Pazar, Ağustos 08, 2010
Ciabatta Ekmeği ve Pesto Soslu Yaz Salatası
Neredeyse 2 aydır uğraşmamıza rağmen , tadilat işlerinin zamanında bitememesi nedeniyle taşınamadık. Bu gidişattan dolayı , taşınmanın ne zaman olacağı da belirsiz. Belirsizlikte insanı çok sıkıyor. İşlerin bitmesi için başka insanlara bağımlı olmak ve onlarında sizin kadar duyarlı olmaması herşeyi zorlaştırıyor. Bu arada yarı toplanmış, karmakarışık bir evde hayat devam ediyor.
Zeytinyağı ile çok özdeşleşen bir ekmek çeşidi olan İtalyanların Ciabatta ekmeğini , bunca karışıklığın içinde kolay ve başarılı bir şekilde uygulayabildim.
Tarifi "Le petit Brioche" blogunda buldum , oldukça pratik bir tarif ve sonuç memnuniyet verici.
Ciabatta Ekmeği Yapmanın Püf Noktaları:
-Uzun bir ilk mayalama süreci olmalı, 24 saat kadar veya daha fazla. Hamura şekil verildikten sonra ise daha kısa ikinci mayalama yapılmalı.
- İlk mayalamaya bırakacağınız ekmek hamurunuz çok yumuşak, hatta cıvık , tamamıyla ele yapışan bir hamur olmalı.
-Mayalama sonrası yoğuracağınız hamurunuzda ele çok yapışmasada oldukça yumuşak olmalı.
-Hamura şekil verildikten sonra fırın içinde hamur tekrar mayalanmalı.
-Pişmeye yakın, fırın içine küçük bir kapla su konmalı ki , oluşan nemle birlikte , ince sert kabuklu , içi yumuşak ciabattalar olsun.
-Aşağıdaki tariften elde edeceğiniz hamuru ikiye bölün , ince dikdörtgen şeklinde açıp , uzun kenarları üst üste katlayarak şekil verin.Ciabatta İtalyanca terlik demek, şekil verirken bunu düşünebilirsiniz.
Ciabatta Ekmeği
1 cup = 250 ml su bardağına eşittir.
Malzemeler:
-1 +2/3 cup ılık su
-1,5 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
-3+ 2/3 cup un (500 gr kadar un)
-2 ,5 çay kaşığı kuru maya
Yapılışı:
-Mayayı , şeker ve tuz ekleyip , ılık su ile karıştırarak çözünmesi için bir süre bekletin.
-Zeytinyağı koyup , unun 3 cup kadarını kullanarak hamuru yoğurun. Çok yumuşak, ele çokça yapışan bir hamur olacak. Üzerini örterek bir gece hatta daha fazla süre mayalanmaya bırakın.
-Mayalanmış hamurunuza kalan unu yavaş yavaş ekleyerek , yine yumuşak bir hamur elde edecek şekilde , ele yapışmayan bir hamur yapın.
-Ekmek hamuruna, tepsinizde şekil vererek fırına koyun .Benim ekmeğim biraz büyük oldu. Siz hamuru ikiye bölerek dikdörtgen şekil verip, iki kerede pişirebilirsiniz.
- Ekmek hamurunu tekrar mayalamak için fırını 50 C ayarlayarak 10-15 dakika kadar fırın içinde bekletin.
-Kabaran ekmek hamurunu 230 C de 30- 40 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Püf Noktası: Pişmeye yakın fırın içine küçük bir kapta bir miktar su koyarsanız , ekmeğinizin kabuğu ince kıtır, içi yumuşacık olur.
Ciabatta Ekmeğiyle Pesto Soslu Domates Salatası Çok Güzel Olur
Bu Ağustos sıcağında tüketilebilecek en güzel yiyecek: Salata. Kiraz domateslerle , körpe ıspanak yapraklarıyla, kekik, fesleğen , dilediğiniz tür peynir ve isterseniz pesto sosla ya da zeytinyağı +limonla salatanızı hazırlayabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
19 yorum var, siz de yazabilirsiniz:
Canım; süper olmuş,ellerine kollarına sağlık,denemek isterim.Sevgiyle öptüm.....
Çok farklı ve leziz bir tarif ellerinize sağlık.
Saygılar.
ellerinize sağlıkı nefis lezzetler
cok harika görünüyor. Püf noktalarini yazman da iyi olmus. Yakinda bende denicem insallah...
Çok lezzetli görünüyorlar ellerinize sağlık...
Anlatımınızda çok açıklayıcı teşekkürler :)
Beklemek zor iş kolaylıklar diliyorum sizlere...
Lezzet görüntüleri muhteşem ellerinize sağlık;)
Hayırlı ramazanlar...
Selam Aslı hanım,
Ekmek ;çok nefis görünmesi,salata ise şu sıcaklarda en çok tercih edilen yiyecek olması nedeniyle tam bana göreler. Ellerinize sağlık.
Ev tadilatı zaman alıyor olabilir. İşçilerle ya da firma ile uğraşmak gerçekten zor .Ama umarım sonrasında içinize sinecek şekilde teslim ederler.O zaman rahat edersiniz.
Sevgiler gönderiyorum Bodrumdan.
Güzel fıstık kızlarınızı da yanaklarından öpüyorum.
Betül İÇÖZ
Yeniden tariflerinizi gormek çok güzel. Hoş geldiniz. Siteniz harika olmuş. Elelrinize saglık. Kolay gelsinş Ramazanınız hayırlı olsun .
etkinlik bannerini bloğuna eklemek isteyen arkadaşlar buraya tıklayarak alabilirler...
Hobidünyam woman forum adına;
*http://edacroche.blogspot.com/ * http://papatya68.blogspot.com/
tarafından hazırlanmış olan; hobidünyam yemek etkinliğinin "5."si olan" sahur lezzetleri" etkinliğinin ev sahibeliğini,
20 AĞUSTOS 2010 - 5 EYLÜL 2010
tarihleri arasında mintininmutfagi.blogspot.com adresimde mintinin mutfağı olarak ben yapıyorum ve muhteşem lezzetlerinizle sizleri,kendi mutfağımda ağırlamak istiyorum.
***yapmanız gereken şey dilediğiniz çeşitte lezzetler hazırlayıp,kendi bloğunuzda yayınlamak ve benim bloğuma yorum bırakarak haber vermek olacak.hazır olduğunu bildirdiğiniz tariflerinizi,ben bloğunuza gelip kopyalayıp kendi bloğuma ekleyerek linkinizle birlikte yayınlayacağım.hadi herkes mübarek ayın güzelliğiyle,sahurunda hazırladığı şık tarifleri bana bildirsin.
Bu davetiyeyi ulaştırabildiğim,ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir.davetiyeyi ulaştıramadığım aradaşlarım lütfen şimdiden kusuruma bakmasınlar...
Not: blog sahibi olmayanlar da bu etkinliğe katılabilirler.hazırladığınız sahur tariflerini,resmiyle birlikte isminizi de yazarak (pepito_life@hotmail.com) adresime yollayın,ben de yayınlayayım:)
NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
http://papatya68.blogspot.com/
adresine başvurabilirler
BİRBİRİNDEN LEZZETLİ TARİFLER YAYINLANMAYA BAŞLADI...TARİFLERİNİZİ BEKLİYORUM...
inestr
çok lezzetli olduğu kesin. elinize sağlık.
Ellerinize sağlık ekmek yapmak gerçekten çok önemli çünkü olmazsa olmazlardan...
bloğunuz ve tarifleriniz çok güzel.ellerinize sağlık.bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.hoşçakalın.
merhabalar Aslı Hanım,
gerçi siz postunuzu yayınlayalı çok olmuş ama ben yinede kolaylıklar diliyorum ev tadilatı için bittiysede yorgunluğu devam ediyordur :)
ciabatta ben hiç yapmadım ama üzerine zeytinyağ gezdirip ızgara yapılmış sebzelerle yemeye bayılıyoruz. ellerinize sağlık
sevgiler..
Sevgili Zeytinağacı bu yorumu övgü için yazmıyorum ama tariflerinizden harika lezzetler çıkıyor ve ben buna bayılıyorum.
elinize sağlık evde yapılan ekmek gibisi yok gerçekten,yarın bende yapıcam çok canım çekti:),sevgiler...
merhaba. iskoç ekmeğim mayalanıyor şimdi, bunu da denemek istedim. mayamı ılık suda erittim. un kısmındayım da aklıma takıldı. 1 cup un 140 gr (amerikan ölçücüsüyle) bu ekmekte de bunu mu baz almalıyım?
Merhaba Nugnug,
Evet 1 cup un 140 gr a eşdeğer olarak kabul edilmeli, kolay gelsin. Sevgilerimle...
hoş bi şeye benziyo denicem bi de bu ekmeğin sarımsakla yani sarımsaklı ekmek yaparken kullanıldığını biliyorum tavsiye ederim şimdiden teşekkürler :)
Yorum Gönder