Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar.Sevgili Sibel " spor yapmaktan mutfağa giremiyor musun ? "Diye sormuş. Aslında çoluk çocuk sahibi birinin mutfaktan çıkması mümkün değil, paylaşımda bir aksaklık oldu, ama bunu telafi etmek için sanırım pek az kişinin bildiği geleneksel bir yemeği tanıtmak istiyorum.
" DÜĞÜ " Çorbası
Yapımı kolay , yaz mevsimi için hafif, vejetaryen beslenmeye uygun bir yemek. Çok seveceğinize eminim.
Eskişehir 'in Sivrihisar ilçesinde yapılan çorbanın ana malzemesi "Düğü".
Düğü Nedir?
Bulgurun un haline, düğü deniyor bu yörede. Biz de bu güzel tarifi yapabilmek için , düğüyü evimizde elde edebiliriz. İnce bulguru kahve çekme makinasında çekerek un haline getiriyoruz. Yemeğimizin ana malzemesi bu olacak.
Malzemeler
- 1 su bardağı düğü
-2 kaşık dolusu un
-4 kaşık zeytinyağı
-yeteri kadar su
-1 adet patlıcan
-5-6 adet domates
-2 adet sivri biber
-1 adet kırmızı biber
-1 baş orta boy soğan
-yarım demet maydanoz
-tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
Servis sırasında:
İsteğe bağlı -Sirke +dövülmüş sarımsak karışımı
veya sarımsaklı yoğurt sos olarak yemeğin üzerine gezdirilir.
Yapılışı
Düğü ve un , bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kimyon eklenerek yeteri kadar su ile hamur haline getirilir. Bu hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.
Diğer tarafta tencereye yağ, ince kıyılmış soğan ve biberler konur. Tencerenin ağzı kapatılarak birkaç dakika pişirilir . Patlıcan ve domates küçük doğranarak tencereye eklenir.Domatesler eriyene kadra pişirilir. 4-5 bardak kaynar su eklenir. Düğüler atılır. En az yarım saat kısık ateşte kapağı kapatılarak pişirilir. Piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz , birkaç tutam kimyon ve kırmızı biber eklenir.Servis sırasında sarımsaklı yoğurt veya sirke eklenebilir. Afiyet olsun.
Perşembe, Mayıs 17, 2007
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)