Otlu Pide
Sevgili Meltem Akan Hanım 'ın tavsiyesi ile otlu pide yaptım. Pide tek kelimeyle enfes oldu. Pide hamuru mayalı. Daha besleyici olması için mayalama işleminde su yerine süt kullandım, bu da Zikriye Hocamızın tavsiyesiydi. Fazla zamanım olmadığı için ben bütün hamuru , mümkün olduğu kadar ince olacak şekilde altı yağlanmış tepsiye yaydım. Üstünü , bol miktarda ince kıyılmış maydanoz, dereotu, ıspanak, pırasa , bol rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta ve biraz zeytinyağı ile hazırlanmış karışımla doldurdum. Karışıma yeşil soğan ve havuç rendesi de eklenebilirdi. Pide hamurunu sadece un , su ve tuz kullanarak hazırlayıp, üst malzemede yağsız peynir kullanarak kendinize diyet pide de hazırlayabilirsiniz. Tavsiyeler için arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Kömbe
Bu tarif de Fatma Korkut Hanım' a ait. Hatay yöresinden (zeytin ağaçlarının bol bulunduğu ve zeytinciliğin yapıldığı bir bölge) zeytinyağı ile de yapılan lezzetli bir kurabiye tarifi. Kurabiyelerin şekillerini Fatma Hanım 'ın verdiği (Hatay bölgesinde satılan) kalıpla yaptım. Esas tarifin oranları çok fazla olduğu için(iki -üç tepsilik) ben 1/4 oranda uyguladım.
Malzemeler
- 3 su bardağı kadar kepekli un
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 3/4 subardağı şeker
- 1 yemek kaşığı katı yoğurt
- 1/4 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 tatlı kaşığı (silme) tarçın
Önce ılık süt içinde şekeri eritin. Yağ, yoğurt, vanilya ve tarçın karıştırıp, un ve kabartma tozunu eleyerek katın . 3-4 saat dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak önce susama batırıp sonra kalıpla şekil verin.Kömbe kalıbıyla şekil vermek çok kolay oluyor. 175 C de pişirin.
9 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Bu kömbe,sabahlara kadar açık taşfırınlarda bayram öncesi hazırlanıp pişirilir.Çoklezzetlidir.
Ellerine sağlık Aslıcım tarflerini beğeni ile okuyorum MELEK
Melek
Teşekkürler Melek. Taş fırında pişen kimbilir ne lezzetidir. Sevgiler...
aslı altan altundal
Elerine sağlık her ikiside çok güzel görünüyor.Bu kalıbı nereden bulabilirzi? İstanbul'da satılan bir yöresel paza fala varmıdır?
serinmavi
Ellerine sağlık,çok güzel görünüyorlar.Bu kalıpları İstanbul'da nasıl bulabiliriz.Satılan bir yöresel pazar varmıdır?
serinmavi
Özellikle Antakya yöresinde satılıyor. İstanbul 'u bilmiyorum, Ankara 'da yaşadığım için. Ama ancak y öresel pazarlarda bulunabilir. Veya getirtilebilir.
aslı altan altundal
bilgi için teşekkkür.Ben araştırayım biraz.
Bu kalıplar plastikten yapılıyor. Antakya'da değişik modeller
de var. Bende bir Antakyalı olarak bu kalıpları kulla
nıyorum. Ama İzmirde pazarlarda hiç rastlamadım.
sevgiler
melek
merhaba eşimin hataylı olmasından dolayıhatayın yemek kültürüne aşığım.kombeyı bende cok sevıyorum.ayrıca bukalıpların her çeşidinden aldım.sadece kombe için değil benzer tariflerdede kullanıyorum.siteni izliyorum.görüşmek üzere
makadder
Bu tarifi uygulayarak yaptigim kombeler tas gibi oldu. Sorun benden mi kaynakli tariften mi anlayamadim acikcasi. Birebir uymaya calistigim oranlar sonucunda ortaya cikan hamur cok sertti. Ancak zeytinyagli hamurun kivami konusunda herhangi birsey belirtmediginiz icin normal oldugunu dusundum. Ortaya cikan berbat sonucun neden kaynaklandigi konusunda aydinlatirsaniz sevinirim.
kivami konusunda
Yorum Gönder