Zaman öyle hızlı geçiyor ve bizlerinde yapacağı o kadar çok iş ve ayrıntı var ki adeta zamanla yarış içerisindeyiz. Bayram için hazırlıkların en önemlisi de gelen misafirlere ikram edilecekler.
Bu bayram şerbetli tatlı yapmak veya hazır birşeyler almak yerine nispeten daha hafif ve kolay bir ikram yapmayı düşündüm ben:Muffin kalıplarında küçük pastacıklar.
Umarım sizede pratik gelir.
Pastacıkların genel olarak yapılışı şöyle: Öncelikle kakaolu kek hamurunu küçük kalıplarda pişiriyorsunuz. Diğer tarafta yarım kilo sütten krema hazırlıyorsunuz. Muffinlerin üzerini çikolata sos , yeşil fıstık, hindistancevizi, veya fındık hatta eritilmiş beyaz çikolata ile süsleyebilirsiniz. Muffinlerin alt kısmını ise oyup krema ile dolduruyorsunuz ve dolaba kaldırıyorsunuz .Herkese, sevdikleriyle birarada geçirecekleri, güzel bayram günleri diliyorum.
Top Kek Pasta
Kek malzemeleri:
-4 yumurta
-1 su bardağı şeker
-1 su bardağı zeytinyağı
-1 su bardağı süt
-2/3 su bardağı kakao
-2,5 su bardağı un
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
(Dikkat : Kek malzemeleri oda ısısında olacak)
Krema Malzemeleri:
-1/2 litre süt
-1 yemek kaşığı un
-1 yemek kaşığı buğday nişastası
-4 kaşık şeker
-vanilya
8 adet iri kek kalıbı veya 12 adet kağıt muffin kalıbı
Yapılışı:
Öncelikle kremayı hazırlayın . Süte şeker, un ve nişastayı ekleyip karıştırarak koyu kıvama gelene kadar pişirin , vanilyasını ekleyip soğuması için bir kenara koyun.
Keki hazırlamak için kalıplarınız kağıt değilse dip kısımlarını yağlayıp hazır edin. Fırını 230 derecede ısıtmaya başlayın.
Karıştırma kabına şeker ve yumurtaları koyup kabarana kadar karıştırın. Sonra tüm sıvı malzemeleri ekleyip tekrar karıştırın. Un , kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyip homojen bir karışım elde edin. Kek hamurunu kalıplara bölüştürün.
Hızlı bir şekilde fırına yerleştirin ve fırının ısısını 180 C ye düşürün.
Pişen keklerinizi soğuduktan sonra düzgünce kalıplardan çıkarın. Alt kısımlarından delik açarak kaşık yardımıyla oyun. İçlerine soğuk kremayı doldurun. Servis tabağınıza ters çevirerek yerleştirin. Üstlerine çikolata sos gezdirin ve yeşil fıstıkla süsleyin. Bir gece dinlendikten sonra pastacıklarınız ikram edilmeye hazır.
Pazar, Eylül 28, 2008
Perşembe, Eylül 25, 2008
Fransız Sosunda İtalyan Fettucini
Makarnayı en sevilen yemek olarak ilan etmekte mahsur yok sanırım. Türlü biçimlerde kesilmiş makarnayı, çeşitli soslar uydurarak yemek gerçekten keyifli oluyor. Makarnayı evde kesmek , hamurunu yoğurup, açıp , şekillendirmek ise en az yemek kadar keyifli. Bugün kızlarla "fettucini" makarna yapmak için uğraş verdik. Hamuru yoğurmak, açmak ve rulo haline getirmek benden, ruloları açıp kurutma bezine sermek ise kızlara ait oldu. 8 ve 10 yaşında iki kızla mutfakta çalışmak , benim iş yükümü kısmen azaltan , onları ise hem sorumluluğa alıştıran, hem de hep birlikte güzel zaman geçirmemize sebep olan bir aktivite.
Fransız sos tarifi ise Fransa'nın Provence bölgesine ait, çeşitli otlar içeren bir domates sosu. Sosu makarnanızı pişirmeden hazır edin.
Fettucini
Malzemeler:
-3 su bardağı un
-1 yumurta
-1 çay kaşığı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı tuz
-yarım su bardağı su (gerekirse daha fazla)
Yapılışı:
Elediğiniz unun ortasına bir çukur oluşturup yumurtayı kırın.Yağ ve tuzu katın. Kenardan un alarak ve azar azar su ekleyerek yapış yapış olmayan pürüzsüz , sıkı bir hamur oluşturun. Hamuru 10 dakika kadar yoğurun ve üzerini örterek yarım saat dinlendirin.
Dinlenen hamuru üç parçaya bölün. Herbir parçayı unladığınız tezgah üzerinde açın- çok ince veya çok kalın olmayacak. Açtığınız hamuru ince ince kıvırarak ve bastırmayarak rulo yapın. Rulodan parmak eninde şeritler kesin. Kestiğiniz şeritleri açarak bez üzerinde kurumaya bırakın. Bu sırada sosu hazırlayabilirsiniz. En az 3 saat kuruttuğunuz fettucini 'leri kaynayan tuzlu suya atarak pişirin.
Çabucak pişiyor bu nedenle pişirirken başından ayrılmayın.Suyunu süzdükten sonra yapışmaması için biraz zeytinyağı ekleyin.
Provençal Domates Sosu ( Fransız Sosu)
Malzemeler:
-4 adet domates ( 2 su bardağı domates püresi)
-3 diş sarımsak
-birkaç dal maydanoz
-1 çay kaşığı mercanköşk
-1 çay kaşığı fesleğen
-1 -2 yaprak defne
-1 çay kaşığı kekik
-1 çay kaşığı biberiye
-30 gram tereyağı
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Rendelenmiş sarımsak , maydanoz ve kuru otları tereyağında çevirin. Domates ve zeytinyağını 15 dakika kadar pişirin. Teryağlı otları domates karışımına ekleyin . Sosunuz hazır. Servis sırasında fettucininizin üzerine dökün.
Derindondurucuda Taze Fesleğen- Kış Hazırlığı:
Makarna sosları fesleğensiz olmuyor. Fesleğen yapraklarının aromasını koruması için kurutmak yerine taze yaprakları rondodan geçirip zeytinyağı ile karıştırıp derin dondurucuya koymak ve gerektiğinde kullanmak iyi sonuç veriyor.
Fransız sos tarifi ise Fransa'nın Provence bölgesine ait, çeşitli otlar içeren bir domates sosu. Sosu makarnanızı pişirmeden hazır edin.
Fettucini
Malzemeler:
-3 su bardağı un
-1 yumurta
-1 çay kaşığı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı tuz
-yarım su bardağı su (gerekirse daha fazla)
Yapılışı:
Elediğiniz unun ortasına bir çukur oluşturup yumurtayı kırın.Yağ ve tuzu katın. Kenardan un alarak ve azar azar su ekleyerek yapış yapış olmayan pürüzsüz , sıkı bir hamur oluşturun. Hamuru 10 dakika kadar yoğurun ve üzerini örterek yarım saat dinlendirin.
Dinlenen hamuru üç parçaya bölün. Herbir parçayı unladığınız tezgah üzerinde açın- çok ince veya çok kalın olmayacak. Açtığınız hamuru ince ince kıvırarak ve bastırmayarak rulo yapın. Rulodan parmak eninde şeritler kesin. Kestiğiniz şeritleri açarak bez üzerinde kurumaya bırakın. Bu sırada sosu hazırlayabilirsiniz. En az 3 saat kuruttuğunuz fettucini 'leri kaynayan tuzlu suya atarak pişirin.
Çabucak pişiyor bu nedenle pişirirken başından ayrılmayın.Suyunu süzdükten sonra yapışmaması için biraz zeytinyağı ekleyin.
Provençal Domates Sosu ( Fransız Sosu)
Malzemeler:
-4 adet domates ( 2 su bardağı domates püresi)
-3 diş sarımsak
-birkaç dal maydanoz
-1 çay kaşığı mercanköşk
-1 çay kaşığı fesleğen
-1 -2 yaprak defne
-1 çay kaşığı kekik
-1 çay kaşığı biberiye
-30 gram tereyağı
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Rendelenmiş sarımsak , maydanoz ve kuru otları tereyağında çevirin. Domates ve zeytinyağını 15 dakika kadar pişirin. Teryağlı otları domates karışımına ekleyin . Sosunuz hazır. Servis sırasında fettucininizin üzerine dökün.
Derindondurucuda Taze Fesleğen- Kış Hazırlığı:
Makarna sosları fesleğensiz olmuyor. Fesleğen yapraklarının aromasını koruması için kurutmak yerine taze yaprakları rondodan geçirip zeytinyağı ile karıştırıp derin dondurucuya koymak ve gerektiğinde kullanmak iyi sonuç veriyor.
Cumartesi, Eylül 13, 2008
Bahçemdeki Domates: Purple Calabash
İşte baharda ektiğimiz ve uzun bekleyişin ardından bol bol yeme imkanına kavuştuğumuz domateslerimiz; "Purple Calabash " görüntüsü ve tadıyla çok özel bir domates çeşidi. Sap kısmından gövdeye doğru yayılan kahverengimsi yeşil- morluk, meyvenin altında tamamen pembeye dönüşüyor. Kıvrımlı , girintili çıkıntılı gövde ise fazla büyümüyor, küçük ya da en fazla orta boy domateslerimiz oldu.
Ekşimsi kendine has bir lezzetle birlikte iç kısım iri ve yoğun çekirdekli. Mayıs ayında tohumdan büyüttüğümüz fideleri bahçeye diktik ve altlarını doğal at gübresi ile besledik . Sulama dışında farklı bir bakım yapmadık. İlk hasadı ise eylül ayında elde edebildik.
Domatese meraklı bir insan olarak, Ankara organik pazarı dahil pek çok yerden seçerek aldığım domateslerde asla kendi bahçemizdeki domatesin lezzetli tadını bulamadığımı üzülerek belirtmek istiyorum.
Geçenlerde NTV 'de ilginç bir program seyrettim: Günde 40 gr. domates püresi yiyerek güneşin yaşlandırıcı etkisinin indirgenebileceğini kanıtlamaya çalışan bir bilimsel deneyin tüm aşamaları anlaşılır bir dille anlatılıyordu . Sonuç çok ilginçti , domates püresini düzenli olarak hergün tüketen denek grubu , güneşin cilt üzerindeki olumsuz etkisini azaltacak bağışıklığı da yüksek oranda kazanıyordu. Güneş , domatese rengini veriyor , güzelleştiriyor ama bizim cildimiz için aynı şeyleri söylemek mümkün değil, fazla güneşe maruz kalan cilt yıpranıyor, kırışıyor. Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmakta beslenmenin etkili olduğu artık bir gerçek. Domatesin ise bu düzgün beslenmede önemli bir rolü var. Ne yapsak , başımıza taç gibi koysak yeridir...
Kış İçin Domates Püresini Nasıl Hazırladım?
Domatesleri iyice yıkadıktan sonra, sap kısımlarını temizleyip büyüklüklerine göre 2 veya 4 'e bölerek geniş bir tencereye koyuyorum. Harlı ateşte domatesler yayılıp suyunu çekene kadar birkaç taşım kaynatıyorum. Sonra kabuklarıyla bereber blendırdan geçiriyorum, böylece karışım tamamen pürüzsüz hale geliyor. Tekrar ateş üzerine koyup kaynamalarını bekliyorum. Sıcak püreyi cam kavanozlara yerleştirip , vakit kaybetmeden kapaklarını (kapaklar kullanılmamış olacak) kapatıyor ve ters çeviriyorum. Bu halde soğuduktan sonra saklayacağım yere kaldırıyorum. Sıcakken kapağı kapatıp ters çevirmek , pürenin konserve gibi olmasını ve uzun süre dayanmasını sağlıyor , buzdolabında saklamak zorunda değilsiniz. Ayrıca gerçekten kolay ve çabuk uygulanabilecek bir yöntem .
Ekşimsi kendine has bir lezzetle birlikte iç kısım iri ve yoğun çekirdekli. Mayıs ayında tohumdan büyüttüğümüz fideleri bahçeye diktik ve altlarını doğal at gübresi ile besledik . Sulama dışında farklı bir bakım yapmadık. İlk hasadı ise eylül ayında elde edebildik.
Domatese meraklı bir insan olarak, Ankara organik pazarı dahil pek çok yerden seçerek aldığım domateslerde asla kendi bahçemizdeki domatesin lezzetli tadını bulamadığımı üzülerek belirtmek istiyorum.
Geçenlerde NTV 'de ilginç bir program seyrettim: Günde 40 gr. domates püresi yiyerek güneşin yaşlandırıcı etkisinin indirgenebileceğini kanıtlamaya çalışan bir bilimsel deneyin tüm aşamaları anlaşılır bir dille anlatılıyordu . Sonuç çok ilginçti , domates püresini düzenli olarak hergün tüketen denek grubu , güneşin cilt üzerindeki olumsuz etkisini azaltacak bağışıklığı da yüksek oranda kazanıyordu. Güneş , domatese rengini veriyor , güzelleştiriyor ama bizim cildimiz için aynı şeyleri söylemek mümkün değil, fazla güneşe maruz kalan cilt yıpranıyor, kırışıyor. Ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmakta beslenmenin etkili olduğu artık bir gerçek. Domatesin ise bu düzgün beslenmede önemli bir rolü var. Ne yapsak , başımıza taç gibi koysak yeridir...
Kış İçin Domates Püresini Nasıl Hazırladım?
Domatesleri iyice yıkadıktan sonra, sap kısımlarını temizleyip büyüklüklerine göre 2 veya 4 'e bölerek geniş bir tencereye koyuyorum. Harlı ateşte domatesler yayılıp suyunu çekene kadar birkaç taşım kaynatıyorum. Sonra kabuklarıyla bereber blendırdan geçiriyorum, böylece karışım tamamen pürüzsüz hale geliyor. Tekrar ateş üzerine koyup kaynamalarını bekliyorum. Sıcak püreyi cam kavanozlara yerleştirip , vakit kaybetmeden kapaklarını (kapaklar kullanılmamış olacak) kapatıyor ve ters çeviriyorum. Bu halde soğuduktan sonra saklayacağım yere kaldırıyorum. Sıcakken kapağı kapatıp ters çevirmek , pürenin konserve gibi olmasını ve uzun süre dayanmasını sağlıyor , buzdolabında saklamak zorunda değilsiniz. Ayrıca gerçekten kolay ve çabuk uygulanabilecek bir yöntem .
Perşembe, Eylül 11, 2008
Delonghi Fırınım ve Mutluluk Brownilerim Var
Ankara'da sürekli çoğalma eğilimi gösteren AVM leri dolaşarak, indirimleri takip ettim bu yaz. Favori mağazalarım ise Tchibo ve Esse oldu.Yıllardır mutfağıma mikrodalga fırın almam gerektiğini söyleyenlere kulak tıkıyordum. Sonunda hem tasarımı hem de fonksiyonelliği açısından bana çok uygun gelen Delonghi marka fırında karar kıldım. Fırını indirim döneminde Esse 'den aldım, 1,5 aydır kullanıyorum ve çok ama çok memnunum.
Mikrodalga + fırın+ ızgara özelliği var. Özellikle mutfağında fazla kalabalık istemeyenler ekmek kızartma, tost makinası, normal fırın, mikrodalga cihazlarını ayrı ayrı almak yerine tek bir ürünle bütün bu işlevleri yerine getirebilecek imkana kavuşmuş oluyor. 5 dakikada ekmek kızartıp, 7 dakikada tost yapıp, 20 dakikada browni pişirebiliyorum. Mikrodalga özelliğini ise şu ana kadar sadece birşeyler ısıtmak için kullandım.Mutfakseverler için iyi, dengeli pişiren bir fırına sahip olmak tabii çok önemli. Benim gibi kararsız olanlar varsa diye memnun kaldığım bu ürünü tanıtmak istedim. Çünkü aynı fırında hem yemek ısıtıp, hem browni pişirip hem de tost yapabilmek bence müthiş.
Kek pişen ev mutlu bir evdir. Kokusu evi sarar, yiyeni sevindirir, pişireni ise bir memnunluk duygusu kaplar. Kek daima pozitif etki yaratır.Kabarmasını seyretmek için bile fırının önüne sandalyeler çekilir. Övgü dolu sözler , mutlu gülüşler basit bir şekilde yapılan browninin eseri...
Browni Malzemeleri
1 su bardağı =1 cup ölçüsü
-2 yumurta
-3 /4 su bardağı şeker
-1/4 su bardağı zeytinyağı
-1/2 su bardağı yoğurt
-3 yemek kaşığı kakao
-1 + 1/4 su bardağı un
-1/2 paket kabartma tozu
- vanilya
5 cm çapında 18 adet kağıt kalıp
Yapılışı:
Oda ısısındaki yumurta ile şekeri kabarana kadar çırpın.Yoğurt ve zeytinyağını ekleyin. Homojen bir karışım elde ettikten sonra , kakaoyu koyup karıştırın. Son olarak un ve kabartma tozunu eleyip , kek hamurunu kağıt kalıplara dökün. Önceden 200 C de ısıttığınız fırına koyup, ısıyı 180 C ye düşürerek 20 dak . pişirin.
Mikrodalga + fırın+ ızgara özelliği var. Özellikle mutfağında fazla kalabalık istemeyenler ekmek kızartma, tost makinası, normal fırın, mikrodalga cihazlarını ayrı ayrı almak yerine tek bir ürünle bütün bu işlevleri yerine getirebilecek imkana kavuşmuş oluyor. 5 dakikada ekmek kızartıp, 7 dakikada tost yapıp, 20 dakikada browni pişirebiliyorum. Mikrodalga özelliğini ise şu ana kadar sadece birşeyler ısıtmak için kullandım.Mutfakseverler için iyi, dengeli pişiren bir fırına sahip olmak tabii çok önemli. Benim gibi kararsız olanlar varsa diye memnun kaldığım bu ürünü tanıtmak istedim. Çünkü aynı fırında hem yemek ısıtıp, hem browni pişirip hem de tost yapabilmek bence müthiş.
Kek pişen ev mutlu bir evdir. Kokusu evi sarar, yiyeni sevindirir, pişireni ise bir memnunluk duygusu kaplar. Kek daima pozitif etki yaratır.Kabarmasını seyretmek için bile fırının önüne sandalyeler çekilir. Övgü dolu sözler , mutlu gülüşler basit bir şekilde yapılan browninin eseri...
Browni Malzemeleri
1 su bardağı =1 cup ölçüsü
-2 yumurta
-3 /4 su bardağı şeker
-1/4 su bardağı zeytinyağı
-1/2 su bardağı yoğurt
-3 yemek kaşığı kakao
-1 + 1/4 su bardağı un
-1/2 paket kabartma tozu
- vanilya
5 cm çapında 18 adet kağıt kalıp
Yapılışı:
Oda ısısındaki yumurta ile şekeri kabarana kadar çırpın.Yoğurt ve zeytinyağını ekleyin. Homojen bir karışım elde ettikten sonra , kakaoyu koyup karıştırın. Son olarak un ve kabartma tozunu eleyip , kek hamurunu kağıt kalıplara dökün. Önceden 200 C de ısıttığınız fırına koyup, ısıyı 180 C ye düşürerek 20 dak . pişirin.
Cumartesi, Eylül 06, 2008
İşte Bu Pastaya Hayır Demem!
Bu yaz yaptığımız orman gezilerinde topladık bu ahududuları. Ormanda yabani olarak yetişen ahududu, böğürtlen, dağ çileği bol bol karşımıza çıktı. Derindondurucuya koyduklarım ise pasta malzemesi oldular. Küçük bir kek pişirdim, yaklaşık 16 cm çapında pandispanya kalıbında.
Keki iki parçaya böldükten sonra ara kısmına ve üstüne krema sürdüm. Ve pastanın dışını bol miktarda ahudu ile süsledim. Nane yaprakları da işe yaradı doğrusu.
Kek Malzemeleri: (5-6 kişilik)
-2 yumurta
-3/4 su bardağı şeker
-1/2 su bardağı zeytinyağı
-1 çay bardağı yoğurt
-2 su bardağı un
-yarım paket kabartma tozu
-vanilya
Pasta için :
-1/2 kilo ahududu
-nane yaprakları
-iki paket kremşanti ve şantiyi hazırlamak için 1 su bardağı süt
Pastanın Hazırlanması:
Öncelikle keki pişirin. Yumurta ve şekeri çırpıp kabarttıktan sonra, yağ ve yoğurt ekleyip çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu, vanilyayı eleyerek karıştırın, tabanına yağlı kağıt serdiğiniz kalıba döküp önceden ısıttığınız fırında 180 C de pişirin.
Kek soğuduktan sonra - çok kalın olmuşsa üst kısmını biraz inceltin. İkiye bölün ve ara kısma krema ekleyin.Üstünü krema ile kaplayın. Bol miktarda ahudu ile üst ve yan kısımları süsleyin. Nane yaprakları serpiştirin.
Perşembe, Eylül 04, 2008
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)