Londra düşündüğümden daha kozmopolit bir şehir . Hintliler, Yahudiler, Araplar, Müslümanlar, Hıristiyanlar, Japonlar, Amerikalılar, Afrikalılar, çılgın gençler, şıklar, salaş görünümler, çok zenginler şehir sokaklarında ... Bu karmaşada kendi kişiliğinizi yitirmeden , özgürce varolabilirsiniz. Kurallarla işleyen bir hayatı yaşayan, saygılı ve kibar insanlar burada . Belki güneşi az gördüğünden gri ve sisli diye anılabilir ama , Londralılar içlerinde çok renkler barındırıyor. Bu şehirden sıkılmak imkansız.
İnsanın sevdiğiyle birlikte Londra sokaklarını adımlaması kadar eğlenceli ne var :)
Burası Covent Garden . Canlı , insanların kıpır kıpır olduğu bir yer.
Sokak göstericileri adım başı seyirci çekmeye çalışıyor. Önlerindeki kutuya birkaç pence atarak eğlenceye dahil olabilirsiniz.
İşte " Barbershop" show . Apple Market içinde ve çevresinde gitarıyla şarkı söyleyenler , opera ariası seslendirenlere rastlamak mümkün. West End bölgesi Londralıların eğlence ve kültür merkezi . Tiyatro salonları insanları mıknatıs gibi çekiyor. Agatha Cristie ' nin 60 yıldır gösterimde olan oyunu " The Mouse Trap " a gitmeyi isterdim. Ya da bir müzikal seyretmeyi...Yetişilemeyecek kadar çok olan sanatsal aktiviteden birine dahil olmayı...
18. Yüzyıldan bugüne gelen "Underground" Londralılara kalan en önemli miras olsa gerek. Bazı istasyonlar, 150 yıl öncesinin görünümünde adeta geçmişe yolculuk hissini veriyor. Metroda bile eğlenmek mümkün . Aniden birisi yerinden kalkıp harika bir dans gösterisi sunabilir .
İşte " British Museum" . Dünyanın en eski müzesi. 18. ve 19. yüzyıllarda , yani İngiltere'nin en güçlü olduğu zaman diliminde Kaptan Cook ,Lord Elgin , Lord Curzon gibi gezginlerin dünyanın dört bir yanından topladıkları hazineler sergilenmekte. Müze ücretsiz gezilebiliyor .
Özellikle firavun mumyaları , kedi mumyaları en ilgi çeken bölümdü benim için .
British Museum 'da , "Great Court" yani büyük avlu üzerini örten çatı gerçekten çok göz alıcı. Müzelerde sergilenen eserlerle ilgili kitap, hediyelik eşya satan mağazalar kolay ayrılamadığım yerler. British Museum hediyelik eşya mağazası görülmeye değer.
Çocukların Gezmesi Gereken Müze:Natural History Museum
Ne müthiş bir yapı ! İçeride sergilenen eserler ise çok daha etkileyici. Müzeye girerken çocuklar aileleriyle birlikte uzun bir sıra oluşturmuşlardı. Bahçesinde kitap satış yeri ve kelebek türlerinin toplandığı büyük bir çadır var. Burada çocuklar ve tabii ebeveynler kelebekleri gözlemleyebiliyor. Fosil ve taş kolleksiyonları ve gerçek boyutta dinazor, hayvan iskeletleri merak uyandırıyor.
National history Museum ücretsiz gezilebiliyor. Bizimde bir tabiat tarihi müzemiz var; Ankara'da MTA bahçesinde bulunan " Tabiat Tarihi Müzesi " her nedense yıllardır kapalı. Mahkeme kararıyla kapatılmış.
İşte tipik İngiliz evleri ! Kırmızı tuğla ile kaplanmış bitişik sıra evler. Ön ve arkada bulunan küçük bahçeleriyle özgün bir görünüme sahip. Siyah ferforje parmaklık , bahçe kapısı ve klasik aydınlatma ile tamamlanmış.
Böylesine hareketli ve yaşayan bir şehirde parklar dingin. Hyde Park, St. James's Park ve Regent' s Park. Son derece doğal , adeta kendi kendine oluşmuş gibi , ulu çınarlar, göletler, hayvanların serbetçe dolaştığı , betona yer verilmemiş yaya yolları, estetik ahşap banklar. Hiç çam ağacı görmedik, sanırım yetişmiyor. Park alanlarının tamamı Kraliçe 'ye aitmiş ve kendisi bir lütuf göstererek halkın kullanımına açmış. Belki de bu yüzden yüzyıllar boyunca bu devasa parklar korunabildi ve bakımlı kaldı.
Pahalı, klasik "Black Cab" . Geleneksel siyah taksilere sürücü olabilmek 2 yıllık bir eğitim gerektiriyormuş.Londra sokaklarının vazgeçilmezi ise bisikletliler. Pek çok insan bisiklet kullanıyor. Bisikletle ilgili satış yapan dükkan da çok fazla.Dümdüz pürüzsüz yollarda sürmek ve trafikte öncelikli olmak ne güzel !
Trafiğin soldan işlemesi alışık olmayanlar için ciddi bir sorun . Tehlike atlatmadık değil.Yayalar da soldan yürüyor.İngilizlerin kendilerinden taviz vermeyen yapılarının da bir göstergesi herhalde.
Buckingham Palace kapısı .
Geleneksel kıyafetiyle " Bagpipe " çalan bir İskoçyalı. Arkada " Thames " ve " London Eye" .
Madame Tussauds müzesi sadece balmumu heykellerden oluşmuyormuş .Pek önem vermemiştim ama eğlenceli bir yermiş.
Çarşamba, Eylül 30, 2009
Cumartesi, Eylül 26, 2009
Macaron Nedir ? Londra 'da Macaron Yemek-Macaron Tarifi
Londra sokaklarını adımlarken ve her gördüğüm "Bakery", "Cake Shop" ve " Patisserie" e başımı uzatırken , (her ne kadar Londra 'da olsak da), aklımda macaron yemek vardı. Aslında Londra 'nın müzelerini , tarihi yerlerini gezmekten yemek yeme konusuna pek az zaman ayırabildik.
İngilizlerin "sütlü çayı , Fransızların " Macaronları"...
Dünyanın pek çok yerinde şubesi olan ve Londra 'da " Gloucester Road " da karşıma çıkan " Paul's Bakery" tipik Fransız tarzıyla , Türkiye 'ye göre uygun olan fiyatıyla! ve rengarenk macaronlarıyla gözüme çarptı . Sanırım öncelikle şekil ve renkleri nedeniyle bu pastacıkları seviyorum. Kesinlikle çok estetik.
Londra 'da en ünlü macaron adresi Harrods 'da bulunan " Laduree tea room ". Şık ve pahalı bir adres.
Bu pastacıkları yapmayı bir gün deneyeceğim :) . "Larousse Gastronomique" de macaron başlığında yazılı olan bilgiler burada:
Macaron Nedir?
Dövülmüş badem , şeker ve yumurta akı ile hazırlanan, genellikle , kahve , çikolata,çilek, fındık, antep fıstığı, vanilya vb. ile koku verilen hamurdan yapılan, dışı gevrek içi yumuşak, küçük yuvarlak pasta.İlk tarifin Rönesans dönemi Venedik'inden geldiği , 1800'lerde Fransızlar tarafından günümüzdeki şekliyle yapıldığı söyleniyor.
Klasik Macaron Tarifi
- Bir pastane tepsisine tereyağı sürülmüş yağlı kağıt döşeyin.
-350 gr toz şeker ile 250 gr toz bademi karıştırın.
- Bir tutam tuzla hafifçe çırptığınız dört yumurta akını yavaş yavaş katın.
-Hamuru yağlı kağıt üzerine yaklaşık 30 küçük parça halinde dökün.Pişirme sırasında yapışmamaları için aralarına mesafe bırakın.
-Önceden ısıtılmış 200 C fırında 12 dakika pişirin.
-Macaronları bir spatula yardımıyla kaldırın ve nemli bir tepsi üzerine dizin.
-Birkaç dakika bekledikten sonra ikişer ikişer yapıştırın ve tamamen soğumalarını bekleyin. 50 gr toz kakao ile koku verebilirsiniz.
Yumuşak Macaronlar
-Derin bir kapta 250 gr toz badem , 450-500 gr pudra şekri , bir paket şekerli vanilya ve bir tutam tuzla çırpılmış dört yumurta akını karıştırın.
-Daha sonra bir tutam tuzla iyice çırpılmış dört yumurta akı daha katın.
-Bu karışımı 5 mm çapında düz uç takılmış krema torbasına koyun.
-Tereyağı sürülmüş yağlı kağıt yayılmış tepsiye aralıklı olarak dizin.
-Önceden ısıtılmış 180C fırında 15 dakika pişirin.
Pazar, Eylül 13, 2009
Mercimekli Tutmaç Aşı (Bayburt)
Tül gibi incecik, fotoğraflarken rüzgarda uçuşan kesme makarnalar ve Bayburt yöresine ait mercimekli tutmaç aşı tarifi , SELVER SAVAŞ Hanım'ın kayınvalidesine ait.
Kesme makarnalar için:
- 1 yumurta
-1 bardak un
- su
-tuz
-hamuru incecik açabilmek için yetenekli eller , gerekli.
Gerçekten makarnalar öylesine ince açılmıştı ki , adeta kağıt gibi ,fotoğrafta da görüyorsunuz, şaşırmamak elde değil. Selver Hanım , kayınvalidesinin 80 yaşında olduğunu söyledi.
Mercimekli tutmaç aşı için işte bu makarnalar haşlanıyor , süzülüyor. Önceden pişirilmiş mercimekler, küçük bir soğan , domates , biber salçaları ve baharat eşliğinde sos haline getiriliyor. Tereyağı kızdırılıyor. Sarımsaklı yoğurtla makarnalar karıştırılıp üzerine mercimekli sos dökülüp, tereyağı gezdiriliyor.
Çok besleyici , yoğurt , mercimek , makarna, yağ , sarımsak, hepsi birarada. Makarna kesme kısmını saymazsak çok kolay ve çabuk hazırlanabilen bir yemek.
Son söz ,çocuğunuz bu yemeği severse şanslısınız.
Kesme makarnalar için:
- 1 yumurta
-1 bardak un
- su
-tuz
-hamuru incecik açabilmek için yetenekli eller , gerekli.
Gerçekten makarnalar öylesine ince açılmıştı ki , adeta kağıt gibi ,fotoğrafta da görüyorsunuz, şaşırmamak elde değil. Selver Hanım , kayınvalidesinin 80 yaşında olduğunu söyledi.
Mercimekli tutmaç aşı için işte bu makarnalar haşlanıyor , süzülüyor. Önceden pişirilmiş mercimekler, küçük bir soğan , domates , biber salçaları ve baharat eşliğinde sos haline getiriliyor. Tereyağı kızdırılıyor. Sarımsaklı yoğurtla makarnalar karıştırılıp üzerine mercimekli sos dökülüp, tereyağı gezdiriliyor.
Çok besleyici , yoğurt , mercimek , makarna, yağ , sarımsak, hepsi birarada. Makarna kesme kısmını saymazsak çok kolay ve çabuk hazırlanabilen bir yemek.
Son söz ,çocuğunuz bu yemeği severse şanslısınız.
Cuma, Eylül 11, 2009
Haluj-Çerkes Mantısı-Denemek İsteyenlere Püf Noktaları
Güzel bir Çerkes yemeği...Tarifini Hatice 'den öğrendim. Yemeği başarıyla pişirmek biraz ayrıntılarda gizli.Bu püf noktaları unutmamak ve ilk kez deneyeceklere fikir vermek için notlar...
Püf Noktaları :
*Hamur sert ve tuzlu olmalı.Tuzlu hamur kolay açılıyor , ayrıca haşlama suyuna tuz koymaya gerek yok.
*Hamur fazla ince ya da çok kalın açılmamalı .
*Hamuru nutella kapağı ile kesmek iyi bir buluş.
*Patatesli için soğanı bol olursa lezzetli olur.
*Kesilen yuvarlaklara fazla fazla iç konulabilir.
*Kesilen daireleri pileli kapatmak için uğraşmaya değer, öğrendikten sonra çok kolay, üstelik eğlenceli.
*Haşlanmaya hazır hale gelen haluj hamurlarını mutlaka ama mutlaka en az 1 saat buzdolabında bekletmeli.
*3 /4 'ü su ile doldurulmuş derin tencerede kaynayan suya hamurlar teker teker atılmalı ve en fazla 10 dakika pişirilmeli.Ağzını ne kadar iyi kapatırsanız kapatın, fazla pişen hamur açılıp dağılabiliyor. Ayrıca hamuru yumurtalı olmadığı için zaten kolay pişiyor.
*Nazikçe servis tabağına alınan halujlar aceleyle soslanıp , sofrada sasbırsızca bekleyen kişinin önüne konmalı.
* Pişerpişmez yenmesi gereken yemek.
Malzemeler
Hamuru İçin:
-3 su bardağı un
-2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kadar ılık su
İçi İçin:
-5-6 adet patates
- 1 adet orta boy soğan
-tuz , karabiber, kırmızı biber, acı pul biber
-5-6 kaşık zeytinyağı
Soslar:
-3-4 yemek kaşığı tereyağı
-1 yemek kaşığı kırmızı biber
-Yemeğin üzerine gezdirmek için sarımsaklı yoğurt
Yapılışı
- Öncelikle içi hazırlayıp soğumaya bırakmalısınız. Soğanı ince doğrayıp zeytinyağında çevirin. Haşlayıp püre haline getirdiğiniz patatesleri karıştırıp , kısık ateşte 5- 6 dakika kadar kavurun.Bir kenarda soğuması için bekletin.
-Hamur yoğurma kabına un ve tuzu koyup karıştırın. Suyu azar azar ilave edip sert bir hamur yapın. Üzerine nemli bez örterek 20 dakika dinlenmeye bırakın.
-Dinlenen hamuru 6 parçaya ayırın. Kurumaması için, üzerlerine nemli bez örtmeyi unutmayın.
- Hamuru açmak için unlamanıza gerek yok. Yuvarlakları bardak ağzıyla veya plastik kapaklarla kesebilirsiniz.
-İçlerine bol patates koyun.
-Hamurların ağızlarını sıkıca kapatmalısınız. Aşağıdaki videoyu izleyerek şekilli kapatmayı öğrenebilirsiniz.Haluj hamurlarını bez ya da kağıt havlu (yapışmaması için) üzerine koyup buzdolabına kaldırın. Birbirlerine değmemelerine de dikkat edin , yoksa hemen yapışırlar.
-Yemek saati yaklaştığında , derin tencerenizin 3/4 'ünü su ile doldurup harlı ateşe koyun. Sosu hazırlamak için tereyağını eritip kırmızı toz biberle karıştırın. Sarımsaklı yoğurdunuzu , servis tabağınızı hazır edin.
-Halujlarınızı buzdolabından çıkarıp, teker teker kaynayan suya atın.7-10 dakika kadar fokur fokur suda kaynasın. Hemen servis tabağınıza alıp biberli tereyağlı sosu döküp sofraya koyun ve yoğurdu unutmayın. Afiyet olsun.
Püf Noktaları :
*Hamur sert ve tuzlu olmalı.Tuzlu hamur kolay açılıyor , ayrıca haşlama suyuna tuz koymaya gerek yok.
*Hamur fazla ince ya da çok kalın açılmamalı .
*Hamuru nutella kapağı ile kesmek iyi bir buluş.
*Patatesli için soğanı bol olursa lezzetli olur.
*Kesilen yuvarlaklara fazla fazla iç konulabilir.
*Kesilen daireleri pileli kapatmak için uğraşmaya değer, öğrendikten sonra çok kolay, üstelik eğlenceli.
*Haşlanmaya hazır hale gelen haluj hamurlarını mutlaka ama mutlaka en az 1 saat buzdolabında bekletmeli.
*3 /4 'ü su ile doldurulmuş derin tencerede kaynayan suya hamurlar teker teker atılmalı ve en fazla 10 dakika pişirilmeli.Ağzını ne kadar iyi kapatırsanız kapatın, fazla pişen hamur açılıp dağılabiliyor. Ayrıca hamuru yumurtalı olmadığı için zaten kolay pişiyor.
*Nazikçe servis tabağına alınan halujlar aceleyle soslanıp , sofrada sasbırsızca bekleyen kişinin önüne konmalı.
* Pişerpişmez yenmesi gereken yemek.
Malzemeler
Hamuru İçin:
-3 su bardağı un
-2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kadar ılık su
İçi İçin:
-5-6 adet patates
- 1 adet orta boy soğan
-tuz , karabiber, kırmızı biber, acı pul biber
-5-6 kaşık zeytinyağı
Soslar:
-3-4 yemek kaşığı tereyağı
-1 yemek kaşığı kırmızı biber
-Yemeğin üzerine gezdirmek için sarımsaklı yoğurt
Yapılışı
- Öncelikle içi hazırlayıp soğumaya bırakmalısınız. Soğanı ince doğrayıp zeytinyağında çevirin. Haşlayıp püre haline getirdiğiniz patatesleri karıştırıp , kısık ateşte 5- 6 dakika kadar kavurun.Bir kenarda soğuması için bekletin.
-Hamur yoğurma kabına un ve tuzu koyup karıştırın. Suyu azar azar ilave edip sert bir hamur yapın. Üzerine nemli bez örterek 20 dakika dinlenmeye bırakın.
-Dinlenen hamuru 6 parçaya ayırın. Kurumaması için, üzerlerine nemli bez örtmeyi unutmayın.
- Hamuru açmak için unlamanıza gerek yok. Yuvarlakları bardak ağzıyla veya plastik kapaklarla kesebilirsiniz.
-İçlerine bol patates koyun.
-Hamurların ağızlarını sıkıca kapatmalısınız. Aşağıdaki videoyu izleyerek şekilli kapatmayı öğrenebilirsiniz.Haluj hamurlarını bez ya da kağıt havlu (yapışmaması için) üzerine koyup buzdolabına kaldırın. Birbirlerine değmemelerine de dikkat edin , yoksa hemen yapışırlar.
-Yemek saati yaklaştığında , derin tencerenizin 3/4 'ünü su ile doldurup harlı ateşe koyun. Sosu hazırlamak için tereyağını eritip kırmızı toz biberle karıştırın. Sarımsaklı yoğurdunuzu , servis tabağınızı hazır edin.
-Halujlarınızı buzdolabından çıkarıp, teker teker kaynayan suya atın.7-10 dakika kadar fokur fokur suda kaynasın. Hemen servis tabağınıza alıp biberli tereyağlı sosu döküp sofraya koyun ve yoğurdu unutmayın. Afiyet olsun.
Çarşamba, Eylül 09, 2009
Pamuk Prensesin Yedi Cücelere Pişirdiği Makarna-Makarnanın Tarifini Değiştiren SELVA
Acaba sizin çocuğunuz da sebze yememe konusunda ısrarcı mı?
ABD 'de yapılan bir araştırma , ilginç ve çekici isimlerle sunulan sebze yemeklerini çocukların büyük bir iştahla yediğini ortaya koymuş.
Makarnayı sade, peynirli , kıymalı yedirebiliyoruz da sebzeli bir sos hazırlayınca çocuklar yememekte inat ediyorlar .
O zaman biz de makarnanın tarifini değiştirirken, adını da değiştiririz. Çocuklar çizgi film karakterlerine bayıldıklarına göre , onarın yemeklerine de ilgisiz kalamaz. Yani pamuk prensesin ormandaki bahçesinden türlü türlü sebzeleri toplayarak , altında ateş yanan kocaman kazanında , aç bilaç yedi cüceler için karıştıra karıştıra pişirdiği kırmızı biberli makarnasına...
"Makarnanın tarifini değiştiren " Selva Makarna , Devletşah 'ın oynadığı makarna reklamıyla gönlümde taht kurdu.
Devletşah reklama çok yakışmıştı çok başarılıydı, Selva Makarna'da , reklam filminde Devletşah'ı oynatarak, mutfağında yemek pişirmeyi seven biz yemek bloglarına değer verdiğini göstermiş oldu.Tebrikler...
Pamuk Prensesin Kırmızı Biberli Makarnası
Gelelelim benim değiştirdiğim makarna tarifine .
Öncelikle Selva linguini makarnayı kırmadan haşlayıp yapışmaması için biraz zeytinyağı ekleyerek bir kenara koyun
Sebzeli Makarna Sosu Malzemeleri:
-2 adet kabak
-1 adet kırmızı biber
-6-7 adet yeşil fasulye
-3 adet patlıcan
-7-8 adet tatlı yeşil biber
-4-5 diş sarımsak
-1 bardak domates püresi
-yarım çay bardağı zeytinyağı
-tuz
Pamuk Prensesin Kırmızı Biberli Makarna Sosunun Hazırlanışı:
-Yayvan tencerenize zeytinyağını koyun.
-Tüm sebzeleri ince ince doğrayın. Fasulyeleri biber doğrar gibi ince kıyın.
-Sarımsakları soyup doğrayın.Tencereye sebzelerle birlikte atın.Tuz koyun. Tencerenin kapağını kapatarak , yağını çekip bırakana kadar pişirin . Arasıra karıştırın.
-Domates püresini ekleyin.Tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kısık ateşte pişirin.
-Haşlayıp , yapışmaması için bir miktar zeytinyağı ile karıştırdığınız makarnanızı tabağa alıp ,üzerine sebzeli sosunuzu koyup servis yapın. Afiyet olsun.
ABD 'de yapılan bir araştırma , ilginç ve çekici isimlerle sunulan sebze yemeklerini çocukların büyük bir iştahla yediğini ortaya koymuş.
Makarnayı sade, peynirli , kıymalı yedirebiliyoruz da sebzeli bir sos hazırlayınca çocuklar yememekte inat ediyorlar .
O zaman biz de makarnanın tarifini değiştirirken, adını da değiştiririz. Çocuklar çizgi film karakterlerine bayıldıklarına göre , onarın yemeklerine de ilgisiz kalamaz. Yani pamuk prensesin ormandaki bahçesinden türlü türlü sebzeleri toplayarak , altında ateş yanan kocaman kazanında , aç bilaç yedi cüceler için karıştıra karıştıra pişirdiği kırmızı biberli makarnasına...
"Makarnanın tarifini değiştiren " Selva Makarna , Devletşah 'ın oynadığı makarna reklamıyla gönlümde taht kurdu.
Devletşah reklama çok yakışmıştı çok başarılıydı, Selva Makarna'da , reklam filminde Devletşah'ı oynatarak, mutfağında yemek pişirmeyi seven biz yemek bloglarına değer verdiğini göstermiş oldu.Tebrikler...
Pamuk Prensesin Kırmızı Biberli Makarnası
Gelelelim benim değiştirdiğim makarna tarifine .
Öncelikle Selva linguini makarnayı kırmadan haşlayıp yapışmaması için biraz zeytinyağı ekleyerek bir kenara koyun
Sebzeli Makarna Sosu Malzemeleri:
-2 adet kabak
-1 adet kırmızı biber
-6-7 adet yeşil fasulye
-3 adet patlıcan
-7-8 adet tatlı yeşil biber
-4-5 diş sarımsak
-1 bardak domates püresi
-yarım çay bardağı zeytinyağı
-tuz
Pamuk Prensesin Kırmızı Biberli Makarna Sosunun Hazırlanışı:
-Yayvan tencerenize zeytinyağını koyun.
-Tüm sebzeleri ince ince doğrayın. Fasulyeleri biber doğrar gibi ince kıyın.
-Sarımsakları soyup doğrayın.Tencereye sebzelerle birlikte atın.Tuz koyun. Tencerenin kapağını kapatarak , yağını çekip bırakana kadar pişirin . Arasıra karıştırın.
-Domates püresini ekleyin.Tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kısık ateşte pişirin.
-Haşlayıp , yapışmaması için bir miktar zeytinyağı ile karıştırdığınız makarnanızı tabağa alıp ,üzerine sebzeli sosunuzu koyup servis yapın. Afiyet olsun.
Cuma, Eylül 04, 2009
İftara Kabak Mücveri
Türk mutfağının güzel tariflerinden kabak mücverini , Ramazan 'ın etkisiyle bu kez olması gerektiği gibi, yani zeytinyağında kızartarak yaptım. Genellikle mücver hamuruna fazladan yağ ekleyerek fırında pişirmeyi tercih ederim. Kızartılarak kahverengileşmiş sebzeleri yemek doğrusu beni biraz korkutuyor. Ama kabak mücverini "Sızma zeytinyağında " kızartarak denemelisiniz. Lezzeti diğer yağlara göre kat kat fazla.
Zeytinyağında kızartılan yiyecekler içlerine daha az yağ çekiyor çünkü yağa atılan mücverin dışı birden bire kabuklanarak içine çok fazla yağ çekmiyor. Ayrıca zeytinyağı yüksek ısıya dayanıklı (220 C 'ye kadar) ve hacim olarak genişleyen bir yağ bu nedenle diğer sıvı yağlara göre daha az miktarda kullanmak yeterli.
Mücveri lezzetlendiren bir diğer etken bol ve çeşitli baharat kullanımı. Kimyon , karabiber, kırmızı biber, acı pul biber ve hatta köfte baharatı kullanmaktan çekinmeyin.
Kabak Mücveri
Malzemeler
-4-5 adet orta boy kabak
-1 adet orta boy kuru soğan
-1 demet dereotu
-1 demet maydanoz
-3 adet yumurta
-2 su bardağı un
-tuz
-karabiber
-kırmızı biber
-kimyon
-acı pul biber
-kızartmak için 1,5 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı
-Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın. Geniş bir kabın içine koyun.
-Kabakları rendeleyin . Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayın. Hepsini soğanla karıştırın.
-Yumurtaları kırıp sebzelere iyice yedirin.
-Baharatları ekleyin. Hazırladığınız bulamaca unu koyup iyice karıştırın. Sıvı olmayan cıvık bir hamur elde edin.
-Tavada yağı ısıtın. Yağın yeterince ısındığını anlamak için mücver bulamacından küçük bir parça atıp deneyin.
-Kaşık dolusu mücver hamurunu kızgın yağa atıp kızartın.Üzerine bastırıp yassıltın ki içi de yeteri kadar pişsin.
-Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz.
İlerleyen günlerde yeni tarifler ve gezi notlarıyla buluşmak dileğiyle...
Zeytinyağı ile ilgili bilgi kaynağı: Artun Ünsal - Ölmez Ağacın Peşinde
Zeytinyağında kızartılan yiyecekler içlerine daha az yağ çekiyor çünkü yağa atılan mücverin dışı birden bire kabuklanarak içine çok fazla yağ çekmiyor. Ayrıca zeytinyağı yüksek ısıya dayanıklı (220 C 'ye kadar) ve hacim olarak genişleyen bir yağ bu nedenle diğer sıvı yağlara göre daha az miktarda kullanmak yeterli.
Mücveri lezzetlendiren bir diğer etken bol ve çeşitli baharat kullanımı. Kimyon , karabiber, kırmızı biber, acı pul biber ve hatta köfte baharatı kullanmaktan çekinmeyin.
Kabak Mücveri
Malzemeler
-4-5 adet orta boy kabak
-1 adet orta boy kuru soğan
-1 demet dereotu
-1 demet maydanoz
-3 adet yumurta
-2 su bardağı un
-tuz
-karabiber
-kırmızı biber
-kimyon
-acı pul biber
-kızartmak için 1,5 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı
-Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın. Geniş bir kabın içine koyun.
-Kabakları rendeleyin . Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayın. Hepsini soğanla karıştırın.
-Yumurtaları kırıp sebzelere iyice yedirin.
-Baharatları ekleyin. Hazırladığınız bulamaca unu koyup iyice karıştırın. Sıvı olmayan cıvık bir hamur elde edin.
-Tavada yağı ısıtın. Yağın yeterince ısındığını anlamak için mücver bulamacından küçük bir parça atıp deneyin.
-Kaşık dolusu mücver hamurunu kızgın yağa atıp kızartın.Üzerine bastırıp yassıltın ki içi de yeteri kadar pişsin.
-Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz.
İlerleyen günlerde yeni tarifler ve gezi notlarıyla buluşmak dileğiyle...
Zeytinyağı ile ilgili bilgi kaynağı: Artun Ünsal - Ölmez Ağacın Peşinde
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)