Nesilden nesile aktarılan tariflerin korunması, mutfak kültürümüzün devamlılığını sağlayabilmemiz açısından çok önemli.Eskilerin tariflerinde her zaman püf noktaları olur ve bunların uygulanması o hep alıştığımız tadı alabilmemizi sağlar
Çemen, zengin mutfak kültürümüzün orjinal tadı "Kayseri pastırması" nın ana maddesi ayrıca kahvaltılık olarak da tüketiliyor.Pek çok insan çemen kokusundan rahatsız olduğu için yemek istemeyebilir ama rahmetli anneannemin tarifine göre yapıldığında kesinlikle çemen kokusu sizi rahatsız etmeyecek. Çemeni hazırlarken kullanacağınız kimyonu da evde hazırladığınızda, kokusu ve tadı çok daha farklı oluyor.
Hazırladığınız çemeni, kızarmış tereyağlı ekmeğin üzerine sürerek ya da yağda yumurtaya karıştırarak tüketebilirsiniz.
Kimyon Baharatının Evde Hazırlanması
Kimyon çekirdeklerini , fotoğraftaki gibi, aktardan alıp, ayıklayıp , yıkayın. Suyunu süzdükten sonra tepsiye yayıp kurutun. Kuruyan çekirdekleri, mümkünse toprak kapta, orta ateşte, yakmadan , açık sarı renkte ve güzel kimyon kokusu olana dek , hızlı zızlı karıştırarak kavurun. Tepsiye serip soğutun.Baharat çekme makinasında çok ince olacak şekilde çekin ve kavanoza doldurun. Ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın. Hazırladığınız kimyon baharatını istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Çemen yapımında da lezzeti sağlayacak en önemli baharat.
Çemen Yapımı
Malzemeler:
-25 g çemen tozu
-6 iri diş sarımsak( çok iyi dövülmüş)
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı yeni bahar
-1 yemek kaşığı kimyon
-3 yemek kaşığı tatlı kirmızı toz biber
- isteğe bağlı acı biber
-tuz
Servis Sırasında:Yenilecek miktara sızma zeytinyağı ve çok ince çekilmiş ceviz eklenebilir.
Çemeni Kokusuz Hazırlayabilmenin Püf Noktası :
Aktardan aldığınız çemen tozunu eleyin, çukur bir kabın içine koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyip , 2 gün soğuk bir yerde arada bir karıştırarak bekletin.Bu sayede çemenin kokusu yedikten sonra rahatsız etmeyecek.
Islattığınız çemen tozunun suyunu süzdükten verilen malzemeleri iyice karıştırarak çemeni hazırlayın.
Çemen, zengin mutfak kültürümüzün orjinal tadı "Kayseri pastırması" nın ana maddesi ayrıca kahvaltılık olarak da tüketiliyor.Pek çok insan çemen kokusundan rahatsız olduğu için yemek istemeyebilir ama rahmetli anneannemin tarifine göre yapıldığında kesinlikle çemen kokusu sizi rahatsız etmeyecek. Çemeni hazırlarken kullanacağınız kimyonu da evde hazırladığınızda, kokusu ve tadı çok daha farklı oluyor.
Hazırladığınız çemeni, kızarmış tereyağlı ekmeğin üzerine sürerek ya da yağda yumurtaya karıştırarak tüketebilirsiniz.
Kimyon Baharatının Evde Hazırlanması
Kimyon çekirdeklerini , fotoğraftaki gibi, aktardan alıp, ayıklayıp , yıkayın. Suyunu süzdükten sonra tepsiye yayıp kurutun. Kuruyan çekirdekleri, mümkünse toprak kapta, orta ateşte, yakmadan , açık sarı renkte ve güzel kimyon kokusu olana dek , hızlı zızlı karıştırarak kavurun. Tepsiye serip soğutun.Baharat çekme makinasında çok ince olacak şekilde çekin ve kavanoza doldurun. Ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın. Hazırladığınız kimyon baharatını istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Çemen yapımında da lezzeti sağlayacak en önemli baharat.
Çemen Yapımı
Malzemeler:
-25 g çemen tozu
-6 iri diş sarımsak( çok iyi dövülmüş)
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı yeni bahar
-1 yemek kaşığı kimyon
-3 yemek kaşığı tatlı kirmızı toz biber
- isteğe bağlı acı biber
-tuz
Servis Sırasında:Yenilecek miktara sızma zeytinyağı ve çok ince çekilmiş ceviz eklenebilir.
Çemeni Kokusuz Hazırlayabilmenin Püf Noktası :
Aktardan aldığınız çemen tozunu eleyin, çukur bir kabın içine koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyip , 2 gün soğuk bir yerde arada bir karıştırarak bekletin.Bu sayede çemenin kokusu yedikten sonra rahatsız etmeyecek.
Islattığınız çemen tozunun suyunu süzdükten verilen malzemeleri iyice karıştırarak çemeni hazırlayın.