Pazar, Ağustos 08, 2010
Ciabatta Ekmeği ve Pesto Soslu Yaz Salatası
Neredeyse 2 aydır uğraşmamıza rağmen , tadilat işlerinin zamanında bitememesi nedeniyle taşınamadık. Bu gidişattan dolayı , taşınmanın ne zaman olacağı da belirsiz. Belirsizlikte insanı çok sıkıyor. İşlerin bitmesi için başka insanlara bağımlı olmak ve onlarında sizin kadar duyarlı olmaması herşeyi zorlaştırıyor. Bu arada yarı toplanmış, karmakarışık bir evde hayat devam ediyor.
Zeytinyağı ile çok özdeşleşen bir ekmek çeşidi olan İtalyanların Ciabatta ekmeğini , bunca karışıklığın içinde kolay ve başarılı bir şekilde uygulayabildim.
Tarifi "Le petit Brioche" blogunda buldum , oldukça pratik bir tarif ve sonuç memnuniyet verici.
Ciabatta Ekmeği Yapmanın Püf Noktaları:
-Uzun bir ilk mayalama süreci olmalı, 24 saat kadar veya daha fazla. Hamura şekil verildikten sonra ise daha kısa ikinci mayalama yapılmalı.
- İlk mayalamaya bırakacağınız ekmek hamurunuz çok yumuşak, hatta cıvık , tamamıyla ele yapışan bir hamur olmalı.
-Mayalama sonrası yoğuracağınız hamurunuzda ele çok yapışmasada oldukça yumuşak olmalı.
-Hamura şekil verildikten sonra fırın içinde hamur tekrar mayalanmalı.
-Pişmeye yakın, fırın içine küçük bir kapla su konmalı ki , oluşan nemle birlikte , ince sert kabuklu , içi yumuşak ciabattalar olsun.
-Aşağıdaki tariften elde edeceğiniz hamuru ikiye bölün , ince dikdörtgen şeklinde açıp , uzun kenarları üst üste katlayarak şekil verin.Ciabatta İtalyanca terlik demek, şekil verirken bunu düşünebilirsiniz.
Ciabatta Ekmeği
1 cup = 250 ml su bardağına eşittir.
Malzemeler:
-1 +2/3 cup ılık su
-1,5 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
-3+ 2/3 cup un (500 gr kadar un)
-2 ,5 çay kaşığı kuru maya
Yapılışı:
-Mayayı , şeker ve tuz ekleyip , ılık su ile karıştırarak çözünmesi için bir süre bekletin.
-Zeytinyağı koyup , unun 3 cup kadarını kullanarak hamuru yoğurun. Çok yumuşak, ele çokça yapışan bir hamur olacak. Üzerini örterek bir gece hatta daha fazla süre mayalanmaya bırakın.
-Mayalanmış hamurunuza kalan unu yavaş yavaş ekleyerek , yine yumuşak bir hamur elde edecek şekilde , ele yapışmayan bir hamur yapın.
-Ekmek hamuruna, tepsinizde şekil vererek fırına koyun .Benim ekmeğim biraz büyük oldu. Siz hamuru ikiye bölerek dikdörtgen şekil verip, iki kerede pişirebilirsiniz.
- Ekmek hamurunu tekrar mayalamak için fırını 50 C ayarlayarak 10-15 dakika kadar fırın içinde bekletin.
-Kabaran ekmek hamurunu 230 C de 30- 40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Püf Noktası: Pişmeye yakın fırın içine küçük bir kapta bir miktar su koyarsanız , ekmeğinizin kabuğu ince kıtır, içi yumuşacık olur.
Ciabatta Ekmeğiyle Pesto Soslu Domates Salatası Çok Güzel Olur
Bu Ağustos sıcağında tüketilebilecek en güzel yiyecek: Salata. Kiraz domateslerle , körpe ıspanak yapraklarıyla, kekik, fesleğen , dilediğiniz tür peynir ve isterseniz pesto sosla ya da zeytinyağı +limonla salatanızı hazırlayabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)