Yaz ve tatil bitti , pazartesi okullar açılıyor ve hava birden bire soğudu, kış geldi. Bu yaz bizim için çok bereketli oldu çünkü eşimin ve benim çektiğimiz 500 kareye yakın fotoğrafımız var. Fotoğrafların büyük bir kısmı Avrupa şehirlerinden:Berlin, Hamburg, Amsterdam,Lüksemburg,Prag ve Paristen . Bu fotoğrafları (ve izlenimleri) Photo Günce 'de zaman zaman yayınlayacağım. Edremit, Ayvalık -Cunda Adası, Burhaniye, Yalova, Safranbolu ve Ilgaz Dağı güzergahından bahsetme önceliğini Cunda adası alıyor, çünkü benim çocukluk hatıralarımı kendi çocuklarımla paylaştığım , sevdiğim bir yer.
Cunda adasının çok gidilmeyen ama görülmesi gereken bölümü ,"Patricia" ve kıyısından gözüken manastır.Adanın en çok Ayvalık 'a bakan kısmı tanınsada arka tarafında kısmen toprak yoldan gidilen " Patricia " köyü var ki eski Rum köyü şimdilerde kimse yaşamıyor. Mantırları eski evleri ile uygarlıkların yaşadığı adada Eski Rum evlerinde konaklamak, tarihi yaşamak adına önemli, Zehra Teyze 'nin ve İsmet Hanım'ın Pansiyonları ünlü. İsmet Hanım'ın pansiyonu ben kendimi bildim bileli var,içindeki eşyalarda aslına uygun antikalar.İsmet Hanım vefat etti , şimdi oğlu işletiyor, kime sorsanız gösterir.
Adanın arka tarafında yüzmek için berrak , temiz ve hiç kimsenin olmadığı , zeytin ağaçlarının eşlik ettiği koylar var. Kızlar bol bol deniz kabuğu topladı.Deniz tatilinde deniz kabuğu toplanabilmeli öyle değil mi?
Adanın Dalyan Boğazı tarafında bulunan deniz feneri ve arkasında zeytin ağaçları.
Adadan yarım sasatte bir Ayvalık'a deniz motoru kalkıyor. Ben kızlarımın yaşında (yaklaşık 25 yıl önce)aynı motorla Ayvalık'a giderken denizde yunus balıklarının oynadığını çok iyi hatırlıyorum. Şimdi olsa böyle bir görüntü Ayşe ve Zeynep 'i ne kadar mutlu ederdi. Görebildikleri sadece birkaç azman deniz anası oldu ki bunlarda çığlık atmalarına yetti.Demek bu gidişle torunlarım deniz anası bile göremeyecek.Perşembe günleri adadan deniz yolculuğu yaparak ünlü Ayvalık pazarına gitmek çok keyifli. Ayvalık'ın daracık sokaklarında kurulu pazara Yunan adalarından rağbet eden çok.Bildiğimiz sosyete pazarı ama yöresel ürünler ve Yunanlı müşterilere hitep eden malzemeler var.
Adanın Ayvalık'a bakan kıyısında çay bahçeleri, dondurmacılar ve lokantalar var. Sakızlı dondurma Girit usulü yapılıyor , özellikle külahıyla birlikte çok nefis.Lokantalarda zeytinyağlı birşeyler yemek istiyorsanız aldanırsınız, çünkü zeytin ağaçlarının dibinde ayçiçek yağı kullanılıyor. Genel menü balık ve sardalya balığının yavrusu olan küçücük papalina balığı çok meşhur .Cunda adasında lokantaya giderseniz zeytinyağlı yemek istediğinizi mutlaka belirtin. Yabani otlar ve sebzelerle yapılan deniz mahsulleri yemekleri Cunda’ya özgü lezzetlerden. Ben deniz mahsulleri yiyemiyorum ama Ada pastanesinde lokma tatlısını deneyin derim .Ada peynirinden yapılmış özel tostu yemeden ve bir şişe "Giritli" zeytinyağı almadan ayrılmayın.Giritli 'de ada zeytinlerinden yapılmış zeytinyağını bulmak mümkün ayrıca zeytinyağında bekletilen peynirde farklı bir tat.
Adada gelecek yaza buluşmak ve bu bilgileri hatırlamak üzere...
Perşembe, Eylül 08, 2005
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
8 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
merhaba yazınızı okunca doğma büyümede cundalı oluca inanın çok duygulandım.yazdıklarınızı tekrar yaşar gibi oldum.5 senedir marmariste yaşıyorum burasıda çok güzel bir yer.fakat insanın herhalde doğduğu yer bir başka güzel.beni sevindiren cundanın ve ayvalığın güzeliğinin geçde olsa çoğu kişi tarafında farkedilmesi.
HÜLYA KURŞUN SARAÇOĞLU
Sevgili Hülya ,
Bir adalıyla tanışmak çok güzel.Benim çocukluk tatillerim adada geçti uzun bir süre şimdide yazın fırsat bulup gitmeden edemiyorum.Adada yaz gecelerinden bahsetmeyi unutmuşum, sahil boyunca gidip gelmek , tezgahları seyretmek,sahilde ya bir düğün ya da sünnet düğünü olurdu, sonra bir fırıldakçı vardı atık kağıtlardan fırıldak yapıyordu. Zeytin çekirdeğinden tespih ve kolyeler aklımda kalmış.Balıkçıların ağlarını tamir etmek için sermeleri ve benim onlar üzerinde sek sek oynamam.
aslı altan altundal
Aslı'cım, Cunda'nın tadı damağımda kaldı.Biz tekne turuyla gittiğimiz için bir gözümüz gördü,bir gözümüz görmedi adayı.Sahilde harabe bir bina vardı,ön ve arka girişinde uzun sütünlar olan.Binanın bulunduğu sokağın adı Taş Mektep Çıkmazı'ydı galiba.Ne olduğunu merak etmiştim.Bir de Güneş Saati dikkatimizi çekmişti.Çocuklar hemen güneş saatini kullanmaya başlarken ben de yanındaki plaketi okumaya başladım.Yazıyı bitirdiğimde gözlerim nemlenmişti.Sevgiyi nerde bulursam hemen kendimden geçiyorum işte.Yazıda tanıtılan kişinin adı Erol'du galiba.,keşke yazsaydım .Sanırım bu konuda bana biraz bilgi verebilirsin.Sevgiler. Meltem Atan
Meltem Atan
Cok guzel bir yazi! Biraz da Ayvalik tan bahsetseniz! Selamlar
Haluk Direskeneli
hala buralarda oldugum için mutluyum. gerçi fazla da kalmadi ya.. bir kaç güne kadar yine yolcu yolunda gerek halinde olacagiz.
kizlara da sana da kolay gelsin diyorum. okul isleri zor isler.
tijen
Tijen
Sevgili Meltem,
Yorumunu okuyunca güneş saatinin de fotoğrafını çekip tanıtsaydım diye hayıflandım. Güneş saati Erol Keskin 'in vasiyet üzerine yapılmış , ailecek teker teker çıkıp denedik. Yerdeki işaretlerle başın gölgesinin düştüğü yer saat ibresiyle aynı oluyor.Cunda 'nın simgesi haline geldi. Ne yazık ki plaketi ben de not almadım ama sen gerçekten çok duygusal birisin Meltem.Hayırlı bir okul dönemi diliyorum sana da.
Haluk Bey, Ayvalık' la notları da yazarım bir gün. Sevgili Tijen,
Gerçekten çok şanslısın- tüm yazı o bölgede geçirebildiğin için. Biz de tabii yazılarını okuyarak nasipleniyoruz. Çok sağol.
aslı altan altundal
MERHABA ASLI HANIM,
SİTENİZ VE YAZILARINIZ ÇOK GÜZEL PEK TABİİ FOTOĞRAFLARINIZDA.CUNDAYA VE AYVALIĞA İKİ SENE ÖNCE EŞİMLE BALAYI İÇİN GİTTİK.BÖYLE BAŞLADI TANIŞIKLIĞIMIZ ADAYLA VE HALA TADI DAMAĞIMIZDA ZEYTİNYAĞI TUTUKUMUZ DAHA DA PEKİŞTİ.ZEYTİNYAĞI SAYESİNDE GÜZEL ARKADAŞLIKLAR KUDRUK.YAŞAM GERÇEKTEN MÜTEVAZILIĞIYLA,BASİT TARAFLARIYLA VE BU GÜZEL TATLARLA OLUŞAN DOSTLUKLARLA GÜZEL.BU FELSEFEYE AÇIK HERKESE MERHABA.
neslihan pakel il
slm aslı hanım sızın sıtenız yazılarınız sarkılarınz daha dogrusu sız cok guzelsınız kıb
aslı
Yorum Gönder