Çok çok sevdiğim , çocukluğumla ve Eskişehir 'le özdeşleşmiş , asla unutmak istemediğim bir tarif. Çöreği olması gerektiği gibi yapabilmek için , haşhaş tohumlarını aktardan alıp bir dizi işlemden geçirmek gerekli. Şimdilerde hazır kavanozda haşhaşlı iç satılıyor ama tadı evde hazırlanılan gibi olur mu bilmem , kullanılan yağ da önemli. Annemin vermiş olduğu biraz uğraştırıcı ama sonrasında uzun süre kullanabileceğiniz, haşhaşlı iç hazırlama tarifi:
Haşhaşlı İçin Hazırlanması:
1.Haşhaş tohumlarını aktardan satın alın.
2. Yıkayıp kurutun.
3. Toprak tavada , tahta kaşık yardımıyla mis gibi kokana ve rengi biraz koyulaşana dek kavurun.
4. Kahve çekme makinasında çekin.
5. Kavanoza koyup bulamaç haline gelene kadar üzerine zeytinyağı (veya dilediğiniz sıvı yağ) ilave edin ve miktara göre 1-2 tatlı kaşığı şeker ekleyerek karıştırın. Bu iç, yağ ilavesi sayesinde sıvı halde olmalı.
6. Kavanozun ağzını kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman iç hazır.
Çörek Hamurunun Hazırlanması:
Hamur Malzemeleri:
-1/2 çay bardağı sulu yoğurt
-1 çay bardağı süt
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz
-1/4 paket yaş maya
-4 su bardağı kadar un
Unu hamur yoğurma kabına alarak ortasını açın. Yoğurt , süt , yağ , tuz , şeker ve mayayı , unun ortasına koyarak yavaş yavaş yoğurun. Gerekirse ılık su ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız hamur oldukça yumuşak bir hamur olmalı. 10 dakika kadar dinlendirip tekrar yoğurun. Eğer elinize bulaşıyorsa , elinizi unlayıp yoğurabilirsiniz. Üzerini örterek mayalanması için ılık bir yerde 1-2 saat bekletin.
Çöreğin Yapımı:
1. Mayalanmış olan çörek hamurunu yoğurun.
2. Yumruk büyüklüğünde 10 bezeye ayırın. Bezelerin üzerini nemli bezle örtün.
3. Herbir bezeyi incecik açın. Yumuşak hamur kolaylıkla açılır. Unlayarak açabilirsiniz.
4. Açtığınız bezenin tamamına haşhaşlı içi yayın. İsterseniz ince çekilmiş ceviz serpiştirebilirsiniz.
5. Hamuru rulo şeklinde kıvırın.
6. Rulo haline gelen hamuru , iki ayrı yöne kıvırıp uzatarak , helozonik şekilde döndürün. Böylece hamur incelmiş oluyor.
7. Hamuru esnetmekten korkmayın.
8. Hamura istediğiniz şekli verebilirsiniz.
9. Tepsiye yerleştirdiğiniz çörekleri , ikinci defa mayalamanız gerekiyor. Fırına koyarak 50 C den az bir ısıda kabarana kadar bekletin.
10. Kabaran çörekleri 180 C de 30 dakika pişirin. Ayran veya komposto ile servis yapabilirsiniz.
Perşembe, Şubat 18, 2010
Çarşamba, Şubat 10, 2010
Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar ve Tarihten Mutfak Eşyaları
Ankaralılar acele edin !
Ankara/ Çengelhan Rahmi Koç Müzesi'nde sergilenmekte olan Henry Kupjack 'ın büyüleyici "minyatür odalar sergisi " 14 Şubatta sona eriyor. Bu minyatür odalar , küçük bir pencereden kültüre , tarihe , sanata ve dünyaya bakış demek. Henry Kupjack bu kadar ayrıntıyı nasıl düşünebiliyor ve gerçekleştiriyor inanamayacaksınız...
Winter Garden Theatre
Yukarıdaki fotoğrafta 1900 'lerde Broadway New York 'ta inşa edilmiş Winter Garden tiyatrosunun kulisi canlandırılmış. Resmi büyüterek her detayın nasıl sabırla tasvir edildiğini ve renklerin muhteşemliğini görebilirsiniz.
French Provincial Bedroom
1850 yılına ait Fransız " country " tarzında bir yatak odası ... Söveli tavan , kalın taş duvarlar ve kırmızı kiremit zemin olmak üzere Fransız taşra evinin birkaç özelliği yansıtılmış. Penceredeki perdelere bayıldım, bu dekorasyon tarzı çok sevimli geliyor bana.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde Mutfak Eşyaları
3000 yıl önce insanlar yiyecek saklamak ve pişirmek için hangi kapları kullanıyorlardı?
Kuş başlı su kabı,
Böyle kanatları ve ayakları olan bir çaydanlık ister miydiniz? Ben çok isterdim :))
M.Ö. 1000 yıllarında Frigyalılar tarafından kullanılıyormuş.
İki boğa heykeli uygarlığın simgesi. M. Ö. 2000 yıllarında yapılmış ve Hitit uygarlığına ait. Seramiğin işlenmesi ve renklendirilmesi, sanattaki ileri seviyeyi gözler önüne seriyor.
Hayvan yağı ve süt saklamak için kullanılan rengarenk boyanmış küpler , kaseler, huniler M. Ö 2000-1000 yıllarında Anadoluda hüküm sürmüş Hitit ve Frigya uygarlıklarına ait.
Kabartmalı , kulplu kaplar ve mataralar yine Hititlilerin ileri sanatlarına birer örnek.
Urartulara ait tunç kazan. M.Ö 1000 yıllarından kalma.
Urartu Krallığına ait tunç eşyalar...
Hayvan başlı, kulplu sürahi.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)