Patlıcan genellikle dilimlenip ipe dizilerek kurutuluyor. Babaannem patlıcanı "karnıyarık " şeklinde kuruturmuş.Patlıcanın ortası kesilir, iç kısmının iyi kuruyabilmesi için sapı fotoğraftaki gibi yerleştirilir, etli kısımları dilimlenir. Çok çabuk kuruyan bir sebze olduğundan , kağıt üzerinde güneşe yerleştirilerek kurutulur. Böylelikle kışın kuru patlıcandan karnıyarık , imam bayıldı gibi yemekler yapılabilir.
Biber kurutmak biraz uğraş gerektiriyor. Sapları düzgünce çıkarılıp yıkanacak ve uç kısımlarından ters çevrilerek ipe dizilecek . Uzun süre güneş gören bir yerde bekletilecek. Kuru biber dolmasını çok sevdiğim için birkaç kilo biber kuruttum. Siz de ihmal etmeyin derim. :)
5 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
bu kurutma işlemi hep zor bir iş gibi gelirdi bana, şimdi okudugum kadarıyla yıkayıp ayıklayıp ipe dizip,gunes goren bir yere asmak yeterliymiş..
bunlarla yapılan lezzetleri bekleriz artık:)
Eskiden zamanı dışındaki sebzeleri bulmak çok zormuş, şimdi her mevsim herşey var nerdeyse ama herşeyi zamanında tüketmek de en doğrusu, yada yine eskilerin yaptığı gibi kurutmak da sağlıklı bir yöntem sanıyorum. Ben de biberle işe başlıyım .. çok teşekkürler hatırlatma için...
kurutulmuş sebzeler çok lezizi oluyor,dondurucu (saklasam da ) bana pek cazip gelmiyor.fotolar çok güzel.elinize sağlık.sevgiler...
peki bu karnıyarıklık patlıcanı yazdan kurutunca kışın nasıl kullanıcaz koynar su döküp yumuşatmamız lazımmı kararmazmı
bende yeni deniycem bahçeme diktim oldukları zaman kurutucam kolay gelsin sengul
Yorum Gönder