Bu sabah erkenden küçük kızımla birlikte annemlere gittik. Rahmetli anneannem Kayserili idi ve Kayserinin meşhur baklavasını , ketesini, açma ve mantısını çok güzel yapardı. Annemle niyetimiz yağ mantısı yapmak. Bu yemeği hazırlamak bana göre çok zaman alıcı. Bu nedenle hafta içi bu tür işlere tek başıma kalkışamıyorum. Annem her şeyi göz kararıyla , anneannemden öğrendiği usulde yaptığı için Ondan tarif almak da kolay olmadı. Annem yaptı, bende sizin için fotoğrafladım ve uyguladığımız herşeyi adım adım yazdım. Annem misafirleri için hazırladığında , mantıyı geleneksel yapılışıyla yağda kızartıyor. Ama daha sağlıklı olanı tercih edip , fırında pişirdik. Çok lezzetli ve hafif oldu. Yağda kızartmaya gerçekten gerek yok...
Not:
- Tabağın kenarındaki tere ve maydonozlar benim mutfak saksımın mahsullerinden...
- Hiç vaktim kalmadığı için yapılışı ve açıklamaları 'gece' yazacağım...
Saat 22.30 , çocuklar uyudu. Bilgisayarla çalışabilirim artık... Hemen yağ mantısının tarifine geçiyorum :
Malzemeler
Hamuru için :
- 6 bardak un (kepekli ve beyaz unu yarı yarıya karıştırarak kullandık)
- 20 gr. yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı (üzerine dökülen sos yeterince yağlı olduğu için koymadık)
- 1 yumurta
- tepeleme 1 yemek kaşığı katı yoğurt
- yeterince su
- 300 gr kadar yağsız çiğ köftelik dana kıyması
- tatlı kırmızı biber, karabiber , tuz
- 1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
- iki yemek kaşığı domates salçası veya 5-6 iri domatesin rendesi veya domates + salça karışımı
- 1,5 çay bardağı su
- tuz
- istenirse acı pul biber
- Önce, içine tuz, kırmızı biber ve karabiber ilave edilmiş kıymayı iyice yoğurup bir kenara koyun.
- Unu hamur teknesine eleyerek ortasını açıp maya , tuz , yumurta, yağ ve yoğurdu koyun. Elinizle ortadaki karışımı bulamaç haline getirin ve etrafındaki unu alarak ve azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamur ele yapışsada uzun uzun yoğurun ve gerekirse kıvamı tuturana kadar azar azar un ekleyin. Hamur katı olmayacak.
- Hamuru 5 dakika üzerine nemli bez örterek dinlendirin. Sonrasında tekrar yoğurun.
- Hamuru üçe bölün( 4'e 5'e de bölebilirsiniz, açacağınız yerin büyüklüğüne göre ayarlayın). Tezgaha kepekli un serpiştirip (anneme göre hamur kepekli unla daha kolay açılıyor) 1. bezeyi 3-5 mm kalınlığında açın. Bu arada hamuru açmadan önce mayalandırmayın, öyle olursa açmak güçleşiyor.
- Açtığınız hamurdan 5 cm lik kareler kesip , ortalarına fındıktan biraz büyük kıymayı,hafif yayarak koyun. Bir köşe , bir orta, bir köşe alarak karenin ortasında uçları birleştirin.
- Hafif yağlanmış tepsiye dizip , önce 50 derecede ılık fırında kabarana kadar bekletin. Mayalandırma işlemini şekil verdikten sonra yapıyoruz.Mantılar hafif kabardıktan sonra 200 C de üzeri kızarana kadar pişirin.
- Mantılar fırında pişerken sosunu hazırlayın.Tavada zeytinyağını ısıtıp domates salçasını(salçayla birlikte ,hazır doğranmış domateste kullanabilirsiniz , yazın sadece domateslede sosu hazırlayabilirsiniz alternatifler isteğinize bağlı) iyice yağa yedirip , su ekleyerek bir iki taşım kaynatın. Sosunuz hazır.
- Fırından çıkardığınız mantıları büyükçe bir tencereye alıp üzerine sosu dökerek tüm mantılara bulaşmasını sağlayın. Kapağını kapatıp servis yapacağınız vakite kadar dinlendirin , ya da hemen afiyetle yeyin. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirmeyi unutmayın.
34 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
gerçekten çok güzel görünüyor ellerinize sağlık
böyle yemek yapmayı nerden öğrendiniz
zümrüt
Merhaba Aslı..
Ne tesedüf bende yakın zamanda Kayseri'li bir arkadaşımdan öğrendiğim yağlamayı (mutlaka bilirsin) yapmayı düşünüyordum. Senin fotoğraflarını görünce nasıl özendim. Benim ne yazıkki yardım edebilecek annem kardeşim hepsi Türkiye'de..
Ellerine sağlık.. Muthiş olmuş..
Hanife
Cok guzel gorunuyorlar eminim cok da leziz olmustur. Ben kayseride yasiyorum hamur isleri gercekten cok guzel. Hanife hanim yaglamayi yapmanizi da tavsiye ederim gercekten cok leziz ama yemesi biraz zor. Firinda kizartmak iyi bir fikir tarifi yazdiginiz zaman denemeyi dusunuyorum. Sevgiler.
20 aylik boranin annesi
sbora
Tereleri nasil yetistiriyorsunuz? Adanada tarlalardan yeni koparilmis hormonsuz terelerin tadini cok ozledim. Ben de saksida yetistirmek isterim. Bos bir zamaninizda cevap yazarsaniz cok mutlu olurum.
Sevgiler
sbora
Aman Allahım, bu ne güzel bir görüntü.Akşamı dört gözle bekliyorum.Sevgiler.Meltem A.
Meltem Atan
Hanife yaglama gercekten cok lezzetli bir yemek, simdiden afiyet olsun, bloguna yazarsin artik.
Aslicigim manti harika gorunuyor, tok olmama ragmen canim cekti
Tasneem
Asli, ellerinize saglik umarim afiyetlede yemissinizdir! Inan cok istah acisi görünüyor! Hamuru cok ilgimi cekti merakla bekliyorum tarifi
sevgiler
Anonymous
Merhaba Arkadaşlar
Güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Tarifi gece yarısına doğru ancak yazabildim.
Sevgili Sbora tere ve maydonoz tohumu aldım.Uzunca bir saksım vardı, özensizce toprağa karıştırdım tohumları.Sabah güneşi gören penceremin iç tarafına yerleştirdim. Suladıkça çıkıverdiler. Çocuklarda gelip gidip yiyor , rahat vermiyorlar.Çok hoşuma gidiyor.Mutlaka denemelisin. Sevgilerimle.
aslı altan altundal
Tesekkurler asli mutlaka deneyecegim. Simdi mart ayi ekmek icin dogru zaman degil mi? Benim oglum da belki yer. Cok tesekkurler yag mantisini hafta sonu mutlaka deneyecegim.
Sevgiler
sbora
aslı haarikasın gerçekten.. en az on sene olmuştur yemeyeli,annemden rica ederdim beni hiç kırmaz yapardı ama artık annem yok aslında çok yağlı ve sağlıksız diye yapmıyordum fırında pişirmek hiç aklıma gelmemişti..süpper kesinlikle denemeliyim (gerçi kızartmanın tadını vermez ama) denemeli ve annemi anmalıyım.
ebru
Merhaba Asli, ben de kuru kofteleri her zaman firinda pisiririm. Boylece hem pratik hem az yagli oluyorlar. Bu mantiyi hic yemis ve denemis degilim. Tadini cok merak ettim dogrusu. Annenin ve senin ellerine saglik.
Selamlar, Mihri.
Mihri
LÜTFEN BİRDE YAĞLAMA TARİFİ YAINLAYIN İNANIN YEMEYE DOYAMAYACAKSINIZ YİYECEĞİNİZ EN LEZİZ YEMEKLEDEN BİRİ OLDUĞUNA BAHSE GİRERİM BU ARADA YAĞLAMADA KAYSERİ YEMEĞİDİR
DÜRİYE
Kayseri'nin güzel yemeklerini yabancılara sunmak isteyenler için -en azından benim için- iyi bir tercihtir yağ mantısı... Yağ Mantısının bundan böyle adı yeni nesil çalışan Kayserililer için "Fırın Mantısı" olabilir. Bu fırınlama işini çok tuttum. Hemen denemeyi düşünüyorum. Hımmmmm, nefis....
Nesrin
Nesrin
ben kayseriliyim. çocukluğumdan beri çok sevdiğim,daha annam pişirirken kaptığım yağ mantısını burada anlatıp görüntülerini vermeniz beni hem heyecanlandırdı hemde sevindirdi. teşekkür ederim.
aysel koçer
çok güzel görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim.
ellerinize sağlık
damla
Bende Kayseri'liyim.Yağ mantısı gerçekten çok güzel görünüyor.bugün bizim evde yağlama var.isterseniz tarifini verebilirim.
gül
Ben de kayseriliyim, annem kıymasının içine reyhan da koyar. Mutlaka deneyin süper bir lezzet. Bu arada fırında ben de hiç yememiştim.Deneyeceğim:))
fatma
gerçekten süper görünüyorlar ellerinize sağlık..
ben de kayseriliyim ama bizimkiler normal etli mantıyı daha çok yaparlar..bi de çerkez mantısı dediğimiz patatesli mantımız vardır ki benim favorilerim arasındadır. onu da kesinlikle tatmalısınız..
bu haftasonu ben de razı edeyim annemi babannemi de topluca oturup yapalım..zevki böyle tüm ailenin bayanları oturup doldururken çıkar dimi ama:)
merhaba bu lezzeti mutlaka tatmak istiyorum ama tek bir şeyi anlmadım mayayı ne zaman nasıl katıcaz hamura şekil verildikten sonra demişsiniz ama....
Merhaba,
Mayayı hamur yaparken katıyoruz. Hamuru mayalandırma işlemini ise (hamurun kabarması) şekil verdikten sonra yapıyoruz. Kolay gelsin.
GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL BİR TARİF. BURADAKİ TARİFE GÖRE EŞİM SERPİL HANIM YAPTI VE ÇOK GÜZEL OLDU.
SAVAŞ GÖN
merhaba....
ama ben isterseniz size bu yağ mantısını yapayım aksi halde yanlış tarif vermişsiniz, lütfen yöresel lezzetlerde daha özenli olmanızı rica ediyorum ki yağ mantısı gibi yanlış tarif etmeyin ben , kayserili bir anne ve babanın kızı olarak bu durumu doğru bulmuyorum!!!
Bir de sizin tarifinizi öğrenelim... Ben gereken özeni gösterdiğime inanıyorum. Merak ettim "doğru olduğunu düşündüğünüz " tarifinizi paylaşınız.
öncelikle yağ mantısının hamuruna yumurta kırılmaz ve açılan hamur bıçakla kare halde kesilerek değil su bardağının ağzıyla kesilir ve yuvarlak hamur parçaları elde edilir tam ortasına iç konulup papatya görünümü olacak şekilde kapatılır yani sizin tarifde gördüğüm gibi etler gizlenmez tam ortasından görünür ve hiç bir zaman domates rendesi ile sos yapılmaz bunun usulu belli yağ ve biber kızdırılıp yoğurdun üstüne kararınca dökülür (bir çok mutfakta kullanılmayan kırmızı toz biber kayseri mutfağının vazgeçilmezidir) domates mantının tüm özelliğini bozar bu daha çok ege ve akdeniz mutfağı için doğru... bu arada ben Özlem.
Merhaba Özlem Hanım,
Benim yazdığım tarif anneannemden bana intikal etmiş olan tariftir. Anneannem' de kendi annesinden öğrenmiştir. Benim de amacım bu yöresel lezzetleri gelecek nesiller için kaydetmek .Siz de farklı şekilde bildiğiniz tarifinizi paylaştınız, burada aslolan paylaşımdır. Teşekkürler.
simdi yapiyorum sevgili zeytinagaci emegine saglik benimde esim kayserili ve eskiden tas firinda pisirirlermis ozlemcim anneannelerden babannelerden kalma bir tariftir bu sevgiler
simdi yapiyorum sevgili zeytinagaci emegine saglik benimde esim kayserili ve eskiden tas firinda pisirirlermis ozlemcim anneannelerden babannelerden kalma bir tariftir bu sevgiler
Merhaba, Hatice,
Ben bu mantiyi aksam yemegi icin yaptim. Hani hamur islerine cokda usta sayilmam, 1,5 yildir evliyim acicasi 1-2 yildir mutfakla hasir nesirim. Ancak sunu soylemeliyim ki cok harika bir manti!!! Kaysei mantisinida bir kac kere yaptim, oda lezzetli severek yiyoruz, ama bu gercekten bambaska.
Ben de bu tarifi firinda yaptim, domatesli sosundada dometesi bol kullandim. Bolca Sosu mantilarin uzerine dokunce firinda biraz sosla beraber beklettim. Sosu cekince yumusacik inanilmaz lezzetli mantilar oldular. Birde ici icin maydonoz ve cok ince cekilmis soganda kullandim. Merdaneyle mayali hamuru acmak oklavaya gore daha kolay geldi bana. Benim tepsilerim dar uzun cam tepsiler ve firinima ayni anda iki tanesi sigiyor. Olculerle 5 TEPSI MANTI cikti, ya da benim olculerim bereketi oldu galiba biraz :S Esim cok mutlu tabi, evde manti senligi oldu resmen.Bunun uzerine mutfagi piril piril yapti :))) Ama bence cok pratik ve hazmi cok daha kolay rahatlikla herkesin yapabilecegi bir manti cesidi, firinda pisince etin lezzeti mantinin icinde kaliyor bence, yani harika!
Size ve annenize boyle lezzetleri ince detaylariyla bizlerle paylastiginiz icin cok tesekkur ederim.
Gerçekten beğenmenize çok sevindim.Sevgilerimle...
Merhabalar, bende kayseriliyim, nişanlımın yoğun isteği üzerine dün akşam ilk defa yağ mantısı yapmayı denedim, tam olarak sizin ölçülerinizle yaptım ve gerçekten çok güzel oldu, ama ben kızarttım ve sosunu da domatesli değil de salçalı yaptım, sanırım fırında pişenler biraz daha kuru olduğu için domates sosu yapmak daha mantıklı olabilir. teşekkürler bu güzel tarif için...
3,5 yıl kayseride yaşamış birinden tavsiye; hamurununiçine tahin ve sirke ekleyin. tarif yağ mantıısndan uzak değil özlem hanım biligleriniz kontrol edin
Bende kayseriliyim ve yağ mantısı görünce atladım geldim:))
Güzelim kayserim, senin yağ mantını hiç unutmadık ki, ama göbeğimizide büyüttün hep ;)
Elinize sağlık.
Yorum Gönder