Pazar, Şubat 13, 2005
Kahvaltı
Hazırladığım sofraları, sadece damak tadını değil , besin değerini de gözeterek hazırlamaya çalışıyorum. Tabii çocukların isteklerini de göz önünde tutmak lazım . Onlara da doğru beslenmenin önemini kavratmalı.Pazar sabahı için hazırladığım kahvaltı menüsü, yumurta, zeytinyağında patates, kaşar peyniri, kuru üzüm, zeytin ezmesi, portakal suyu ve cevizliden oluşuyor. Kuru üzümün faydaları tartışılmaz.Şekeri ve minareli bol. Kalsiyum açısından süt, yoğurt kadar zengin. Demir ihtiyacını doğal olarak karşıladığı için, kansızlığa çare. Ben bu kahvaltıda beyaz şeker ve reçel yerine doğal şeker içeren kuru üzümü tercih ettim. Kuru üzüm, bol enerji veriyor ama kalorisi düşük (100 gr. 79 kalori) .Tek başına yendiğinde yorgunluğa iyi gelen, kanı temizleyen bir besin. 100 gr. beyaz toz şeker 400 kalori.(iki tatlı kaşığı 40 kalori ediyor) , çayla kahveyle alınan günlük şeker oranına dikkat etmeli. Üstelik beyaz şekerin besin değeri yok ve tek başın tatlı olarak yendiğinde yorgunluk hissi verip, kısa zamanda acıkmamızı da sağlıyor.
Portakalın en bol olduğu zaman. Portakal suyu yüksek oranda C vitamini ve meyve şekeri içerdiğinden , protein ile birlikte alındığında demir emilimini artırıyor.Yumurta özellikle demir açısından çok zengin bu nedenle portakal suyu ile iyi bir ikili oluyorlar. Günde 1 yumurta protein ihiyacını karşılıyor.
Zeytinyağında patatesi çocuklarım severek tüketiyor. 5-6 patatesi kızartmalık doğruyorum. Geniş , yayvan teflon tencereye koyuyorum. 3 kaşık sızma zeytinyağı ve biraz tuz ekleyip , tencerenin kapağını kapatarak kendi buharında pişiriyorum(kısık ateşte). Patatesler yumuşayınca tencerenin kapağını açıp kıtırlaşmaları için biraz çeviriyorum. Bu arada bilinenin aksine zeytinyağının kızartma için palmiye ve fıstık yağından sonra en uygun yağ olduğunu öğrendim.Genellikle bizde kullanılan ayçiçek , margarin ve tereyağı kızartmaya uygunluk bakımından alt sıralarda.Bilgiye bu adresten bakabilirsiniz.
Cevizli kahvaltıda ekmeğin üzerine sürerek yediğimiz bir garnitür. Hazırlanışı şöyle: 1 su bardağı çekilmiş cevize, 1.5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1/2 çay kaşığı kimyon/karabiber/tatlı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı biber salçası, tuzla dövülmüş bir diş sarımsak ve 1 tatlı kaşığı su ekleyin . İyice halledin.Küçük kare kesilmiş ekmekler üzerine sürerek , kanepe şeklinde de hazırlayabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
11 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
zeytincim merhaba,
resimdeki kaseler çok hoşuma gitti.özellike lila renkte olanını çok beğendim.nerden bulabilirim bi fikrin varmı?
teşekkürler
munise
Ne kadar cici bir kahvalti sofrasi bu boyle . Patates fikrini cok begendim, cunku bazen firinda pisirmekle ugrasamiyorum boyle eminim tadi bir harika oluyordur, en kisa zamanda denemeliyim diye dusundum gorur gormez.
Tasneem
Zeytini çok seven birisi olarak bana 'zeytincim' demen hoşuma gitti. Mor ve yeşil bölmeli tabakların her ikiside 'people' markalı. Ben tepe home'daki standından almıştım.
Kahvaltı sofrası gerçekten biraz çocukça ama renkli olan herşeyi seviyorum. Patatesleri bol yağda kızartmak yerine , bu şekilde pişirmeyi alternatif olarak paylaştım.Zeytinyağının lezzetiyle tadı gerçekten harika oluyor.Hem lezzetli hem de daha sağlıklı olanda buluşabilmek önemlidir diye düşünüyorum
asli altan altundal
Aslı bişey sormak istiyorum sana. Patatesleri kızartırken çok az yağda birbirlerine yapışma gibi bi sorun olmuyormu, bu akşam bu şekilde denemek istiyorumda..
munise
Asli cim Merhaba
Benim de senin gibi iki kizim var ve bende elimden geldigi kadar cocuklar icin faydali olan besinleri hazirliyorum , ayrica görünüste cok önemli tabi..Senin kahvalti masani cok begendik , cok sirin ..cevizli tarifini ilginc buldum ve denemek istiyorum .
Esin Bayazıt
Sevgili Muniseciğim
Patatesler birbirine yapışmıyor.Önce kısık ateşte kendi buharında pişiyorlar.
Sonra kapağını açıp tahta kaşıkla çeviriyorum biraz kızarsınlar diye. Birde patatesin cinsi çok önemli. Kızartmalık patates olsa iyi olur.
Esinciğim görüşlerin için teşekkürler. Her şey kızlar için
aslı altan altundal
merhaba aslı hanım , sizi tebrik ederim uzun zamandır böyle bir site arıyordum . bravo hergün girip bakıyorum saatler su gibi geçiyor gerçekten çok zevklisiniz tebrik ederim. sevgiyle kalın
Aslı Karaboğa
merhaba ya googleda kahvaltı die resim ararken bu resminizi gördüm hoşuma gitti aldım bi sakıncası yoktur umarım ..:D
nur
tariflerinizi çok beğeniyorum umarım yeni ve basit tarifler verirsiniz
feride
merhaba. uöarım eleştiriye açıksınızdır ve umarım bunu yayınlama cesareti ve dürüstlüğü gösteririsiniz. internetten öğrendiğiniz bilgileri -bilimsel hiç bir değeri yok- insanlara kesinmiş gibi anlatarak bence çok yanlış yapıyorsunuz. sizi kimler okuyor bilmiyorum ama ben hafta sonu gazetesinde gördüğüm için tıklayıp işe yararmı bakayım ziyareti yaptım ve üzgünüm beğenmedim. yaptığınız şey dışardan güzel. ama yemek tarifini aşıp insanları yanlış yönlendirmelere girmeyin. tarif verin.... ama internetten öğrendiğiniz özür dilerim ama saçmöa sapan şeyleri yazmayın affınıza sığınıcam mam bide sibelin kahvesi diye bir site var oooo oda kendini evliya çelebi ilan etmiş ama gerçekten avliya çelabi. abartı abartı abartı. sizden, ki sibelin kahvesini hiç beğenmedim umutsu vaka ama sizden doğallık rica edicem. ben samimi birşey sezdim.lütfaen şu yanlı ve yanlış bilgiler yerine biraz daha arştırıp öyle bili verin.
güner
harikasın tarifleriniz çok güzel
ozcuk
Yorum Gönder