- Türkiye 150 milyon zeytinağacı ile dünya ikinciliğine koşuyor...
-Şanlıurfa ve Gaziantep 'e 40 milyon zeytinağacı dikilecek.
-Türkiye zeytinyağı üretiminde dünya 4.sü.
-Türk mutfağı "zeytinyağlılar" adı altında çok zengin bir menüye sahip.
Bu umutlu ve mutlu bütünlüğü bozan durum şu:
- Akdeniz ülkelerinde kişi başına zeytinyağı tüketimi 15-20 kg iken Türkiye 'de bu miktar 1 kg civarında.
Tüm inanışların kutsal saydığı doğusundan batısına zeytin ağaçlarıyla dolu bu bereketli ülkede yaşayan şanslı insanlar, neden sağlığın ve uzun yaşamın simgesi olan zeytinyağını bu kadar az yiyor... "Alışkanlıklar ve farklı bir damak tadı nın oluşması" öncelikli sebep bana göre. Mesleğim gereği 15-18 yaş aralığında(Ankara'da yaşayan) görüştüğüm yüzlerce genç insan zeytinyağını ya hiç tanımıyor, ya da sadece salata sosu olarak biliyor.Dünyada önemi sürekli artan zeytinyağı bizim ülkemizde yerinde saymaya devam ediyor. Gençlerimiz ve çocuklarımız zeytinyağı kültürünü öğrenmeli. Şöyle zeytinyağına kırılmış yumurtanın kokusuna , tadına varmalı. Zeytinlerin yüzdüğü altın sıvıya ekmek batırıp yemeli- var mı böyle bir tat. Zeytinyağıyla pasta yapalım, börek yapalım, çorba yapalım, hafifleyelim, ruhumuz da hafiflesin.
Haydi arkadaşlar " Zeytinyağı Sofralarımızda " olsun.
Sizde zeytinyağı kullanımını artırmayı hedefleyen bu çağrıya destek verin ve değerli bir hediye alma şansına sahip olun.
Yapmanız gereken tek şey bu yazının altındaki "yorum yazabilirsiniz " kısmına en sevdiğiniz zeytinyağlı yemeğin ismini ve kısaca tarifini, adınız ve yaşadığınız şehirle birlikte yazmak. Sonrasında tüm katılımcılar arasında yapılacak çekilişle bir kişiye Laleli Zeytinciliğin uluslararası yarışmalarda altın ödüller kazanmış 750 ml naturel sızma zeytinyağı (solda fotoğrafını görüyorsunuz) armağan olarak gönderilecek.
Haydi arkadaşlar yorumlarınızı yazın,
Zeytinyağı sofralarımızda olsun !
*Laleli Zeytinciliğe "Zeytinağacı " na verdiği destekten ötürü teşekkür ederim.
*Yorumlarınızı 8 Aralık 2006 tarihine kadar yazabilirsiniz.
Çarşamba, Kasım 22, 2006
Pazar, Kasım 19, 2006
Zeytinağacı Hürriyet Gazetesinde
Ezgi Başaranın yaptığı röportajla yemek blogları Hürriyet Pazar ekine konuk oldu. Zeytinağacı 'da aralarında. Pek çok yakınım arayıp haberi bana duyurdu . Ben de mutlu oldum tabii...
Yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
Çarşamba, Kasım 15, 2006
Çikolatalı Fırdöndü Kurabiye
-Sürpriz bisküvi yemek isteyen elime mum diksin...
-Kale kule kapanıyor, elini çeken bisküvi yi-ye-mi-yor
Bizim evde pek sık tekrar ediliyor bu tekerleme, özellikle tatlı birşeyler için söylenmişse elini çekene de pek rastlanmıyor.
Bisküvi yemeği kabul edenler önce görüntüden etkilenip nasıl yapıldığını merak ediyorlar, sızma zeytinyağı ile yapılan sürprizi tadarken de gülüşüyorlar. Fırdöndü ismi de çok komik canım...
Malzemeler
-3/4 su bardağı zeytinyağı
-2/3 toz şeker
-1 çay kaşığı vanilya
-1 yumurta
-1+3/4 su bardağı un
-1/4 su bardağı kakao
Yapılışı
Yağ, vanilya, şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Karışımı iki eşit parçaya bölün. Parçalardan birine 1 su bardağı un , diğerine 3/4 su bardağı unla birlikte kakaoyu ekleyin. Kakaolu ve kakaosuz olmak üzere iki ayrı hamur elde edin. 20*30 cm boyunda iki adet yağlı kağıt hazırlayın.
Hamurların herbirini yağlı kağıt üzerine yayın (fotoğraftaki gibi).Buzdolabında 1 saat bekletin. Buzdolabında beklettiğiniz hamurları kakaolu altta kalacak şekilde üst üste koyun yağlı kağıtları çıkarıp rul şeklinde sarın. Rulodan 5mm lik parçalar keserek fırın tepsisine yerleştirin.180 C fırında 10- 12 dakika kurutmadan ve kızartmadan pişirin.
-Kale kule kapanıyor, elini çeken bisküvi yi-ye-mi-yor
Bizim evde pek sık tekrar ediliyor bu tekerleme, özellikle tatlı birşeyler için söylenmişse elini çekene de pek rastlanmıyor.
Bisküvi yemeği kabul edenler önce görüntüden etkilenip nasıl yapıldığını merak ediyorlar, sızma zeytinyağı ile yapılan sürprizi tadarken de gülüşüyorlar. Fırdöndü ismi de çok komik canım...
Malzemeler
-3/4 su bardağı zeytinyağı
-2/3 toz şeker
-1 çay kaşığı vanilya
-1 yumurta
-1+3/4 su bardağı un
-1/4 su bardağı kakao
Yapılışı
Yağ, vanilya, şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Karışımı iki eşit parçaya bölün. Parçalardan birine 1 su bardağı un , diğerine 3/4 su bardağı unla birlikte kakaoyu ekleyin. Kakaolu ve kakaosuz olmak üzere iki ayrı hamur elde edin. 20*30 cm boyunda iki adet yağlı kağıt hazırlayın.
Hamurların herbirini yağlı kağıt üzerine yayın (fotoğraftaki gibi).Buzdolabında 1 saat bekletin. Buzdolabında beklettiğiniz hamurları kakaolu altta kalacak şekilde üst üste koyun yağlı kağıtları çıkarıp rul şeklinde sarın. Rulodan 5mm lik parçalar keserek fırın tepsisine yerleştirin.180 C fırında 10- 12 dakika kurutmadan ve kızartmadan pişirin.
Perşembe, Kasım 09, 2006
Toprağın Altındaki Hazine:Patates
Çok ama çook eski zamanların birinde gözü altından başka bir şey görmeyen bir kral varmış. Öyle ki sonunda neyi tutsa , neye dokunsa altına dönüşmeye başlamış. Her yer pırıl pırıl zenginlik içindeyken kral açlıktan kıvranıyormuş. Çünkü eline aldığı bir lokma yiyecek hemen altın oluveriyormuş. Sonunda kral "keşke tuttuğum altın olmasaydı da patates olsaydı, karnım doysaydı" deyivermiş.
Tüm dünyada en çok sevilen vazgeçilmez bir tattır patates . Değişik mutfakların patatesli mönüleri her damağa hitap eder. Bizim evde de en çok tüketilen sebze, bu nedenle patates nasıl yetişir diye merak ettik ve geçen bahar bahçeye birkaç patates gömdük. Sonuç, yukarıdaki fotoğraf...Tuttuğunuz patates olsun !
ISPANAKLI PATATES KÖFTESİ
Vejetaryen beslenme için önerilen güzel ve pratik bir tarif . Önce patatesle köfteyi hazırlıyorsunuz sonra kavurduğunuz ıspanakları üzerine yerleştirip , kaşar peyniri ve domates sosla birlikte fırına veriyorsunuz.
Malzemeler
Patates Köftesi için:
- 5 adet haşlanmış patates
- 2 dilim ekmeğin içi
- 2/3 demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/4 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 300 gr ıspanak
- 1 küçük kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 çay bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
- ıspanağı kavurmak için zeytinyağı
- patatesi kızartmak için 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 adet domates(rendelenmiş)
Haşlanmış patatesleri rendeleyip iyice yoğurun.İnce kıyılmış maydanoz, ıslatılmış ekmek içleri, yumurta, kaşar peyniri ile baharatları ekleyip bir süre daha yoğurun.Yağlanmış tavada yuvarlak şekillendirdiğiniz köfteleri kızartın. Diğer taraftan soğan ve sarımsakla birlikte ıspanağı kavurun . Patatesleri fırın tepsisine dizin, herbirinin üzerine bir parça ıspanak koyun en üste kaşar peyniri serpiştirin. Rendelenmiş domatesleri ekleyerek 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
PATATES YUVASINDA YOĞURT SOSLU HAVUÇ
Özel sofralar için hem göze, hem damağa hitap eden bir salata...
Malzemeler
-4 adet haşlanmış patates
-2 tane havuç
-1 tutam dereotu
-4 yemek kaşığı yoğurt
-yarım limon suyu
-4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz , karabiber
Yapılışı
Patatesleri iyice ezip, limon suyu , tuz, karabiber ve zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın. Patatesli karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp , baş parmağınız yardımıyla içini oyup servis tabağına yerleştirin. Diğer tarfta rendelediğiz havuçları bir miktar zeytinyağında soteleyin. Havuçları patateslerin içine doldurup üzerine yoğurt dökün.
ZEYTİNYAĞLI PATATES SARMASI
Küçük asma yapraklarına patatesle hazırlanan içi sarıyoruz . Değişik bir tat , denemeye değer...
Malzemeler
-2 adet orta boy haşlanmış patates
-1 su bardağı pirinç
-2 adet küçük soğan
-2 kahve fincanı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-yarım demet taze nane
-250 gr asma yaprağı
-2 su bardağı su
-tuz , karabiber
Yapılışı
patatesleri rendeleyin, ince doğranmış soğan, nane, pirinç, toz şeker, tuz , karabiber ve zeytinyağı ile karıştırın. Hazırladığınız içi haşlanmış asma yapraklarına (ben salamura kullanmış) sarın, tencereye dizip su ekleyerek kısık ateşte pişirin . Soğuk olarak servis yapın.
Not: Tarifler:1) Pratik Ev Yemekleri/ Oktay Aymelek
2) Vejetaryen Yemekleri/Prof. Dr. Ayşe Baysal, Doç.Dr. Sevil Başoğlu, Dr. Efsun Karabudak
YE #16 etkinliği için Evren 'e teşekkürler.
Çarşamba, Kasım 01, 2006
Havuç güzelleri
Oldukça sevindirici ! bir haberle karşı karşıyayız: Türkiye 'de topraksız tarım hızla gelişiyormuş. Sebzeler toprağın olmadığı bir ortamda yetiştiriliyor, yüksek verim , pürüzsüz bir görünüm ile piyasaya sunuluyor. "Tarım" ve" topraksız" kelimelerinin yan yana gelmesi, benim tüylerimi diken diken etmeye yetiyor.Topraksız tarım ve genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili tüm tartışmalar bir yana , bir tüketici olarak markete veya pazara gittiğimde aldığım ürünün GDO 'lu tarım ürünü olup olmadığını veya GDO içerip içermediğini bilmek hakkına sahip olmalıyım. Siz olsanız hangisini tercih edersiniz? Pazara gittiniz , karşınızda iki ayrı tezgahta havuçlar yığılmış. Birinde organik üretim yazılı, yani hiç bir kimyevi gübrenin , sentetik ilacın kullanılmadığı tohumu ile oynanmamış,binlerce yıl olageldiği gibi, tabii yolla yetişmiş havuçlar . Diğer tezgahta ise topraksız tarım üretimi yazılı, GDO 'lu tohumdan, toprak - güneş görmeden bilgisayarla geliştirilmiş havuçlar. Evet hangi tezgah daha cazip sizin için.
İşte fotoğrafta gördükleriniz bahçede 100% doğal yolla yetiştirdiğim havuçlar. Benim havuç güzellerim. Toprak anadır Türkçemizde. Toprak , güzellikleri sunmaya hazır yeterki daha fazlası için bereketi bozmayalım. Havuçlar bir başka güzelle , zeytinyağı ile buluşup lezzetli bir yemek oldu...
Zeytinyağlı Havuç Yemeği
Malzemeler
-9 orta boy havuç
-2 orta boy soğan
-5 diş sarımsak
-4 yemek kaşığı pirinç
-8 yemek kaşığı zeytinyağı
-11/2 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 su bardağı su
-3-4 dal maydanoz
Yapılışı
Soğanı ve sarımsağı soyup, soğanı yarım daire şeklinde incecik doğrayın. Sarımsağı bütün olarak , zeytinyağı ve soğanla tencereye koyun. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 4-5 dakika pişirin. Sarımsak , tuz ,şeker ve suyu katın. Kaynayınca yarım daire şeklinde doğradığınız havuçları tencereye ekleyip üzerine pirinci serpiştirin.Kısık ateşte yemeği pişirin. Servis yaparken üzerine ince doğranmış maydanoz serpin.
Tarif : Ayşe Baysal / Vejetaryen Mutfağı
İşte fotoğrafta gördükleriniz bahçede 100% doğal yolla yetiştirdiğim havuçlar. Benim havuç güzellerim. Toprak anadır Türkçemizde. Toprak , güzellikleri sunmaya hazır yeterki daha fazlası için bereketi bozmayalım. Havuçlar bir başka güzelle , zeytinyağı ile buluşup lezzetli bir yemek oldu...
Zeytinyağlı Havuç Yemeği
Malzemeler
-9 orta boy havuç
-2 orta boy soğan
-5 diş sarımsak
-4 yemek kaşığı pirinç
-8 yemek kaşığı zeytinyağı
-11/2 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 su bardağı su
-3-4 dal maydanoz
Yapılışı
Soğanı ve sarımsağı soyup, soğanı yarım daire şeklinde incecik doğrayın. Sarımsağı bütün olarak , zeytinyağı ve soğanla tencereye koyun. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 4-5 dakika pişirin. Sarımsak , tuz ,şeker ve suyu katın. Kaynayınca yarım daire şeklinde doğradığınız havuçları tencereye ekleyip üzerine pirinci serpiştirin.Kısık ateşte yemeği pişirin. Servis yaparken üzerine ince doğranmış maydanoz serpin.
Tarif : Ayşe Baysal / Vejetaryen Mutfağı
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)