Kestane unu ve kestane püresi ...Daha önce duymuş muydunuz?
Kafkas kestane 'nin ürünü olan kestane unu kestanelerin kurutulup , öğütülmesi ile elde ediliyor ve katkı maddesi içermiyor. Kestane püresi ise şekerli.Bu iki ürünü kullanarak kurabiye yaptım. Kurabiyelerin bir kısmına kestane şekli vermeye çalıştım , ama pişirirken sivri uçlar biraz fazla kızardı, ben 200 derecede pişirmiştim 180 derece kesinlikle daha uygun. Yuvarlak şekil verdiklerim daha güzel pişti. Değişik bir tat . Çocuklarım sevdi , hatta Zeynep 'in ilk ısırıktan sonraki yorumu "Tek kelimeyle nefis!" oldu...
Malzemeler:
-75 gr taze süt kaymağı
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 çay bardağı zeytinyağı
-2 yumurta
-2 yemek kaşığı dolusu kestane püresi
-1/2 çay bardağı pudra şekeri
-3 su bardağı kestane unu
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
- Tüm malzemeleri karıştırarak kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edin.Pudra şekeri kullanmaya özen gösterin.
-Kurabiye hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak, dilediğiniz şekli verin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek 180 C sıcaklıkta 20 dakika kadar pişirin.
Cumartesi, Nisan 24, 2010
Pazar, Nisan 18, 2010
Pazar Kahvaltısı İçin Pratik Bir Öneri: Ekmek Kızartması
Bu kez kızartma yaparken zeytinyağı yerine, Yudum 'un denemem için gönderdiği yeni ürünü "Sırma Fındık Yağı " nı kullandım. Karadeniz 'de yaşadığımız yıllarda komşularım hemen her yemeğe , hatta salatalara bile fındık yağı kullanıyordu. Anlaşılan Yudum firması daha çok bölgesel kullanımı olan fındık yağını tüm Türkiye 'de yaygınlaştırmaya kararlı. İşte sabah kahvaltısına ekmek kızartması:
Malzemeler:
-2 adet yumurta
-2/3 bardak ufalanmış beyaz peynir, biraz kaşar peyniri de rendeleyebilirsiniz.
-3 yemek kaşığı dolusu un
-8-10 adet baget ekmek dilimleri
-ince rendelenmiş maydanoz (isteğe bağlı)
-tuz , karabiber, pul biber(isteğe bağlı)
-Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:
-Ekmekleri ince ince doğrayarak bir kenara koyun.
-Bir kase içerisine ufalanmış beyaz peynir ve yumurtaları ekleyerek çırpın ve unla karıştırın.Baharatları ve dilerseniz kıyılmış maydanozu ekleyin.
-Koyu kek hamuru kıvamında bir bulamaç elde edin.
-Ekmekleri bulamaça batırın ve hemen yağda kızartın.
-Çocuklarınıza taze nane yaprakları ile sıcak servis yapabilirsiniz.
Cuma, Nisan 09, 2010
Bir Osmanlı Mutfağı Şaheseri: Bamya Çorbası
Fatoş Hanım buradayım , sadece bir süredir , değişik uğraşılar sebebiyle yeni tarif deneyemedim:)
Uzun zaman yazamayınca beni merak eden Fatoş Hanım'ın mailiyle birlikte, annemden aldığım ve bir süredir yayınlanmayı bekleyen, onun kadar güzel pişirebileceğimi umut ettiğim bamya çorbası tarifiyle karşınızdayım.
Bamya çorbası , bana göre göre Osmanlı mutfağının şaheser yemeklerinden . Kışın özellikle İç Anadolu bölgesinde-Konya , Kayseri, Eskişehir -çok yapılır.Yazın ipe dizilerek kurutulan minik bamyalar yemeğin ana malzemesidir. Bamyalara çok minik doğranmış kuşbaşı etler eşlik eder. Püf noktası ise pişme esnasında, bamyaların sünmesini önlemek amacıyla , limon suyu eklenmesi.
Malzemeler:
-50 gr kuru bamya
-150 gr. oldukça küçük doğranmış yağsız biftek
-1 orta boy kuru soğan , çok ince doğranmış
-1 yemek kaşığı tereyağı - (yarım kaşık tereyağı et için - yarım kaşık soğanı kavurmak içi kullanılacak)
-yarım limonun suyu
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı domates salçası
-tuz , karabiber
Yapılışı:
- Bamyaları, elinizde ufalayıp kuru yapraklarının dökülmesini sağlayın. Sıcak suda haşlayarak , süzüp yıkayın , iplerini çıkarın. Bir kenara koyun.
-Diğer tarafta, çok küçük doğranmış etleri, yarım kaşık tereyağı ile tencerede harlı ateşte, et pembeleşinceye kadar 5 dakika çevirin. Üzerine iki bardak kadar sıcak su ekleyip , tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanı , yarım kaşık tereyağı ve salçalarla birlikte pembeleştirin.
-Soğanlı karışımı pişmekte olan etin üzerine koyun, yarım limon suyunu ekleyin.
-Bamyaları ilave edin.
-Tuz ve karabiberi ekledikten sonra orta hararetli ısıda 20 dakika kadar pişirin.
Uzun zaman yazamayınca beni merak eden Fatoş Hanım'ın mailiyle birlikte, annemden aldığım ve bir süredir yayınlanmayı bekleyen, onun kadar güzel pişirebileceğimi umut ettiğim bamya çorbası tarifiyle karşınızdayım.
Bamya çorbası , bana göre göre Osmanlı mutfağının şaheser yemeklerinden . Kışın özellikle İç Anadolu bölgesinde-Konya , Kayseri, Eskişehir -çok yapılır.Yazın ipe dizilerek kurutulan minik bamyalar yemeğin ana malzemesidir. Bamyalara çok minik doğranmış kuşbaşı etler eşlik eder. Püf noktası ise pişme esnasında, bamyaların sünmesini önlemek amacıyla , limon suyu eklenmesi.
Malzemeler:
-50 gr kuru bamya
-150 gr. oldukça küçük doğranmış yağsız biftek
-1 orta boy kuru soğan , çok ince doğranmış
-1 yemek kaşığı tereyağı - (yarım kaşık tereyağı et için - yarım kaşık soğanı kavurmak içi kullanılacak)
-yarım limonun suyu
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1 yemek kaşığı domates salçası
-tuz , karabiber
Yapılışı:
- Bamyaları, elinizde ufalayıp kuru yapraklarının dökülmesini sağlayın. Sıcak suda haşlayarak , süzüp yıkayın , iplerini çıkarın. Bir kenara koyun.
-Diğer tarafta, çok küçük doğranmış etleri, yarım kaşık tereyağı ile tencerede harlı ateşte, et pembeleşinceye kadar 5 dakika çevirin. Üzerine iki bardak kadar sıcak su ekleyip , tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Ayrı bir kapta ince doğranmış soğanı , yarım kaşık tereyağı ve salçalarla birlikte pembeleştirin.
-Soğanlı karışımı pişmekte olan etin üzerine koyun, yarım limon suyunu ekleyin.
-Bamyaları ilave edin.
-Tuz ve karabiberi ekledikten sonra orta hararetli ısıda 20 dakika kadar pişirin.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)