Cuma, Nisan 29, 2005
Romantik Çilek
Rengiyle ve biçimiyle bana çok estetik görünen evimizin son günlerde en çok tüketilen meyvesi. Küçük , yeşil saplı ve kıpkırmızı çilekleri seviyorum ve seçiyorum.Bu seçme işlemi hiç de kolay olmuyor çünkü çilek seçtiren bir yer yok!.İrili ufaklı, şekilli şekilsiz çilek yığınları arasından en uygununu arıyorum. Sürekli' hormonlu ' kelimesiyle birlikte anılan çilek insanı yesem mi yemesem mi diye düşündürüyor.Yeşil-sarı renkli , iri ve çok şekilsiz olanlardan rahatsız oluyorum gerçekten ama ne yapayım bahçemde yalnızca üç kök çileğim var ve küçücük meyvelerini yemek için en azından temmuz ayını beklemek zorundayım:))
Çileği ve tüm meyveleri tamamen katkısız yemekte fayda var kesinlikle. Ama bu sefer dergide gördüğüm fotoğraftan etkilenip farklı bir sunum yaptım. Çileklerin sap kısmını ayıklayıp erimiş çikolata ve maraş dondurmasına batırıp, fıstıkla süsledim ve ince sopalara geçirdim.Kızlar çığlık çığlığa "annecim sen ne kadar güzel şeyler yapıyorsun öyle" dediler. Küçük sopa işi çok hoşlarına gitti açıkçası. Katı krema hazırlayacak hiç vaktim yoktu onun için dondurmayı seçtim. Dondurma çabucak eridiği için iyi sonuç vermedi.
Bu sunumu misafirlerim için yaptığımda mutlaka sütlü krema ve erimiş bitter çikolata kullanacağım.
Bahçemizin sabırsızlıkla büyümesini beklediğimiz çileği...
Yeşil yaprakların arasına sevimli kırmızı birkaç çilek çok yakışacak. Onları da minik eller heyecanla toplayacak ...
Çilek nasıl yetiştirilir?
Growing Strawberry
Salı, Nisan 26, 2005
Firik ve Pancar Turşusu
Bu aralar alışverişte ciddi bir dikkatsizlik sözkonusu. Çünkü çok acele ediyorum.Çocuklar yanımda koştur koştur market arabasıyla dolaşıyoruz.Alışveriş listem genelde aklımda oluyor. Yazmayı hiç sevmem. Geçen lazanya alıyorum diye başka bir makarna almışım. Bu haftasonu tam buğday unu almak isterken, hazır ekmek unu karışımı aldığımı eve gelince farkettim. Eh son olarakta frik bulguru var diye pilav yapmaya giriştim.Düşünüyorum kesin firik aldığıma eminim (üzerindeki yazıyı da okumuştum hatta) ama evdeki paket kara bulgur.Dolayısıyla benim firik pilavım kara bulgurdan yapılmış oldu.
Pilava pancar turşusu çok yakışıyor bence.
Pancar turşusunu haftasonu halam bize geldiğinde birlikte yaptık.Yapıldığının ertesi akşamı yenmeye hazır hale geliyor. Çok bekletmeye gerek yok.
Firik Pilavı
İsterseniz firik bulguruyla normal bulguru yarı yarıya karıştırıp etli pişirebilirsiniz.
Firik bulguru nedir?
Malzemeler
- 1,5 su bardağı firik bulguru
- 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 adet kırmızı biber
- 1/2 çorba kaşığı domates salçası veya 3 adet soyulmuş küçük doğranmış domates
- 1/2 biber salçası
- 1 /2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı haşlanmış nohut ( derin dondurucuda daima hazır bulunduruyorum)
- tuz, kırmızı toz biber
- 2,5 - 3 bardak sıcak su
- Soğanı ve kırmızı biberi doğrayıp zeytinyağı ile tencereye koyun. Kapağını kapatın. Kısık ateşte soğanlar ölene kadar pişirin.
- Domatesleri ekleyip biber salçasıyla birlikte pişirin.
- Yıkayıp süzdüğünüz firik bulgurunu koyup karıştırın, haşlanmış nohutla birlikte suyu ekleyin.
- Tuz ve bahatratları koyduktan sonra ağzını kapatıp orta ateşte pişirin.Diri kalırsa su ekleyebilirsiniz.
- Servis yaparken üzerini bol taze nane, dere otu ve maydanozla süsleyin. Ben fotoğrafta gözükmesi için az koydum.
Topraksı kokusu ve rengiyle muhteşem. Yaparken mutfak biraz batıyor onu söylemeliyim.
Malzemeler
- 1/2 kilo kırmızı pancar
- sirke
- su
- 1 baş sarımsak(daha az kullanabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Pancarlar enlemesine doğranarak, tencereye yerleştirilir suyla biraz yumuşayana kadar(kabukları soyulacak vaziyette olana kadar) haşlanır. Soğutulduktan sonra kabukları soyulur. Uygun kavanoza yerleştirilir. Kavanozun ölçüsü kadar yarı yarıya sirke ve su ( bu su pancarların kaynama suyu olacak)eklenir , tuzla karıştırılır , ince doğranmış sarımsaklarla birlikte su - sirke karışımı kavanoza boşaltılır. Bir gün bekletildikten sonra yenmeye hazır.
Cumartesi, Nisan 23, 2005
Tarator
Hava kapalı ve yağmurlu olunca 23 Nisan'ı evde misafirlerimizle geçirdik.Halam bizdeydi bu gün:)Çocuklar süslü elbiselerini giyip bütün gün hopladılar.Sonunda yorgunluktan baygın düşüp uyuyakaldılar.Halam dolabımdaki lor peynirini görünce tarator yapmayı teklif etti. Birlikte işe giriştik.Ve sonuç: besleyici + lezzetli + kolay = Lor Peynirli Tarator...
Not:Sevgili Dila 'da değişk bir tarator tarifi vermiş , buradan bakabilirsiniz.
Malzemeler
- 1 su bardağı lor peynir
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım ekmeğin içi (ufalanmış)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası(tepeleme)
- 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 avuç ceviz içi (elle ufalanmış)
- 2 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 diş sarımsak(isteğe bağlı, ben koymadım)
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 limonun suyu
- 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Tüm malzemeleri sırasıyla karıştırın.
- Bir süre dinlendirdikten sonra, üzerini taze nane ile süsleyip, kızarmış ekmek veya galeta ile servis yapın.
Cuma, Nisan 22, 2005
23 Nisan Sürprizi
Ayşe'nin 23 Nisan'da gösterisi var ve heyecanla gün sayıyor.Elbisesi , ayakkabıları, toka ve süsleri! baş ucunda.Uyandığı zaman ilk onları görmek istiyormuş.Çocuk olmak ne güzel. Bu gece hep birlikte mutfağa girip renkli kağıt kek kalıplarıyla 23 Nisan sürprizimizi hazırladık . Mutfak maceramız, havada uçuşan kağıt kalıplar, hangi renk kağıt kalıplar en çok kullanılsın tartışmaları,kek hamurunun tadına bakma ısrarları ile sürüp gitti. Sonunda kağıt kalıplarda ki kekin pişerken bombeleşerek kabarmasını seyretmek heyecanlı oldu.
Tarifi Hersheys' den buldum.Elimde 3 ayrı kağıt kalıp vardı ve kızların isteği üzerine üçünden de kullandım.Büyük kalıp kullanmak daha iyi sonuç verdi(5 cm çapında).Cup ölçüsü için ölçü kapları uygun. Ben alalı çok oldu ama büyük marketlerde bulabilirsiniz.
Spring Surprise Chocolate Cupcakes
Malzemeler
- 1-1/4 cup beyaz un
- 1 cup şeker
- 1/3 cup kakao
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu (1/2 paket koydum)
- 3/4 cup su (su içeren ilk kek denemem oldu , ölçüyü biraz azalttım)
- 1/2 cup zeytinyağı
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı vanilya (1/2 paket kullandım)
Yapılışı
- Şeker ve yumurtayı hallettikten sonra, su ve yağı ekleyip, mikserle bir süre karıştırın.
- Ayrı bir kapta un, vanilya, kabartma tozu ve kakaoyu karıştırın. Tüm malzemeyi yavaş hızda mikserden geçirin.
- Kalıpların 2/3 sini kek hamuruyla doldurun. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar peynirli krema ekleyin.
- 175 C de önceden ısıttığınız fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
- Üzerine hindistan cevizi serpiştirin.
Çarşamba, Nisan 20, 2005
Lale
Pazar, Nisan 17, 2005
Nergis-Narcissus
Bahar bahçelerinin en zarif çiçeği.Görüntüsü başlı başına bir mutluluk kaynağı. Ünye 'de Aralık ayı geldiğinde köylüler demet demet nergis satarlardı ve bir ay vazomda nergisler , evimde kokusu eksik olmazdı. Fotoğrafta gördükleriniz kokulu değil.Küçük yapraklı , ortası beyaz sarı katmerli ve çok hoş kokulu cinsi Aralık - Ocak aylarında çiçekçilerde satılır.Marketteki soğanları almamanızı öneririm , genleriyle oynandığı için kokusu yok ve çoğalma özelliğine sahip değil.Türkiye 'de nergis Karaburun bölgesinde yoğun olarak yetişiyor. Bahçemdeki soğanları Ünye 'den getirdim. Yaz döneminde toprak altına gömdüm. Yaz sonu , sonbahar başı ekilirse toprak soğumadan kendini yenilemesi mümkün oluyor. Çiçeklerinin küçük ve boylarının kısa kalmaması için toprağa bakım yapıp , gübrelemek gerekiyor. Biliyorum solmalarına az kaldı , çünkü bazı yaprakların uçları pörsümüş. Ama ben koparmaya kıyamıyorum. Doğal haliyle kurumalarını bekleyeceğim. Kurumuş nergisleri vazoya koyup bir daha ki sezona kadar onlara bakacağım. Bana göre dünyanın en güzel çiçeği. Kendimi uçsuz bucaksız bir ovada, göz alabildiğince uzanan ve ılık rüzgarda sallanan nergislerin ortasında hayal ediyorum .Şiir gibi...
Daffodils
I WANDER'D lonely as a cloud
That floats on high o'er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.
Continuous as the stars that shine
And twinkle on the Milky Way,
They stretch'd in never-ending line
Along the margin of a bay:
Ten thousand saw I at a glance,
Tossing their heads in sprightly dance.
The waves beside them danced; but they
Out-did the sparkling waves in glee:
A poet could not but be gay,
In such a jocund company:
I gazed -- and gazed -- but little thought
What wealth the show to me had brought:
For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills,
And dances with the daffodils.
William Wordsworth
Daffodils
I WANDER'D lonely as a cloud
That floats on high o'er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.
Continuous as the stars that shine
And twinkle on the Milky Way,
They stretch'd in never-ending line
Along the margin of a bay:
Ten thousand saw I at a glance,
Tossing their heads in sprightly dance.
The waves beside them danced; but they
Out-did the sparkling waves in glee:
A poet could not but be gay,
In such a jocund company:
I gazed -- and gazed -- but little thought
What wealth the show to me had brought:
For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills,
And dances with the daffodils.
William Wordsworth
Kroket
Pazar sabahı erkenden kalkılır ve kroket hazırlanır:)
Eşimin beğeneceğini düşündüğüm için özellikle denediğim bir tarif. Yağda kızartıldığı için bana biraz ağır geldi.Haşlanmış patatesiniz varsa çabucak hazırlanabiliyor.Tarifte top şekli verilip kızartılıyor ama susam ve çörek otum bittiği için son kalanları yassıltıp yuvarladım. Böyle daha iyi kızardı. Yuvarlayıp , yassıltarak susama bulanırsa az yağda arkası , önü çevrilerek de kızartılabilir.
Malzemeler
- 1/2 kilo patates
- 150 gr kaşar peyniri
- 50 gr galeta unu ( ben biraz daha fazla koydum , yumuşak olmaması için hamur kıvamında olması gerekiyor)
- 2 yumurta
- tuz
- 100 gr susam
- 100 gr çörek otu
- Kızartmak için zeytinyağı
- Patatesleri haşlayın. Soğuduktan sonra rendeleyin ve pürtük kalmaması için elle yoğurun.
- İçine kaşar peyniri, tuz, 1 yumurta ve galeta ununu ekleyip yoğurmaya devam edin . Yumuşak hamur kıvamında olacak.
- Kalan yumurtayı çırpıp, şekil verdiğiniz kroketleri önce yumurtaya sonra susam veya çörek otuna bulayın.
- Hepsini hazırladıktan sonra, ısıttığınız yağda kızartın.
Perşembe, Nisan 14, 2005
Çiçek Bisküvi
Bugün gerçekten neşeli işlerle uğraştım.Kızlarla birlikte yeni kalıpları denedik. Ortaya güzel bir bisküvi tarifi çıktı.MMmmm çok güzel, harika sesleri çınladı mutfakta...Hepimiz çok beğendik ve karar aldık bundan sonra kendi bisküvimizi kendimiz yapacağız:))
Bisküvi tarifleri margarin içeriyor genelde. Margarin ve tereyağı kullanmadan, zeytinyağı ile de lezzetli bisküviler yapmak mümkün. Bu neşeli kalıplar sayesinde çocuklar katkı maddeli hazır bisküvilerden biraz uzaklaşacak. Yine de TV reklamlarından çok etkileniyorlar. En iyi çözüm sürekli dikkatlerini başka yönlere çekmek.
Malzemeler
- 1 yumurta
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı katı yoğurt
- 1/2 paket vanilya
- 1,5 çay bardağı pudra şekeri
- 2-3 fiske limon kabuğu rendesi
- 1-2 fiske tuz
- 5 çay bardağı beyaz un(tam ölçü)
- kakaolu kısım için 1 çorba kaşığı (silme) kakao
- Un hariç , tüm malzemeleri karıştırın.
- Unu eleyerek, yavaş yavaş, yedirerek ekleyin.İyice yoğurarak , hamur haline getirin.
- Hamuru ikiye bölerek yarıdan az kısmına kakao ekleyip yoğurun.
- Merdane ile 0,5 cm kalınlığında açarak dilediğiniz kalıpla şekil verin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip, 175 C de pişirin. Çabuk pişiyor.
Pazartesi, Nisan 11, 2005
Patlıcan Salatası
Patlıcanla pişirilen mutfağımızın nadide yemekleri, yaklaşan yaz mevsimiyle birlikte sofralarımızda sık sık yer alacak. Pazar da hiç de fena olmayan patlıcanlar gördüm ama salatanın malzemesi derindondurucudan , yani geçen yazdan kalma. Kalan son poşet ve kavanozları da tüketmeye çalışıyorum. Fırında közlenmiş patlıcanın tadını sevmiyorum, ayrıca közlemek çok zaman alıyor(benim fırından belki). Ocak üstünde olunca fazla yanıyor ve etraf kirleniyor. Sonunda , migrostan közmatik buldum ve bu dertlerden kurtuldum. Geniş ve yüksek ağızlı, dibi delik bir kap.Böylece kırmızı biber ve patlıcan közlemek zahmetsiz ve daha lezzetli.
Malzemeler
- 3 orta boy patlıcan
- 2 baş orta boy soğan
- 6-8 adet cherry domates
- 4 adet yeşil biber
- maydanoz
- 2/3 çay bardağı sızma zeytinyağı
- limon suyu
- sumak
- kırmızı biber
- tuz
- Patlıcanları közledikten sonra, kabuklarını soyup , ince ince kıyın.
- Soğanları ince ince yarım daire şeklinde , domatesleri, maydanozu ve yeşil biberi küçük küçük doğrayıp, patlıcana ekleyin.
- Sumak , kırmızı biver ve tuz serpiştirin.
- Zeytinyağı ve limonu ekleyerek karıştırın.
İşte közmatik. Ben geçen yaz migrosta buldum, başka biryerde görmediğim için yine orayı adres gösteriyorum. Bu kap ocağın büyük gözüne konuyor ve içine közlenecek malzeme diziliyor.Orta hararetli ısıda gayet güzel sonuç alınıyor.
Semizotu Günlüğüm
Kendine has kokusu ve lezzetiyle ...
Semizotu Salataları
1.Salata için körpe , yeşil yaprakları ayıklayın. Dereotunu ince ince kıyın. Biraz zeytinyağı gezdirip , limonlayarak servis yapın.
2. Semizotu ve dereotunu ince ince kıyıp, bol sarımsaklı yoğurtla karıştırarak servis yapın.
3.İnce kıyılmış semizotu, ince ince doğranmış soğan, domates ve sumakla birlikte tuz , sızma zeytinyağı ve limon suyu ekleyerek semizotu piyazınızı hazırlayın.
Besleyici Semizotu Yemeği
* 1 kilo semizotu (ayıklanmış ve yıkanmış )
* 2 baş orta boy soğan
* 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 1 çay bardağı bulgur
* tuz , kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* 1 su bardağı su
* Üzeri için: sarımsaklı yoğurt
Semizotunu, soğan , yağ ve salça ile birlikte tencereye koyun. Semizotu ölene kadar çevirerek kısık ateşte pişirin.Üzerine bulgur , su ve tuz ilave edin. Suyunu çekene kadar pişirin.
Sarımsaklı yoğurtla servis yapın.
Cumartesi, Nisan 09, 2005
Kalbimi Seviyorum
Kalbimiz 120 yıl sorun çıkarmadan atacak güce sahip. Biz onu öyle yoruyoruz ki , sonunda pes ediyor.Kötü beslenme, hareketsizlik, stres. Tüm gelişmiş ülkelerle birlikte , Türk insanını da tehdit eden hastalıkların en başında , kalp rahatsızlıkları geliyor. New York 'da yaşayan dünyaca ünlü kalp cerrahımızın bu konuda çok önemli tavsiyeleri var. Geçen bahar ülkemize gelerek CNN'de canlı yayında Mehmet Ali Birand'ın konuğu olmuştu. Söylediklerini not almıştım ve geçen gün elime geçince paylaşmak istedim:
- Damar tıkanıklığı için genç yaşlarda önlem almak gerekiyor. 15- 20 yaşında başlayan damar tıkanıklığı ancak 20 sene sonra belli oluyor.
- Yaşam boyu spor yapmak çok önemli. Her gün on bin adım atmaya çalışın. Adımsayar adlı cihaz her gün kaç adım attığınızı anlamak için gerekli. Asansörü kullanmayın. Mümkün olduğunca yürümeyi tecih edin.
- İdeal kilodan daha düşük kilolu insanlar uzun ömürlü oluyor. 90-100 yaşında şişman bir insan bulamazsınız. Ideal rejimler haftada 1 kilo verdiren rejimlerdir. Daha fazlasını kaybediyorsanız, sadece su kaybediyorsunuz demektir.
- Sabah uyandığınızda 1 büyük bardak su için.
- Light gıdalar tatlandırıcı ve katkı maddeleri içerdiği için zararlı. Uzak durun.
- Beyaz pirinç ve beyaz un son derece zaralı. Çünkü her ikiside anında şekere dönüşüyor. Yani ha avuç avuç toz şeker yemişsiniz ya da beyaz pilav veya beyaz undan yapılan ekmek. Arada fark yok. Pilav ve ekmek için esmer un ve kepekli pirinci tercih edin.
- Tüm beyazlardan uzak durun. (şeker, tuz, beyaz yağ, pasta, beyaz pirinç, beyaz makarna).Kabuklu pirinç, kepekli makarna, esmer şeker tercih edin.
- Lahana zayıflamak için çok ideal. hazmı zor olduğu için tıkar ve kalorisi çok düşüktür.
- Sarımsak müthiş bir bitki.Vücudu koruyan hücreleri destekliyor, tansiyonu düşürüyor.
- Semizotu içindeki Omega 3 nedeniyle son derece faydalı.
- Kırmızı etle , beyaz et arasında çok fark yok. Balık etini tercih edin.
- Yeşil fasulye sık sık tüketilmesi gereken müthiş bir bitki.
- Akşam 7 'den sonra birşey yemeyin.
- Balık , fındık ve ceviz . Bunlar omega 3 ten yüksek gıdalar, kandaki trigliserid seviyesini düşürür, kalp ritmini istikrara sokar. Yeterince Omega 3 almak için haftada 3 porsiyon balık ve günde yaklaşık 30 gr ceviz yemek gerekir.
- Eğer gerçekten açsanız yemek yeyin.
- Her fırsatı hareket için değerlendirin.
- Öfke , nefret , kin gibi olumsuz duygulara karşı kendinizi koruyun.
- Düzenli ve mutlu bir aile hayatına sahip olmak gerçek bir nimet.
Pazartesi, Nisan 04, 2005
Bir Dilim Asla Yetmez
Kiye Marzipanlı Tartın fotoğraflarını gönderince , benimkini kaldırmayı uygun gördüm. çünkü gerçekten nefis ve olması gerektiği gibi gözüküyor. Ben tarifi aslına sadık kalarak yeniden deneyeceğim.
Marzipanlı Elmalı Tart
Kiye tarifte Creme Fraiche den bahsetmişti. Ben onu bulamadığım için ballı krema yapıp üstüne sürdüm. Annem keşke üstüne sürmeseydin tart olduğu belli olmuyor dedi.Bir daha ki sefere tabağın kenarına koyacağım. Ben reçelin tanelerini yani kayısıları eklemedim.Real'de 125 gr lık marzipan hamuru buldum( Almanya 'dan ithal Ruf marka)ve tümünü kullandım. Esas tarifte 200 gr diyordu. Margarin yerine 4 yemek kaşığı zeytinyağı kullandım. Tarifi Kiye 'nin yorumuyla aynen yazıyorum:
*******
Sevgili asli ,sana bahsettigim elmali ve kayisi recelli marzipan tartin tarifi icin malzemeler:
200 gr marzipan (marcipan)
75 gr margarin yada tereyagi
3 yumurta
75 gr (1 1/4 dl) un
½ cay kasigi kabartmatozu
1-2 elma
3-4 yemek kasigi kaysi receli
tarcin
marzipan ve margarini iyice cirpilir ve yumurtalar tek tek kirilarak cirpilir. Un ve kabartma tozu ilave edilerek karistirilir. 24 cm lik yagli bir tart kalibina konur, ve üzeri spatula ile düzeltilir. Elmalar soyulur ce ince dilimlenir ve hamurun üzerine güzelce dizilir. Elmalarin üzerine kayisi receli bir firca ile sürülür. 200 derecede 20-25 dakika önceden isitilmis firinda pisirilir.
Ilik vaya soguk servis edilebilinir üzerine tarcin serpilerek. Yaninda creme fraiche ile servis edilir. Creme fraiche nin tam türkce karsiligini bilmiyorum. Ama senin bildigini saniyorum yada arastirip bulabilecegini umut ediyorum. Bu bir krema.
Mutlaka denemeni tavsiye ederim, cok basit ve lezzetli bir tart.
Sevgilerimle
*******************
Yeni ve değişik bir lezzeti paylaştığın için teşekkürler Sevgili Kiye .
Cumartesi, Nisan 02, 2005
Sucuk ve Peynir
Ev yapımı sucukla ve lor peyniriyle hazırlanmış kanepeler
Her şeyin sahtesinin yapılabildiği bir ülkede yaşıyoruz. Salam , sosis, sucuk gibi ürünler, sahtesinden kaçabilsek bile katkı maddeleriyle bizi tehdit ediyor. Anneannem , zamanında sucuğu ve pastırmayı kendisi hazırlardı. Şimdi kim uğraşacak diyorsanız, merak etmeyin sucuk yapımı gerçekten kolay. Tarif anneme ait:
- 1/2 kilo az yağlı dana kıyma,
- 2 çay kaşığı kimyon,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1/ 2 çay kaşığı yenibahar
- isteğe göre sarımsak ( 1 diş - 5 diş size bağlı)
- tuz
- toz tatlı kırmızı biber , isterseniz acı pul biber
- yarım çay bardağı galeta unu
Lor Peyniri
Lor peynirinin besleyicilik değerinin , diğer peynirlere oranla daha fazla olduğunu öğrendim.Peynir suyu ve yoğurt suyu WHEY protein içeriyormuş . Whey protein kasların gelişmesi ve çocuklarda kemiklerin uzaması, sağlam olması için önemli( yetişkinler için de önemli tabii). Çökelek ve lor peyniri yapıldığında üstte kalan su kısmı yüksek oranda Whey protein içeriyor. Bu su atılmayıp buzdolabında saklanabilir, gerektiğinde hamur işlerinde ve yemek yapımında kullanılır.
Ayşe bebekken kilolarca çökelek yapmışımdır. Ünye'de kaldığımız dönemde evimizin önünde köylü pazarı kurulurdu ve oradan güvenilir süt alıp çökelek haline dönüştürürdüm. Çeşit çeşit şeyle karıştırıp yedirmeye çalışırdım. Ne günler geçirdik. Şimdi arasıra yapıyorum lor ve çökelek. Özellikle pastörize sütün günü geçmişse hemen peynir haline dönüştürerek değerlendiriyorum. Bu da genelde az miktarda sütten oluyor.
Lo yapımı şöyle:
500 ml süt kaynatılır. Kaynayan süte , suyla peynir (yeşilimsi bir su çıkacak) ayrışana kadar ılık yoğurt katılır. Yoğurt sulu da olabilir. Bez torbada peynirin suyu süzdürülür.
Cuma, Nisan 01, 2005
Çocuklar İçin
Sütlü Kırmızı Mercimek Çorbası
Tam bahar geliyor, güneş yüzünü gösteriyor derken, kar yağışı ve kuru soğuk yeniden ortaya çıktı.
Sonuç: Öksürük ve ateş.
Antibiyotik vermeden bu durumdan kurtulabilmenin yolları: Ateş düşürücü, besleyici çorbalar, bol sıvı, sıcak bir ev, anne şefkati ...
Beslenme uzmanının önerisine göre, çocuklar için hazırlanan çorbalara, pişirildikten sonra çiğ yağ eklenmeliymiş (zeytinyağı yada tereyağı).
Bu öneri doğrultusunda, zeytinyağı ve limon karışımından oluşan sosu çorba tabağına ekledim.
Tarif Prof. Dr. Ayşe Baysal' a ait (Türk Mutfağından örnekler Kitabı).
Malzemeler
- 2/3 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 baş orta boy soğan
- 4 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı (silme) un
- 5 su bardağı su , kemik suyu veya tavuk suyu
- 1 adet yumurta
- 1 subardağı süt
- tuz
- karabiber
- süslemek için nane
- küçük küçük doğranıp , fırında kızartılmış ekmek paçaları
- Soğanı ince ince doğrayıp, yağla birlikte tencereye koyun( ben yağı sonradan ekledim). Unu ekleyip kısık ateşte , tencerenin kapağını kapatarak 2-3 dakika öldürün( ben unu kavurmayıp direk kemik suyu ekledim).
- Su ve mercimeği ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırın.
- Tuzu ekleyip mercimekler iyice yumuşayana kadar pişirin.
- Çorbayı blenderdan geçirip, karabiber ekleyerek kısık ateşte pişirmeye devam edin.
- Ayrı bir kapta yumurtayı ,sütle iyice çırpıp içine sıcak çorbadan bir kaç kaşık alarak ılıtın. Süt- yumurta karışımını çorbaya yavaş yavaş eklerken çorbayı sürekli karıştırın (ben bu aşamada çorbayı tekrar blenderdan geçirdim).
- Çorba kaynayınca altını kapatın.
- Üzerine nane serpip , küçük küçük doğrayıp fırında pembe renkte kızarttığınız ekmek parçacıklarıyla servis yapın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)