Perşembe, Şubat 19, 2009
" Baps Bread " Geleneksel İskoç Ekmeği
Kolay bir tarif olduğu için ve gerçekten bu küçük ekmekçikler pek sevimli gözüktüğünden "The Australian Women's Weekly" de bulduğum tarifi denemek için mutfaktaydım bugün. "Bap " İskoçya 'nın geleneksel bir ekmek çeşedi ve İskoçca'da küçük , yumuşak, yuvarlak ekmek somunu anlamına geliyor. Bap ekmeği yuvarlak ya da oval , beyaz veya biraz kahverengileşmiş ve üzerine un serpiştirilmiş , tepe noktasında da kabarıklığı önlemek için küçük bir çukur bulunan yumuşacık hafif yağlı bir ekmek.
Tarif çok kolay, ölçüye göre mayaladığınız hamuru pişiriyorsunuz, fakat benim hatam,fazla kızardıklarını düşünüp, pişen ekmekleri sıcak fırından çabucak çıkarmak oldu. Dolgun ve pürüzsüz yüzey görünümü birparça değişti. Fırında bekleterek soğutsaydım görüntü daha güzel olacaktı. Kahvaltıda yemek için oldukça uygun, zeytin ve zeytinyağı eşliğinde tabii...
Malzemeler:1 cup = 250 ml su bardağı
2 çay kaşığı (7 gr kuru maya)
1 çay kaşığı şeker
1/2 cup (125 ml) ılık su
1/2 cup (125 ml) ılık süt
2+1/4 cup un (335g)
1 çay kaşığı tuz (ben biraz fazla koydum)
20 g sızma zeytinyağı veya tereyağı
Yapılışı:
Maya , şeker,su ve sütü hamur yoğurma kabında karıştırın.Mayanın kabardığını görene kadar ılık bir yerde bekletin.Tuz , yağ , un ilave edin. 5 dakika kadar yoğurun. yumuşak ve elastik bir hamur olacak.Hamurun üzerini kapatarak, ılık bir yerde mayalanıp iki katına çıkması için en az 1 saat dinlendirin.
Mayalanan hamuru 6 eşit parçaya bölün. Tezgahı unlayın.Yuvarlak yayvan şekil verdiğiniz hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye 5 er cm aralıklarla yerleştirin.Üzerlerine un serpiştirin. Tepe noktasına küçük bir oyuk yapın. 220 C de 15 dakika pişirin. Hem renginin açık kalması hem de yumuşak olması için fazla pişirmeyin. Fırında soğuttuktan sonra servis yapın.
Pazar, Şubat 15, 2009
Masaldan Kurabiyeler
1900 'lü yıllardan beri çikolata üreten Hershey 'in gönderdiği tarifleri zaman zaman deniyorum. "Valantine Day Chocolate Cookie 'de bunlardan biri. Tarifte verilen katı yağ yerine ben taze süt kaymağı kullandım. Tahta çubuklar ise çocukların yediği magnum dondurmalardan sakladıklarım. Üzerlerini esmer şeker serpiştirerek süsledim. Ama sade olanlar daha çok beğenildi.Tarifin orjinaline buradan bakabilirsiniz.
Malzemeler: 14 adet Kurabiye
1 cup=250 ml su bardağı
- 2/3 cup taze süt kaymağı
- 1 +1/4 cup sugar
- 1 yemek kaşığı su
- 1 yemek kaşığı vanilya
- 1 yumurta
- 2 cup un
- 1/2 cup kakao
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 14 adet tahta çubuk
Yapılışı
Fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Hamur kabına kaymak , şeker, su ve vanilyayı koyarak mikserle çırpın. Yumurtayı ekleyin ve çırpmaya devam edin. Sonra un , kakao , tuz ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun .
Hamur sertçe ama ele yapışmayan kıvamda olmalı. Gerekirse, daha iyi şekil alması için buzdolabında dinlendirebilirdiniz. Ben birkaç saat beklettim sonra tekrar oda ısına getirip şekillendirdim.
Hamurdan 1/4 cup lık parçalar alarak yuvarlak şekil verip çubuklara geçirin. 180 derecede ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirin. Fazla pişirmek kurumalarına sebep oluyor. Soğuyan kurabiyeleri esmer şeker serpiştirerek süsleyebilirsiniz.
Pazar, Şubat 08, 2009
Hiç Denemeyenler İçin Fotoğraflı Gözleme Tarifi
Her zaman ve herkes tarafından sevilen iç malzemesiyle besleyici ve doyurucu gözlemeyi , hazır yufkadan yapmak yerine hamurunu açarak sunmak lezzet farklılığı sağlıyor. Gözleme yapacağınız günün bir önceki akşamından hamuru yoğurup hazırlamak pratik olabilir.
Malzemeler (5 kişilik)
Hamuru İçin
250 ml lik su bardağı ölçüsü ile
- 2,5 su bardağı un(300 gr.)
-1 tatlı kaşığı kuru maya (2,5 gr.) (instant kuru maya kullandım)
-yarım tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı şeker
-1/3 su bardağı zeytinyağı
-yarım su bardağı kadar ılık su
Üzerine Sürmek İçin: Bir miktar tereyağı
veya
Kızartmak İçin tavayı zeytinyağı ile yağlayabilirsiniz.
İç Malzeme:
Peynirli İç İçin : 250 gr beyaz peynir, 2-3 dal maydanoz
Patatesli İç İçin: 2 adet büyük boy haşlanmış patates, pul biber , tuz
Yapılışı
Öncelikle iç malzemeyi hazırlayın. Peyniri ezin ve kıyılmış maydanozla karıştırın. Patatesli isterseniz haşlanmış patatesi ezip pul biber ve tuzla karıştırın.
Hamur yoğurma kabına su hariç tüm hamur malzemelerini koyun. Ilık suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Elde ettiğiniz sertçe hamuru, üzerini örterek 20-30 dakika kadar mayalandırmaya bırakın. Mayalanan hamuru 5 eşit parçaya bölün.
Herbir bezeyi mümkün olduğu kadar ince ve yuvarlak açın. Kenarları düzgün olmazsa kesebilirsiniz. Hamur yağlı olduğu için çok kolay açılıyor.
Hazırladığınız içi yuvarlak açtığınız hamurun yarısına koyun.
Diğer yarıyı üzerine kapatarak kenarlarına bastırın.Gözleme kızartılmaya hazır...
İsterseniz teflon tavaya çok az zeytinyağı damlatarak gözlemelerin iki yüzünü kızartabilirsiniz. Bir diğer alternatif ve en çok tercih edilen, tavayı yağlamadan gözlemeyi kızartıp her iki yüzüne tereyağı gezdirmek.
Kızaran gözlemenin her iki tarafını da yağladıktan sonra vakit geçirmeden servis yapın. Yanına taze sıkılmış portakal suyu ikram edebilirsiniz.
Malzemeler (5 kişilik)
Hamuru İçin
250 ml lik su bardağı ölçüsü ile
- 2,5 su bardağı un(300 gr.)
-1 tatlı kaşığı kuru maya (2,5 gr.) (instant kuru maya kullandım)
-yarım tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı şeker
-1/3 su bardağı zeytinyağı
-yarım su bardağı kadar ılık su
Üzerine Sürmek İçin: Bir miktar tereyağı
veya
Kızartmak İçin tavayı zeytinyağı ile yağlayabilirsiniz.
İç Malzeme:
Peynirli İç İçin : 250 gr beyaz peynir, 2-3 dal maydanoz
Patatesli İç İçin: 2 adet büyük boy haşlanmış patates, pul biber , tuz
Yapılışı
Öncelikle iç malzemeyi hazırlayın. Peyniri ezin ve kıyılmış maydanozla karıştırın. Patatesli isterseniz haşlanmış patatesi ezip pul biber ve tuzla karıştırın.
Hamur yoğurma kabına su hariç tüm hamur malzemelerini koyun. Ilık suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Elde ettiğiniz sertçe hamuru, üzerini örterek 20-30 dakika kadar mayalandırmaya bırakın. Mayalanan hamuru 5 eşit parçaya bölün.
Herbir bezeyi mümkün olduğu kadar ince ve yuvarlak açın. Kenarları düzgün olmazsa kesebilirsiniz. Hamur yağlı olduğu için çok kolay açılıyor.
Hazırladığınız içi yuvarlak açtığınız hamurun yarısına koyun.
Diğer yarıyı üzerine kapatarak kenarlarına bastırın.Gözleme kızartılmaya hazır...
İsterseniz teflon tavaya çok az zeytinyağı damlatarak gözlemelerin iki yüzünü kızartabilirsiniz. Bir diğer alternatif ve en çok tercih edilen, tavayı yağlamadan gözlemeyi kızartıp her iki yüzüne tereyağı gezdirmek.
Kızaran gözlemenin her iki tarafını da yağladıktan sonra vakit geçirmeden servis yapın. Yanına taze sıkılmış portakal suyu ikram edebilirsiniz.
Çarşamba, Şubat 04, 2009
Ekmek ,Patates ,Bakliyat Torbaları ve Soğan Sepeti
Bu hoş ekmek ve patates torbalarını Tchibo 'da buldum.Kullanışlı olacaklarına inanıyorum. Ben evlenirken, annem mutfağım için , beyaz pamuklu kumaştan ekmek ve bakliyat torbaları dikmişti. Torbaların ağız ve bağlama kısmına sarı kumaştan biye geçirmişti.Bu torbaları da severek kullanıyorum.
Bakliyatları bez torbada saklamak daha sağlıklı. Ayrıca pratik oluyor. Üzerlerine bakliyat isimlerini işlemeyi istiyorum, ama henüz fırsatım olmadı.
Bu sepeti Ankara /Çıkrıkçılar Yokuşu'daki sepetçiden aldım.İçine soğan koymayı düşünüyorum. Evimdeki sepet sayısı her geçen gün artıyor...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)