Nesilden nesile aktarılan tariflerin korunması, mutfak kültürümüzün devamlılığını sağlayabilmemiz açısından çok önemli.Eskilerin tariflerinde her zaman püf noktaları olur ve bunların uygulanması o hep alıştığımız tadı alabilmemizi sağlar
Çemen, zengin mutfak kültürümüzün orjinal tadı "Kayseri pastırması" nın ana maddesi ayrıca kahvaltılık olarak da tüketiliyor.Pek çok insan çemen kokusundan rahatsız olduğu için yemek istemeyebilir ama rahmetli anneannemin tarifine göre yapıldığında kesinlikle çemen kokusu sizi rahatsız etmeyecek. Çemeni hazırlarken kullanacağınız kimyonu da evde hazırladığınızda, kokusu ve tadı çok daha farklı oluyor.
Hazırladığınız çemeni, kızarmış tereyağlı ekmeğin üzerine sürerek ya da yağda yumurtaya karıştırarak tüketebilirsiniz.
Kimyon Baharatının Evde Hazırlanması
Kimyon çekirdeklerini , fotoğraftaki gibi, aktardan alıp, ayıklayıp , yıkayın. Suyunu süzdükten sonra tepsiye yayıp kurutun. Kuruyan çekirdekleri, mümkünse toprak kapta, orta ateşte, yakmadan , açık sarı renkte ve güzel kimyon kokusu olana dek , hızlı zızlı karıştırarak kavurun. Tepsiye serip soğutun.Baharat çekme makinasında çok ince olacak şekilde çekin ve kavanoza doldurun. Ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın. Hazırladığınız kimyon baharatını istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Çemen yapımında da lezzeti sağlayacak en önemli baharat.
Çemen Yapımı
Malzemeler:
-25 g çemen tozu
-6 iri diş sarımsak( çok iyi dövülmüş)
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı yeni bahar
-1 yemek kaşığı kimyon
-3 yemek kaşığı tatlı kirmızı toz biber
- isteğe bağlı acı biber
-tuz
Servis Sırasında:Yenilecek miktara sızma zeytinyağı ve çok ince çekilmiş ceviz eklenebilir.
Çemeni Kokusuz Hazırlayabilmenin Püf Noktası :
Aktardan aldığınız çemen tozunu eleyin, çukur bir kabın içine koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyip , 2 gün soğuk bir yerde arada bir karıştırarak bekletin.Bu sayede çemenin kokusu yedikten sonra rahatsız etmeyecek.
Islattığınız çemen tozunun suyunu süzdükten verilen malzemeleri iyice karıştırarak çemeni hazırlayın.
Çemen, zengin mutfak kültürümüzün orjinal tadı "Kayseri pastırması" nın ana maddesi ayrıca kahvaltılık olarak da tüketiliyor.Pek çok insan çemen kokusundan rahatsız olduğu için yemek istemeyebilir ama rahmetli anneannemin tarifine göre yapıldığında kesinlikle çemen kokusu sizi rahatsız etmeyecek. Çemeni hazırlarken kullanacağınız kimyonu da evde hazırladığınızda, kokusu ve tadı çok daha farklı oluyor.
Hazırladığınız çemeni, kızarmış tereyağlı ekmeğin üzerine sürerek ya da yağda yumurtaya karıştırarak tüketebilirsiniz.
Kimyon Baharatının Evde Hazırlanması
Kimyon çekirdeklerini , fotoğraftaki gibi, aktardan alıp, ayıklayıp , yıkayın. Suyunu süzdükten sonra tepsiye yayıp kurutun. Kuruyan çekirdekleri, mümkünse toprak kapta, orta ateşte, yakmadan , açık sarı renkte ve güzel kimyon kokusu olana dek , hızlı zızlı karıştırarak kavurun. Tepsiye serip soğutun.Baharat çekme makinasında çok ince olacak şekilde çekin ve kavanoza doldurun. Ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın. Hazırladığınız kimyon baharatını istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Çemen yapımında da lezzeti sağlayacak en önemli baharat.
Çemen Yapımı
Malzemeler:
-25 g çemen tozu
-6 iri diş sarımsak( çok iyi dövülmüş)
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı yeni bahar
-1 yemek kaşığı kimyon
-3 yemek kaşığı tatlı kirmızı toz biber
- isteğe bağlı acı biber
-tuz
Servis Sırasında:Yenilecek miktara sızma zeytinyağı ve çok ince çekilmiş ceviz eklenebilir.
Çemeni Kokusuz Hazırlayabilmenin Püf Noktası :
Aktardan aldığınız çemen tozunu eleyin, çukur bir kabın içine koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyip , 2 gün soğuk bir yerde arada bir karıştırarak bekletin.Bu sayede çemenin kokusu yedikten sonra rahatsız etmeyecek.
Islattığınız çemen tozunun suyunu süzdükten verilen malzemeleri iyice karıştırarak çemeni hazırlayın.
16 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Uzun zamandır bu soru kafamdaydı ama vukuu bulup araştırmalarıma bitürlü başlamamıştım.
Şanslıyım şanslı.
Teşekkür ederim bu güzel paylaşım için.
Kimyon sever anne Çiğdem
www.oglakkizlari.blogspot.com
Güzel bir bilgilendirme olmuş...
ayyyy,buna bayıldım,ben nasıl görmemişim bunu...
tavda yumurtayla pisirin bi harika oluyor
Kafayı kirmissin millet.pastirmanin disinda olan karisim,asla cemen degil,ayrica salca falan katilmaz,milket duymus herkez yeni tarif uyguluyor. Kayseriye maca gidinde
States disinda ceyrek ekmek cemen satilir.yeyin de cemen gorun.salca yemeyin.
Kiss tarif
2 kasik cemen unu
1 kasik kimyon
1 discuss sari mask
Orjinal hali ilk sulla ceneni Karin itice kimyonu ve sarimsagi ilave edin Brazil tux iyi olur.
Irtenirse tatli to bier ilave edilebilr,rengi kirmizi olsun dite, yoksa ordinal rengi kina karisimi gibidir.
Tarifinizi uyguladım ve gerçekten terleyince kokutmayan insanı rahatsız etmeyen bir çemen tarifi, ellerinize sağlık. Sizden öğrenmek istediğim bir şey vardı cevaplarsanız sevinirim.Tarifi 10 katıyla yani 250gr çemen ununa uygun olarak yapıyorum, eş-dost da faydalansın diye. Ben çemen tozunu dediğiniz gibi bir kaba hemde büyükçe bir kaba boşaltıyorum ve 3-4 gün dolapta gelip gittikçe karıştırarak bekletiyorum. Süzme işlemine gelince, macun kıvamında olan çemen unlu suyu süzüp birde sağlama almak için yıkayınca neredeyse hiçbirşey kalmıyor. Devamlı karıştırınca macun haline geliyor yok eğer karıştırmazsam bu seferde toparlak halde kalıyor ve kokusuz hazırlanmayacağı fikri oluşuyor bende. Çok ince gözlü plastik süzgeç kullanıyordum bu sefer de tülbent denemeyi düşünüyorum. Acaba bu aşamada yanlış yaptığım bir şey mi var? yada bana önerebileceğiniz bir şey var mı? kokusuz olması benim için çok önemli.şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Cem Tuna , kuru çemen önce eleniyor, sonra üzeri geçene kadar su konup buzdolabında 2 gün ara sıra karıştırılarak bekletiliyor. Su çemenin üzerine çıkınca yani çemen dibe çökünce üstte kalan su dökülüyor. Çemen hiçbir şekilde süzülmüyor. Üste çıkan su dökülüyor , diğer malzemelerle karışınca kıvam oluşuyor.
Anladığım kadarıyla çok fazla karıştırmaya gerek yok. Ben yaptığımda bayağı kıvamlı bir karışım oluyor tabiri caizse salya gibi bir hal alıyor. Sanırım çok fazla karıştırıyorum. Dediğiniz şekilde yapsam terleyince kokutur gibi bir tereddüt oluşuyor bende. Sizin görüşünüz nedir?
Hem sarımsak kullanılacak hem de kokusuz�� Nasıl birşey bu????
cemen kokusu olmuyor sarimsak koymayabilirsiniz
Kaşık derken çemen unu çorba kaşığı mıdır, kimyon çay kaşığı mıdır
Çemen unu ve kimyona
Çemen unu ve kimyon için kaşık ölçünüz nedir kartalusa
demekki kokusuz cemen boyle yapiliyormus
Belki o koku gidiyor dediginiz ilk suyununda sifasi !!Nerden biliyorsunuz.Ben sahsen sifasindanda faydalanmakbicin yapmak isterim
Gerçekten mükemmel bir tarif. Mutlaka deneyin kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olabilir.
Yorum Gönder