Eğer kıyma hazırsa bu yemek 10 dakikada servis edilebilir.
Tarifin lezzeti kıyma kavurmasıyla birlikte taze domatesle yapılmış baharatla tatlandırılmış sosda gizli...
Kendini İskender Sanan Kıyma:
Refika Birgül 'e göre lezzetli kıyma kavurmanın yolu:1-Az yağlı kıymayı tereyağı ile birlikte tencereye alıp , başında durarak , topaklanmasın diye kaşıkla çevire çevire , suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin. Biraz yorucu bir süreç , ama lezzeti yakalamak için önemli.
2- Kıyma suyunu çekmeye başladığında , ince kıyılmış soğanı ekleyin ve tencerenizin kapağını kapatıp , kısık ateşte pişmeye bırakın. Ben 500 gr. kıyma için 2 adet orta boy soğan kullanıyorum.
3- Yaklaşık 35-40 dakikada kıymanız tamamen suyunu çekecek , karıştırarak her tarafının kavrulmasını sağlayın. Tuzunu , karabiberini ve ince kıyılmış maydanozunu ekleyin.
YALANCI İSKENDER TARİFİ
Malzemeler:
Tarif 4 kişilik
Kıyması için :
-500 gr kıyma
-2 adet soğan
-1 çorba kaşığı tereyağı
-maydanoz
-tuz , karabiber
Yoğurdu İçin:
-500 gr yoğur
-Sarımsak
Sosu için:
- 2,5 su bardağı taze domates püresi
-1 çorba kaşığı biber salçası
-1 çorba kaşığı domates salçası
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı tereyağı
-Karabiber
-4 diş sarımsak
-Kimyon
-Nane
-Kekik
Tabağın altına sermek için 1 adet pide
Yapılışı:
Pideyi küçük kareler halinde keserek kızarması için fırına koyun.
Diğer tarafta sosu hazırlayın. Tereyağını domates ve biber salçalarıyla birlikte tencereye koyun , ince doğranmış sarımsakları ve tuzu ekleyin birkaç kez çevirin. Domates püresini koyup kaynamaya bırakın.
Kızarmış pideleri tabaklara bölüştürün. Üzerine sıcak domates sosun yarısını gezdirin. Tüm pideler sosa bulansın.
Tencerede kalan sosunuza , karabiber, nane, kekik, kimyon ekleyin. Kavurduğunuz kıymayı sıcak sıcak pidelerin üzerine gezdirin. Baharatlı sosu ekleyin.
Sıra sarımsaklı yoğurtta ... İskenderi maydanozla süsleyin. Afiyet olsun...