Fatoş Hanım buradayım , sadece bir süredir , değişik uğraşılar sebebiyle yeni tarif deneyemedim:)
Uzun zaman yazamayınca beni merak eden Fatoş Hanım'ın mailiyle birlikte, annemden aldığım ve bir süredir yayınlanmayı bekleyen, onun kadar güzel pişirebileceğimi umut ettiğim bamya çorbası tarifiyle karşınızdayım.
Bamya çorbası , bana göre göre Osmanlı mutfağının şaheser yemeklerinden . Kışın özellikle İç Anadolu bölgesinde-Konya , Kayseri, Eskişehir -çok yapılır.Yazın ipe dizilerek kurutulan minik bamyalar yemeğin ana malzemesidir. Bamyalara çok minik doğranmış kuşbaşı etler eşlik eder. Püf noktası ise pişme esnasında, bamyaların sünmesini önlemek amacıyla , limon suyu eklenmesi.
Malzemeler:
-50 gr kuru bamya
-150 gr. oldukça küçük doğranmış yağsız biftek
-1 orta boy kuru soğan , çok ince doğranmış
-1 yemek kaşığı tereyağı - (yarım kaşık tereyağı et için - yarım kaşık soğanı kavurmak içi kullanılacak)
-yarım limonun suyu
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı domates salçası
-tuz , karabiber
Yapılışı:
- Bamyaları, elinizde ufalayıp kuru yapraklarının dökülmesini sağlayın. Sıcak suda haşlayarak , süzüp yıkayın , iplerini çıkarın. Bir kenara koyun.
-Diğer tarafta, çok küçük doğranmış etleri, yarım kaşık tereyağı ile tencerede harlı ateşte, et pembeleşinceye kadar 5 dakika çevirin. Üzerine iki bardak kadar sıcak su ekleyip , tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanı , yarım kaşık tereyağı ve salçalarla birlikte pembeleştirin.
-Soğanlı karışımı pişmekte olan etin üzerine koyun, yarım limon suyunu ekleyin.
-Bamyaları ilave edin.
-Tuz ve karabiberi ekledikten sonra orta hararetli ısıda 20 dakika kadar pişirin.
Cuma, Nisan 09, 2010
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
18 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
konyamızın en meşhur yemeğidir.harika olur.ellerinize sağlk
Muhtesem bir corba.Elinize saglik.Berlinden sevgiler....
Sevmeyenlere inat, bayılırım bamyaya. Çorba gibi de değil, bamyası bol. Domatessiz yaparım ve çok keyifle yerim.
ah ben sana desem ki, benim kocamın tek yemediği yemek bamya'dır:( ben nasıl üzülmeyeyim şimdi. Her şeye bayılan bir adam ama bamyayı daha tattıramadım bile...neyse belki bir gün küçük oranlarda yapabilirim bu tarifi. Bayılırım çünkü bamyaya:) sevgiler...
Bende cok severim bamya corbasini.Yalniz hamileligim boyunca bir süre yiyememistim o kadar sevmeme ragmen. Simdi telafi etmenin zamani geldigini hatirlattiniz. Tesekkürler.
Sevgiler...
Bizim evimizin en sevilen çorbalarından ellerine sağlık canım...
Sevdiğim yemeklerden biridir bamya özellikle de kuru bamya yemeği. Kuru bamyanın kendine has bir kokusu ve tadı vardır çok severim.
Bu arada siz niye 2010 blog ödülleri yarışmasına katılmıyorsunuz?
hep bol domatesle etsiz kıymasız severdim bamyayı. ta ki konyahan'da sizin tarifini verdiğiniz çorbayı tadana kadar.
eminim evde yapılana benzemez ama evde yapmayı beceremeyecekler için menüde böyle güzel bir tadın olması harika doğrusu :)
elinize sağlık benimde çok sevdiğim bir çorbadır.bloğunuzu çok beğenerek izliyorum,bende bloğumda sizi görmekten mutlu olacağımhttp://ucelma.blogspot.com/hoşçakalın...
Eskiler daha güzel tatlar çıkarıyorlarmış denediklerimiz hep harika lezzetler.
Ellerine sağlık canım..
Sevgiler..
Selamun Aleykum Ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu,
Her yorenin kendine has bir tarifi vardir.Bilginin sadakasini varmek lazim.
-Saniyorum corbasi, yani sulu hali bedeni daha iyi ykar, cunku bamya bagirsaklari calistirir.Yanlis degilsem, yanlis hatirlamiyorsam.Tarife gelince benim damak zevkim, guveci daha tercih ederim, yani bazi yerlerde tava, diger yerlerde oturtma v.s v.s tanirlar.Ne kadar domates:su ilavesi puf noktasinda onemli yer almaktadir.Yanina ne ek olarak sundugun onemli, ama sadeside guzel etliside guzel.Buranin meshur bir Turk atasozu vardir, Practice Makes Perfect,-yani cirak asciyi; gecer.
-Merhaba,
Unuttum, kisik ateste pisen bilakis oturtmalar daha iyi oluyor olur dusuncesindeyim.Ete gelince, sasirdik hangisi daha faydali yeni dogmus kuzularmi; 'Yoksa inek etimi tur tercihleri.Tavuklada muhtesem oldugunu bilirim.pismis suda haslanmis tavuk kullaniyorsunuz.bamyalar ilik gibi etle pamuk tarlasi gibi guzel karismasi gerek.Bazi insanlar beceremiyebilirler, azmederlerse, hamur isini beceren, beceremiyenkimkimse annesinin rahminde hicbir seyi ogrenmedi, .ogrenmez, -daha dogrusu bilmemek ayip degil, ogrenmemek ayip.Mutfak asci isi, sevgi muhabbet, mesakketde olsa.,. sevkat iceren bir malzemedir.onunla hem kavulacaksin, hem sire tutturqacaksin.
Ha yeni farkina vardim siz domates kullanmamissiniz.domates+biber salcasi ne kadarda uyum sagliyorsa, domatesin yeri ayri.Mesela, tavsiye ederim, -bizim bildigimiz tavuklu nohutlu sehriye corbasindada rendelenmis domates hos olur.domatesin eksiligi ve sekeride iceriyorsa sanirim, guzel uyusuyor.
-Biz Adanalidir ailem, sarimsagida bol tuketiriz, bamyada mevcuttur.saglik acisindan hakki saklidir.hem ince cintilenmis olarak tuketiriz, hemde bir kac dis oyle atariz.bu bir puf noktasidir.aciyi seven, aci biberide katar.
Diger acidan, birinevi sostur.Patlican, domates ve taze fasulye tavasinda kullandigimiz kirmizi domates.Patlicana sogan katmiyoruz.Sarimsak katiliyor.Taze fasulyeye gelince, sarimsak katmiyoruz, ama ben henuz kanaitinda degilim hangisi daha -Osmanli lezzetini iceri diye, sarimsaklisimi sarimsaksizimi.tabi olcu onemli, her zaman; icin.O yumrugunuz koyun Ramazan sonfrasina bence her zman -nasil gunde 5 vakit ezana nasibiniz kismetiniz var ise zora hayat surekli degistiren, bu degisikliklerle -Pehlivan eden_40 kanaat gecindiren dunyadir.Nefsi terbiye etmek geldik; bu fani dunyaya.
Aklima imam bayildi geldi, iste benim ifademi ilgilendiren bir saha uyusumu.birbirine karismais gerekiyor lezzetler tipki lokum gibi.Cigden olursa, yani etleri cigden diger malzemeler ile bastirirsak, belki biraz kopugu olacak, ama lezzetide farz edebiliriz ki, o kadarda bir :)birlesim sagliycaktir.
-Verdigin ve aktardigin ekmek aslanin agzinda tarifler icin tesekkurler Zeytinagaci Altundal Hanim.
-Soylemesi bizden denemesi senden.
-Bamyaya yani katiyoruz, domatesi.Bahsettiginiz ette olur, olmaz diye bir sey yok.
-Her seyden once onemli olan sagliktir.Saglik esittir imanin+dinin verdigi ibadet geregi.zira, din olmayinca, nereye kadar ibadet; calismalar iman olsa gerektirir saglik.
-Allahu Teala Hazretleri'-nin Inayeti yar + yardimcimiz olsun._You are what you eat; Neyi ekersen; onu bicersin.
Hemde kemikli eti ile.Hepsi icin bu mevcuttur, yani eti icerenler.Manti desen ayni, kemikli eti su ile yapilir.Onun lezzeti tabi baska.Ve kayseride domates fabrikasi var, degil manti.Tarihe gore, manti-Asyadan gelme.farkli sekillerle, farkli malzemelerle olusan bir on yemektir.Asil bana gore, etli manti karisimi hafif et suyu ile olur.Az ve oz.Arz edenlere, sarimsakli yogurt onerilir.Corbasi ise Adanada, yuksuk ve manti olarak tamamlar.Biri sarimsak yogurlu, digeri yanlis degilsem, biber domates salcali, arz eden var ise*, rendelenmis domates, nohut, nane, xustune ciz tereyagi ile.
-Selamun Aleykum ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu,
Merhaba www.gidaraporu.com-yogurt, peynir, ekmek mayasi, ve -mayonez.:)
-Selamun Aleykum ;ve Rahmetullahi, ve Berekatuhu,
www.gidaraporu.com-peynir, yogurt, maya, mayonez.
Selamun Aleykum Ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu,
saray lokmasina acaba ici hindistan cevizli, sutlu, sekerli, helal vanilinli-karanfil kokusu ile, muhallebi doldurulurmu, antep fistik ezmesi ile, yada -o haric, bitter+sutlu cikolatali: kakaolu, 2-3ezilmis sarimsak be kuru seftali parcalari ile.(? ile?Oncemi serbete girer; sonrami bilmiyorum...sadece bir dusunce.
Muhallebiyi ihtiyaci olan sonraki tarifi Ikbal Gurpinardan gormustum, seflerden.Yanlis hatirlamiyorsam eger, sut, seker, mastik, un, misir unu, kakao, bitter+sutlu cikolata, don yagi, 2-3ezilmis sarimsak ve kiyilmis kayisilar, sanirim birde kuru uzum vardi.Bu son iki malzemeler, galiba; muhallebi meyanesini bulduktan sonra, sicak sudan alinti katildilar.Bal seker olsun.istiyen bir kac yesil elmayi rendeler, suyu cekene dek rendelenmis havuc ile; helal vanilin ile, -1 2 kasik seker ile sanirim, ceviz ve hindistan cevizide katabiliriz.sade yapanlar icin, ustunu kivi, cilek, kayisi dilimlerin hosafi yada receli, veya helal kiraz sekerlemesi, mandalin.
-Muzlu portakal suyu ilede olur, www.Ikballesifaliyemekler.com.Yanliz ben yaptim, sekerini cok kattimve don yagi kattim igrenc oldu, donuk yagi agzima bulasti.
Selamun Aleykum Ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu,
-Hic sac koy ekmegi denedinmi?Cok harika oluyor, bamya, patlican, domates sandalina.lokum.gibilokum sokum yapilir.yufka gibi acilir; ve sajda hafif piser.kokmaz curumez.disarida muhafiza edilir, geregi su ile islatilir: yemegin yaninda soganla sarimsakla yenilir.sima olur, sikma kavrulmus sogan, cokelek karisimi peynirle yailir, ustune cintilenmis maydonoz son olarak katilir ki olmesin.tuz, karabiber, pul biber, isteg bagli damak tadina mevcut.ayran sabahlari ile karsilanir, acligi gidermek icin yufka yapiminda, ve calyda guzel eslik eder.istiyen slata arasa durum durer.ama sogan cok sagliklidir, sarimsakda katabilirsiniz.Gunde 2 dis sarimsak-40mi_41 gunun devami ile Allahin inayeti izni ile beyaz saclarin yerin siyahlar cikar.bir suru griplere iyi gelir-Omer Osman Korkmaz-Nur Erturkle.
Yorum Gönder