Bugün iş çıkışı koşa koşa semt pazarına gittim. Birkaç gündür Ayşe 'nin okulu benim işim derken doğru dürüst mutfağa girememiştim. Pazarda bamyayı görünce dayanamayıp hemen tarttırdım. Elimi çantama atıp cüzdanı bulamayınca şaşkına döndüm.Pazarcı amca " olsun al haftaya ödersin " diye ısrar etsede borçlu olmayı hiç sevmem. Bir koşu arabaya gidip bozuklukları toparladım. Aklım bir sürü şeyde kaldı ama pazardan yalnızca yarım kilo bamya ile döndüm.Cüzdan nerede diye telaşa kapılmıyorum çünkü sürekli çanta değiştirdiğimden ilk defa başıma gelmiyor.Doğru eve, önce cüzdan yerinde mi diye kontrol, sonra ellerimi yıkayıp mutfağa...
3/4 çay bardağı kadar kuru börülceyi sıcak suda ıslattım hemen.Sonra sıra en sıkıcı fasıla geldi: Bamyaların ayıklanması... Anneannemden gördüğüm üzere baş kısımlarını koni biçiminde ayıkladım.Anneannem uç kısımlarını da lezzetini içine alsın diye minicik keserdi, ben bazılarına uygulayabildim. İş acele olunca herşey büyüyor gözde. Yarım kilo bamyanın ayıklanması da bitmek bilmedi. İyice bollaşınca derin dondurucuya da koymak istiyorum bu sene ama bu ayıklama işi yardımcısız olmaz.
Neyse ,bamyaları ayıklayıp ,süzgeçte tertemiz yıkayıp kenara koyduktan sonra, 1 baş orta boy soğanı , 1 adet sivri biberle incecik doğrayıp tencereye attım. Üstüne 4 yemek kaşığı zeytinyağı. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateş açınca ben domateslere doğru koştum. Bol domatesli olacak bu yemek , 4 iri domatesi rendeledim.Limon suyuda sıkmak gerek , limonsuz bamya olur mu ? Süner sonra.Bu arada soğanlar kendini bırakmış tencerenin içinde hemen yarım kaşık domates salçasıyla birlikte rendelediğim domatesleri attım. Bir iki taşım kaynatıp üstüne iki bardak sıcak su,karışım kaynadıktan sonra bamyalar gösteriye başlayabilir. Ardından börülce limon suyu ve tuz. Lezzetli ve bereketli olur niyetiyle tencerenin kapağını kapattım.Bamyanın kendine has kokusu duyulana kadar pişecek.
Zeytinyağlı Börülceli Bamya Yemeği
22 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Sevgili Aslı,on dakika sonra evden çıkıcam;ama bu güzelliğe dayanamadım. Yaşasın yaz geldi,bamya geldi.Sevgiler.Meltem Atan
Meltem Atan
Aslıcım ellerine sağlık, sezonun ilk bamyasını sen yaptın demek! Küçükken ağzıma koymazdım (herhalde pekçok çocuk gibi:) şimdiyse bayılıyorum bamyaya. Anneanneciğinin lezzet teorisi güzelmiş, bir diğer teori de (annemin) uçları koni şekilde kesilirse bamyanın sünme olasılığı olmuyormuş. Ben hep öyle yaptığım ve aksini denemediğim için bilmiyorum ama sonuçta güzel bir yemektir bamya:) Börülceli versiyonu da harika olsa gerek!
Sibel S.
Sevgili Aslı;
Benim çocukluğumda Fransız komşularımız vardı. Bamyaya bayılırlardı. Çuvalla Fransaya arkadaşlarına hediye götürürlerdi.
Ben de bayılıyorum. Cumartesi pazara gideceğim. İnşallah bulurum. Bu arada nasıl derin dondurucuya koyuyorsun? Ben geçen sene koymak istediğimde annem olmaz. O yüzden kurusunu yapıyorlar demişti.
Sevgiler
Devletşah
öğle yemeği vakti yaklaşırken bu resimleri görmek karnımdaki gurultuları iyice artırdı. Eşim malesef bamya sevmiyor ben de evde şimdiye kadar hiç bamya pişiremedim. Bir keresinde annem bize geldiğinde ben sevdiğim için bana pişirmişti :). Tabi sadece annemle ben yemiştik yemeği :)Ellerine sağlık sevgili Aslı. Börülceli bamyayı ilk defa sende gördüm. Eminim harika olmuştur.
şule
Şule'nin dediği gibi benim de eşim,babası ve kardeşleri bamyayı sevmiyorlar.Bizde kayınvalidemle 2 tabaklık yapip yiyoruz:)Ah..annemin evi gibisi var mıydı bu dönemlerde her hafta bamya olurdu neredeyse..Ellerine sağlık Aslı..
birben
aslı hanım bamya harika gözüküyor eminim tadıda çok güzel olmuştur.en kısa zamanda deneyeceğim.sevgiler.....
hasibe
Merhabalar,
Sevgili Meltem eminim ki sizin evde yazın sık pişen bir yemek.Benim de şu an okadar acelem var okula yetişeceğim ama yazmadan gidemedim.:))
Sibelciğim
Başını yani sap kısmını koni biçiminde çeviriyorum ben. Uç sivri kısmı da minicik kopartıyordu anneannem.Genel yapılış böyle herhalde. Nesilden nesile aktarılıyor bu sırlar,
Sevgili Devletşah
Gross Marketlerde görüyorum bir süredir almamıştım. Dün pazarda küçük bir kasa vardı ve kilosu 3 YTL idi. Kilo fiyatı çok fazla düşmüyor mevsimindede .Pazarda bulacağını sanıyorum. Ben temmuz ayında Bamyayı derin dondurucuya koyuyorum. Yarım kiloluk torbalarla. Özellikle Ramazan için hazır oluyor. Bamyaları güzelce ayıklıyorum ve yıkıyorum.Tepsiye yayıp üzerindeki su kuruyana kadar bekletiyorum , yani yıkayıp sulu sulu koymuyorum torbalara.Sonra istediğim miktarı torbaya doldurup , mümkün olduğunca havasını çekip , ağzını kapatıp dondurucuya atıyorum. Pişirmeden hemen önce torbadan çıkarıp tencereye atabilirsin. Ayıklamak dışında ekstra bir işlem yok.Gayet güzel oluyor. Hazır , çabuk yemek.Bezelyeyi de aynı şekilde koyuyorum derindondurucuya. Bezelyenin zamanı geçmek üzere.
Şulecim,
Eşlerin sevmediği yemek genelde pişmiyor evde.Ben şanslıyım. eşim bu tür yemekleri sever ve sebze yemeğinin için de eti yemez.Bu konuda örtüşüyoruz. Belki ilerde sevebilir senin eşin de.Sen yinede pişir.:)Sevgilerimle. Güzel bir gün diliyorum.
aslı altan altundal
Aslı hanım merhaba.Demek sezon bamyası çıkmış, epeydir pazara gidemiyorum. Gerçi annemin Muğla Kafaca'da yapıp gönderdiği bamya, fasulye, börülce konservelerim henüz bitmedi. Ben de çok sık bamya yemeği yaparım.Eşim önceleri sevmezdi karadenizli kendisi. ama artık ege yemeklerine tabi ki benim yaptıklarıma bayılıyor.Dışarıda pek yemek yemez çünkü evde mutlaka hergün yeni yemek pişiririm.
Ben bamyayı zeytinyağlı ve sarımsaklı yapıyorum.üstüne de nane serperseniz bir harika oluyor. Ya da bazen kemikli etle ve tavuk kanatla yapıyorum. Yanında da yine annemin ev eriştesini çökelekli olarak hazırlayıp sunuyorum. Akşama bir bamya yapayım bari.Sevgiler.
Gülser
Birbencim,
Erkekler sebzeye karşı biraz daha mesafeli oluyor. Kayinvaliden seviyor ya , önemli olan o:)
Sevgili Hasibe ,
Güzeldi gerçekten . Sezon yeni başlıyor. Sık sık pişirebilirz.
aslı altan altundal
Sevgili Gülser,
Ne güzel ayrıntılar eklemişsin bamyaya. Ayrıca Muğladan gelen anne konservelerinde aklım kaldı.Menün çok güzel, çökelekli erişte ve bamya. Akşama, kalan bamyanın yanına erişte pişirebilirim. Sağol, çok geç kaldım, karneler yazılacak daha , şimdilik hoşçakalın.
aslı altan altundal
Sevgili Asli, dogumgünü dilekleriniz icin tesekkür ederim, blogunuzda ki yazilarinizi begenerek okuyorum, bilhassa ev yemegi tarifleri cok yararli oluyor.
Bamya benim de sevdigim bir sebze, maalesef yurtdisinda aldiklarimizin tadi ve tazeligi yurttakilerle bir olmuyor, konserveler bile daha lezzetliler.
Güzel bir gün dilerim, sevgi ve selamlar...Nese
Nese
Nihayet oturabildim.Bütün yazılanları tek tek okuyabildim ve bir parça dinlendim.Aslı'cım,mutlaka biliyorsundur.Ege'de "tombul bamya" denilen bir bamya cinsi yetişir.Balıkesir'den sonra görebilirsiniz pazarlarda.İstanbul'a da geliyor; ama aynı lezzeti yakalayamıyorum.Havasından mıdır,suyundan mıdır;oralarda daha tatlı geliyor bana.Hele hele Babadağ'da büyük anneannenin pişirdiği bamya aşı. Ben sarımsak da kullanıyorum.Sevenler tercih edebilir.Bir de çeşitli ekşilerle de güzel oluyor.Nar ekşisi,üzüm ekşisi gibi.
Bugün kayınpederimle Sultanhamam'da alış veriş yaptık.Girdiğimiz her dükkandan "İşiniz,aşınız bol olsun."dilekleriyle ayrıldı. Çok etkilendim.Ben de Zeytin Ağacı dostlarına "Aşınız,sofranız bereketli olsun;Allah bugünümüzü aratmasın,olmayanlara da nasip etsin."dileklerimi iletiyorum. Sevgiler.Meltem Atan
Meltem Atan
Eh tabii sizin kizlariniz henuz kucuk. Yilin bu zamanlarinda annem bir canavara donusur , ne zaman ablamla beni bos otururken gorurse bir kosu manava gider bamyalari alir, yigar onummuze. Dondurucuya koymak icin kilolarca bamya ayiklanir her sene bizim evde. Siz de kizlariniz buyuyunce bu isi onlara delege edersiniz. Hem olumlerden olum begen misali, bamyalar bittikten sonra uzerine bir bes kilo da barbunya ayiklatabilirsiniz annem gibi. O bamyalardan sonra sikayet etmezler. Ben de bunun icin cocuk yapablirim aslinda, iyi fikirimis:)
deniz
Ha bir de bamyanin olmazsa olmazi diye koruk buldukca suyunu sIkIp buz kaliplaryila dondurur annem ki kisin donuk bamyalari pisirirken yine koruk eksisi ile pisirebilsin. Ay olsa da yesem, var midir acaba burda pazarda?
Hmmmm ellerine saglik, borulceleri haric cok canim cekti, keske birisi yapsa da ben de yesem. Ama senin yaptigin gibi yapsinlar.
Minik Patikler
Deniz koruktan bahsetmis ay ne guzel eksi eksi, onu da cekti canim :)
Merhaba Asli ellerine saglik,
ben hic börülceli bamya yememistim. Ben de taze bamya bulur bulmaz yapacagim. Senin ki mis gibi görünüyor!
Sevgiler
dilek
Merhabalar,
Dün akşam artan bamya yemeğinin yanına , Gülser'in dediği gibi çökelekli , zeytinyağlı ev eriştesi pişirdim. Harika oldu . Limon suyu yerine koruk suyu ve nar ekşisi aklımda olacak. Birde görümcem Leyla Eren bamyayı , nohutla pişirmişti.Besleyici ve lezzetli olmuştu gerçekten. Sevgili Meltem "Aşınız,sofranız bereketli olsun;Allah bugünümüzü aratmasın,olmayanlara da nasip etsin."beni de çok etkiledi.Çok anlamlı bir söz.Hatta dua diyebiliriz. Sık sık kullanmalıyım.
Denizcim, ben bunu hiç düşünmemiştim. Kızları şimdiden organize etmem lazım, ilerde rahat etmek için:).
Minik patikler umarım şimdiye kadar yemişsindir!:)
Dilekcim teşekkürler. Sevgiler...
aslı altan altundal
Aslı hanım, bamya yemeğiniz harika görünüyor.Elinize sağlık. Egeli olduğumuz için biz de ailece çok düşkünüz bu sebzeye.Dondurucu sayesinde soframızdan yaz kış eksik olmaz. Yalnız bizimkiler yanına mutlaka şehriyeli pirinç pilavı isterler ama erişte de güzel fikir.
Bu arada bahçenizde sürekli kalıyorsanız bamyayı elinizle de yetiştirebilirsiniz.Zira günaşırı toplamak gerekiyor. Hatmiye benzer çok güzel çiçekler açıyor. 2 günde meyvesi büyüyüveriyor. Bol güneşli bir yerde kolayca yetişiyor.
Sevgilerimle.
Humeyra
Sevgili Hümeyra Hanım,
Geçen gün aktarda bamya tohumu gördüm ama cesaret edememiştim , olur mu olmaz mı,Yorumunuzdan sonra bu hafta içinde ekim yapacağım. Bamya yetiştirebilmek ! İnanılmaz ...Sonucu bildiririm.
aslı altan altundal
sevgili asli hanim inanin bende bamyayi cok severim bit net e bakayim belki baska tarifler vardir diye tikladim. Sizin tarif hani nasil derler aklima yatti hemen denedim. Eger ilgiliyseniz bende nohut ekliyorum birde isterseniz öyle deneyin farkli bir lezzet afiyet olsun.
cansu
merhaba.limon ekşili bamya yerine koruk ekşili bamya bir egeli olarak benim daha çok hoşuma gider.
erkanatabay
Yorum Gönder