Pazartesi, Şubat 19, 2007
Elmalı KEK-YE
Keklerin en güzeli bana göre elmalı olanı bu nedenle fazla düşünmeden sıksık pişirdiğim elmalı klasik kek tarifimle etkinliğe katılmayı istedim. Güzel , kabarık bir kek yapabilmek için bildiklerim:
-Malzemelerin oda ısısında olması
-Şeker ve yumurtayı uzun uzun çırpmak, kabartmak,
-Sıvı malzemeleri bir arada eklemek, un , kabartma tozu vb. malzemeleri birbiriyle karıştırıp eleyerek eklemek. Çırpma süresini uzun tutmak.
-Fırını 200 C de ısıtıp kek hamurunu koyduktan sonra ısıyı 160-180 C düşürmek.
-Kek kalıbına yağlı kağıt sermek..
Deneyenlere afiyet olsun.
Malzemeler
-3 adet iri elma
-3 yumurta
-1 su bardağı esmer şeker
-1 su bardağı süt
-1/2 su bardağı zeytinyağı
-2,5 su bardağı un
-1/2 su bardağı nişasta
- 1 çay kaşığı vanilya
-istediğiniz kadar tarçın
- 1/2 paket kabartma tozu
-süslemek için hindistan cevizi veya dilediğiniz malzeme.
Yapılışı
Elmaları soyun ince ince dilimleyin.Yağlı kağıt serdiğiniz 23 cm çapında kek kalıbına düzgünce dizin, üzerine iki kaşık esmer şeker ve tarçın serpin. Diğer tarafta karıştırma kabında 3 yumurta ve şekeri kabarana kadar karıştırın. Zeytinyağı ve süt ilave edip tekrar karıştırın. Homojen bir karışım elde ettikten sonra , (un+nişasta+kabartma tozu+ vanilya+ tarçın karışımını ) eleyerek ekleyin. Kaşıkla havalandırarak karıştırıp, kek kalıbına elmaların üstüne dökün. 200 C ısıttığınız fırına koyup dereceyi hemen düşürün , 180 C. 20 dakika kadar sonra, fırın kapağını hafifçe açıp, kenarına bıçak batırın pişmişse bıçak temiz çıkacaktır. Kek soğuduktan sonra , kalıptan çıkarıp, servis tabağına elmalı kısım üste gelecek şekilde ters çevirin. Üzerini krema , hindistan cevizi, fındık veya ceviz parçalarıyla süsleyebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
18 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Aslıcım ellerine sağlık çok güzel görünüyor, elmalı keki çok severim, ellerine sağlık. Sevgiler
Kübra
Kübra
Beni bulabilmen için tekrar geldim
Sevgili Asli,
Tam bana gore bir kek, esmer seker, zeytinyagi daha ne olsun, afiyet olsun.
Sevgiler
Aybike
Selam Asli .Kekini muhakkkak deneyecegim.Nasil olsa evlerde pörsümeye yüz tutmus bir kac elma bulunur.Onlari degerlendirmek icin güzel bir tarif.Haydi bakalim.
SERAP
merhaba hocam sitenize girdim ilgi çekici bir site olmuş diyemem çünkü yemek tarifi sürekli, yemek tarifi benim ilgi alanım değil yemek tarifi arıyanlar için ilgi çekici olduğunu söyleyebilirim ama =)Fakat fotoğrafları beğendim güzel çekilmiş. Ortalama olarak güzel bi site diyebilirim! Yazılı da kolay sorular bekliyoruz!!! 9/ao türker
Merhaba,
Nisasta olarak hangisini kullandiniz? Bende dugday nisatasi var onu kullanabilirmiyim sizce?
Buğday nişastası kullanabiklirsiniz...
sevgili zeytin ağacı bütün tarifleriniz birbirinden güzel hangisine yorumyapacağımı şaşırıyorum beğeniyle takip ediyorum bloglar alemine bende katıldım daha yolun başındayım engin görüşlerinizi bekliyorum selamlar www.haticeile.blogspot.com
Merhaba.. Kek hakkındaki püf noktalarınızı okudum da, hepsi de doğru bilgiler ancak şu unu ve kabartma tozunu kattıktan sonra hiç çırpmamak fikrine pek katılmıyorum. Aslında bu hep söylenegelmiş bir kural gibidir kek yapımında ama ben kek denemelerimde hap zaman tutarak 5dk şeker-yumurta,5dk sıvı malzemeler, 5 dkda un ve kab.tozu kattıktan sonra çırparım ve şu ana kadar hiç hüsrana uğramadım. Aksine bu şekilde çok yumuşak özdeşleşmiş, sünger gibi kekler elde ediyorum. Paylaşmak istedim, sevgiler...
Hilal ,
Tecrübeni paylaştığın için teşekkür ederim. Kekte 5 dakika hesabını denemekte fayda var . Sevgilerimle...
Bende bu kekinizi denemeye çalıştım ama kabartma tozunu bir bütün paket koydum birşey olur mu
Slm süper bir tarif!Daha yapmadan tadını dilimde hissettm!Yapınca size tekrar döneceğim...
merhaba..ben bu keki yaptım ve gerçekten çok leziz oldu..Hem göze hem midelere hitab etti. Yeni evliyim ve bu kekle evde kek yapma macerasına başlamış oldum..ilk adım da iyi olduğu için bana umut verdi..teşekkürler..
sevgili zeytinağacı, biraz önce bu tarifi yaptım ve fırına koydum, pişmesini bekliyorum, eminim güzel olacak.. teşekkürler
pelin
Merhabalar tarifinizi denedim gercekten cok guzel oldu. Ama ben ekstra olaraktan keki icine kuru uzum ve cevizde koydum gercekten guzel oldu. Paylasiminiz icin tesekkurler..
çok kral yemek ya elıne saglık abacığım
Merhaba,
tarifinizi dün harfiyen uyguladim. Kücük kek kalibim olmadigindan 26'lik tepsimi kullandim. Kekim acayip sekilde kabardi. Iyi ki de büyük tepsi kullanmisim. Ama ortasi kule gibi uzadi. Haliyle bu ters cevirme olayini zorlastirdi :-/
Sizde ben bir yerlerde bir hata mi yaptim da kekim bu kadar büyük oldu ve ortasi öyle kabardi?!
Cevabiniz icin tesekkür ederim.
Merhaba Arzu,
Acaba kek kalıbının kenarlarını yağladın mı? Eğer öyleyse, kenarlardan kabarmayıp ortadan kabarmış olabilir. Kekin beklenenden büyük olması ve kabarık olması aslında olumlu bir özellik.Bazı fırınlar da keki daha güzel kabartıyor. Fırın sıcaklığını ya da pişirme seçeneğini iyi ayarlayabilmek gerek.
Sevgiler...
Yorum Gönder