Zeytinyağı olmadan patlıcan bir hiç! Gerçek bu...
Ancak yağla bürünleştiğinde lezzetlenen bu sebze, mutfağımızın muhteşem yorumu , karnıyarık yemeğiyle , adeta asilleşiyor. Eskiden patlıcan sadece mevsiminde yani yazın bulunabilirdi ve karnıyarık yaz menülerinin vazgeçilmeziydi. Karnıyarık ve yanında pilav, anneannemin , sardunya ve fesleğen kokulu balkonunda verdiği ziyafetleri hatırlatır bana.Yemeğin özü , patlıcanın yağla bütünleşmesi ve içine konan kıymalı için lezzetinde. Patlıcan alacalı soyulur, çizgili pijama gibi ,yağı dengeli çeksin diye. İçine konan harcın da tabii çok lezzetli olması gerekiyor ki yemek lezzetli olsun . İşte anneannemin tarifinin püf noktaları:
Püf Noktaları:
-Karnıyarık yapmak için seçeceğiniz patlıcanlar oval ve orta boy olmalı.Sapları yeşil, taze , yumuşak patlıcanlar seçilmeli.Patlıcanlar kesinlikle çekirdekli ve sert olmamalı.
-Patlıcanları kızartacağınız yağa tuz atın böylece lezzete lezzet katın.
-Kıymalı harcın içine doğrayacağınız sivri biberleri de kızarttıktan sonra küçük küçük doğrayarak koyun.Bu lezzeti artıran bir unsur.
-Pişirmeden önce üzerini domates ve kızarmış biberle süsleyebilirsiniz.
-Karnıyarık fırında pişirilmeli.
-Pişirildikten sonra servis edilmeden önce 5-6 saat dinlendirilmeli, ertesi gün servis edilmesi daha uygun.
Malzemeler:
-8 orta boy patlıcan
-250 g yağsız ince çekilmiş kıyma
-2 orta boy soğan
-2 diş sarımsak
-1 tutam maydanoz
-4 orta boy domates
-8 adet sivri biber
-1 kaşık tereyağı ve zeytinyağı (içi için)
-patlıcan ve biberleri kızartmak için zeytinyağı
-tuz
-karabiber
-1 tutam maydanoz
Yapılışı:
-Patlıcanları alacalı soyup sapını kesin ve tuzlu suya koyun, 10-15 dakika bekletin.
-Islanan patlıcanları sudan çıkararak kurulayın ve kızarmaya hazır hale getirin.
-Kızartma tavasına yağı koyun , tuz atın ve kızdırın .Patlıcanları ortadan 1.5 cm derinlikte boyuna çizerek kızartın. Sivri biberleri de , ucunu delerek, aynı yağda kızartın.
-Kızarmış patlıcan ve biberleri kağıt havlu üzerine alın.Kızarmışbiberlerin içini çıkarıp kabuklarını soyun ve 1 cm aralıklarla doğrayıp kenarda bekletin.
-Diğer tarafta çok ince doğranmış soğan,2 adet sivri biber, 1 kaşık tereyağı , 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve kıymayı koyup pişmeye bırakın.Suyunu çekince kadar pişirip kavurmaya bırakın.Kavrulan kıyma karışımının içine 4 adet orta boy domatesi kabuklarını soyarak küp küp doğrayarak ilave edin.Suyunu çekene kadar pişirin.
-Pişen içe, kızartmış olduğunuz ve doğradığınız sivri biberleri,çok ince doğranmış sarımsakları, karabiberi ve yine ince doğranmış maydanozu ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım daha kaynatın.
-Patlıcanları yarılan kısımlarını açarak tepsiye yerleştirin.İçlerine tuz serpin.Hazırlanan içi patlıcanların ortasına doldurun. üzerini halka domateslerle süsleyin.Tepsiye , dibini kaplayacak kadar kaynar su ilave ederek 200 derece fırında en az 20 dakika pişirin.
Perşembe, Haziran 21, 2012
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
13 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
ellerıne sağlık karnıyarık nefıs gorunuyor
muhteşem olmuş anlatım da çok güzel buu arada merhaba:)
Çok açıklayıcı olmuş, bence de zeytinyağı olmadan patlıcan bir hiç.Elinize sağlık.
Elinize saglik olsun.
Cok severim. Yanina cacik pilav da varsa lezzet lezzet..
nefis görünüyor,akşama yapılacaklar listesine alındı :))
Çok güzel gözüküyor gerçekten :) diyet Karnıyarık denediniz mi hiç ?
Nasıl güzel gözüküyor. Ellerine sağlık.
Vallahi canım çekti.
Aç anne Çiğdem
Çok güzel bir tarif ellerinize sağlık
Bugun aksam yemegine yaptim. Ben genelde kiymayi pek sevmem ama tarif ettiginiz gibi yaptim. Nefis oldu. Cok tessekurler.
bugün ki yemeğim karnıyarıktı ancak sıcaklarında etkisiyle açıkçası pek iştahı olmuyor insanın.
İlk defa yaptım umarım güzel olur
Ellerinize saglık muhteşem bir tarif iftara kesinlikle yapacağım.
karnıyarık yemeği çok lezzetli gözüküyor. tarif için emeğinize, yemek için elinize sağlık.
Yorum Gönder