Merhaba arkadaşlar sonunda bilgisayarım düzeldi ve paylaşımlarıma tekrar başlayabildim. Bu tarif çocukluğumun tatlarından , beni hatıralarla buluşturan un helvasına ait. Rahmetli babaannem Saadet Hanım'ın hatırasına... Belinde önlüğü mutfakta hatırlıyorum babaannemi , çiçekleriyle konuşurken, hiç değişmeyen simasıyla , sakinliğiyle, beyaz başörtüsüyle hatırlıyorum ve kulaklarımdan hiç gitmeyen öğütleriyle ...Her ziyaretine gidişimde hep aynı cümlelerle tekrarlanan öğütler . Çok kitap okumamı , mutlaka meslek sahibi olmamı , hatta kendisi için de fazladan okumamı isterdi. 1918 doğumlu olduğu için küçükken okula gidememiş. 60 yaşındayken Kenan Evren'in başlattığı okuma yazma seferberliğinde okumayı sökmüştü.
Babaannemi rahmetle anıyorum .Mekanı cennet olsun.
Tarifi, babaannemin pişirdiği şekliyle ve püf noktalarıyla birlikte halamdan aldım.
Halamın dediğine göre tüm malzemeler hazır olarak işe başlayacağız:
Malzemeler
- 1 bardak zeytinyağı
- 1 bardak şeker
- 1 bardak soğuk su
- 2 - 2,5 bardak kadar un
- 1 yemek kaşığı çam fıstığı
- 1 parça soğan kabuğu
Öncelikle çelik tencereye yağ ve fıstıkları koyun ve yağı ısıtın (orta hararetli ateşte). Yağın yeteri kadar ısındığını anlamak için , bir parça soğanı yada kabuğunu tencereye atın. Soğan veya kabuğu yağın kötü kokusunu alır . Yağa attığınız kabuğun kenarları hafifçe köpürüyorsa , yağ yeterince ısınmış demektir. Bu noktada unu ilave ediyoruz. Yağ unun içinde kaybolana kadar karıştırarak un ilavesi yapın. Fıstıkların rengi biraz değişince( fıstıkların rengine dikkat etmek gerekiyor, fazla kavrulursa helva koyu renkli olur) ocağı kısık ateşe getirip , kavrulan una bir bardak şeker ve bir bardak soğuk su ilave edin. Suyunu çekene kadar karıştırın. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak demlemeye bırakın. Helva şeklini alınca , yani tane tane olunca üzerine bez örtüp dinlenmeye bırakın. Fotoğraftaki helvada ben esmer şeker ve kepekli un kullandım. Onun için rengi biraz koyu gözüküyor. Asıl rengi altın sarısı olacak.
7 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Sevgili Meltem
Gece yarısı yorumunu görünce çok sevindim.Çok şükür sorun halledildi.Ben genelde çocukları yatırdıktan sonra bilgisayarın başına oturuyorum.Çünkü bilgisayarı açıp çalışmamdan hiç hoşlanmıyorlarGeçen hafta bilgisayar olmayınca, kalan vakti yeni bir örgüye başlayarak ve 2 değişik tarifle değerlendirdim.Birde "woman food" adlı kitaptan notlar aldım.Sizinle paylaşmak için. Babaannemin tarifini yazarken de çok duygulandım. Umarım beğenirsiniz.Sevgilerle.
aslı altan altundal
Sevgili Aslı,çok şükür.Sanırım sorun halledildi.Tarifi bekliyorum. Bu arada nasılsın,inşallah ailece iyi bir hafta geçirmişsinizdir.
Meltem Atan
Merhaba,dün gece sayfada kömbe kalıbını görünce kendi kendime hayıflandım.Üç farklı desen ve boyutta bu kalıplardan vardı elimde.Ben kıymetini bilemediğime yanıyorum şimdi.Çocuklarım mutfak eşyalarıyla oynamaya bayılırlardı.Farkında olmadan kaybettim. Bu gün helvayı deneyeceğim.Babaannenize Allah rahmet eylesin.Sevgiler.Meltem A
Meltem Atan
Allah rahmet eylesin Saadet Hanim'a senin de ellerine saglik
Tasneem
helvaya bayilirim. ama daha once hic denemedim. aslicim senin tarifinde olculer cok acik. umarim becerebilirim.
babaannende Allah rahmet eylesin..ellerine saglik..
sevgiler
hanife
Herkese merhaba,
Öncelikle herkesin mevlid kandili mübarek olsun; bu sabah işe gelmeden normalden 1 saat erken kalkıp tarifini denedim ama açıkçası bu sefer başaramadım galiba (ben her tarifi ilk seferde tutturmamla övünürümde :) ) neyse sorun nedir onu söyleyeyim yapış yapış oldu ısırdığın zaman hemen kopmalı ya biraz sakızımsı oldu sanki ben mis gibi koksun yerken diye özellikle tereyağı ile yapmıştım acaba ondan olabilirmi ?
banu
Banu çok üzüldüm, biz bu tarifi hiç tereyağı ile denemedik. Tane tane olup ağızda eriyecek. Yalnız halam tutturmanın biraz zor olduğunu söyler ve bana diğer ölçüleri vermişti ama unun ölçüsünü veremedi, bunu göz kararı koyacaksın dedi, ben de yapa yapa bir un ölçüsü belirledim ve tarife ekledim.Tereyağından olabilir belki çünkü 1 bardak zeytinyağı ölçüsünü tereyağı ölçüsüne çevirince diğer ölçüler de şaşıyor. :(
aslı altan altundal
Yorum Gönder