Türk mutfağının güzel tariflerinden kabak mücverini , Ramazan 'ın etkisiyle bu kez olması gerektiği gibi, yani zeytinyağında kızartarak yaptım. Genellikle mücver hamuruna fazladan yağ ekleyerek fırında pişirmeyi tercih ederim. Kızartılarak kahverengileşmiş sebzeleri yemek doğrusu beni biraz korkutuyor. Ama kabak mücverini "Sızma zeytinyağında " kızartarak denemelisiniz. Lezzeti diğer yağlara göre kat kat fazla.
Zeytinyağında kızartılan yiyecekler içlerine daha az yağ çekiyor çünkü yağa atılan mücverin dışı birden bire kabuklanarak içine çok fazla yağ çekmiyor. Ayrıca zeytinyağı yüksek ısıya dayanıklı (220 C 'ye kadar) ve hacim olarak genişleyen bir yağ bu nedenle diğer sıvı yağlara göre daha az miktarda kullanmak yeterli.
Mücveri lezzetlendiren bir diğer etken bol ve çeşitli baharat kullanımı. Kimyon , karabiber, kırmızı biber, acı pul biber ve hatta köfte baharatı kullanmaktan çekinmeyin.
Kabak Mücveri
Malzemeler
-4-5 adet orta boy kabak
-1 adet orta boy kuru soğan
-1 demet dereotu
-1 demet maydanoz
-3 adet yumurta
-2 su bardağı un
-tuz
-karabiber
-kırmızı biber
-kimyon
-acı pul biber
-kızartmak için 1,5 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı
-Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın. Geniş bir kabın içine koyun.
-Kabakları rendeleyin . Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayın. Hepsini soğanla karıştırın.
-Yumurtaları kırıp sebzelere iyice yedirin.
-Baharatları ekleyin. Hazırladığınız bulamaca unu koyup iyice karıştırın. Sıvı olmayan cıvık bir hamur elde edin.
-Tavada yağı ısıtın. Yağın yeterince ısındığını anlamak için mücver bulamacından küçük bir parça atıp deneyin.
-Kaşık dolusu mücver hamurunu kızgın yağa atıp kızartın.Üzerine bastırıp yassıltın ki içi de yeteri kadar pişsin.
-Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz.
İlerleyen günlerde yeni tarifler ve gezi notlarıyla buluşmak dileğiyle...
Zeytinyağı ile ilgili bilgi kaynağı: Artun Ünsal - Ölmez Ağacın Peşinde
Cuma, Eylül 04, 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
20 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Harika olmuş.Bizim evin favorisi.Ellerinize sağlık.Sevgiler...
Aslıcım mücverin süper ellerine sağlık bereketli iftarlar dilerim kocaman sevgiler...
Olá! Conheci esse cantinho e é tudo de bom!
Lindo, criativo, nutritivo e delicioso...
Espero você em:
magiadaines.blogspot.com
Um ótimo fim de semana!
Beijinhos carinhosos.
Itabira - Brasil
Ellerine sağlık çok severrim :)
Harika olmuş ellerine sağlık, zeytinyağının kızartmalarda kullanıldığını hiç bilmiyordum, deneyeceğim.
zetinyağlı tariflerin harika görünüyor.bloğunu zevkle takip ediyorum.sevgiler...
bayılırım.....
gıda mühendisiyim. zeytinyağı çıkabildiği yüksek sıcaklıklar nedeniyle besin yapısını bozduğu için kızartmalarda asla tavsiye edilmez. ayrıca içerisinde bulunan doymamış yağların bir kısmı yüksek sıcaklıklarda yapı değişimi geçirmekte ve toksik olabilmektedir. sağlıklı yaşamak adına yaptığınız şeyleri görmek ve okumak hakikaten çok acı verici ama sanırım zeytinyağıyla kızartma yapmanız ve bunu insanlara tavsiye etmeniz bir doruk noktası oldu.
Tüm " Mücver severler" yorumlarınıza teşekkür ederim.
Gıda Mühendisi olduğunu söyleyen arkadaş,
ismiyle birlikte kaynak göstererek hepimizi ayrıntılı bilgilendirirse gerçekten çok memnun olacağım.
Verdiğim bilginin kaynağını daima belirtiyorum.
Zeytinyağının tereyağı ve ayçiçek yağına göre kızartmaya daha uygun bir yağ olması bilimsel bir gerçektir.
canım çekti vallahi.
Mücverin fırında olanını çok severim hafif diye. Sızma zeytinyağında kızartılmışını da denemek lazım. ellerine sağlık. Sevgiler...
Bilimsel tanımı için verdiğiniz tek bir referansın bilimsel kaynak olmamasına hayran kaldım. Sizin gibi kendisini pek bir bilgili! sananlar yüzünden ülkemiz ve insanımız bu halde ya. Herkes herşeyi okuduğu tek bir kitaptan öğrenip alternatif görüş ve araştırmalara bakma tenezzülü göstermiyor.
http://www.oliveoilsource.com/cooking_olive_oil.htm
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070313173447AAWrn4D
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V3B-48301WM-3&_user=4099511&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1006752357&_rerunOrigin=scholar.google&_acct=C000062249&_version=1&_urlVersion=0&_userid=4099511&md5=d8092cbb153ea7b66b8011ce1f80ace4
Changes in Phenolic Composition and Antioxidant Activity of Virgin Olive Oil during Frying
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf025932w
Google scholar'da bi zahmet olive oil frying yazarsanız epey bir şey öğrenebilirsiniz. Tabii bilimsel anlayışınız gerçekten bilimsel yayınları okumaya izin veriyorsa.
Keşke isminizi yazacak kadar cesaretli ve görüşünüzü savunurken de daha naif olabilseydiniz. Hepimiz burada doğruyu bulmaya , tecrübelerimizi veya okuduklarımızı paylaşmaya çalışıyoruz. Yazmış olduğunuz kaynaklar konu hakkında benim yazdıklarımı çürütemiyor . Zeytin yağının en iyi yağ olduğu görüş olarak belirtilmiş zaten.Göndermiş olduklarınızı bilimsel kanıt olarak kabul edip ikna olmam imkansız. Bu konuyu ilerleyen günlerde ayrıntılı ele alacağım tabii sizi de isminizle birlikte aramızda görmekten memnun oluruz :)
zeytinyağı evet en iyi yağdır ama kızartma konusunda asla diğer yağlar kadar sağlıklı değildir.çünkü ısıya karşı çok dayanıklı değildir ve yapısı değiştiği için tehlikeli olabilir zeytinyağı sadece salatalarda ve yemeklerde kullanılmalıdır.kızartmada ise çabuk yanan bir yağ olduğu için kullanılması kesinlikle tavsiye edilmez.Öyle olsa herkes zeytinyağında kızartır.Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır.Sabit fikirli olmayıp yeni bilgilere açık olmak gerekir
Sızma zeytinyağ kızartmalarda kullanılmaz ve yemeklere de en son koyulur çünkü sızma zeytinyağının faydalı kısmı yüksek sıcaklıkta kaybolur. Fakat rivera zaten üretilirken yüksek sıcaklıkta üretilir ve üretim sırasında sızma zeytinyağında bulunan ekstra faydalı içeriği kaybolur. Bu yüzden sızma daha çok salatalarda ve çiğ olarak tüketilirken rivera yüksek sıcaklıkta kullanılabilir. Ben gıda mühendisi değilim fakat bu bilgi aranızda karışıklığı giderebilir diye düşündüm.
Gıda mühendisiyim diyen adsız nicki kişinin yorumlarını gülerek okudum. Zeytinyağı ile kızartma sağlıksızdır demiş kaynak vermiş aklınca ama verdiği kaynaklarda zeytinyağının her yönden ne kadar mükemmel bir yağ olduğu yazıyor. Hele birinde kullanılmış zeytinyağı'nın dizel motorda kullanılması araştırılmış :) Yani gıda mühendisi ama hiç bir bilgisi yok. Yazık diyorum bu kadar gıda terörü sucuklarda çıkan iç organlar bu gibi gıda mühendislerinin yüzünden demekki...
herkes artık biliyor zeytinyağının yanma süresi çok kısa dolayısıyla kızartmaya müsait değil biraz okuyalım doğruları bilimsel açıklayanlara da kulak verelim görüyorum saygı duyulmuyor bari bunu yapalım.Zeytinyağı saf biçimiyle hem yemeklerde kullanılmaya, hem de orta sıcaklıkta yapılan kızartmalara elverişlidir. "Zeytinyağında kızartma sırasında ortaya çıkacak yükseltgenme tepkimelerini engelleyen maddeler vardır. Ama kızartma işlemt yağın içerdiği doğal vitaminlerin hemen hepsini yıkıma uğratır. Isıtma işlemi sırasında sürekli olarak beyaz dumanın çıkmaya başladığı sıcaklık eşiğine çıkmamak gerekir. Bu eşik 140 ~C'den sonra aşılır ve yağ asitlerinin gliserin gibi bileşenlerine ayrılmasıyla gerçekleşir. Ayrıca işlemden geçirilmiş yağlann bile uzun süre bekletildiğinde asitliğinin artacağı unutulmamalıdır." Öyle bilimsel dergilerden alınmış bir bilgi değil rastgele seçtiğim bir bilgi
Birbirimizi bu kadar düşmancasına yargılatan ne bilmiyorum birimiz diğerimiz için iyi birşey söylemeye çalışıyor sanki düşmanında duymuşcasına tepki veriliyor.Yazık yapmayalım cahillik bize yakışmaz ayrıca vazgeçtim bu tarifi yapmaktan tek eksiği sevgi ve saygıdan yoksun ellerden çıkmış olması...üzgünüm hem de hepiniz için...
ben de gıda mühendisiyim ve meslektaşımın yazdıklarına katılıyorum. okulu yeni bitirdim ve bitkisel yağ teknolojisi dersini son dönem aldığım için zeytinyağı konusundaki bilgilerim taze. zaten mesleğimizin en zor kısmı bu, insanların beynine yerleşmiş yanlış bilgilerin doğrulaını kabul ettirmekte inanılmaz zorluk çekiyoruz. ister inanın ister inanmayın özelliklede sızma zeytinyağının kızartma için uygun olmadığı bilimsel bir gerçek. bu uyarıdan sonra kızartme için kullanıp kullanmamak size kalmış... saygılar...
Gözde ve adsiza katiliyorum ! Zeytinyagi kizartmak kesinlikle çok zararlidir !
Cok dogru benim de Bildigim bU Gercek. Tesekkurler
Yorum Gönder