Bazı mutfaklarda tercih edilmeyen karnabahar yemeği , bizim evin kış sofralarında sık sık yerini alıyor. Yemeğin olmazsa olmazı sızma zeytinyağı ve sarımsak.Tabii bir diğer önemli nokta karnabaharın taze olması. Karnabahar beyaz , temiz, yaprakları ise yemyeşil olmalı. Üzeri kahverengileşmiş olanlar bayat oluyor ve bu malzemeyle lezzetli yemek yapabilmek imkansız.Taze karnabahar piştikten sonra oldukça iştah açıcı kokuyor. Yalnız pişerken karnabaharın yaydığı koku biraz rahatsız edici.Bunun için karnabahar yemeğine limon suyu, ekmek - elma dilimi veya defne yaprakları eklemek gibi çözümler öneriliyor. Ben bu önerilerden pek fayda görmedim ama hem besin değerini muhafaza etmesi , hem de kötü kokuyu bertaraf etmek için ,karnabahar yemeğinin pişirme süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı.Ertesi güne kalan karnabahar yemeği de lezzetinden çok şey kaybedip, gerçekten hoş olmayan kötü bir kokuya sahip oluyor.En güzeli pişer pişmez yemeği tüketmek.
Karnabahar Türlü
Malzemeler
- 1 adet orta boy karnabahar , çiçek çiçek ayrılmış
-4 kaşık zeytinyağı
-1 adet havuç,
-1 baş orta boy soğan
-1 adet orta boy patates,
-1 adet yeşil biber
-1 adet kırmızı biber,
-2 veya 3 diş sarımsak,
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-yarım tatlı kaşığı biber salçası
-tuz , karabiber, kırmızı toz biber, acı pul biber
-1 bardak sıcak su
Yapılışı
Geniş yayvan bir tencereye zeytinyağını, soğan, julien doğranmış biberler ve havuç ile ekleyin. Malzemeleri hafif soteledikten sonra, ince doğranmış sarımsakları ve salçaları koyup karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın, ocağın altını kısın.Karnabaharın yapraklarını temizleyip, kalın sap kısımlarını çıkarın ve çiçek çiçek ayırıp ,yıkayın.Patatesleri julien usulü doğrayıp , tencerede pişmekte olan sosun üzerine karnabaharla birlikte yayın. Baharatları ekleyip, bir bardak sıcak su koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatın(su miktarını ayarlayabilirsiniz). 20-30 dakika pişen yemeği, lezzetini bulması için- bir saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
Cumartesi, Ocak 24, 2009
Cuma, Ocak 23, 2009
"Yemekteyiz" İlter Bey 'in Menüsü ve Tarifleri
Yemekteyiz yarışmasında İlter Bey, İtalyan yemek tarifleri verdi.
İlter Bey sofrasının başına zeytinyağı şişelerini yerleştirdi ve tüm yemeklerini zeytinyağı ile hazırladı.İtalyan mutfağını iyi bildiğini söylüyordu. Benim de ilgi alanıma girdiği için tariflerini dikkatle takip ettim ve faydalanmak istedim. Bu tariflerin başarılı olduğuna inanıyorum ve denemek üzere buraya kaydediyorum.
Bruschetta
Benim daha önce denediğim ve çok sevdiğim bir tarif. İlter bey vakfıkebir ekmeğini tost makinesinde ısıttıktan sonra , sıcak ekmeğin üzerine sarımsak sürdü. Sarımsak eriyerek tüm aromasını ekmeğe geçirdi. Çok ince doğranmış domatesleri, fesleğenle ve sızma zeytinyağı ile karıştırıp ekmeklerin üzerine sürdü.
Parmigiana
Bu tarif patlıcan ve mozarella peyniri ile yapıldı. Tadanlar patlıcanların yumuşak olmadığını söyledi ama genelde beğenildi.
Malzemeler:
1 adet tabanı olmayan yuvarlak kalıp
1 adet bostan patlıcan
mozarella peyniri
fesleğen yaprakları
4-5 adet domates
Yapılışı
Kalıp , yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine konur.Patlıcan alacalı soyularak boydan ince ince dilimlenir ve tost makinasında kızartılır.Kalıbın kenarlarına dizilir.Mozarella peyniri doğranır. Fesleğenle birlikte mozarella peyniri kalıbın ortasına doldurulur. Üzeri tuzlanmış domatesle ve patlıcanla kapatılır. Tekrar fesleğenli mozarella konup , parmesan eklenir, patlıcanla kapatılır. En üste parmesan ve zeytinyağı konur. Kenardaki patlıcanlar kapatılır ve fırına verilir.
Fırında Patates
Patatesler doğranarak, biberiye, bol tuz ve sızma zeytinyağı ile birlikte fırınlanır.
Yeşil Soslu Kalın Erişte
Kalın erişte pişmemiş bulunsada sosundan dolayı herkes tarafından yendi.Yeşil sosu en kısa zamanda denemek istiyorum.
Yeşil Sosun Yapımı:
Ayıklanmış körpe ıspanak yaprakları,fesleğen, 5 kaşık parmesan peyniri, sızma zeytinyağı, tuz ve kuşkonmaz başı rondoya konur ve halledilir.Servis tabağına alınır.
Akdeniz Salatası
İlter Bey 'in Akdeniz salatası ,ince doğranmış marul, maydanoz, roka üzerine serpiştirilmiş peynir ve arpacık soğanı turşusundan oluşuyor. Tabii sızma zeytinyağı ve tuz da kullanıldı.
Mantar Soslu Bonfile
İlter Bey'in iddialı bir yemeği.Ama misafirler tarafından hiç olumlu yorum almadı.
Bütün bonfile eti üzerine biberiye ve sarımsak konur. Bonfile üzerine bir limonun suyu, sızma zeytinyağı, tuz, karabiber gezdirilir.Strech film 'e sarılarak buzdolabında 3 saat dinlenmeye bırakılır. Terbiye edilen bonfile bütün olarak tavaya konur.Pişen bonfile dilim dilim kesilir ve tavaya dizilir.Tekrar pişirilmek üzere ateşe konur.
Mantar Sos
Bir adet soğan , zeytinyağı ile kavrulur.Karabiber, muskat ve sarımsak parçaları eklenir.Mantarlar yerleştirilir. Son olarak balsamik sirke konup altı kapatılır.
Acı Sos
Pul biber , ince doğranmış sarımsak, kızdırılmış sıvı yağ ve sirkeden oluşuyor.
İlter Bey'in Tiramisu Tarifi
İlter Bey'in en iddialı tarifi. Denemeye değer...
Malzemeler:
1 paket kedi dili bisküvi
1 kutu (400 gr) mascarpone peyniri
4 yumurta
6 çorba kaşığı şeker
kahve, su
Yapılışı
Yumurta sarıları ve beyazları ayrı kaplara konur. Yumurta sarılarına 3 çorba kaşığı şeker eklenir ve çırpılır. Sonra mascarpone peyniri konur ve iyice halledilir.
Yumurta beyazları köpürene kadar çırpılır.3 çorba kaşığı şeker eklenip tahta kaşıkla karıştırılır.Sulanabileceği için çok yavaş karıştırmak gerekir.Yumurta sarısı karışımı ile yumurta beyazı karışımı birleştirilip , tahta kaşıkla yavaşça karıştırılır. Servis kabına kedi dili bisküvileri, düz kısımları üste gelecek şekilde yerleştirilir. Pişirilen kahve sıcak olarak bisküvilerin üzerine gezdirilir ve ıslatılır. Krema bisküvileri kapatacak şekilde dökülür. Üzerine bir sıra daha bisküvi dizilir ve sıcak kahve ile ıslatılır.Krema dökülür ve bisküviler kapatılır.En üste kakao elenir ve buzdolabına kaldırılır.
İlter Bey sofrasının başına zeytinyağı şişelerini yerleştirdi ve tüm yemeklerini zeytinyağı ile hazırladı.İtalyan mutfağını iyi bildiğini söylüyordu. Benim de ilgi alanıma girdiği için tariflerini dikkatle takip ettim ve faydalanmak istedim. Bu tariflerin başarılı olduğuna inanıyorum ve denemek üzere buraya kaydediyorum.
Bruschetta
Benim daha önce denediğim ve çok sevdiğim bir tarif. İlter bey vakfıkebir ekmeğini tost makinesinde ısıttıktan sonra , sıcak ekmeğin üzerine sarımsak sürdü. Sarımsak eriyerek tüm aromasını ekmeğe geçirdi. Çok ince doğranmış domatesleri, fesleğenle ve sızma zeytinyağı ile karıştırıp ekmeklerin üzerine sürdü.
Parmigiana
Bu tarif patlıcan ve mozarella peyniri ile yapıldı. Tadanlar patlıcanların yumuşak olmadığını söyledi ama genelde beğenildi.
Malzemeler:
1 adet tabanı olmayan yuvarlak kalıp
1 adet bostan patlıcan
mozarella peyniri
fesleğen yaprakları
4-5 adet domates
Yapılışı
Kalıp , yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine konur.Patlıcan alacalı soyularak boydan ince ince dilimlenir ve tost makinasında kızartılır.Kalıbın kenarlarına dizilir.Mozarella peyniri doğranır. Fesleğenle birlikte mozarella peyniri kalıbın ortasına doldurulur. Üzeri tuzlanmış domatesle ve patlıcanla kapatılır. Tekrar fesleğenli mozarella konup , parmesan eklenir, patlıcanla kapatılır. En üste parmesan ve zeytinyağı konur. Kenardaki patlıcanlar kapatılır ve fırına verilir.
Fırında Patates
Patatesler doğranarak, biberiye, bol tuz ve sızma zeytinyağı ile birlikte fırınlanır.
Yeşil Soslu Kalın Erişte
Kalın erişte pişmemiş bulunsada sosundan dolayı herkes tarafından yendi.Yeşil sosu en kısa zamanda denemek istiyorum.
Yeşil Sosun Yapımı:
Ayıklanmış körpe ıspanak yaprakları,fesleğen, 5 kaşık parmesan peyniri, sızma zeytinyağı, tuz ve kuşkonmaz başı rondoya konur ve halledilir.Servis tabağına alınır.
Akdeniz Salatası
İlter Bey 'in Akdeniz salatası ,ince doğranmış marul, maydanoz, roka üzerine serpiştirilmiş peynir ve arpacık soğanı turşusundan oluşuyor. Tabii sızma zeytinyağı ve tuz da kullanıldı.
Mantar Soslu Bonfile
İlter Bey'in iddialı bir yemeği.Ama misafirler tarafından hiç olumlu yorum almadı.
Bütün bonfile eti üzerine biberiye ve sarımsak konur. Bonfile üzerine bir limonun suyu, sızma zeytinyağı, tuz, karabiber gezdirilir.Strech film 'e sarılarak buzdolabında 3 saat dinlenmeye bırakılır. Terbiye edilen bonfile bütün olarak tavaya konur.Pişen bonfile dilim dilim kesilir ve tavaya dizilir.Tekrar pişirilmek üzere ateşe konur.
Mantar Sos
Bir adet soğan , zeytinyağı ile kavrulur.Karabiber, muskat ve sarımsak parçaları eklenir.Mantarlar yerleştirilir. Son olarak balsamik sirke konup altı kapatılır.
Acı Sos
Pul biber , ince doğranmış sarımsak, kızdırılmış sıvı yağ ve sirkeden oluşuyor.
İlter Bey'in Tiramisu Tarifi
İlter Bey'in en iddialı tarifi. Denemeye değer...
Malzemeler:
1 paket kedi dili bisküvi
1 kutu (400 gr) mascarpone peyniri
4 yumurta
6 çorba kaşığı şeker
kahve, su
Yapılışı
Yumurta sarıları ve beyazları ayrı kaplara konur. Yumurta sarılarına 3 çorba kaşığı şeker eklenir ve çırpılır. Sonra mascarpone peyniri konur ve iyice halledilir.
Yumurta beyazları köpürene kadar çırpılır.3 çorba kaşığı şeker eklenip tahta kaşıkla karıştırılır.Sulanabileceği için çok yavaş karıştırmak gerekir.Yumurta sarısı karışımı ile yumurta beyazı karışımı birleştirilip , tahta kaşıkla yavaşça karıştırılır. Servis kabına kedi dili bisküvileri, düz kısımları üste gelecek şekilde yerleştirilir. Pişirilen kahve sıcak olarak bisküvilerin üzerine gezdirilir ve ıslatılır. Krema bisküvileri kapatacak şekilde dökülür. Üzerine bir sıra daha bisküvi dizilir ve sıcak kahve ile ıslatılır.Krema dökülür ve bisküviler kapatılır.En üste kakao elenir ve buzdolabına kaldırılır.
Salı, Ocak 13, 2009
Gingergirl & Gingerboy
Bu kurabiyeleri İngilizce sınıfı kermesi için hazırladım. Tarif " Craving Cookies " kitabından... Kurabiyelerin pişirilip, süslenmesi ve sunumuna kadar her aşaması zevkliydi benim için. Son olarak kızlarımla birlikte her bir kurabiyeyi küçük jelatin torbalara yerleştirip ağızlarını bağladık. Üzerlerine "gingergirl" , " gingerboy " ve " my sweetheart " yazılı etiketler de yapıştırdım. Böylece görsellikle birlikte İngilizce' ye ilgi çekmeyi de hedefledim.
Tadı nasıl derseniz, çocuklar bu tür kurabiyeleri seviyor; tatlı ve kıtır kıtır...
Kurabiyelere zencefil yerine tarçın ekledim , etkileyici bir kokusu oldu.
Malzemeler (25 adet kurabiye)
*185 gr oda ısında tereyağı
*1 cup şeker (250 gr)
*1 çay kaşığı vanilya(1 paket)
*1 yumurta
*2 1/2 cups un
*1 çay kaşığı tarçın(10 gr)
Yapılışı
Yağ , şeker ve vanilyayı tamamen karıştırıp yumurtayı ekleyin. Unu eleyerek ekleyin. Tarçın miktarını isteğinize göre de ayarlayabilirsiniz. Hamur yumuşak , ele yapışmayan bir hamur olmalı. Fazla yumuşak olursa da verilen miktar haricinde un eklemeyin. Kapalı bir kabın içine koyarak 45 dakika kadar buzdolabında bekletin. Hafif unlanmış tezgahta 3mm kalınlığında açın ve dilediğiniz kurabiye kalıbıyla şekil verin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde 180 C de 10-15 dakika kadar pişirin. Pişen kurabiyeler soğuduktan sonra şeker hamuru ile süsleyebilirsiniz.
Kurabiyeleri jelatin torbalara yerleştirip ağzını rengarenk rafyalarla bağlamak iyi fikir.
Kurabiyeleri ilgi çekecek şekilde isimlendirebilirsiniz...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)