Hamuru 12 eşit parçaya bölün.
4. Her parçayı yaklaşık 16 cm çapında yuvarlak olarak açın.
5. 6 adet yuvarlak hamura hazırladığınız içi sürün .
6. Kalan diğer 6 yuvarlağı iç sürülmüş yuvarlakların üzerine kapatarak, kenarlarını yapıştırın. İşte "Parathas " hazır.
7. Yağda kızartarak servis yapın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
11 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Epey ilginç, bahartlar vs. En çokta iç harç faklı geldi.
elinize saglık.
Denemedim ama beceremedim:D
karnabaharlı olanın tadını merak ettim:)))
Ellerine sağlık canım...
Şahane birşeye benziyor bu Aslı, ben bunu denerim:) Baharatlı tatlar tam benim damak zevkime göre, seviyorum bu Hint mutfağını. Teşekkürler paylaştığın için.
Sevgilerimle..
İLGİNÇ AMA DENEMEYE DEĞER.... ELİNİZE SAĞLIK....
Gözleme gözlemedir,her türlüsüne varım:)resimler denemeye dğer bir tari olduğunu gösteriyor.
Ellerinize sağlık,bende beklerim.
oyyy oyyy turk sitesinde paratha tarifi.cok sevindim,pakistanda yasarken en cok yedigim kahvalti cesidimdi.patetesli en guzeli.sadesinide yaparlardi..
elinize saglik!!!
Çok değişik bir tarif denemel lazım teşekkürler paylaşım için...
Ispanaklı Patatesli olanını hazırlamıştım ben de Safran Mutfakta için ellerinize sağlık, gerçekten leziz oluyor denemek isteyen herkese tavsiye ederim, mutlu yıllar, sevgiler...
Seviyorum böyle ekmekleri. Hint mutfağında ne çok ekmek tarifi var, hepsini denemek istiyor insan.
Merhaba, blogunuzu yenilerde sakızlı türk kahvesiyle değişik bir kahve yapılabilir mi sorusuna yanıt ararken buldum. Paratha'ya rastlayınca aileme denemeleri için patatesli içle hazırladım, çok beğendiler. İki senedir Hindistan'da yaşayan biri olarak ben de çok beğendim oradakilere göre daha hafif olması ve tarifini çok anlaşılır şekilde vermeniz de harika olmuş. Hint mutfağıyla ilgilenenlere not: paratha Hint mutfağının vazgeçilmezlerinden ve genelde sabahları yogurt ve -onların karışık ve farklı- turşusu ile ya da sulu karışık sebzeyle yeniliyor. Şimdi de kalpten kalbe kurabiyemin hamuru dolapta dinleniyor :-) Sevgiler.
Yorum Gönder