Pilaki sözlükte(TDK) " içine soğan, sarmısak, maydanoz ve havuç gibi şeyler karıştırılarak zeytinyağı ile pişirilen yemek çeşidi" olarak tarif ediliyor .Tamamen yemek kültürümüze özgü. Değerini bilelim. Bizim evde kurubaklagil yemeklerinin pilakisi pişiyor çoğunlukla. Beslenme uzmanlarına göre baklagil yemekleri - fazla protein içerdiklerinden - etle pişirilmemeli. Kuru fasulye pilaki aslında dermason cinsi fasulye ile pişirilmeliydi , fakat bende çok az kaldığı için şeker cinsi ile hazırladım.
Bugünkü tarife değerli tarih öğretmenimiz Zikriye Hanım 'ın aktardığı bir anektot eşlik edecek. Çanakkale savaşına katılmış tüm büyüklerimizin hatırasına hürmeten...
Hatırayı anlatan kişi Edremit'li. Hatıra dedesinin babasına ait.
"Dedem Çanakkaleden dönmüş ama babası kalmış" diyerek hatırasına başlıyor. Halil Çavuş Çanakkale savaşları başladığında kırk sekiz yaşındadır. Oğlu Ali yirmi yaşında. Ali Çanakkale Savaşına 'na gider...
Halil Çavuş 'un hanımı , bir gün dükkana gelir:
" Bey, eve iki asker geldi. Seni sordular...
Hemen askerlik şubesine gidecekmişsin...Acaba Ali'mize bir şey mi oldu? Yüreğime bir kor düştü!.."
"Tamam hanım , olur. Ben şimdi gider öğrenir, gelirim. Canım çekti sen akşama ocağa bir kuru fasulye vur da yiyelim..."
Dükkanı toparlar, askerlik şubesine gider, kendini tanıtır. Komutan ayağa kalkar: " Sen nerde kaldın? Yürü... Edremit' liler Çanakkale' ye gidiyor . Koş , yetiş..."
" Aman bey! varıp, eve haber vereyim...Helalleşeyim."
" Mümkün değil, kafileden kopma...Koş...Eve biz haber veririz..."
Gerçekten de hemen eve koşup, " Kocanızı Çanakkale' ye yolladık" diye haber vermişler.
Aradan hayli zaman geçer. Kurtuluş savaşı sonunda Ali geri döner... Halil Çavuştan bir daha hiçbir haber alınamaz.
" Nenem, hayatı boyunca her akşam kuru fasulye pişirdi. Kendisi ağzına o yemekten tek bir lokma koymadı. Hep bize yedirirdi. Nenem ölene dek her akşam o boş tabağı sofraya koydu ve kaldırdı. Koydu....Ve kaldırdı... " Diyerek hatırasını tamamlıyor Ali Çavuş'un torunu.
Geçmişimizi öğrenmek ve çocuklarımıza aktarmak , geleceğimizin güvencesi olacaktır diye düşünüyorum.
Kuru Fasulye Pilaki tarifi şöyle :
Malzemeler
- 2 su bardağı fasulye
- 3 baş orta boy soğan
- 1 adet kırmızı biber
- 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 5-6 diş sarmısak
- 3 orta boy havuç
- 1 kaşık salça ya da 3-4 adet doğranmış domates
- 1 adet kesme şeker ( ben koymadım)
- yarım limonun suyu
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- tuz
- Fasulyeleri tuzlu suda bir kaç taşım kaynatıp, bir iki saat bekletin. Planladıysanız bir gece önceden ıslatabilirsiniz.
- Yeteri kadar ıslatılmış ve kabarmış fasulyeler hazır olduktan sonra, zeytinyağını , soğanı, yuvarlak doğranmış havuçları , yarım parmak uzunluğunda kesilmiş kırmızı biberi , sarımsakları ve isteğe bağlı tuzu tencereye atın ( düdüklü tencere kullanıyorum). Malzemeleri ağzı kapalı tencerede soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin. Tencerenin ağzının kapalı olması önemli, kavurmadan , buharda pişiriyoruz.
- Domates ya da salçayı atıp tencerenin ağzı açık biraz daha pişirin.
- Fasulyeleri döküp karıştırın.
- Su, limon suyu , şeker ve toz biberi ekleyip fasulyeler yumuşacık olana kadar pişirin. pişirin.
12 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Canım Benim,öyle güzel duygulu anlar yaşattın ki,sana böyle seslenmek istedim.Çanakkale Şehitlerini Tanıtma Derneği'nden birkaç broşür almıştım.Aktardığın anıyı onlardan birinde okumuştum.Ve daha nicelerini.Derslerimde öğrencilerime okudum hepsini,bildiğim ne varsa paylaştım.Onlara ilk önce bunları anlatmayı görev biliyorum.Varsın unutsunlar uyağı, adılı,eylemi;ama bunları hiç unutmasınlar.Bugün de "Gençliğe Hitabe"yi bir kez daha okudum,açıkladım.Sevgiyle.
Meltem Atan
Sevgili Aslı ,pilaki bizim evde de sıklıkla pişer ve sevilerek yenir. Ben barbunya ile de yapıyorum.İçine küp küp doğranmış patetes ekliyorum çok değil ama.Çok yakışıyor ,üstünede ince doğranmış maydanoz.İllede gerçek zeytinyağ ile yapınca enfes oluyor. Elinize sağlık sevgilerle hanımeli.
hanımeli
Benim dedem de ÇANAKKALE de şehit düşenlerden ALLAH HEPSİNİN MEKANINI CENNET ETSİN. hanımeli
hanımeli
Hikaye bei çok duygulandırdı. Çanakkale ile ilgili duyduğum her şey beni hep etkiler. Oraya her gidişimde hep aynı şeyleri hissederim. Senin anlattığınde nice yaşanmış anılardan biri..
sevgiyle kal...
hanife
Bu dokunakli yazini cocuklarimla paylasacagim. Bu yaz Turkiye'ye gittigimizde Canakkale'den mutlaka gecmek ve onlara tarihimizin bu kismini tanitmak istiyorum. Bu konularda ailece ilgilenebilecegimiz bir kitap tavsiye edebilir misin?
zinnur
Merhaba Arkadaşlar,
Zikriye Hocamız Çanakkale Şehitleri Tanıtma Derneği'ne ait bir broşürü okula getirmiş , öğrencilere ve bizlere okumuştu. Ben de inceledim gerçekten çok güzel hazırlanmış. Bu broşürlerin tamamını edinmek lazım. Bir de Kültür Bakanlığı'nın Çanakkale ile ilgili yayınladığı kitaplar var , ben alalı çok zaman oldu. Ali Fuat Bilkan ve Ömer Çakır�ın hazırladığı, Kaynak Kitaplığı tarafından yayınlanan Harp Mecmuası ' da çok özel bir eser.Çanakkale savaşlarının ve büyük zaferin 90. yılı sebebiyle basılmış. Sevgilerimle...
aslı altan altundal
Merhaba,
Tarifinizi dun denedim, duduklude 25 dak. pisirdim. Cok guzel oldu, cok tesekkur ederim.
Işıl
Merhabalar..
Çanakkale ve yakın tarihimizi anlatan şu üç kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederim:
İngiliz Casusunun İtirafları (Hakikat Kitabevi Yayınları-Telefon:0212 523 45 56-532 58 43-www.hakikatkitabevi.com),
Harp Hatıralarım (Bir Mehmetçiğin Çanakkale-Galiçya-Filistin Cephesi Anıları) İbrahim Arıkan-Timaş Yayınları,
Çanakkale Mahşeri-Mehmet Niyazi Özdemir-Ötüken yayınları.
Muhakkak okumalı, çocuklarımıza, gençlerimize okutmalıyız.
Tarih şuuru kazandıracak, bugünlerin,sahip olduklarımızın,vatanımızın kıymetini daha iyi anlamamıza vesile olacak kitaplar..
Çocukluğumuzda bize öğretilen bir söz var bilirsiniz; "Kitap iyi bir arkadaştır." Büyüyünce bu sözün noksan olduğunu anladım.. "Kitap iyi bir arkadaştır." Hayır.. "İyi kitap, iyi bir arkadaştır."
İşte bunlar o iyi kitaplardan..
Muhabbetle..
Elif
Ağlattın işte beni.Ben yemek tarifi alamya geldim bu siteye ama sen ağlatıyorsun oldumu şimdi ama...
Selamun Aleykum Ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu,
Kuru fasulyeye-bu tarife et yakisir.Yaninda bulgur pilavi birde karisik biber tursusu.
Pilakinin yaninda cigden basik kisir, x*kiyilmis tursu -kirmizi:/beyaz lahana, kivircik, acur, biber, domates, sarimsak, kereviz, havuc.talas boregi-*kiymali soganli,ozel, dilimlenmis patates havuc, bezelye, tum tavuk parcalari salca tuz yagi az su ile karistirilmis ve pisene dek, firinda bir karisim, biber kizartmasi firinda.Tabi bu sadece fikir alan dusunce.Ilk basta; her zaman nasilsa iftarda, ve sahurda corba iciyorsak, iyi inaniyorum ki hayati boyle sofralar ile acmak, simdilik fena bir sey degil, Zarari olmadiktan sonra.
ben hevesle tarife bakmaya gelmistim, bu hikayeyi okuyunca unuttum yemegi falan. aglattiniz beni. cok icli bir hikayeymis. simdi bu yemegi nasil yaparim ben? aklimdan cikmaz ki bu:(
Eski insanların aşkları sessiz ve derinmiş, şimdilerde gürültülü ve sığ. Hatta şimdikilerin büyük kısmına aşk da denmez bence, acıyorum mu desem iğreniyorum mu, bilemiyorum...
Yorum Gönder