Arı gıda Türkiye 'nin çok eski bir markası. Doğrusu market raflarında zeytinyağlı grissini görünce hem şaşırdım hem de sevindim. Ülkemizde zeytinyağına vurgu yapılarak satılan gıda ürünü o kadar az ki. En son balık konservesi, "zeytinyağlı" etiketiyle müşterilere sunuldu. Zeytin bile ayçiçek yağıyla karıştırılıp öyle satılıyor. Tüketici olarak ürün etiketindeki yağın niteliğine bakıp tercih yapmak daha kaliteli mamullere ulaşmamızı sağlar.
Kahvaltıda ve yemeklerin yanında ekmek yerine kıtır kıtır kırıkkırak yemeği seviyorum. Nefis (domates+peynir + kırıkkırak) üçlüsüne sanırım hiç kimse hayır diyemez.
Zeytinyağlı hazır gıdalar daima diğerlerinin yanında tercih sebebi olmalı . Böylelikle sağlığımızı tehdit eden ürünlerle mücadele edebilelim.
Cumartesi, Ekim 28, 2006
Pazar, Ekim 22, 2006
Bayram Yemeği: Yahni
Doğrusu sevdiklerimizle paylaştığımız bayram sofralarının lezzeti hiç bir şeye değişilmez. Eskiden bayram hazırlıkları günler öncesinden başlardı. İkram edilecek tatlılar ve yemekler yapılır, bayramlaşmaya gelen çocuklar için küçük hediyeler ve harçlıklar hazır edilirdi. Aileler geniş sofralarda buluşurlardı. Gerçi bu gelenekler hala devam ediyor . Yalnız büyük şehirlerde yoğun iş temposuyla yaşayanlar, ister istemez bayram günlerini dinlenme günlerine çevirdi. Modern yaşamın getirdiği bir zorunluluk belki. Hayatın gidişatında yaşadığımız stres- yorgunluk , beklentiler, bazen bir şeyleri olması gerektiği gibi yapmamıza engel oluyor. Bayramların bayram gibi yaşanması dileğiyle tüm dostların Ramazan bayramı mübarek olsun diyorum.
Yahni yemeği çocukluğumun her bayramında karşıma çıkan, bundan sonrada benim devam ettirmek istediğim bayram yemeği geleneğinin ismi.
Zeytinyağlı Yahni tarifi
Malzemeler
Nohut 2.5 bardak su ile bir gece önceden ıslatılır. Eğer aceleniz varsa düdüklü tencereye koyup 5 dakika kaytarak ağzının kapatıp 2 saat bekletmeniz de yeterli oluyor.
Islanma işlemi bitmiş nohut, su ve tuz eklenerek pişirilir.Pişen nohuta yağ, salçalar, baharatlar ve yarım ay şeklinde iri doğranmış soğanlar eklenir . Soğanlar çok öldürülmeyecek şekilde pişirilip bir gece dinlendirildikten sonra servis yapılır.
Yahni yemeği çocukluğumun her bayramında karşıma çıkan, bundan sonrada benim devam ettirmek istediğim bayram yemeği geleneğinin ismi.
Zeytinyağlı Yahni tarifi
Malzemeler
- 1.5 su bardağı nohut
- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 4-5 büyük soğan
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı karabiber
- istediğiniz miktarda acı kırmızı biber
Nohut 2.5 bardak su ile bir gece önceden ıslatılır. Eğer aceleniz varsa düdüklü tencereye koyup 5 dakika kaytarak ağzının kapatıp 2 saat bekletmeniz de yeterli oluyor.
Islanma işlemi bitmiş nohut, su ve tuz eklenerek pişirilir.Pişen nohuta yağ, salçalar, baharatlar ve yarım ay şeklinde iri doğranmış soğanlar eklenir . Soğanlar çok öldürülmeyecek şekilde pişirilip bir gece dinlendirildikten sonra servis yapılır.
Pazartesi, Ekim 16, 2006
Kayseri'nin Oklavadan Çekme Baklavası
Tatlı yiyelim , gülümseyelim:)) Çocukluğumun bayramlarında, anneannemin özenle hazırlayıp sunduğu oklavadan çekme baklavasını , bayram tatlısı etkinliği için paylaşmak istedim. Anneannem her Ramazan bayramında yahni yemeği pişirir yanına da bu baklavayı hazırlar ve torunlarının ziyaretini beklerdi.Bana göre Kayseri 'nin oklavadan çekmesi baklavaların hası.Son derece hafif ve yağ oranı diğerlerine göre düşük, tam bayramlık...
Baklava yapmaya kararlıysanız:
*Kollarınızın sert bir hamuru yoğurup, ince açabilecek kadar güçlü olduğundan emin olun.
*En az bir gününüzün bu işe gideceğini unutmayın.
*Olumsuz bir durumda hayal kırıklığına uğramayın. Özel günler için ev baklavası yapmak ve ikram etmek ayrıcalıktır.
* Size verdiğim tarif garantilidir nesilden nesile ulaşmıştır.
*Baklava yapabilmek bir tecrübe gerektirsede, herşeyin bir ilki vardır...
Haydi başlayalım o zaman...
Malzemeler
Hamuru için
500 gr baklavalık un
250 gr buğday nişastası (açmak için)
2 adet yumurta
1.5 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
2/3 bardak ılık su (una azar azar yedirilecek)
içine sermek için dövülmüş ceviz
tepsinin üzerine gezdirmek için 50 gr zeytinyağı + 50 gr tereyağı karışımı
Şerbeti
750 gr şeker
750 ml su
yarım limonun suyu
Yapılışı
Öncelikle şerbeti hazırlayın, su ve şekeri bir kaba boşaltıp bir iki taşım kaynatın limon suyu ekleyin, bir kenarda soğumaya bırakın.Unun ortasını açıp içine zeytinyağı, tuz , limon suyu ve yumurtaları kırın suyu azar azar ekleyip kulak memesinden sertçe bir hamur yapın. Hamuru çevire çevire yoğurun. Hamur özleşince 5 cm çapında silindir şekline getirin ve eşit büyüklükte 12 parçaya kesip yaş bez örtün.
Ayırdığınız parçalardan düzgün yuvarlaklar yapın ve her birini nişasta serperek merdane ile 15 cm çapında daireler haline getirin, aralarına nişasta serperek üst üste koyup yaş bez örterek bir saat dinlenmeye bırakın.Dinlenen hamurları nişasta serperek teker teker açın. Mümkün olduğu kadar ince açtığınız yufkayı ortadan ikiye bölüp fotoğraftaki gibi geniş kısmına ceviz serip oklavaya sarın ve büzerek oklavadan çıkarın bu halde küçük parçalara kesip tepsiye yerleştirin.
Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine (tereyağı + zeytinyağı) karışımını gezdirin.180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Fırından çıkar çıkmaz oda ısısındaki şerbeti üzerine gezdirin ve şurubu çekebilmesi için başka bir tepsiyle üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın. Afiyet olsun...
Not:Uzun süre bilgisayardan uzak kaldım dolayısıyla yorumları okuyamadım. Tüm yorum yazan arkadaşlara teşekkürler. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)