Çabucak hazırlanabilen, hafif ve hatta irmikten oluşması sebebiyle besleyici , doya doya yiyebileceğiniz bir tatlı. En büyük kolaylık şerbetin yapımında. Şerbet, şeker suyun içinde eriyene kadar karıştırılarak hazırlanıyor. Kaynatma ya da kıvam ayarlama derdi yok. Lezzetli denemeye değer bir tatlı. Aşağıdaki ölçülerle 23 adet tatlı çıkıyor.
Malzemeler
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- 1.5 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1/2 paket vanilya
- süslemek için hindistan cevizi
Yapılışı
Yoğurt ,yağ ve yumurtayı birbirine iyice yedirin. İrmik ve vanilya ekleyin. Bir miktar karıştırın. Un ve kabartma tozu ekleyerek yoğurun. Hamur kıvama gelmezse bir miktar daha irmik eklenebilir. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak, yuvarlayın , yağlanmamış küçük fırın tepsisine dizin. Yaklaşık 200 derecede mis gibi kokusu hissedilip üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcakken fırından çıkarıp şerbeti dökün ve üzerine başka bir tepsi kapatarak soğumaya bırakın. Ilıklaşınca tatlıların üzerine bolca hindistan cevizi serpin. Tekrar üzerini kapatın. Şerbeti tamamen çekene kadar bu vaziyette tutun(birkaç saat gerekiyor).
15 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Aslı hanım merhaba,
İrmik tatlısı çok güzel görünüyor, ben de denemeyi düşünüyorum ancak benim şerbetli tatlılarla pek aram yok. Hamuruna şeker ekleyerek kurabiye olarak yapsam diyorum. Ne dersiniz başarılı olur mu?
nehos
nehos
Ben de çok tatlı ,şerbetli sevmem. Bu tatlıyı içine şeker ekleyerek de kurabiye haline dönüştürmek mümkün tabii.Az tatlı olması isteniyorsa 1 çay bardağı, daha tatlı olması için ise 2 çay bardağı yeterli olur sanıyorum.Önce yumurta ,yağ ,şeker,yoğurt halledilir,sonra un ve irmik miktarı dikkatlice eklenerek yumuşak bir hamur elde edilebilir.Ben bu tatlıyı kendim için yaptığımda şerbeti daha az hazırlıyorum (1/5 ölçü).Böylece kurabiye -tatlı arası birşey oluyor
aslı altan altundal
merhaba aslı
10 gündür takip etmekteyim siteyi.çok beğendim.tariflerin yanı sıra verdiğin bilgilerde oldukça faydalı.
buradan ilk deneyeceğim tarif irmik tatlısı olacak inşaallah.pratik bir tarife benziyor.başarılar
ayse aksu
sevgili aslı
dün yaptım irmik tatlısını ve aynı gün bitti.pratik olduğu kadar lezzetli de aynı zamanda.tarif için teşekkürler.
seni izlemeye devam edeceğim.
ayse aksu
Merhaba
Dün aksam oglumun kres yaz eglencesi icin yaptim bu tatliyi.Gercekten hem pratik hem cok güzel oldu.Tarif icin tesekkürler. Bir kac tane de evdekilere denemeleri icin verdim. Tabii syky syky tembih ettim baska yemek yok diye. Esim ben cok sansliyim ya diyip durdu. :-)) Oglusum da anne bunlarin hepsi benim icinmi diye tesekkürünü o sekilde gösterdi. Bir de Haticenin yaptigi arap kurabiyeyi denedim. Süper oldular. Iyiki varsiniz
Ayse1973
denedim harika oldu, mutlaka herkese tavsiye ederim
paylaşımın için teşekkürler. anlayışına sığınarak blogumda yayınladım tabiki kaynak belirterek...siteni çok beğeniyorum
sevgiler...
arkadaşlar tarifi denedim gayet güzel çekinmeden yapabilirsiniz
MERHABA ÖNCELİKLE SİTENİZLE YENİ TANIŞTIM.HERŞEYİN ZEYTİNYAĞ KULLANILARAK YAPILMASI ÇOK GÜZEL.BENDE MUTFAKTA YAVAŞ YAVAŞ MARGARİN VE TEREYAĞINI KALDIRMAK İSTİYORUM.BENDE BU TATLIYI HAFTA SONU GELEN MİSAFİRLERİM İÇİN DENEDİM.GERÇEKTEN GÜZEL VE HAFİF BİR TATLI YANLIZ TARİFTEKİ ÖLÇÜLERE GÖRE BENİM 11 ADET TATLIM OLDU.FAZLA KALABALIK DEĞİLDİK'TE YETTİ.NEDEN ÖYLE OLDU ANLAMADIM.TEŞEKKÜRLER SEVGİLER EMEL
Merhabalar,
Tarifi beğendiğinize sevindim, sanırım olabildiğince küçük yapılırsa fazla miktarda çıkıyor.Zaten piştiğinde kabarıyor. Kolay gelsin.
aslı hanım merhaba
ilkdefa dün misafirlerime hazırladığım bu tatlyı herkes çok beğendi tarifini istediler çok pratik aynı zamanda da çok lezzetli
Beğendiğinize çok sevindim, sevgiyle kalın...
Artan bir miktar şerbetimi değerlendirmek için tarif ararken buldum tarifinizi. Biraz fındık tozu, 1/4 bardak da şeker ekledim. Çok sevdik, bu harika ve kolay tarif için teşekkürler.
S.a Bu pratik tarif için teşekkürler.
Yemeğe gelen misafirlere tatlı ne yapsam diyenler için hafif kolay lezzetli...
Ben içine limon kabuğuda koyuyorum daha lezzet katıyor.
http://seymanne.wordpress.com/
Merhaba. Cok güzel bir tarif. Sizden ricam özellikle kabartma tozunu gram olarak yazmanız. Piyasada çok değişik ağırlıklarda kabartma tozları var. Çok teşekkürker.
Merhaba.
sizin uyguladığınız reçeteler tam bana göre: zeytinyağlı ve sağlıklı. blogunuzu severek takip ediyorum.
bu arada irmik tatlısını ben de yaptım, ancak şurup için 1.5 şeker + 1.5 su kullandım, tam geldi. harika hafif tatlı nefis bir tatlı oldu. tarif için çok teşekkürler.
Yorum Gönder