Pazar, Mayıs 24, 2009
Bisikletle İşten Eve, Evden İşe (Commuting By Bike)
Müthiş! Müthiş! Müthiş!
Yürümeye ve bisiklete binmeye ihtiyacımız var!
Bir süredir işe bisikletle gidip geliyorum , pazartesi sendromu ve stres yaşamıyorum. :) Bisiklet sürmek insana bambaşka bir enerji veriyor. Bisiklet sürmenin en önemli güzelliği, üzerinizde birikmiş olan negatif enerjiyi pedal çevirerek atmanız. Rüzgarı, çiseleyen yağmuru,çiçeklerin kokusunu hissetmeniz ve hatta yerde yürüyen bir böceği görerek yön değiştirebilmeniz... Adeta doğanın bir parçası olduğunuzu anlıyorsunuz.
Biliyorum, kontak anahtarını ve direksiyonu çevirmek bu kadar kolayken , sıcaktan , soğuktan, yağmurdan, çamurdan , egsoz gazlarından korunaklı bir arabanın içinde ilerlemek varken, üstelikte bisikletlileri hiç kimsenin aklına getirmediği bir ülkede , "bisikletle işe gidin " demek pek kolay değil.
Ama güzel bir bahar gününde bisikletle evden çıkıp , herşeyin iyi olacağı hissiyle kendi gücünüzle ilerlemek, insana farklı bir huzur ve özgüven veriyor.
Benim yaklaşık 3 km lik güzergahımda, yokuş ,iniş, iki kavşak geçişi,arabaların yoğun olduğu bölge ve şimdilerde gelinciklerin ve otların süslediği araba geçişlerinin az olduğu bir kısım var.Arabaların arasında sürmek beni biraz korkutuyordu ama alıştım.Gelen arabayı görecek şekilde yolun sağını veya solunu kullanıyorum. Şimdiye kadar nadiren bisikletli yetişkinlere rastlasamda " bir kadın " bisikletliyle hiç karşılaşmadım. Marketlere de bisikletle gidiyorum. Park için ince bir ağaç gövdesi, metal boru ,çit aramam gerekiyor tabii. Taşımam gereken çanta, su şişesi, dosya, alışveriş torbası vb. eşyaları bisikletin ön kısmındaki sepete ve arkaya yerleştiriyorum.Nefes nefese kalıyorum ve spor ayakkabılarımdan vazgeçemiyorum . Bununla birlikte, benzin harcamıyorum ,tasarruf yapıyorum ,çevreyi kirletmiyorum, daha zinde olmak için spor yapıyorum ve kendimi çok iyi hissediyorum.
İşte benim bisikletle oluşturduğum kısa hikayem böyle. Ama bisikletle çok daha büyük maceralar yaşamış olanlar var; Emre Tok , bisikletle binlerce km yapmış bir gezgin.http://www.geziyorum.net/ adresli sitesinde paylaşmış herşeyi. "Bisikletle İşe Gidiş " başlığında da ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken bir dergi var.
Salı, Mayıs 19, 2009
Bu Yıl Balkabağı Yılı
Balkabağı tohumunu toprağa 19 Mayıs 2009 tarihinde ektik. Parlak , kocaman turuncu balkabaklarını eylül ayında hasat edebileceğiz . Geniş aralıklarla ekilmiş 4 adet tohumumuz var. Fazla yer kapladıkları ve çok büyüdükleri için 4 tohum yeterli diye düşündüm. Herbirinden 2 adet kabak elde etsek ortalama 8 kabağımız olacak. Ankara ve çevresinde yetişebilen kabaklar, beyaz , mavi -grimsi ve nadiren alacalı.
Peki tohum kutusunda görülen resimde ki gibi bu parlak turuncu ve bizim için alışılmadık kabaklar ne kadar büyük olacak? Gerçekten büyük , çok büyük kabaklar yetiştirebilecek miyiz? Tüm yetişme aşamalarını gözlemlemek ve paylaşmak istiyorum!
Kabaklar için toprağı belleme ve çapalama çalışmaları... Toprak iyice kabartılır, havalandırılır. Hafif açılan çukurun ortasına kabak çekirdeği yerleştirilir ve üstü kapatılır. Sulanır.
İlginç kabak çeşitleri...Daha önce yetiştirdiğimiz kabaklar için tıklayın.
Peki tohum kutusunda görülen resimde ki gibi bu parlak turuncu ve bizim için alışılmadık kabaklar ne kadar büyük olacak? Gerçekten büyük , çok büyük kabaklar yetiştirebilecek miyiz? Tüm yetişme aşamalarını gözlemlemek ve paylaşmak istiyorum!
Kabaklar için toprağı belleme ve çapalama çalışmaları... Toprak iyice kabartılır, havalandırılır. Hafif açılan çukurun ortasına kabak çekirdeği yerleştirilir ve üstü kapatılır. Sulanır.
İlginç kabak çeşitleri...Daha önce yetiştirdiğimiz kabaklar için tıklayın.
Cuma, Mayıs 08, 2009
Pita Ekmeği (Pita Bread)
Ekmek hamuru yoğurmayı seviyorum ben, mayalamayı, şekil vermeyi ve fırına atıp pişirmeyi ve gelip gidip sonuç ne oldu diye kontrol etmeyi... Pita ekmeği de " mutfakta hamurla uğraşmalıyım " dediğim bir zamanda ortaya çıktı. Bazlama , pide ya da sac üstünde pişirilen yufkayı andıran pita ekmekleri, küçük küçük açılarak sıcak fırına atılıyor ve ince üst kabuk bombeleşiyor. Puf puf , içi boş kabaran ekmekleri üst üste koyup kule yapabilirsiniz :).
Zayıflamak için uğraşanlar ve kilo kontrolünde olanlar: 10 cm çapında bir pita ekmeği 74 kalori . Bilgi buradan. Benim verdiğim tarifte ekmek çapı 12 cm . Bir parça daha kalorili olabilir ama diyet yapanların içine koyacakları malzemelerle birlikte ana ya da ara öğünde tüketebilecekleri bir yiyecek. Yumurta isteğe bağlı kullanılabilir.Ben ekmek hamurunda yumurta sevmediğim için kullanmadım. Çocuğunuz için pişiriyorsanız yumurta koyabilirsiniz, diyet için yapacaksanız yumurtayı çıkarıp, süt yerine de su koyabilirsiniz.
Pitaların içleri bomboş :). Bir cep görünümünde olan ekmeğin içine çeşit çeşit malzeme doldurulabilir.
Ekmekler mutfağımda hem güzel bir dekor oluşturdu hem de koku tüm evi sardı. Bu nedenle saklamak için hemen kaldıramadım , gelip gidip bakıyorum.
Malzemeler
1 cup = 250 ml su bardağı
-2 çay kaşığı (7 gr) kuru maya
-1 çay kaşığı şeker
-1+1/4 cup (310 ml) ılık süt
-4 +1/4 cup (635 gr) un ( 1 bardak daha fazla eklemek durumunda kaldım)
-1 çay kaşığı tuz
-1/2 cup (125 ml ) yoğurt
-1 yumurta ( ben koymadım, isteğe bağlı)
-1/4 cup (60 ml) su
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
1.Maya, şeker ve sütü karıştırın. Ilık bir yerde mayanın kabarması için 10 dakika bekletin.
2.Yoğurt, yumurta , su ve zeytinyağını karıştırın . Maya karışımına ekleyin. Un ve tuzu da ekleyerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun. Hafifçe yağladığınız hamur yoğurma kabına koyarak ılık bir yerde , yaklaşık 1 saat kabarması için bekleyin.
3.Kabarmış olan hamurunuzu unladığınız tezgah üzerine alarak 12 eşit paçaya bölün. Herbir parçayı yoğurarak düzgün hamur topları elde edip üzerini örtün.
4. Fırınınızı en yüksek sıcaklığa ayarlayarak ısıtın.
5. Her bir hamur parçasını unlayarak 12 cm genişliğinde açın. Sıcak fırında pişirin. Ben 230 C lik fında 12 dakika pişirdim.Alt kısımlarının piştiğine emin olun.
Sıcağı görünce bir anda kabarıveren , üstleri kıtır, içleri puf , sevimli "pitalar".
Her sabah , okulda öğle arası yemek üzere hazırladığım, genellikle salatalık, kiraz domates ve peynir üçlüsünden oluşan, pita sandviçim.
Tarif: The Australian Women's Weekly
Zayıflamak için uğraşanlar ve kilo kontrolünde olanlar: 10 cm çapında bir pita ekmeği 74 kalori . Bilgi buradan. Benim verdiğim tarifte ekmek çapı 12 cm . Bir parça daha kalorili olabilir ama diyet yapanların içine koyacakları malzemelerle birlikte ana ya da ara öğünde tüketebilecekleri bir yiyecek. Yumurta isteğe bağlı kullanılabilir.Ben ekmek hamurunda yumurta sevmediğim için kullanmadım. Çocuğunuz için pişiriyorsanız yumurta koyabilirsiniz, diyet için yapacaksanız yumurtayı çıkarıp, süt yerine de su koyabilirsiniz.
Pitaların içleri bomboş :). Bir cep görünümünde olan ekmeğin içine çeşit çeşit malzeme doldurulabilir.
Ekmekler mutfağımda hem güzel bir dekor oluşturdu hem de koku tüm evi sardı. Bu nedenle saklamak için hemen kaldıramadım , gelip gidip bakıyorum.
Malzemeler
1 cup = 250 ml su bardağı
-2 çay kaşığı (7 gr) kuru maya
-1 çay kaşığı şeker
-1+1/4 cup (310 ml) ılık süt
-4 +1/4 cup (635 gr) un ( 1 bardak daha fazla eklemek durumunda kaldım)
-1 çay kaşığı tuz
-1/2 cup (125 ml ) yoğurt
-1 yumurta ( ben koymadım, isteğe bağlı)
-1/4 cup (60 ml) su
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
1.Maya, şeker ve sütü karıştırın. Ilık bir yerde mayanın kabarması için 10 dakika bekletin.
2.Yoğurt, yumurta , su ve zeytinyağını karıştırın . Maya karışımına ekleyin. Un ve tuzu da ekleyerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun. Hafifçe yağladığınız hamur yoğurma kabına koyarak ılık bir yerde , yaklaşık 1 saat kabarması için bekleyin.
3.Kabarmış olan hamurunuzu unladığınız tezgah üzerine alarak 12 eşit paçaya bölün. Herbir parçayı yoğurarak düzgün hamur topları elde edip üzerini örtün.
4. Fırınınızı en yüksek sıcaklığa ayarlayarak ısıtın.
5. Her bir hamur parçasını unlayarak 12 cm genişliğinde açın. Sıcak fırında pişirin. Ben 230 C lik fında 12 dakika pişirdim.Alt kısımlarının piştiğine emin olun.
Sıcağı görünce bir anda kabarıveren , üstleri kıtır, içleri puf , sevimli "pitalar".
Her sabah , okulda öğle arası yemek üzere hazırladığım, genellikle salatalık, kiraz domates ve peynir üçlüsünden oluşan, pita sandviçim.
Tarif: The Australian Women's Weekly
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)