11 yaşındayım (yıl 1984). Yaz tatili için Fethiye 'deyiz. Aklımda kalanlar:
- Denizin mavisi, adalar turu, sakinlik...
- Sığla ağacının kokusu,
- Küçük bir motorla denize açılıp alabora olma tehlikesi geçirişimiz...
- Yanıklar köyünden kendi ellerimizle toplayıp satın aldığımız sebze ve meyveler...
- Sahildeki Roma dondurmacısı, kediler , olta takımları, mazot kokan yatlar...
- Bana kurallı yüzmeyi gösteren ( o zaman 80 yaşındaydı) Talat Yüzmen 'le tanışmam. Kendisi 1930 'lu yıllarda İstanbul Fenerbahçe'den adalara defalarca yüzdüğü için soyadı bizzat Atatürk tarafından ödül olarak verilmiş. Ben tanıdığımda da adalara yüzebilecek kadar dinç ,nev-i şahsına münhasır bir kişilikti.
- Fethiye 'de yaşayan Nebahat Hanım 'ın yemek daveti, ferah evi ve hoş sohbeti..
Malzemeler
Hamur için:
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı esmer şeker
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı silme karbonat
- aldığı kadar kepekli un (ele yapışmayan yumuşak bir hamur)
- 750 ml süt üzeri su ile 1 litreye tamamlanacak.
- 3 kaşık tepeleme kepekli un
- 2 çay bardağı esmer şeker
- 1 paket vanilya
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 lt süt
- 2 kaşık tepeleme kepekli un
- 2 kaşık buğday nişastası
- 1,5 çay bardağı esmer şeker
- 1 paket vanilya
- 1-2 fiske incecik rendelenmiş limon kabuğu
- Beyaz krema ile kakaolu kremayı pişirin , blendırdan geçirin.Soğuması için bir kenara koyun.
- Hamur için önce tüm sıvıları karştırın.Karbonat ekleyin.Unu eleyerek azar azar katıp , yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamuru 6 parçaya bölün.Yarım saat kadar dinlendirin.
- Her birini 24-25 cm (yemek tabağının ters çevrilmiş halini ölçü olarak kullandım)çapında açıp yağlı kağıt serilmiş fırında teker teker , pembeleşinceye kadar pişirin.
- Piştikten sonra kenarlarında düzeltme yapıp, hepsini aynı boya getirin.
- Pasta tabağına bir yufka alıp önce bol beyaz krema sürün.Üstüne diğer yufkayı kapatıp kakaolu kremadan sürün. Bu şekilde devam ederek 6 yufkayı bitirin. Ben kremaları dengeli süremedim. (kremaların bir kısmı daha yapım aşamasında çocuklar tarafından tüketildi :)
- Kremaların kenarlardan taşmasını sağlayın. En üste kakaolu kremayı sürün.
- Bir gece dinlendirip sevdiklerinize ikram edin.
Pişirdiğim Türk kahvesiyle birlikte pastayı eşime, çok sevdiği kirazlarla ikram ettim. Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır ya.İnşallah bu bir dilim pastanın da hatırı senelerce olur...
33 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
tariflerinizi cok begeniyorum.. bu pastada harika gozukuyor, elerinize saglik.. hemen yapilacaklar arasina kaydedildi bile :)
esma
Bu ne güzellik.Harika.Hemen denemem gerekli.Bugün öğleden sonra canım Nilgün ablamın yarınki misafirleri için pasta
yapacaktım.Mutfağa girmişken bunu da aradan çıkarırım inşallah.Aslı'cım,farklı tarifleri uygulamayı,öğrenmeyi çok seviyorum.Kitapları bir karıştır,kim bilir daha ne güzellikler çıkacaktır.Yetiştirebilirsem öğleden sonra yorum yazmaya çalışırım.(Bu arada dolabımda da pembe pasta var.Bu kadar yoğunluğu mutfak işleriyle atlatabiliyorum.Sanki bir pasta,kurabiye vb. yapınca rahatlıyor ve diğer işlere daha zinde devam edebiliyorum.) Sevgiler.Meltem Atan
Meltem Atan
Aslı'cım, farklı tarifleri uygulamayı,ikram etmeyi çok seviyorum.Öğleden sonra biraz boş vaktim var.Bengal pastayı denemeyi kafama koydum.Yufkaların pişme süresi ne kadar,açma işini elle mi oklavayla mı yapıyoruz? Bazı tariflerde hamurun kabarması için elle açmayı tavsiye ederler. Şimdiden teşekkürler.Sevgiler.(Bu arada İsra yorumların altında benim de adımı yaz diye ısrar ediyor. Anasına bak ,kızını al misali onun da kendine has tarifleri var. Kivili pudingli pasta gibi.)Meltem ve geleceğin pastacısı İsra.
Meltem Atan
Bu nasıl birşeydir böyle yahu?? Tam da bir fincan kahvem vardı şu an yanımda, bana da ikram etmiş kadar oldun Aslıcım, ellerine sağlık! Hamur açmada hala becerikli sayılmam ama bu hamur en fazla pasta boyutlarında açılacağına göre herhalde bu kadarını yapabilirim:)
Sibel
aslıcım,
sabah sabah sebin bu pastan iştagımı açtı ama en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum.Harika olduğundan eminim hemde çok değişik.
sevgilerimle
beray
cok degisik pasta ellerine saglik. ben sitenizde sessiz gezginlerinizdendim ama bu pastayla sessizligim bozuldu. harika görünüyor, eminimki tadida öyledir. hamuru merdaneylemi aciyosun yoksa ellemi? en kisa zamanda denicem...
birten
Ellerine saglik harika hafif bir pasta.Amonyakli pasta yapiyorum ben de bunun gibi ama icinde karbonat yerine amonyak konuluyor.Iki renk olmasi da ayrica bir güzellik katmis pastaya.En kisa zamanda bunu da denicem....
SEVGIYLE KAL
seyma
Aslicigim, bu pasta varilan son nokta!!! Kirazlarla sunmak da cabasi. ellerine saglik, yiyenlere de afiyet olsun. Cok cok begendim, Nebahat Teyze'nin de kulaklari cinlasin. Sevgilerimle, zeynep
zeynep
Yine harika bir tarif. Size hayran olmamak elde degil asli hanim. Hem calisiyorsunuz hem de iki meleginiz var. Arti bu guzellikleri biizmle paylasiyorsunuz. Benim 22 aylik bir oglum var ve ikinci bebegimi bekliyorum ve ancak hafta sonlari firsat bulabilirsem boyle guzel tatlilar yapabiliyorum. Bu tatliyi da tarif defterime ekleyecegim ama bir sorum olacak bu hamurlari firin yerine teflon tavada da pisirebilirmiyiz. Daha pratik olur gibi geldi.
Paylastiginiz icin tesekkurler. Nebahat teyzeyede saygilar
yasemin
Pasta harika görünüyor. Sizler sayesinde pastacı olduk valla. Buraya ilk yorumum. Ablamın tarif için yorumlarını okuyunca artık sıra bende dedim. İsra'cımda annesinin yanında yetişiyor. Boynuz kulak olayı hani. Meltem Atan benim ablam olur da. Sevgiyle kalın
ozgen
Aslı abla, pasta çok çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık!
Hatice
Ben de bugüne kadar sitenizin 'yorumsuz' gezginlerindendim. Sitenizin hissettirdiklerinden mutlu ve huzurlu oldugunuzu varsayıyorum ve devamını diliyorum ki bizlerde nasibimizi alalım.
Yufkaları kaç derecede pişirdiğiniz bilgisini alabilirsem sevinirim.
Sevgiyle
tiara benli
Zeytin Ağacı Dostları,"Bengal Pasta" şu an buzdolabımda yarını bekliyor.Aslı,bir gece dinlenmesini tavsiye etmişti.Dayanamayıp kenarından bir çatalın ucuyla tadına baktım.Çok değişik,hafif bir tatlı.Yapımı da çok kolay.İlk önce hamuru yoğurdum,dinlenmeye bıraktım.Kakaolu ve beyaz kremayı iki ayrı tencerede hazırladım.Birini İsra karıştırdı,diğerini ben.Kremelar soğuduktan sonra altı tane yağlı kağıdı serdim.Altı parçaya ayrılmış hamurlarımı sırayla açrım.Arka arkaya çifter çifter pişirdim.(İki tepsi)Belli bir süresi yok.Pembeleştiği zaman aldım. Kremalama işini bitirdikten sonra da dolaba kaldırdım.Açarken de önce biraz merdane kullan dım.Sonrasında elimle gererek devam ettim.Teşekkürler Aslı.Son zamanlarda denediğim ve beğendiğim bu güzel tarif için.Meltem Atan
Meltem Atan
benim de en unutulmaz, oldukça eski tatil anilarimdan biri fethiye'de geçiyor. meyve agacindan hikayeler'in portakal yazisinda anlatmistim galiba. ne güzel, ne rüya gibiydi.. ne kadar eskide kaldi..
tijen
Tijen
Arkadaşlar,
Bilgisayarı ancak gece geç saattte açabildim.Çok uykum vardı ama yorumları okuyunca gözlerim açıldı birden:), pastanın beğenilmesi ve hatta hemen denenmesi elbette beni çok mutlu etti.
Esmacım tarif defterine zeytinağacı tariflerinin yazılmasına çok memnunum . Sağol güzel yorumun için...
Meltemcim pastayı yapıp beğenmene ne kadar sevindim anlatamam.Senden ikinci bir tarif almış olduk böylece. İnşallah misafirlerde beğenir.Küçük pastacı İsra'nın kivili pudingini de fotoğraflayıp yollayabilirseniz, burada Onun adına yayınlayalım.Merak ettim. Hiç kivili puding yemedim çünkü.Öpüyorum yaklarından küçük pastacıyı...
Sibelcim hamur açmayı bilmek gerekmiyor gerçekten. Kolayca açılıyor. Şekilsiz olursa kenarlarını düzeltebiliyorsun.Kesinlikle eminim çok güzel yapacağına.
Beraycım sağol sevindirdin beni.Senin gezi notları da beni nasıl etkiliyor bilsen.
Birtencim hamuru ben küçük bir oklavam var onunla açtım ama merdaneyle daha rahat açılır gibi geliyor.Kolay gelsin.
Şeymacım amonyaklı pastayı duydum ama hiç denemedim. Hatta tatmadım. Benzer birşey galiba...Sevgiler.
Zeynepcim umarım Nebahat teyzenin kulakları çınlamıştır. Şimdi Bodrumda...
Sevgili Yasemin benimkilerin arası tam 17 ay. O zamanlar ben ancak günü kurtarıyordum:)Teflonda pişirme fikri pratik gerçekten. Denenebilir.
Sevgili Özgen tanıştığımıza memnun oldum . Herzaman beklerim.
Teşekkürler Haticecim beğenmene çok sevindim.Bak gelirsen sana yapacağım söz veriyorum:)
Sevgili Tiara yufkaları 175 C derecede pişirdim. Orta ısıda pembeleşinceye kadar.Sağol güzel yorumun için.
Sevgili Tijen öyle hatıralar var unutulmaz ya da aklımızın bir köşesine sinip bir kıvılcımla çıkıverir.Merak ettim hatıranı , bakarım Meyve Ağacından Hikayeler'e...
Sevgilerimle...
aslı altan altundal
Asli hanim soylediginiz gibi ben de ancak gunu kurtariyorum. Hafta sonu bu pastayi deneyecegim. Teflonda yaparsam sonucunu bildiririm.
Sevgiler
yasemin
Aslı ve sevgili arkadaşlar,pastanın bir gün dinlenmiş tadı bir harika.Sıcak günlerde dolaptan çıkarıp soğuk soğuk, yanında dondurma eşliğinde yenebilecek bir yaz pastası.Sevgiler..Meltem Atan
Meltem Atan
Merhabalar,
uzun bir zamandan beri siteyi takip ediyorum bende ama ilk defa bugün yorum yazıyorum.(Çünkü aha önce bir türlü yaorum yazmayı becerememiştim.Şimdi yorum yazma kısmı daha da güzel olmuş.)
Sitenizi çok beğeniyorum.Ben bu pastayı görünce arık yorum yazmalıyım diye düşündüm.Çünkü en kısa zamanda deneyeceğim.
Yalnız bir şey sormak istiyorum.Kremalardaki ve hamurdaki esmer şeker ve kepekli un miktarını ben normal un ve beyaz şeker kullanırsamda yine değiştirmden mi kullanmam gerekiyor.Yok değişiyorsa bana ölçülerini yazarsanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.Ellerinize sağlık.Cevabınızı bekleyeceğim.
Demet
Kusura bakma Demet ,bilgisayar çalışmadı iki gün
onun için güzel yorumuna cevabım böyle gecikti. Kremalardaki un ve şeker miktarını aynen kullanabilirsin.Esas tarif zaten beyaz un ve şekerle verilmişti, ben oynama yapmadan uyguladım.Hamurda zaten malzemeye göre aldığı kadar un gerekiyor. Kepekliyle beyaz burada fark edebilir. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yavaş yavaş ekliyorsun.Kolay gelsin. Umarım sen de bu pastayla ilgili Sevgili Meltem Atan 'la aynı duyguları paylaşırsın. Sevgilerimle ...
aslı altan altundal
Ben de Fethiye'yi cok severim.. Keske yine gidebilsem vakit bulsam da...
Pasta cok lezzetli gozukuyor. Ellerine saglık Aslı.. Mutlaka deneyeceğim.
hanife
harika bir pastaya benziyor hemen deneyecegim.ellerine saglik.iyiki varsin.
esra
Teşekkürler Hanife ve Esra güzel yorumlarınıza...
aslı altan altundal
Nihayet dun bu tarifi denedim sabah yaptim ve hamurumu teflonda orta isida pisirdim. Esim kakaolu karisimlari sevmedigi icin beyaz muhallebiyi 1,5 olcu ile uyguladim ama krema biraz az geldi bir daha 2 olcu uygulayacagim aralarina muz dilimleri yerlestirdim ve uzerine cikolata rendeledim. Muhallebi az geldigi icin hamurlardan birini ekleyemedim onu oglum citir citir yedi. Cok guzel bir tarif ve fazla zaman almiyor. Cok sik bir goruntusu de oldu.
Cok tesekkur ederim paylastiginiz icin.
Sevgiler
yasemin
Yasemin pastayı özgünleştirmişsin.Sayende yufkaların teflonda pratik biçimde pişirileceğini de öğrenmiş olduk. Ellerine sağlık.
aslı altan altundal
Bende bu pastayı amonyakla yapiyorum fakat amonyak konusunda hiç bilgim yok.Zararı varmı merak ediyorum.Kullanma süresi ne kadar bilgi verirseniz sevinirim.
dilek
Dilek,
Amonyak kullanımı ile ilgili hiç bilgim yok. Ama kelime itibarıyla bana sevimli gelmiyor.
aslı altan altundal
sevgili asli,
ben sitenin sesiz okuyucularindanim. siteni kesfedeli 2-3 ay oluyor, cok severek sik sik ziyaret ediyorum.
o marifetli kizlarini op benim icin lutfen, bu yaslarda cok tatli oluyorlar, birde cabucacik buyumeseler... benim'de 8 yasinda bir prensesim var, cok tatli olmasina ragmen bazen tek onunla basetmek bile yoruyor, onun icin seni daha cok taktir ediyorum.
bengal pasta ilk dikkatimi ceken tarifler arasindaydi, sitenle ilk tanistigimdan beri. mutlaka denemeliyim diye not dustugumu hatirliyorum. ozel bir gunde denemeyi dusundum hep. bu ara bizde kalan arkadasimin 12 yasinda kizi var ve yarin dogum gunu.
ona hazirlamayi dusunuyorum. biraz once tarifi tekrar inceledigimde, kremalari pisirdikten sonra blenderden gecirin diye yazdigini yeni gordum. bu asama neden?
bazi tariflerde kremalari yaptiktan sonra 10 - 15 dakika mikserle cirpin diye yaziliyor. bunun kremanin tadina bir katkisi oldugunu dusunuyorum, ama blenderden gecirmenin nasil bir faydasi oldugunu suan cozemedim. beni aydinlatirsan cok sevinirim.
sevgiler - nese
nese sahin
Bu pasta benim favorim oldu misafirlerime sık sık yapiyorum herkes begeniyor. Cok tesekkurler asli hanim
Sevgiler
yasemin
Sevgili Neşe,
Ben blenderden pürtüklerin giderilmesi için geçiriyorum. Tamamen homojen olması için yapıyorum. Ama şart değil . Mikserlede aynı sonuç alınır belki.Güzel yorumunuz için teşekkürler.
aslı altan altundal
sevgili aslı sitenizi ziyaret ettim çok faydalı aslında bende blokçu olmak istiyorum sizlere katılmak istiyorum eksik olmasınlar çevremdekiler benimde marifetli olduğumu söylerler yaptıklarımı herkesle paylaşmak isterim ama bilgisayarda çok yeniyim sizler gibi sitem olması için neyapmalıyım ....sahra
sahra
Merhabalar uzun zamandır blogunuzu takip ediyor sürekli yazılarınızı okuyorum hatta blogunuz sayfamda takip ettiklerimin içinde ama farkettimki bu güzel tariflere hiç yorum yazmamışım birbirinden güzel harika lezzetler için tebrik ediyorum.Ellerinize sağlık.Bir zeytinyağı sever olarak okurları bilinçlendirmek için yazdığınız tüm yazılar çok güzel çarçabuk okuyup bir sonrakini sabırsızlıkla bekliyorum
Sevgiler
slm yine ben semra ispanakli surpriz pastayi yaptiktan sonra dunde bu tarifi denedim bugun misafirim var ve iftara bu tarifi yaptim eminim ki buda cok guzel olmustur.yalniz benim hamurum tabakla kesmeme ragmen firina gidene kadar yamuk oldu.ama goruntusu harika.yeni tariflerini bekliyoruz.
slm ben semra pastayı denedım ve buyuk bı aptallık yapıp pastayı dısarda bıraktım 1 gece ve pasta halıyle bozuldu.emegım bosa gıttı ama tarıf hem kolay hem harıka gorunuyo bı daha kı sefere mutlaka unutmayıp buzdolabına koyucam
Yorum Gönder