Kendim için "karışık bahçe salatası",
Kızlara " kekikli köfte",
Eşim için " kepekli pirinç pilavı + zeytinyağlı bezelye" ve " dünyanın en az zararlı şuruplu tatlısı "
Salata, bahçeden henüz koparılmış maydanoz, dereotu, yeşil soğan, taze nane, tere ve marulcuklar içeriyor . Üzerine Tariş 'in "Taş Kırma Sulu Baskı Sızma zeytinyağı" ...
Kekikli Köfte
300 gr yağsız dana kıyması, 1 baş orta boy rendelenmiş soğan, iki avuç kadar maydanoz, ekmek içi, karabiber, yeni bahar, tuz, 1 kaşık zeytinyağı, yarım kaşık domates salçası, iki tatlı kaşığı kekik , iyice yoğurulup, şekil verildikten sonra , zeytinyağında , üzerine kekik serpip kapağı kapalı tavada suyunu çekene kadar pişirilecek.
Sofraya parlak bir tabak, renkli bir peçete, büyüklerin kullandığı çatal bıçaklardan konup kızlar çağrılacak, mutlaka salatayla köftelerin yenmesi tembih edilecek. Böyle olursa daha çabuk büyünülür çünkü...
Zeytinyağlı bezelye ve Kepekli Pirinç Pilavı
Güzel ve doyurucu bir ikili !
Kepekli Pirinç Pilavı için,
2 su bardağı kepekli pirinci sıcak suda 1 saat kadar ıslatın. Sonrasında yıkayıp 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tencereye alın, suyu gidip, pirinçler parlayana kadar çevirin. Üzerine 2,5 su bardağı kaynar su döküp kısık ateşte kapağını kapatarak yarım saat kadar pişirin.
Zeytinyağlı bezelye için gerekenler,
- 1/2 kilo iç bezelye
- 1 baş soğan
- 1 adet havuç (küp küp doğranmış)
- 1 adet patates ( küp doğranmış)
- 1 adet yeşil biber
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı domates rendesi veya 1 yemek kaşığı domates salçası
- bezelyelerein üzerini örtecek kadar sıcak su
Tatlımız, şekerden ve beyaz undan oluştuğuna göre hiç masum değil tabii . Ama en azından yumurta içermiyor ve orjinal tarifi zeytinyağlı. Üstelik yağ ve şeker oranını azaltıp , kepekli un kullanabilirsiniz. Eşim 2 adet birden yediğine göre lezzeti de olmuş demektir. Tarif Prof.Dr.Ayşe Baysal'a ait.Aynen yazıyorum:
Kalburabastı
Eski yapılışında, tatlıda küllü su kullanılıyormuş . Odun kömürünün külü , su ile kaynatılıp dinlendirildikten sonra üzerindeki berrak su alınıp tatlı yapılıyormuş . Küllü su olmadığına göre yerine maden suyu kullanıyoruz.Üzerine tırtıklı görünüm verebilmek için "kalbur" gerekli. Çocukların oyuncak eleğini kullandım.
- 2 su bardağı un (bende biraz daha fazla oldu)
- 1/3 su bardağı maden suyu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 3 kaşık dövülmemiş ceviz
Geniş bir kaba un elenip, ortasına maden suyu konup , kenardaki un üzerine zeytinyağı gezdirilecek. Hamur kulak memesi kıvamında hazırlanıp, 12 parçaya bölünecek. Her beze kalbur ( veya benzeri ) üzerine konup yassıltıldıktan sonra ortasına ceviz içi konup rulo yapılarak sarılacak. Yağlı kağıt serili tepside , önceden ısıtılmış fırında,üzeri pembeleşene kadar pişirilecek. Fırından çıkınca soğuk şerbet dökülüp , şurup çekene kadar tepsiye kapak örtülecek.Soğuduktan sonra sevdiklerinize ikram edebilirsiniz...
17 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Aslı'cım,yaza başlarken salataya daha çok ağırlık verdim ben de.C.tesi günü pazardan bir torba dolusu yeşillikle döndüm.Pazarda kuzukulağı ve taze kekik bulduğuma hazine bulmuş gibi sevinerek eve döndüm.Ama o kadar yoğunum ki doya doya yiyemedim henüz.P.tesigününden beri İst.Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen bir eğitim seminerine katılıyorum.Oldukça değişik bir etkinlik.Zamanda yolculuk yapıyorum adeta.İstanbul'daki arkadaşlara duyurmak istediğim bir başka etkinlik: El Sanatları Festivali.Sultanahmet'te,Ayasofya Müzesi'nin önündeki geniş meydanda.Ülkemizin dört bir köşesinden el sanatları ustalarının çalışmalarını sergilediği ve el emeği,göz nuru bu eserlerin satışının da yapıldığı bir festival.Tel sarmalar,keçe yapımı,ipek dokumalar,gümüş işlemeler,Diyarbakır burmaları,telkariler,Karagöz ustası ve figürleri...aklıma şu anda gelmeyen daha niceleri.En çok da ülkemin dört bir bucağından gelen bu ustalarla tanışmak,hal hatır sorup bir parça da olsa sohbet etmekten mutlu oldum.Keşke okulların açıl olduğu günlerde olsaydı da bu festival, öğrencilerimizi götürüp kültürümüzü ustalarından gösterebilseydik.Değişik ve zevkil bir iki saat geçirmek isteyenlere öneriyorum.Sevgiler. Meltem Atan
Meltem atan
ASLI HANIM,
SIZIN YAZDIKLARINIZI OKUMAK ,RESIMLERE BAKMAK BENI COK MUTLU EDIYOR.SANKI YASAMA SEVINCI VE DOGA SEVINCI ASILIYORSUNUZ BIZLERE.BEN BIR KAC AYDIR ALDIGIM HER SEYIN ORGANIK OLMASINA DIKKAT EDIYORUM.DOMATES SALCASINDAN TUTUN EVE ALDIGIM HER YIYECEGIN SODIUM ORANININ [ 0 ] VEYA COK DUSUK OLMASINA DIKKAT EDIYORUM.COCUKLARA CHIPS YERINE TUZSUZ KURUYEMIS VERMEYI TERCIH EDIYORUM.ZEYTINYAGINI TUM YEMEKLERIMDE KULLANIYORUM.
BIZLERE SAGLIKLI, PRATIK VE GUZEL ORNEKLER SUNDUGUNUZ ICIN TESEKKUR EDERIM.EGITIMCI OLDUGUNUZ HER HALINIZDEN BELLI.BASARILAR DILIYORUM.....
ESRA
merhabalar,daha oncede sitenizi ziyaret etmistim ama incelemeye firsat bulamamistim.gunun menusu harika,en guzeli de her seyin bahcenizden olmasi.en buyuk hayalim bir gun sebze meyve yetistirebilecegim bir bahcem olmasi.zeytinyagi hakkinda yazdiklariniza katiliyorum,malesef turkiye de tuketimi cok az.ben bile evlenmeden once evde olay cikarirdim z.yagli yemek yemem,cok agir kokuyo vs diye.inanamiyorum o gunlerime,oysa babam binbir titizlikle ureticisinden ismarlardi,ama biz kizlar burun kivirirdik babamin yaptigi yemeklere.bu arada fotograflarinizda harika,ilgaz dagi mukemmel.turkiye gozumde tutuyor
nurbeyaz
aslıcığım sonunda istediğim gibi az şekerli şerbetli bir tatlıya kavuştum. diğer tatlılardaki şerbetler hep çok yoğun gelir bana. bende her seferinde 1 bardak daha az koymaya çalışırdım. şimdi ilk fırsatta senin tatlını deneyeceğim. 1 bardak şeker. ne güzel hem ucuz hemde sağlıklı:) sağol bizlerle paylaştığın için.
saadet
Yaz geldi tatildeyiz, kızların peşinde olduğumdan bilgisayar başında oturmak daha zorlaştı.
Meltemcim ,
Umarım tatil senin içinde gelmiştir. El sanatları sergisine gitmeyi ben de çok isterdim.
Esracım, ben de yorumuna teşekkür ediyorum. İsteğim,karşılıklı iletişimle en güzel en doğru yolu bulmak. Biraz dikkatle herşey nasılda değişir...
Sevgili Nurbeyaz İnşallah tüm hayallerine kavuşursun.Kısa zamanda Türkiye hasreti biter.
Saadetcim, gerçekten keskin bir tadı olmuyor.tavsiye ederim. Sevgilerimle...
aslı alatan altundal
yemek
ft
benim annemin mehsur tatlisi kalburabasti
nes
Merhaba ben isvicreden yaziyorum aksam oturdum internetin basina yemek tariflerine bakarken sizin tariflerinizi rastladim ve tebrikler resimli olmasicok guzel.benim üc oglum var yemek seciyorlar,dogrusu cok zorlaniyorum zeytin yagli tarifleriniz bende yemeklerimi pastalarimi zeytin yagiyla yapiyorum tariflerinizi yazdim yapacagim tariflerinizin devamini dilerim dilerim
aynur
Merhaba ben isvicreden yaziyorum aksam oturdum internetin basina yemek tariflerine bakarken sizin tariflerinizi rastladim ve tebrikler resimli olmasicok guzel.benim üc oglum var yemek seciyorlar,dogrusu cok zorlaniyorum zeytin yagli tarifleriniz bende yemeklerimi pastalarimi zeytin yagiyla yapiyorum tariflerinizi yazdim yapacagim tariflerinizin devamini dilerim selamlar
aynur
Aynur Hanım güzel dilekleriniz için teşekkür ederim , görüşmek üzere diyorum...
aslı altan altundal
BEN ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANA BİR ÖĞRANCİYİM...AYNUR HANIM YEMEK TARİFLERİN KOLAY RESİMLİ ANLATIMIYLA MÜKEMMMEL...BENİM İŞİN YEMEK YAPMAK DERSTEN DAHA EĞLENCELİ... TABİ DERSTE GERKLİ:):)BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLEYORUM VE DAHA NİCE TARİFLER BEKLİYORUZ...SAĞLICAKLA KALIN
KONYA MENÜSÜ:
YAYLA ÇORBASI
SU BÖREĞİ
BAMYA
KURU FASULYE
SARMA
PİLAV ÜSTÜ ET
KARNIYARIK
MANTI
KÜNEFE
AYRAN
yaa şu yemeklerin içn parada bırakın
yaw bu kalburabastı kabartma tozu karbonat filan katılmadanmı yapılacak.sert olmaz mı.daha yeni tanştım bu siteyle.dün akşam.bende margarin kullanmayanlardanm.o yüzden çok beğendim siteyi.cevap verirsenz sevinirim
Merhaba,
Tarifi Ayşe Baysal'ın " Türk Mutfağından Örnekler " kitabından almıştım. Yeniden kontrol ettim. Aynen uyguladığım şekilde yani kabartma tozu kullanılmayacak. Kolay gelsin...
ben kalburabastıyı denedim sert oldu bence kabartma tozu kullanılmalı
Köftenin tarifi çok kolay, lezzeti mükemmel. Sayenizde lezzetli ve yumuşacık köfte yapmayı öğrendim. Teşekkür ederim.
Ayşegül
Yorum Gönder