Pazar, Şubat 25, 2007
BeZe Neden ve Nasıl Yapılır?
Benim hiç aram yoktur amaa...
" Ellerine sağlık anneciğim ,çok güzel olmuş"...
Cümlesin duymak için yapıyorum... :)
Mutfakta vakit geçiren her anneyi çok mutlu edecek bir söz bu. Beze yapmayı deneyip başarılı olunca tarifini ve püf noktalarını sizinle paylaşmak istedim. Yemesi hoş ,besin değeri olmayan çocukların çok sevdiği bir tatlı... Beze yapımını bilenler kendi tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.
*Beze Yapmanın Püf Noktaları:
-Beze, yumurta akı ve pudra şekeri kullanılarak yapılan bir tatlı.
-Yumurta akları oda sıcaklığında olmalı.
-Yumurta akları hafif ısıtılırsa daha kolay çırpılıp sert kıvama getirirebilir.
-Yumurta akına kesinlikle sarısı karışmamalı.
-Yumurta aklarının kar gibi beyazlaşması için bir tutam tuz veya krem tartar kullanılmalı.
-Şeffaf olan aklar çırpıldıkça sertleşip kar kıvamına gelir, kabı ters çevirdiğinizde dökülmüyorsa kıvam olmuş demektir.
-Beze karışımına birkaç damla limon suyu veya 1- 2 fiske limon kabuğu rendesi konularak yumurta kokusu engellenebilir.
-Yumurta aklarını şekerle katı kıvama gelene kadara çırpmalısınız.
-Şekere bir çay kaşığı nişasta eklenmeli,
-En önemli püf noktası bezeleri pişirebilmek. Ben yüksek ısıda kısa süreli pişrmeyi denedim krem rengi oldu. -Beyaz bezeler elde etmek için, düşük ısıda uzun sürede pişirmek gerekiyor.Fırınınıza göre 50- 80 C de 2- 3 saat pişebiliyor.
Malzemeler
-2 yumurta akı (oda sıcaklığında)
-2 çay bardağı pudra şekeri (100 gr.)
- Bir tutam tuz
-1 çay kaşığı nişasta
Yapılışı
Yumurta aklarını karıştırma kabına alın, bir tutam tuz serpin. Nişasta karıştırdığınız pudra şekerini katıp 10 - 15 dakika çırpın. Katı kıvama , kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek hale, geldiğinde olmuş demektir. 1,5 tatlı kaşığı kadar alıp yağlı kağıt serilmiş tepside şekillendirin. 80 C de sertleşip kabarana kadar pişirin. Uzun sürebilir.
Pazartesi, Şubat 19, 2007
Elmalı KEK-YE
Keklerin en güzeli bana göre elmalı olanı bu nedenle fazla düşünmeden sıksık pişirdiğim elmalı klasik kek tarifimle etkinliğe katılmayı istedim. Güzel , kabarık bir kek yapabilmek için bildiklerim:
-Malzemelerin oda ısısında olması
-Şeker ve yumurtayı uzun uzun çırpmak, kabartmak,
-Sıvı malzemeleri bir arada eklemek, un , kabartma tozu vb. malzemeleri birbiriyle karıştırıp eleyerek eklemek. Çırpma süresini uzun tutmak.
-Fırını 200 C de ısıtıp kek hamurunu koyduktan sonra ısıyı 160-180 C düşürmek.
-Kek kalıbına yağlı kağıt sermek..
Deneyenlere afiyet olsun.
Malzemeler
-3 adet iri elma
-3 yumurta
-1 su bardağı esmer şeker
-1 su bardağı süt
-1/2 su bardağı zeytinyağı
-2,5 su bardağı un
-1/2 su bardağı nişasta
- 1 çay kaşığı vanilya
-istediğiniz kadar tarçın
- 1/2 paket kabartma tozu
-süslemek için hindistan cevizi veya dilediğiniz malzeme.
Yapılışı
Elmaları soyun ince ince dilimleyin.Yağlı kağıt serdiğiniz 23 cm çapında kek kalıbına düzgünce dizin, üzerine iki kaşık esmer şeker ve tarçın serpin. Diğer tarafta karıştırma kabında 3 yumurta ve şekeri kabarana kadar karıştırın. Zeytinyağı ve süt ilave edip tekrar karıştırın. Homojen bir karışım elde ettikten sonra , (un+nişasta+kabartma tozu+ vanilya+ tarçın karışımını ) eleyerek ekleyin. Kaşıkla havalandırarak karıştırıp, kek kalıbına elmaların üstüne dökün. 200 C ısıttığınız fırına koyup dereceyi hemen düşürün , 180 C. 20 dakika kadar sonra, fırın kapağını hafifçe açıp, kenarına bıçak batırın pişmişse bıçak temiz çıkacaktır. Kek soğuduktan sonra , kalıptan çıkarıp, servis tabağına elmalı kısım üste gelecek şekilde ters çevirin. Üzerini krema , hindistan cevizi, fındık veya ceviz parçalarıyla süsleyebilirsiniz.
Salı, Şubat 13, 2007
Aşşk Pasta
Aşk bir ömür boyu sürer mi? Öylesine karmaşık , heyecan verici ve çoğu zaman anlatılamayan, adeta yaşamdan koparan bu güçlü duyguyu bir insanın ömür boyu sürdüremeyeceği inancındayım. Aşk sevgiye dönüşerek devam eder.Sevgi ise paylaşımdır , saygıdır, ben dememektir, kendinden çok karşındakini düşünmektir. Sevginin bir ölçüsü yok , sen bana şunu aldın , şöyle davrandın , beni sevmiyorsun gibi ölçütlere yer yok sevgide .Seversen karşılık beklemeden , sürekli verirsin , almayı düşünmeden. Birbirlerine çok aşık olarak evlenip sürdüremeyenler, aşkı sevgiye dönüştüremeyenlerdir. Sevgi tüm hayata yayılmalı,yaradana olan sevgi, annenin çocuğuna olan sevgisi, toprağı sevmek, işini sevmek ... Sevgiler sonsuz. Sevgiyi ifade etmek için bazen sembollere ihtiyaç duyarız. İşte hanımların sevgi ifadesi , karşılık beklemeden sevdiklerine hazırladıkları sofralar. Hergün bıkmadan usanmadan en besleyici, en lezzetli yiyeceği sunma çabaları...Sevgiyi elde etmek ve korumak için emek harcamak gerek diye düşünüyorum...Seven ve sevilenler için hayat gerçekten güzel
Aşşk Pasta
Malzemeler
Kek
malzemesi
-2 yumurta
-1+1/2 bardak un
-1 +1/2 bardak şeker
-1/4 bardak kakao
-1/2 paket kabartma tozu
-1 fiske tuz
-1/2 bardak zeytinyağı
-1 bardak süt
Çikolata Krema
-1 lt süt
-7 kaşık toz şeker
-3 kaşık dolusu kakao
-3 fincan un
-vanilya
-üzerini süslemek için renkli marzipan hamuru , veya dilediğiniz süsleme malzemesi, kalp şeklinde kek kalıp
Yapılışı
Önce kremayı hazırlayın. Tüm malzemeyi karıştırıp pişirin. koyu kıvamda kremayı iyice soğutun hatta buzdolabında birkaç saat bekletip, mikserle iyice karıştırın. katı yağ eklemeksizin oldukça kıvamlı bir krema elde edilmiş olacak. Krema hazır olunca kek hamuru yapımına geçin.Şekerin yarısıyle yumurta aklarını katı ve beyaz kıvama gelene kadar çırpın bir kenara koyun. Diğer bir kapta, yumurta sarılarıyla şekerin kalanını çırpın. Süt , yağ ekleyip karıştırın. Yumurta akı karışımını ekleyin. Son olarak , un, kakao, tuz ve kabatma tozunu ekleyin halloluncaya kadar karıştırın, yağlı kağıt serilmiş kek kalıbına dökün. 180 C derecede pişirin.Soğuyan keki üç parçaya bölün ve aralara bol krema sürün. Süslemeyi dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Aşşk Pasta
Malzemeler
Kek
malzemesi
-2 yumurta
-1+1/2 bardak un
-1 +1/2 bardak şeker
-1/4 bardak kakao
-1/2 paket kabartma tozu
-1 fiske tuz
-1/2 bardak zeytinyağı
-1 bardak süt
Çikolata Krema
-1 lt süt
-7 kaşık toz şeker
-3 kaşık dolusu kakao
-3 fincan un
-vanilya
-üzerini süslemek için renkli marzipan hamuru , veya dilediğiniz süsleme malzemesi, kalp şeklinde kek kalıp
Yapılışı
Önce kremayı hazırlayın. Tüm malzemeyi karıştırıp pişirin. koyu kıvamda kremayı iyice soğutun hatta buzdolabında birkaç saat bekletip, mikserle iyice karıştırın. katı yağ eklemeksizin oldukça kıvamlı bir krema elde edilmiş olacak. Krema hazır olunca kek hamuru yapımına geçin.Şekerin yarısıyle yumurta aklarını katı ve beyaz kıvama gelene kadar çırpın bir kenara koyun. Diğer bir kapta, yumurta sarılarıyla şekerin kalanını çırpın. Süt , yağ ekleyip karıştırın. Yumurta akı karışımını ekleyin. Son olarak , un, kakao, tuz ve kabatma tozunu ekleyin halloluncaya kadar karıştırın, yağlı kağıt serilmiş kek kalıbına dökün. 180 C derecede pişirin.Soğuyan keki üç parçaya bölün ve aralara bol krema sürün. Süslemeyi dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Perşembe, Şubat 01, 2007
Evde Ketçap yapımı
"Keşke çocuklarımın bebekliğinde bu kitap elimde olsaydı" demekten kendimi alamadım, sayfaları karıştırırken. Özellikle 6. aydan sonra kızıma ne yedireceğim konusunda çok zorlandığımı ve yabancı kaynaklardan faydalandığımı hatırlıyorum. Güney'le birlikte böylesine sempatik ve yararlı bir kitabı hazırlayıp kütüphanemize kazandırdığı ve büyük bir boşluğu doldurduğu için Nathalie Tunçer' e teşekkür ederim. "Miniklerin Yemek Keyfi" kitabında hem büyük çocuklar hem de bebekler için yüzlerce değişik , lezzetli yemek önerilerini ve beslenmeyle ilgili birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Hatta kitapta , çocuğunuzla oynayabileceğiniz mutfak oyunları ve tuz hamuru tarifi bile var...
İşte benim "miniklerin mutfak keyfi " kitabından çocuklarım için denediğim bir tarif ...Katkısız , doğal ve çok lezzetli ketçap...
Evde Ketçap Yapımı
Malzemeler
*2 kg domates (yazın hazırladığım domates pürelerini kullandım)
*500 gr arpacık soğan veya soğan
*6 diş sarımsak
*6 sap kerviz
*1 çorba kaşığı kişniş
*1 çorba kaşığı zencefil
*1 tatlı kaşığı karanfil
*1 tatlı kaşığı toz muskat ( küçük hindistan cevizi)
Yapılışı
Domates soğan ve sarımsağı kıyın tencereye koyun, kereviz saplarıyla , baharatları ekleyin. Ateşte 25 dakika kadar pişirin. Tel süzgeçten veya rondodan geçirin. Tekrar tencereye koyup yaklaşık yarım saat daha pişirin. Pürenizin hacmi yarıya inmelidir.Elde ettiğiniz miktarı ölçün: 1 litre püre için 250 ml. elma sirkesi, 1/2 su bardağı şeker, 2 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Sık sık karıştırarak orta ateşte 1 saat pişirin. Soğuduktan sonra şişelere doldurup buzdolabında saklayın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)